Blåbärstryfflar till nyår

Tänkte att jag skulle testa att göra några läckra tryfflar till nyår och såhär blev resultatet efter en stunds experimenterande;



Ingredienser (ca 16 st):
* 1/4 dl blåbärssylt
* 1/4 dl vispgrädde
* 1/2 msk honung
* 200 g vit choklad
* 10 g smör
* några droppar blå karamellfärg
* silverkulor (av socker) till dekoration

Gör så här:
Koka upp grädden, sylten och honungen. Hacka 125 g vit choklad i småbitar och rör ner i den varma smeten tills det smält och blir en jämn och fin smet. Rör också ner smöret och låt det smälta i blandningen. Ställ allt i kylen för att svalna i ca 1 h, eller tills det går att forma kulor av smeten. Rulla kulor av smeten och ställ in i kylen på nytt så att de blir lite mer "fasta". Smält de återstående 75 g av den vita chokladen i micron. Droppa i blå karamellfärg och rulla kulorna i massan. Tryck dit en silverkula på varje tryffel och låt svalna.
Visst blev de läckra!? En fröjd för ögat i alla fall :)


/Helena 


Chokladföljetong del 7 - Marabou premium "Lemon & ginger"

Dags att recensera choklad nummer sju som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!


Marabou Premium - "Lemon and ginger"
Jag gjorde mig en kopp kaffe och satte mig ner för att njuta av en bit choklad till kaffet efter maten. Det blev dock en stor besvikelse när chokladen riktigt vred sig i munnen och jag helt spontant skrek "usch".. Tror inte jag behöver vara tydligare om vad jag tyckte om denna smaken. Den var bitter och stark, med lite smak av diskmedel. Jag som förväntat mig en riktig hit eftersom jag verkligen gillar ingefära. Men jag tror nog att det var citronsmaken som förstörde det hela.
Chokladen innehåller ingefärsarom och citronsaft, men även onämnda aromer. Chokladen beskrivs också på förpackningen som "mörk", men i innehållsförteckningen finns ingen uppgift på hur hög kakaohalten är.
Pris: ca 20 kr för 150 g
Helhetsbetyg: 1


Eftersom jag för tillfället befinner mig hemma hos familjen har jag denna gången fått tre gästtyckare, nämligen min mamma och mina två systrar!

Karin ger betyget: 3
Krispig citronsmak, men var finns ingefäran? Inte så gott till kaffet, ska nog ätas till någon efterrätt.

Cecilia ger betyget: 1
Konstgjort citron. Eftersmaken är lätt diskmedelsförknippad. Finns dock en liten syrlighet som är trevlig. Ingefärssmaken är lagom. Dock förstör ovan nämnda citron hela baletten!

Susanna ger betyget: 1,5
Smakar diskmedel helt klart! Lite gott med krispet i dock.

/Helena


Tillbaka efter lite julledighet

Hoppas ni alla haft en riktigt God Jul. Jag tog lite paus från bloggen i jul, men nu är jag tillbaka full med idéer och ny inspiration! :) Julen har varit mysig. Har kunnat slappna av och göra sånt som jag tänkt på länge, men aldrig hinner. Läst böcker, satt in foton i album, spelat spel m.m. Ätit massa julgodis har jag förståss också :)



Min illgula nya digitalköksvåg som kan mäta från 1 g till 5 kg :) Pefekt när jag ska komponera egna recept!


I julklapp fick jag en del matinspirerat, bl.a. denna helt otroligt läckra digitalvåg! Blir perfekt när jag ska börja koka ihop mina egna recept och behöver väga ingredienser. Den kommer också till användning då jag idag också genomför en kostregistrering. En kostregistrering innebär att man väger allt man äter, detta skall jag göra under en dag. Det är min lillasyster som ska göra en kostanalys till ett skolarbete och jag fick vara försöksperson! Ska bli kul att få en liten utvärdering om all näring och energi jag stoppat i magen!

Fick också en lila slickepott i julklapp, ett trevånings-tryffelfat och en silikonmuffinsform som ger hjärtformade muffins. Nästa gång jag ska på dejt blir det minsann hjärtformade kladdkakemuffins med rosa frosting! Haha. Framtiden får utvisa när och vem som kommer att få utstå detta...

