Mina 10 choklad-favoriter...

För några dagar sedan postade jag ett inlägg med bilder på alla choklad jag testat sedan bloggen startade. Många undrade vilken som var min absoluta favorit, eller vilken som var min topp fem. Jag hade lite svårt att välja ut fem favoriter... så därför blev det tio!

Så här kommer min topp 10 över alla chokladen jag smakat sedan bloggstarten!!

PLATS 1: White maccadammia 
(tyvärr inhandlad på Nya Zeeland så går inte att få tag på här!)


PLATS 2: Fazers vita bak&dessert-choklad 
Älskar ju vit choklad och detta är den godaste!


PLATS 3: Salmiakki & Plopp saltlakrits 
dessa får dela på tredjeplatsen då jag faktiskt tycker att de smakar likadant. Ohc ljuvliga är dem, när det salta möter det söta! Mums!



PLATS 4: Lindt Stracciatella


PLATS 5: Lindt Crème Brûlée


PLATS 6: Cloetta Tarragona


PLATS 7: Lindt Coconut 
är dock osäker på om den finns längre tyvärr.


PLATS 8: Senz white chocolate cinnamon cookie crunch (till höger) 
bara beskrivningen gör ju att det vattnas i munnen...


PLATS 9: Marabou Sensation raspberry yoghurt


PLATS 10: Marabou Polka 
har blivit en favorit!


Många choklad har jag alltså hunnit med att testa, och det är inte så konstigt då bloggen faktiskt snart fyller 3 år! Nämligen den 14 oktober! Håll utkik, för då blir det naturligtvis firande med tävlingar och vinster!!!

/Helena


Svårt att få jobb som dietist?

Många har ställt frågan här på bloggen om det är svårt att få jobb som dietist?

 

Svaret på den frågan är både lite Ja och Nej. Jag och alla mina vänner har alla fått jobb sedan vi slutade vår utbildning i januari. Dock är alla jobben inte just ”dietistjobb” utan någon jobbar som ex. kostrådgivare och någon har jobb inom ett livsmedelsföretag. Dock, så är det ändå väldigt svårt att få jobb! Jag och alla mina vänner har vikariat, och har varit tvungna att flytta dit jobben finns. Man har alltså inte kunnat välja var man vill bo, och det är också en osäker framtid då man hela tiden går på vikariat.

Jag har två dietistvänner som har fasta tjänster, men då har de jobbat några år. Så det blir ju bättre med tiden, men just i början får man räkna med vikariat och att flytta.

Det som dock också är negativt, enligt mig, är att det är otroligt svårt att få heltidsjobb. Jag själv har lyckats skrapa ihop 85% (men då jobbar jag på två olika tjänster i fyra olika städer – inte optimalt!) och ingen av mina vänner har fått ett heltidsjobb som dietist. Några har 75%, men några har bara 50-55%, vilket är väldigt svårt att försörja sig på.

Många kanske trivs med att jobba deltid. Jag själv, som inte har egen familj och är precis nyexad med ny energi, skulle otroligt gärna velat ha en heltidstjänst!

 

Detta är tyvärr verkligheten. Man hoppas ju på att allt ska lösa sig till det bästa tillslut, men det är en krokig väg dit. Och detta är något jag tycker man ska tänka över innan man blir dietist.

 

/Helena


Saftigt och smakrikt frukt- och nötbröd

Det var länge sedan jag bakade bröd, men häromdagen slog lusten till igen! Och det blev ett supergott och smakrikt bröd! Man kan äta det helt utan pålägg, smakar nästan som en kaka. Så en kopp te och en skiva bröd, det är riktig vardagslyx det!

 

 

Ingredienser (till 1 st bröd):

* 100 g russin och torkad aprikos

* ca 50 g hasselnötter

* ca 50 g valnötter

* 5 dl vetemjöl

* 4 dl grovt rågmjöl

* 1 tsk kardemumma

* 1 tsk bikarbonat

* 1 tsk salt

* 0,5 dl sirap

* 3 dl filmjölk

* 2 dl vatten

 

Gör så här:

Hacka aprikoser och nötter grovt. Blanda samman mjöl, kardemumma, bikarbonat och salt. Blanda ner frukt och nötter. Häll sedan i sirap, filmjölk och vatten och blanda runt ordentligt.

Smöra och bröa en avlång brödform. Häll i smeten.

Grädda i ugnen i 150 grader i ca 2 h.

 

/Helena


God frukost med äggmacka


Lättfil med äpple, nektarin, russin, havrefras och kanel. Och sedan en knäckebrödsmacka med Becel margarin, skinka och skivat kokt ägg. En mättande och fräsch frukost fylld med vitaminer, mineraler och fibrer!

/Helena


Nya Polly "Rocks"


En ny sorts Polly har kommit och den heter "Rocks", med Polly med smak av mjölkchoklad, citron och saltlakrits. Och det var en helt supergod blandning! Jag verkligen älskade den! Både choklad, lite syrligt, salt och tuggmotstånd i ett. Ett vinnande koncept! Hoppas påsen är kvar för att stanna!


De svarta rök allra först.... Mums!

Någon mer som smakat dessa, vad tyckte ni?

/Helena


Smaktest: Sju olika Mörka choklad, ca 70 %

Sju testpersoner fick i uppdrag att betygsätta sju mörka choklad (ca 70%) av sju olika tillverkare/märken. Testarna visste inte vilket choklad som var vilket då de testade. De gav chokladet betyg från 0-5 där 5 var bäst. Sedan fick de också kryssa i Egenskaper som chokladet hade. De egenskaper som fanns att välja mellan var söt, sur, syrlig, besk, saltaktig, bitter, fruktig, bärig, nötig, fyllig, kaffesmak, mjuk, hård, smältbar, fast, mjölig, grynig, krispig, krämig, samt ”övrigt”. Sedan fick testpersonerna även kommentera lite om chokladet.

Chokladen inhandlades på Willys samt på Ica, därav är priserna tagna.

Nedan ser du resultatet av testet. Pris, ingrediensförteckning, energiinnehåll, fettinnehåll, fiberinnehåll visas för de choklad som detta var uppgett på. Sedan redovisas egenskaper som testpersonerna tyckte om chokladet. Egenskaper redovisas endast om det var mer än 40% som kryssat i samma egenskaper. Sedan ser du medelbetyg för chokladet som testpersonerna gett (och även hur mycket alla gav inom parentes) och till sist kan ni se lite kommentarer chokladen fick.

Nedan redovisas chokladen i den ordning som de fick bäst medelbetyg!
Willys mörks choklad (som dessutom var den billigaste) tog alltså hem segern, medan Lindt Excellence inte var någon favorit hos testpersonerna! 




Willys mörka choklad 72%
(W)
Pris: 14,98 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (rapslecitin), aromer.
Energiinnehåll: 550 kcal/100 g
Fettinnehåll: 39 g/100g
Kostfiber: 11,5 g/100 g

Egenskaper: 57% ansåg att chokladet var Fylligt. 43% att den var Smältbar.

Medelbetyg: 3,7 (3,3,3,4,4,4,5)

Lite blandade kommentarer:

* Luktar julkalenderschoklad och smakar varm choklad.

* Rund och välkomponerad smak.

* Lite vaniljsmak och bränd smak.

* Luktar söt choklad. Lite ”tung” att tugga.

* Neutral i smaken



Anthon Bergs mörka choklad 72% (A)
Pris: 17,50 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel (rapslecitin), vanilj.
Energiinnehåll: 580 kcal/100 g
Fettinnehåll: 45 g/100 g

Egenskaper: 100% tyckte chokladen var Bitter. 43% att det var Fast i konsistensen.

Medelbetyg: 3,1 (2,2,2,3,4,4,5)

Lite blandade kommentarer:

* Smakar lite unket.

* Lite bitter i början men sedan mer rund i smaken.

* Bitter eftersmak som sitter i länge.

* Man behöver inte äta mycket av chokladen för att bli nöjd – dvs bra!

* Lite tråkig smak.

* Smakar fettigt.