/Helena


Årets skörd av julgodis och tryfflar :)


Uppifrån fr. vänster: Islandsbit (tryffel med lakrits), Vit hallontryffel, Saffranstryffel, Apelsintryffelruta
Mintskumstryffel, Mörk hallontryffel, Apelsinkula, Snöboll (kokostryffel med vit choklad), Vit moccatryffel
Mörk moccatryffel, Polkatryffel, Polkatryffel, Julkula

Min egna personliga favorit är för tillfället Saffranstryffeln. Underbart god och den smälter verkligen i munnen. Min familj har fått de här små chokladaskarna nu och jag hoppas att de kommer njuta lika mycket av godisarna som jag :)

Trevlig
Dan före Dan före Dopparedan!
/Helena

Mina julrecept

Nu är jag hemkommen till Småland efter åtta långa restimmar! Nu i helgen ska det bakas med lillasyster. Jag ska göra ytterligare någon limpa av det goda Vörtbrödet jag tidigare publicerat på min blogg. Vi ska också göra det sista julgodiset inför jul. Det blir knäck och lite fudge bland annat! Mums! Som en liten sammanfattning finner du här alla julrecept jag publicerat i min blogg. Många och goda är dem, och jag är så stolt, för jag har ju faktiskt tagit fram dem nästan helt själv!


 

JULIGA BRÖD & BULLAR

* Vörtbröd - Ett saftigt och smakrikt julbröd som bara inte får missas!

http://matresan.blogg.se/2008/december/vortbrod.html

* Grova russinbullar med julsmak - Egenkomponerat recept på grova matbullar som blev jättegoda! Saftiga med julsmak, smakar nästan kaka. Perfekt till en kopp te.

http://matresan.blogg.se/2008/november/grova-russinbullar-med-julsmak.html


  

JULIGA KAKOR

* Pepparkakor - Inget recept i och för sig, men läs resultatet av mitt pepparkakstest. Vad tio provsmakare tyckte om fem olika sorters pepparkakor.

http://matresan.blogg.se/2008/november/pepparkakstest.html

* Morots- och saffranskaka - En kaka med saffran kan ju bara inte slå fel! Morötterna gör den extra saftig.

http://matresan.blogg.se/2008/december/morots-och-saffranskaka.html

* Lussekatter - Recept på klassiska lussekatter.

http://matresan.blogg.se/2008/november/lussekatter.html

* Mjuk pepparkaka med tranbär - Mjuk och saftig kaka med kryddig pepparkakssmak. Alla som smakade tyckte den var jättgod!

http://matresan.blogg.se/2008/november/mjuk-pepparkaka-med-tranbar.html


   
JULGODIS

* Julkulor - Lite lyxigare julgodis i fyra lager som blir en god "julkula"!

http://matresan.blogg.se/2008/december/julkulor-godis-med-fyra-lager.html

* Snöbollar (kokostryffel med vit choklad) - Lättgjorda och fina godisar som ser ut som små snöbollar. Fina att ha framme på ett fat nu till jul! (om de får ligga kvar förståss :P)

http://matresan.blogg.se/2008/december/snobollar-kokostryffel-med-vit-choklad.html

* Äppel- och kanelgodis - Godis med torkad frukt, nötter och frön i.

http://matresan.blogg.se/2008/december/appel-kanelgodis.html

* Polkatryffel - Mina favoriter!!

http://matresan.blogg.se/2008/december/polkatryffel.html


Om ni blivit inspirerade av något recept, testat något och kanske fått er en favorit - skriv gärna en kommentar! Alltid roligt med feedback eller om ni har något tips/kommentar!
Lycka till med fixandet!
/Helena

1/3 dietist - och nu jullov!

Idag är min första dag av jullov! Och det är så skönt!! Om en timme sätter jag mig på bussen hem till Småland :)


Igår var sista dagen i skolan innan jul. Även om terminen så att säga är slut, slutar inte vår skoltermin förens två veckor efter nyår. Då ska vi hinna göra det sista projektet för denna kursen, vilket går ut på att ta fram fem recept som ska publiceras i Hemmets kokbok på nätet. Hemmets kokbok är en nätbaserad kokbok som institutionen för Kostvetenskap och Uppsala Universitet driver. Jag och två klasskompisar fick temat "Vegetariska matlådor" som vi ska fixa fram recept till. Detta skall som vanligt göras enligt näringsrekommendationer. Det ska bli väldigt roligt, men samtidigt kändes det lite stressande att få uppgiften igår. Känns verkligen som att man kommer behöva jobba på det över lovet vilket jag inte var överförtjust över.


När detta projekt är avslutat är jag i alla fall 1/3 dietist!!! Tänk vad tiden går. Om två år är jag utexaminerad och klar. Det känns som det var igår jag började plugga här i Uppsala. Men mycket har jag lärt mig under Kostvetenskap A och Kostvetenskap B;

- grundläggande kemi

- grundläggande fysiologi

- matspjälkningssystemet

- hur man utför/instruerar en kostregistrering

- utvärdering av kostvanor

- näringsbehov och de Svenska Näringsrekommendationerna

- näringsberäkning

- kolhydrater, fetter, protein - uppbyggnad, sammansättning och funktion

- mineralämnen

- vitaminer

- kostsociologi

- metabolismen

- livsmedelshygien

- livsmedelslagstiftning

- patogena bakterier

- sensorik och provsmakning

- utföra sensoriska undersökningar av livsmedel

- vegetabiliska och animaliska livsmedel (allt ifrån hur man styckar en kyckling till hur man ska göra för att brödet skall jäsa)

- konserveringsmetoder

- fermentering

- näringsberäkning och ihopsättning av en vegetarisk trerätters meny

- mat ur ett miljömässigt perspektiv (KRAV, eko, SMART)

- intervju om kostvanor

- planering av en näringsriktig veckomatsedel för en tonårig tjej

- matkostnader för hushåll


Under vårterminen väntar fördjupning i fysiologi samt kursen "Dietetik och folkhälsa" vilken jag ser fram emot väldigt mycket! :)


--------------------

Jag ser tillbaka på hösten med glädje. Hösten har varit full av intressanta saker i skolan, roliga påhitt med mina vänner, nya vänner, en jättebra korridor, galna fester, pysselstunder, tvspels-nätter och andra roliga saker. Jag är så tacksam! Och speciellt till mina vänner! Speciellt till F som gjorde att jag fick en bra start i september, när jag som mest behövde stöttning.

Uppsala har blivit mitt hem. Jag har landat. Och jag lever.

  

/Helena

Julkulor - godis med fyra lager

Efter att jag berättade en del om juliga nötter igår tänkte jag idag bjuda på ett julgodisrecept som innehåller både hasselnötter och mandel. En mumsig julgodis med fyra olika lager gottigheter.

 


De kanske inte ser så vackra ut.. Men skönheten kommer inifrån, och dessa gömmer en hel del gottigt innanför "skalet".

Ingredienser (till ca 25 st):

* 25 st hasselnötskärnor

* 200 g mandelmassa

* ½ dl vispgrädde

* 1/3 dl socker

* 125 g ljus choklad

* 100 g mörk choklad

* kakao till garnering

Gör så här:

Rosta hasselnötskärnorna i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Sjud ihop sockret och grädden. Tag av kastrullen från värmen, bryt den ljusa chokladen i bitar och blanda ner den i sockergrädden. Rör tills all choklad är smält. Ställ sedan att svalna.

Dela mandelmassan i 25 lika stora bitar. Trilla tryffelmassan till en längd och skär även den i 25 bitar. Täck varje hasselnötskärna med tryffelmassa och gör till en kula. Täck kulan med mandelmassa och forma så att den är rund. Smält den mörka chokladen och doppa ner kulorna i den. Rulla i kakao och låt sedan svalna.


/Helena


Nötfrossa till jul

Till jul är det ofta tradition att plocka fram en skål med nötter. Ser väldigt fint och juligt ut, men nötter är ju också väldigt nyttigt. Nötter innehåller mycket energi och bra fett för oss människor. Nötterna är ju tänkta att hamna i jorden och slå rot, det är därför de är så fulla av energi. Energin måste räcka till för att spräcka skalet, bilda rötter, bilda blad och tränga upp ur jorden. För detta krävs fett, kolhydrater, protein, vitaminer, mineraler, antioxidanter m.m. som vi får i oss när vi äter nöten.

Jag tänkte berätta lite kort om de traditionella nötterna till jul.


Hasselnöt

Hasselnöten är en väldigt energirik nöt då den innehåller ca 63 g fett/100 g nöt. Fettet är till 78 % enkelomättat vilket är bra för oss människor. Om du äter hasselnötter så låt det tunna bruna skalet kring nöten sitta kvar, det innehåller mycket antioxidanter.

Hasselnötter äts som de är till jul men kan också användas i kakor och julgodis. Du kan också rosta hasselnötkärnorna i 10 min i ugnen i 200 grader innan du äter dem. Jättegott!