Cloetta Mörk choklad (72%) - utan tillsatt socker (C)
Pris: 15,90 kr för 100 g (159 kr/kg)
Ingredienser: Kakaomassa, sötningsmedel (maltitol, sukralos), kakaosmör, kakaopulver, emulgeringsmedel (solroslecitin och E476), mjölkpulver (mindre än 0,5 %), arom.
Energiinnehåll: 520 kcal/100 g
Fettinnehåll: 42 g/100 g
Kostfiber: 12 g/100 g
Egenskaper: 71% ansåg att chokladet var Nötigt, Fylligt, Mjukt och Krämigt.
Medelbetyg: 3,1 (1,2,3,3,4,4,5)

Lite blandade kommentarer:

* Konstgjord smak.

* Mild och god.

* Mycket krämig!

* Tydlig mandelsmak.

* Luktar lite skumt och konstgjort.

* Smakar verkligen nötter!



ICA I love eco Mörk choklad 70% (I)
Pris: 20,90 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver.
Energiinnehåll: 550 kcal/100 g
Fettinnehåll: 41 g/100 g
Kostfiber: 11 g/100 g

Medelbetyg: 3,1 (2,3,3,3,3,4,4)

Lite blandade kommentarer:

* Doftar och smakar bröd/brödrost.

* Inte så mycket chokladsmak, känns inte som 70%.

* Smått grynig och skum smak.

* Lite trist och platt smak. Händer lixom ingenting.

aware mörk choklad 70% (Fairtrade) (F)
Pris: 19,50 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao.
Energiinnehåll: 540 kcal/100 g
Fettinnehåll: 41 g/100 g

Medelbetyg: 3 (1,3,3,3,3,4,4)

Lite blandade kommentarer:

* Mild chokladsmak.

* Lite tråkig och händelselös.

* Smaklös.

* Händer inget, smälter bara bort i munnen.

* Smakar lite som ischoklad.



Marabou Premium 70% (P)
Pris: 16,90 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao, smörfett, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin).
Energiinnehåll: 600 kcal/100 g
Fettinnehåll: 46,5 g/100 g
Kostfiber: 11 g/100 g
Egenskaper: 43% ansåg att chokladet var Bittert.

Medelbetyg: 2,4 (0,1,2,2,3,4,5)

Lite blandade kommentarer:

* Smakar lite pecannöt.

* Smakar gammalt, blä!

* Smörig.

* Konstig eftersmak, lite unken.

* Inte mycket chokladsmak, eftersmak som ”gammal mjölk”.

* Känns lite ”pulvrig” på tungan efter att man har ätit den.



Lindt Exellence 70% (L)
Pris: 20,50 kr
Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, naturlig Bourbon vaniljstång.
Energiinnehåll: ingen uppgift

Medelbetyg: 2,3 (1,2,2,2,3,3,3)

Egenskaper: 57% ansåg att chokladen var Bitter. 43% att den var Sur, Syrlig och Fruktig.

Lite blandade kommentarer:
* Bra konsistens, smälter lagom fort.

* Lite för söt!

* Smakar smörigt.

* Konstig smak, fy attan!



Testpersonerna fick också frågan: Vilket choklad av dessa skulle du köpa igen?

43% svarade Cloetta

29% svarade Willys

14% svarade Anthon Berg respektive Aware


------
Hoppas testet kom till någon nytta och insikt för er!
/Helena

Risgrynsgrötpremiär!

I onsdags åt jag risgrynsgröt för första gången i år. Riktigt gott är det!!



Många kanske äter Risgrynsgröt året om, men jag brukar annars bara äta det kring jul. Hur gör ni? Äter ni risgrynsgröt året om?

/Helena


Började nytt dietistjobb igår

Igår började jag på ett nytt jobb, som dietist. Tidigare har jag arbetat 75% som Dietist och då varit schemalagd mån-tors. Nu börjar jag på ett nytt jobb som jag kommer att jobba på på fredagar.

Jag jobbar med barn, och mitt jobb som jag haft nu sen januari, där jobbar jag främst med underviktiga barn och barn som har gastrostomi. Nu, på mitt nya jobb, kommer jag även att jobba med bl.a. diabetes, allergier och intoleranser. Alltid kul med lite nytt och nya utmaningar! Jag älskar att lära mig nya saker och att utvecklas!

Trevlig lördag och helg allesammans!

/Helena


Massor av chokladsorter!