Ett recept på Nötkolapaj med hasselnötter hittar du här: http://matresan.blogg.se/2008/october/helenas-not-och-kolapaj.html

Sötmandel

Mandeln är nog den vanligaste nöten till jul. Mandeln ingår både i marsipan, mandelmassa, knäck och naturligtvis den gömda mandeln i risgrynsgröten. Strikt botaniskt är mandeln egentligen inte en nöt, utan en stenfrukt. Mandeln innehåller rikt med bl.a. Kalium och även en del järn. Mandeln innehåller precis som hasselnöten också mest enkelomättat fett, ca 65 % av de 52 g fett mandeln innehåller, är enkelomättat. En del studier har dock visat att fettet i mandeln tycks vara något svårare för kroppen att absorbera.


Valnöt

Valnöten innehåller 62 g fett/100 g nöt och av det är 63 % fleromättat fett. Fleromättat fett är också bra för oss, men inte i förstora mängder. Valnöten innehåller också, för att vara en nöt, en hög halt av omega 3, en sort som kallas ALA. Denna kan omvandlas till den nyttiga omega 3 DHA som är den som vi får i oss genom att äta fisk. Valnötter äts främst som snacks till jul men ingår också i sallader, desserter m.m.


Pekannöt

Pekannöt är den nöt som innehåller mest antioxidanter bland alla nötter! Den innehåller 68 g fett/100 g och 62 % är enkelomättat fett. Pekannöten används förutom att ätas som den är även i godis, desserter, glass och bakverk.


Paranöt

Paranöten är botaniskt sett ingen nöt utan en kapselfrukt. Smaken liknar lite kokosnöt. Paranöten innehåller ca 66 g fett/100 g nöt. 25 % av fettet är mättat. Resten är fördelat ganska lika mellan fleromättat och enkelomättat fett. Paranöten innehåller också ganska mycket protein. Selenhalten i paranöten är väldigt hög. Selen är ett livsviktigt ämne för oss människor och i Sverige är det känt sedan länge att vi ofta får i oss för lite av Selen. Istället för kosttillskott kan man då istället äta några paranötter varje dag.


Kom också ihåg, att om du knäcker en nöt nu till jul, ex. en mandel, och den innehåller två mandel"kärnor" - då får du spela Fillipin med någon. Det är en gammal lek och går till så att du delar dubbelnöten med någon. Ni bestämmer sedan ett datum och ev. också klockslag efter vilket man skall säga "Fillipin" så fort som möjligt. Ni kommer också överrens om ett pris. Den som sedan säger "Fillipin" först efter den överrenskomna tiden, vinner!

Även om nötter är väldigt nyttiga och innehåller bra fetter för oss får man inte äta för mycket av dem heller. De innehåller mycket energi och det kan lätt bli för mycket av det goda! Men en näve nötter om dagen skulle nog de flesta må bra av :)

/Helena


Chokladföljetong del 6 - Lindt Petits desserts "Crème Brûlée"

Dags att recensera choklad nummer sex som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!

 

Lindt Petits desserts - Crème Brûlée

Äntligen provar jag en choklad som jag vill ge högsta poäng!! Åh, den var så god! Och med "var" så menar jag att den redan är uppäten... Mjölkchoklad utanpå, och med en lite vitchokladmjölkkrispig och karamellsmakande fyllning. Smakar lite som kinderäggschoklad, fast ännu godare. I innehållsförteckningen kan jag se att det är risflingor som gör det hela krispigt. Tyvärr var den ganska dyr, men det var nog det enda negativa med denna choklad.

Varning för att köpa hem denna, den försvinner.

Pris: 30 kr för 150 g

Helhetsbetyg: 5

  

Någon mer än jag som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?

Vilken choklad jag ska testa nästa gång har jag ännu inte bestämt. Känns som att det blir så mycket annan choklad nu till jul med allt julgodis, så dröjer nog lite innan jag köper någon ny sort och testar.

Att bo i korridorer är visserligen trevligt. Men mina korridorsvänner börjar ta sig lite väl mycket frihet nu och "lånar" både det ena o andra ur mitt skafferi utan att fråga.. Dessutom har någon ätit upp ett halvt lager apelsintryfflar ur min burk jag har i kylen! Usch o fy för sånt bus. *längtar efter eget kök*

/Helena


Näringsproblematik för tonårstjejer

Imorgon ska jag redovisa ett stort arbete jag tillbringat de senaste två veckorna med. Uppgiften bestod av att intervjua en person ur en viss åldersgrupp (i mitt fall en tonårig tjej) om vad denne ätit under två dagar. Maten vägdes noga och sedan satte vi ihop en veckomatsedel genom de uppgifter vi fått. Veckomatsedeln näringsberäknades och sedan gjorde vi förändringar i matsedeln för att uppfylla denna tonårstjejs näringsbehov.