GUD SÅ MÅNGA CHOKLAD JAG TESTAT SEDAN MIN BLOGG STARTADE!! ;P

                                                                                                           

Läs om många av dem under "Livsmedelstester" till vänster.

/Helena


Grönsakssoppa

Hösten är här och det är tid för att göra grönsakssoppa! Jag var hemma i Småland för ett tag sedan, och då kom stora grytan fram och vi gjorde soppa för ett helt kompani. God blev den!


I soppan hade vi morot, potatis, palsternacka, sötpotatis, purjolök, vitkål, kålrot och blomkål. Soppan smaksattes sedan med bl.a. Libbsticka.

/Helena


Kyckling- och broccolipaj på Pizzeria...

Vi var ute och åt med jobbet häromdagen, när jag var på möte hela dagen. Vi åt då på en pizzeria. Eftersom jag inte är sådär jätteförtjust i pizza så beställde jag en paj istället. Mad smaken "Kyckling och broccoli"...


Döm om min förvåning...så har de bara värmt en färdigpaj...


Lika som bär!!
Bilden lånad ifrån:
http://www.felix.se/kyckling-broccolipaj/

Jag är helt säker på att det är denna paj! Tycker ni man får göra så på ett matställe? Nog för att det bara var en pizzeria och ingen "fin restaurang", men jag tycker ändå det känns rätt dåligt! Vad tycker ni?

/Helena


Tisdagslunch: Pesto med kyckling, gnocci och grönsaker


Lunch med fräst kyckling, paprika, svamp, lök, zuccini och kokt potatisgnocci. Allt saltat och pepprat och sedan blandat med pesto. Mums!

/Helena


Chokladföljetong del 71 - Marabou "Orient"


Marabou "Orient" - Limited edition
Pris:
ca 16 kr för 180 g
Marabou "Orient" ska ha smak av pistagenötter och dadlar. Ingen kombination som gjorde mig sådär förväntasfull om jag ska vara ärlig... Marabou gör som bekant god mjölkchoklad, och detta choklad var gott! Men det smakade inte så mycket i övrigt. Lite krisp av pistagen kände jag, men inte så mycket mer. Lite trist alltså. Men det kommer bli uppätet såklart, god mjölkchoklad som sagt.
Helhetsbetyg: 3 av 5

Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?
/Helena


Måndagens frukost


Filmjölk med kanel, äpple och nektarin, russin, havregryn och havrekuddar. En bra start på dagen!

/Helena


Sötpotatissoppa

Gjorde sötpotatissoppa häromdagen. Så himla gott!
Recept finner du under fliken "Recept - mat: Soppor".

/Helena

Kroatiska matpresenter...

Hade besök ifrån Kroatien för ett tag sedan och fick lite ätbara presenter då.


Körsbär på burk hade jag önskat mig, lixom Bajadera-choklad som är gjord i Kroatien. Flaskan i mitten är kroatisk Plum brandy.

/Helena


Mumsig äppelpaj (lite nyttigare)

Fredag är här, dax att lyxa lite!
Detta är en lite nyttigare äppelpaj som gör att man kan njuta med gott samvete. Den var riktigt mättande också, och god såklart!


Ingredienser:
* ca 6-8 svenska höstäppel (beroende på hur stora de är)
* 4 msk russin
* 2 tsk kanel
* 2 msk strösocker
* 4 dl havregryn
* 6 msk vetemjöl
* 4 msk becel margarin
* 4 msk strösocker
* 0,5 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva äpplena i tunna klyftor. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager äppel i, strö över 2 msk russin, 1 tsk kanel och 1 msk socker. Lägg sedan på resten av äpplena och gör samma sak med russin, kanel och socker på dem. Blanda samman havregryn, vetemjöl, margarin, strösocker och mjölk. Gör till en grynig massa och smula över äpplena i formen. Grädda i ugnen i ca 20 min.

Servera med ex. vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde. Vi åt den med Carlshamns vaniljvisp baserad på havre, vilket passade bra till.

/Helena


Mättande grötfrukost

Idag bestod frukosten av gröt gjord på havregryn, ljusa psylliumfrön, lite kruskakli, russin samt små äpplebitar som kokte med. På gröten hade jag sedan kanel, blåbärssylt och havremjölk.

/Helena

Kvällsfika med lussekatt och fruktsallad

Efter förra veckans onsdages-spinningpass var det dags för första avsnittet av "Bonde söker fru". Då sitter jag och min syster bänkade framför tv:n, och naturligtvis blir det lite kvällsfika! Tända ljus, en kopp te, och något gott att smaska på! Det är livsnjutning det! :)
Och lite julkänsla fick man! Då vi bestämde oss för att äta upp de sista två lussekatterna som legat i frysen sen förra vintern... hehe. Men de smakade fortfarande mums!! Snart ska vi baka nya, har vi bestämt!


Örtte med mjölk, lussekatt och fruktsallad med kvarg och pepparkakskrydda. Mums!
Fruktsalladen var gjord på äpple, banan, mango, ananas, clementin, russin, torkade tranbär, kiwi och konserverade körsbär.

Någon annan som "smygstartat" med lussekatter?

/Helena


Storhandling!

Det är alltid kul att storhandla tycker jag!


Denna handlingen blev det krossade tomater, kikärtor, minimajs, champinjoner, bananer, kiwis, päron, äpplen, konserverade persikor, werthers orginal, gurka, örtte, tomater, zuccini, soyadryck light, onaka fil, kvarg, paprikor och nektariner.

Så nu har jag så jag klarar mig en stund framöver i alla fall!
Vad finns ALLTID hemma hos er? Mitt hem kan inte vara utan äpplen och fil/yoghurt.. det går bara inte!

/Helena


Äppelinspiration!

Nu har de svenska äpplena kommit ut i butik och det gör mig bara så glad! Jag älskar verkligen svenska höstäpplen, de smakar så mycket!! Och mycket kan man göra med äpplen. Här kommer lite inspiration!


Man kan äta äpplet som bitar och doppa i kanel. Man kan göra en ljuslykta av äpplet. Göra äppelmos eller tärna äpplet i fil/yoghurt till frukost.


Man kan göra äppelchipsäppel- och kanelgodisnyttiga muffins med äpple, morot o kanel
och äppelcupcakes med kanelfrosting.


Man kan göra äppelpajrödkålssallad med äpple och rotsakswok med bl.a. äpple i.

/Helena


Vetenskapens Värld ikväll!

Missa inte Vetenskapens Värld ikväll kl 20:00 på kanal 2. Skall vara ett program om fettdebatten som pågår i vårt samhälle just nu. Jag hoppas den är gjord med "neutrala" ögon och kan ge en bra vinkel från båda sidor.
Ska bli spännande!

/Helena

Senaste veckans träning

Min träning har blivit lite lidande det senaste, pga lite diverse anledningar. Mitt planerade lopp (halvmaran i Veberöd) sprang jag därför inte i lördags, då jag kände att jag inte skulle prestera bra. Motivationen för Marathon som väntar, den 15 oktober, är också lite dålig. Har bara känt mig så lack på träning sista tiden!

Men jag vill ju gärna springa! Så vi får se om jag lyckas tagga till, ännu är det 5 veckor kvar ju! Mitt mål är ju ändå inte att springa hela, utan mest att ta mig runt!

Förra veckans träning såg i alla fall ut såhär:
Onsdag:
55 min spinning (instruktör)
Fredag: 12 km löpning
Söndag: 55 min spinning (instruktör)

Kommande veckan ser planeringen ut såhär:
Måndag:
kort löppass
Tisdag: 55 min spinning (instruktör)
Onsdag: längre löppass, tänkte satsa på 15 km
Torsdag: vila
Fredag: medel-löppass
Lördag: löppass med en nära vän
Söndag: 55 min spinning (instruktör)

/Helena


Kålpudding

Kålpudding är har jag sett att någon haft med sig på jobbet ibland, men jag har själv faktiskt aldrig smakat det. Så sa min mamma här om dagen att hon var sugen på det. Och jag var inte sen på att hänga på, ville verkligen prova det! Så här kommer vårt recept på kålpuddingen vi gjorde! Den blev jättegod :) Känns lite höstigt också på något sätt!


Ingredienser:
* 1,75 kg vitkål
* 2 msk flytande margarin
* salt och peppar
* 2 msk sirap
* ca 600-800 g blandfärs
* 2,5 dl vatten
* 1 tsk salt
* 1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Strimla vitkålen och skär bort den hårda stocken. Lägg matfett i en stor stekpanna eller gryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att det inte bränns. Salta och peppra och ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen. Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.