Speciella kostproblem som kan finnas bland unga tjejer är både underätande och överätande, viljan att vara smal samtidigt som många också är överviktiga. Övervikt hör också ihop med småätning (vilket ofta leder till för högt sockerintag) samt dåliga rutiner i måltidsordningen och storlek på måltiderna.
Livsviktiga ämnen som är speciellt viktigt för tonårstjejer att få i sig tillräckligt mycket av (och som de också ofta har brist på) är Kalcium, Järn, vitamin D och Folat.
Kalcium behövs för att bygga upp skelettet vilket är viktigt när man växer. Kalcium lagras in i skelettet upp tills man är ca 25 år, och fram tills dess är det viktigt att man får i sig tillräckligt mycket. Kalcium finns rikligt i bla mjölk och mjölkprodukter. Det finns även i baljväxter, gröna bladgrönsaker och nötter.
Järnets uppgift i kroppen är bl.a. att transportera syre i blodet. Järnbrist förekommer hos 15-40 % av flickor i tonåren. Flickor behöver mer järn än pojkar p.g.a menstruationen. Järn får man i sig främst genom att äta kött, fågel eller fisk. Men järn finns också i bröd och spannmålsprodukter av fullkornstyp. Man hittar också järn i baljväxter, grönkål, spenat, broccoli och brysselkål. Vår tonårstjej hade för lågt intag av järn. Detta åtgärdade vi genom att lägga in en leverpastej-(mycket järn)smörgås varje dag, samt torkade aprikoser till mellanmål. Vi bytte också ut frukostmüslin till havrefras, då dessa är berikade med järn.
Vitamin D kan vi syntetisera i vår hud om vi utsätts för solljus. Därför är det inte alltid behövligt att inta hela den rekommenderade mängden vitamin D med maten. Men eftersom vi just nu har vinter i Sverige får vi inte precis någon sol och måste tänka mer på att äta vitamin D. Vitaminet finns rikligt i fet fisk (ex. lax) och även i en del berikade mjölkprodukter (ex. lätt- och mellanmjölk). Man bör äta fisk ca två gånger per vecka för att uppnå rekommenderad mängd.
Folat är väldigt viktigt för kvinnor att få i sig tillräckligt av. Detta p.g.a att fostret, om man blir gravid, kan ta skada om man ätit för lite folat. Alltså måste man helst vara säker på att man ätit tillräckligt med folat, då man blir gravid. (lika bra att alltså alltid käka bra med folat) De bästa folatkällorna i maten är gröna bladgrönsaker (ex. broccoli, brysselkål), ärt- och baljväxter samt lever. 

Håll tummarna att det går bra för mig på redovisningen imon! Sen har jag nästan, fast bara nästan, jullooov :)


Helgen har tillbringats hos Lisa i Järna. Vi har varit på luciafirande, fikat på Saltåkvarn, lagat god mat, kollat på film, gått promenader och också varit på Skansens julmarknad. Vi smider också hemliga planer inför sommaren.. :P Jag hoppas verkligen att de blir verklighet!! Tack Lisa för en jättefin helg!
Vad tycker ni föresten om mina söta snöflingor på bloggen?

/Helena

Snöbollar (kokostryffel med vit choklad)

Nu har jag faktiskt bakat färdigt alla tryfflar och godis jag ville göra till denna julen. Det blev en hel del! (fast kanske jag ytterligare gör nåt när jag kommer hem.. :P)


 

Ingredienser:
* 75 g vit choklad

* 3 msk grädde

* 2 ¼ dl riven kokos

* 2 ¼ dl florsocker + till garnering

Gör så här:

Smält chokladen. Blanda ner grädden och sedan kokosen och florsockret lite i taget. Rör om kraftigt och ställ sedan i kylen för att svalna lite. När smeten är tillräckligt fast, rulla till bollar. Ställ in bollarna i kylen en stund till. Rulla dem sedan i florsocker. Klart!

Nu ska jag snart sätta mig på tåget till Järna. Ska hälsa på min forna Islands-jobbarkompis som bor där. I em ska vi gå i kyrkan och förhoppningsvis få se ett luciatåg! O sen imon ska vi gå på Skansens julmarknad i Stockholm. :) Mys!
/Helena

Vörtbröd

En klasskamrat hade i veckan med sig vörtbröds-mackor på lunchen. Det doftade så himla gott och jag fick upp minnet av förra året då jag köpte mycket sånt bröd och det riktigt smälte i munnen. Jag blev verkligen inspirerad över att gå och köpa vörtbröd! Men, så är det ju mitt lilla projekt jag haft i höst att inte köpa något bröd, utan att baka Allt själv, och det har ju gått bra! Så det blev helt enkelt att gå och inhandla ingredienser till ett vörtbröd istället för en färdig limpa! Åhh jag säger bara det..detta brödet blev ett av de godaste bröd jag Någonsin bakat!!! Det smäälte i munnen!! Do it!!


Ingredienser:
* 50 g jäst
* 5 dl julöl
* 0,5 dl rapsolja
* 1 dl mörk sirap
* 50 g margarin
* 0,5 msk malen pomerans
* 0,5 msk malen ingefära
* 1 msk malen nejlika
* 0,5 msk malen kardemumma
* 1 msk salt
* 2,5 dl mörka russin
* 15 dl rågsikt

Gör så här:
Blanda jästen med julöl, olja, sirap och alla kryddor samt salt. Smält margarinet och låt det svalna lite, rör sedan ner det i blandningen. Häll i russin och blanda sedan in rågsiktet lite i taget tills degen är fast och fin. Låt jäsa i ca 30 min och forma sedan två limpor. Lägg dem på en plåt med handduk över och låt jäsa ytterligare ca 1 h. Grädda sedan limporna i 50 min i ugnen. När du ställer in dem ska ugnen vara 175 grader varm. Efter ca 20 min sänker du temperaturen till 150 grader.


Har precis varit ute och sprungit i ett snöigt Uppsala. I eftermiddag ska jag baka kladdkaka med utbytesstudenterna i min korridor. De flyttar nu till jul och vill vara säkra på att de kan göra kladdkaka när de är tillbaka hemma i Spanien och Turkiet! :P
/Helena 


Pepparkakshus-tävling

Idag har jag för första gången deltagit i en pepparkakshus-tävling! Det var hur kul som helst och jag blev jättenöjd med Idas, Sofias och mitt hus! Det gick inget vidare för oss i själva tävlingen, men jag är ändå så nöjd. Och det var hård konkurrens! Pluspoäng till oss att vi satte ihop det fint med socker då vissa andra använde lim.. :P

 
Vårat mysiga tvåvånings pepparkakshus (helt ätligt förutom bomullen).

 
Jag dekorerar med rosa kristyr. Och här är Sofia och Ida som jag byggde med.

 
Som sagt, tuff tävling! Bland annat en rosa Uppsala domkyrka, en Igloo, båt, borg och andra lite mer traditionella hus. (klicka för att förstora bilderna)

Vi har redan bestämt att vi ska ställa upp nästa år igen!! Det va såå kul :)
/Helena

Varm kikärtssallad med oliver

Efter alla mina godisinlägg så måste jag poängtera att jag även äter annan, lite nyttigare mat! :P Städade mitt köksskåp idag och med hjälp av lite rödlök och oliver blandade jag ihop den här middagen. Väldigt gott faktiskt! :)

Ingredienser (3 portioner):

* 200 g frysta haricots vertes

* ca 150 g pasta

* ½ rödlök

* 1 burk kikärter

* 1 dl urkärnade svarta oliver

* 1 msk tomatpuré

* citronsaft

* salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver

Gör så här:

Blanda kikärtorna med lite citronsaft, salt, peppar och lite paprikapulver. Lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 10-15 min, eller tills de har spruckit upp lite. Koka pastan. Hetta upp en wokpanna och woka haricotsen snabbt. Blanda ner kikärtorna, den kokade pastan, hackad rödlök, halverade oliver, tomatpurén samt salt, peppar och vitlökspulver efter smak. Värm allt hastigt. Klart! Snabbt och gott.


Håll tummarna för mig imon! Jag och två kompisar ställer upp i en pepparkakshus-tävling! Känns lite som att vi tagit oss vatten över huvudet med den konstruktion vi har tänkt försöka oss på, men vi får se hur det går! Kameran skall med i alla fall :)
/Helena


Chokladföljetong del 5 - Anthon Berg Twisty touch ”Mango & pink grapefruit”

Dags att recensera choklad nummer fem som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!