Servera ex. med en god sallad, grönsaker, lingonsylt eller potatis och sås.

/Helena


Glutenfri fruktyoghurt...

Kändes som att ett litet fel smög sig in i denna annons...



Nog för att den säkerligen är glutenfri förståss, men det var nog inte riktigt det som de hade tänkt skriva i annonsen... ;P

/Helena


Frukost med pepparkakssmak och körsbär

Idag är jag ledig så då lyxar jag alltid till det med en extra god och välgjord frukost!


Supergod frukost med lättfil blandat med pepparkakskrydda och lite saft ifrån en burk med konserverade körsbär. Sedan tärnat svenskt höstäpple, tärnad nektarin och några konserverade körsbär. Sedan fruktmüsli på det. Mums vad gott och vilken höstig känsla man fick!
Sedan åt jag också en bit foccacia till. Drack vatten, och drack kaffe med kardemumma. (Man lägger 1 tsk kardemumma bland kaffet när man brygger det.)

Körsbären är tyvärr lite svåra att handla i Sverige. Jag hade två burkar med mig hem ifrån Tjeckien när jag var där i somras. Där har man körsbär i mängder, till det mesta!

Någon mer än jag som brukar ha pepparkakskrydda i filen ibland?

/Helena


Restaurang Marinan i Ystad

För ett tag sedan var jag på Restaurang Marinan i Ystad där jag åt lunch med mina arbetskamrater. Restaurangen ligger fint nere vid småbåtshamnen i Ystad och man har utsikt över havet.
Vi åt en av Dagens lunch-rätter som kostade ca 90 kr. Annars kan man välja från vanliga menyn, då är det lite dyrare.
Jag valde en dagens med lax. Egentligen skulle det varit potatis till, men eftersom vi var rätt många som åt så tyckte de på restaurangen att vi skulle ta pommesfrites istället - då det skulle gå lite snabbare. Trots detta fick vi ändå vänta ca 40 min på att maten skulle komma. Ganska dåligt för att vara en lunchrätt! Nu hade vi inte bråttom tillbaka som tur är, men jag tycker ändå det var dåligt. Lunchmaten skall ju komma på bordet snabbt!


Laxen var väldigt god! (lax är ju gott!) Jag gillar dock inte pommesfrites och såsen var väääldigt fet.
Jag tycker faktiskt det känns lite trist att man nästan inte kan hitta något nyttigt när man går ut och äter! Jag vill känna mig "fräsch" i kroppen efter att ha ätit, här blev man lite "tung" och "däst". Någon som håller med mig om detta?

Nej, ingen mer lunch blir det på Marinan tyvärr.
Vill du läsa mer om restaurangen? Gå in på deras hemsida: http://www.ystadmarinan.se/

/Helena

Terminsstart för Spinning!

Idag kör jag igång min spinning igen, som instruktör! Har ett pass kl 19 ikväll, och sedan ett på söndag igen kl 17. Kommer att vara instruktör på 1-2 pass varje vecka hela hösten! Ska bli riktigt skoj och jag ser fram emot många peppiga pass med bra musik framöver, och att få se mina "elever" kämpa och svettas!

/Helena

Krämig tonfiskpasta

Denna tonfiskpastan gjordes genom att blanda kokt pasta med tonfisk i vatten på konserv, 1 dl lättcreme fraiche, en klick majonäs, majs, salt och peppar. Gott blev det!

/Helena

Chokladnyheter!


Hittade dessa två chokladnyheter i butiken i måndags! Ser fram emot att testa dem! :) Recension kommer inom kort!

Någon av er som hunnit smaka dessa redan?

/Helena


Dagens frukost

Idag blev det gröt gjord på fiberhavregryn, psylliumfrön och russin. På gröten hade jag sedan hackad nektarin, lite äppelmos, lite lingonsylt, kanel och sedan till sist lite uppvärmd lättmjölk. Mums!