 

Anthon Berg - Twisty touch "mango & pink grapefruit"

En mörk choklad med minst 72 % kakao, mango och grapefruktsolja. Den innehåller arom av vanilj men inte någon annan tillsats. God mörk choklad och då och då känner man att det blir lite sött av mango-bitarna. Dock känns det som att den bittra smaken tar över väldigt mycket. En helt okej smak på chokladen, men inget speciellt. Willys päronchoklad jag testade förra veckan var godare. Det här att försöka göra bitter choklad lite mer söt med frukt fungerar inte riktigt för mig. Dessutom gör oljan i denna choklad att energiinnehållet höjs, vilket gör att det nästan är på samma nivå som margarin. En liten liten bit räcker alltså!

Pris: ca 20 kr för 100 g

Helheltsbetyg: 2,5

 

Någon mer än jag som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?

Nu längtar jag efter att testa någon riktigt god choklad, de seaste jag testat har ju inte varit några höjdare. Får se vad nästa choklad, som är "Lindt petits desserts "Crème brûlée"", har att bjuda på...

/Helena


Helg i julgodisets tecken

Helgen har jag tillbringat hos min kära vän Therese och igår hade vi en heldag tillägnat julgodis! Vi höll på från morgonen till kvällen och det var fullt ös hela tiden. Vi var riktigt slitna och trötta när vi välförtjänt avslutade kvällen degandes i soffan. På morgonen hade vi sagt att vi ju kunde kolla på en film, dricka kaffe och smaka en godis av varje sort till kvällen. Men när det väl blev kväll ville vi inte ens se åt godisarna längre!! Haha, det dröjer nog några dagar nu innan jag blir sugen på choklad.. Men sen skall jag njuuta av mina godisar till jul! Men kul hade vi i alla fall!! :)
Tack Therèse för en jättefin och rolig helg!

 
Här står jag och Therèse med chokladen i högsta hugg, laddade inför dagen!


Vi gjorde en stor sats rischoklad!

Förutom rischoklad gjorde vi också polkatryfflar, moccatryfflar, gourmetbollar och hallontryfflar. Polkatryfflarna finner du recept på i ett inlägg nedan. Vare sig ett godisrecept är tänkt till julen eller inte, så tycker jag att allt godis passar att göra till julen! Här är därför länkarna till alla godisrecept som jag publicerat i min blogg sen starten;
* Aprikosgodis till halloween - http://matresan.blogg.se/2008/october/snabbt-aprikosgodis-till-halloween.html
* Tranbärsgodis med pepparkaka - http://matresan.blogg.se/2008/november/tranbarsgodis-med-pepparkakor.html
* Äppel- & kanelgodis - http://matresan.blogg.se/2008/december/appel-kanelgodis.html
* Polkatryffel - http://matresan.blogg.se/2008/december/polkatryffel.html

/Helena

Polkatryffel


Inte den snyggaste bilden.. Men här står våra nygjorda polkatryfflar och stelnar på bakplåtspapper. Vissa garnerade med polkagrisbitar och vissa med mintströssel.

Ingredienser (ca 20 st):
* 2,5 dl florsocker
* 1,5 dl kakao
* 5 msk kaffegrädde
* 1 äggula
* ca 50 g finhackade polkagrisar
Garnering: 150 g smält choklad + polkagrisbitar

Gör så här:
Rör samman florsocker, kakao och äggulan. Blanda i grädden och polkagrishacket. Låt stå i kylen ca 30 min. Forma till bollar och rulla dem i den smälta chokladen. Garnera med en bit polkagris på toppen. Låt tryffeln stelna i kylen.

Underbart goda!!

/Helena

Äppel- & Kanelgodis

Kanel är en smak som i alla fall påminner mig om julen! (kanske pga att man har det på gröten) Därför tycker jag dessa godisar passar utmärkt som julgodis, även om jag faktiskt gjorde dem i början av november! Här kommer receptet i alla fall;


Ingredienser:

* 100-150 g vit choklad

* 50 g torkade äppelringar

* 2 torkade aprikoser

* 2 msk svarta russin

* ½ dl fiberhavregryn

* 1 msk solrosfrön

* 10 hasselnötter

* 1 tsk kanel

* ev. knäckformar

Gör så här:

Hacka äppelringarna, aprikoserna, russinen och hasselnötterna i små bitar. Blanda dem med havregrynen, solrosfröna och kanelen.

Välj 100-150 g choklad beroende på hur kladdiga du vill ha godisarna. Gärna vit choklad med högre kvalité, det lönar sig i smaken. Smält den vita chokladen i en skål mikron. Kör den på full effekt i omgångar av 30 sekunder tills den är smällt. Blanda ner fruktblandningen i chokladen. Klicka ut i knäckformar eller till små toppar på ett bakplåtspapper.