/Helena

Bröllop med massor av god mat

Den 20 augusti i år var jag på Bröllop uppe i Roslagen för att vara med när en av mina bästa vänner gifte sig! Och naturligtvis måste jag fota all den fina maten och visa på min blogg! Jag älskar att gå på fest och få god mat! Tyvärr regnade det under bröllopsdagen, men annars var det en fantastisk fin och lycklig dag!


Skålade i min favoritdryck Asti och så var det lite salta pinnar, jordnötter och frukt som välkomstsnacks!


Brudens mamma hade gjort maten själv och allt var jättegott och välgjort! Vilken kärlek som var nerlagt i all mat! Och mycket var det att välja på!

Två olika pajer med lök och skinka, baguette, rostbiff, marinerat kött, laxsallad med potatis och ägg, flera olika goda såser, ugnsrostade grönsaker och olika sallader. Mums alltså! Mätt blev man!
Och till detta fanns både öl, rött och vitt vin, mineralvatten och läsk.


Bröllopstårtan var också hemmagjord av brudens mamma. Så himla fin! Vitt marsipanlock med blommor, och inuti en choklad- och banankaka med fyllning av creamcheeseblandning med hallon. Supergod tårta! Precis i min smak.
Och eftersom bruden är glutenintolerant så var tårtan naturligtvis glutenfri också!

Många tårtor är ju "sockerkaka med sylt mellan" och det tycker jag är så tråkigt. Men här blev man verkligen positivt överraskad när det vita locket dolde en saftig och god chokladkaka med mjuk och smakrik fyllning!
Tyvärr blev jag dock inte gift... (min tårtbit ligger på sidan...)

Det är ju inte utan att man börjar tänka på vad man själv vill bjuda på, när den stunden är kommen!

/Helena

Rocky road kladdkaka

Förra veckan när jag skulle baka kladdkaka så kände jag att jag ville hitta på något nytt! Så jag hackade ner dumle, vaniljfudge och mashmallows i kladdkakan. Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken på resultatet. Man såg inte bitarna av mashmallowsen, och fudgen smälte bort. Det enda man kände lite var dumlekolorna. Sen råkade jag nog tyvärr ha inne kakan lite för länge också, för den vart inte så kladdig.
Så nästa gång blir det nog endast dumle i, och lite mindre tid i ugnen!



Har ni något bra tips på något gott eller annorlunda att stoppa i kladdkakan för att piffa till den lite?

/Helena

Något nytt livsmedel att testa?!

Jag gillar att utföra smaktest av olika livsmedel. Om ni kikar under fliken "Livsmedelstester" här till vänster så ser ni allt jag gjort test på. Det är dels en massa chokladsorter, men också större test av ex. stark senap, vit choklad, mjölkchoklad, vingummin, pepparkakor, fikon, russin, glutenfria kakor, mjölkfria smoothies, jordnötssmör, bröd, majskorn, svarta oliver och vaniljglass.

Nu undrar jag om ni har någon idé på något nytt livsmedel att testa? Ett test där man jämför olika märken av en produkt för att se vilken som är bäst/godast/nyttigast?!
Tips tas tacksamt emot!!!!


Det som finns planerat framöver är att jag skall genomföra smaktest på Mörk choklad 70% samt olika märken av Cola light.

/Helena

Tunnbrödspizzor

Pizza är gott, men tyvärr inte så nyttigt. Vad som dock är det onyttiga på en pizza är degen samt det tjocka lagret ost (och ibland sås). Men här är ett tips på hur man gör nyttigare pizza! Jag har använt mig av fullkorns-tunnbröd vilket gör att man får en tunn botten, mycket fyllning, och jag har använt väldigt lite ost, som dessutom var 10%-ig.



Gör så här:

Lägg tunnbröden på bakplåtspapper på en plåt! Bre på krossade tomater (vi blandade dem med pressad vitlök, salt, peppar och basilika) och lägg sedan på den fyllning du önskar. Ex. skivad svamp, skivad zuccini, lök, skivad tomat, oliver, banan, ananas, strimlad skinka etc. Strö över lite lite ost ovanpå! Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 10 min.



Jag åt pizzan med ruccolasallad. Blev ritkigt fräscht mätt, och belåten!

/Helena

Dagens frukost

Idag blev det filmjölk med äpple, russin och havrefras. Mums!

/Helena

RSS 2.0