/Helena


Julgodishelg på ingång :)


Översta raden fr vänster: Vit hallontryffel, Chilitryffel, Vit fikonboll, Hasselnötskula
Mellersta raden fr vänster: Russinkula, Vaniljlikörtryffel med coccos, Glögg- och pepparkakstryffel
Nedersta raden fr vänster: Mörk fikonboll, Kaffetryffel, Nougatkula, Apelsintryffel

Imorgon tar jag bussen hem till min vän Therése. Vi ska tillbringa helgen med att göra julgodis och ha julmys tillsammans! Jag älskar verkligen att göra julgodis. Det är inte bara roligt och gott, för mig är det ett sätt att vara kreativ... hitta på olika sorter och dekorera.
Chokladgodisarna ovan gjorde jag till julen 2006 och alla i min familj fick varsin sån här hemmagjord liten chokladlåda :) Det blev mycket uppskattat!
Det ska bli spännande att se vilka små kreationer vi får ihop i helgen!

Åhh jag har sådan resfeber! Jag vill ut och upptäcka världen!! Nu har jag varit hemma på tok för länge. Indien drömmer jag fortfarande om, och Turkiet funderar jag på. Återbesök i Afrika, Inkaleden i Peru och Australien och Nya Zeeland. Backpacka i Storbritannien eller en weekend i London. *drömmer mig bort*

Borta bra! Fast hemma är ju bäst såklart.
/Helena

Morots- och saffranskaka

Efter gårdagens fakta om saffran tänkte jag bjuda på recept på en saffranskaka. Otroligt god och saftig blev den! Och jag älskar ju smaken av saffran. Mina kompisar tyckte också den var jättegod :)
Receptet hittade jag på Arlas hemsida, sedan har jag som vanligt ändrat lite i det!

Ingredienser:
* 50 g margarin
* 0,5 dl vaniljkessella
* 1 dl rörsocker
* 1,5 dl strösocker
* 1 pkt saffran, 0,5 g
* 3 ägg
* 2 morötter (ca 250 g)
* rivet skal av en halv apelsin
* 1 dl fullkornsvetemjöl
* 2 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
Garnering:
* Vaniljkessella
* Kanel

Gör så här:
Smält margarinet och blanda med sockret och vaniljkessellan. Rör ner saffran och äggen. Riv morötterna fint och blanda ner i smeten med resten av ingredienserna. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Häll i kaksmeten i formen och grädda i 175 grader i ca 40 min. Innan kakan skall serveras brer du vaniljkessella ovanpå och siktar sedan över kanel. Mums!

 
Otroligt snygg gul färg på denna kaka! Såhär såg den ut före och efter dekorering med vaniljkessella och kanel.

/Helena

Saffran - "det röda guldet"

Saffran,
som är den dyrbaraste av alla kryddor, kallas ofta för "det röda guldet". Saffranet kommer från en krokusväxt med blåvioletta blommor. Det är pistillen i krokusen som innehåller ett gult färgämne och en eterisk olja, som blir saffran. Det krävs upp till 200 000 krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Plockandet och rensandet av krokusarna görs dessutom för hand. Varje år produceras ca 300 ton saffran. De länder som producerar mest saffran är Iran, Spanien och Indien.


Paella, en spansk rätt med saffran i. Denna bild är tagen i Madrid sommaren 2008.

Igår köpte jag ett halvt gram saffran för 16 kr, vilket innebär 32 000 kr/kg. Saffran kan dock variera i pris beroende på kvalitén. Det finns fyra olika klasser av saffran som baserar sig på dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet.

Saffran är ju en krydda som de flesta förknippar med jul och lussekatter (recept nedan). Men man kan också använda saffran i matlagning, ex i den spanska rätten Paella eller i den franska fisksoppan Bouillabaisse. Men eftersom saffran är så dyrt används ibalnd billigare varianter på restauranger. T.ex. färgtistel eller gurkmeja. De ger också en väldigt gul färg, men kan inte ersätta saffran i smaken. Saffran innehåller mer än 150 doft- och aromämnen.

I de doser som vi använder oss av saffran råder ingen fara, men egentligen är saffran giftigt. I för höga doser är det rent ut sagt livsfarligt. Man skall därför se till så att små barn inte får i sig saffran och heller inte mata ex. hunden med lussebullar. De kan bli sjuka. Saffranets giftighet har jag faktiskt själv fått prova på. När jag var tre år och bakade lussekatter åt jag lite väl mycket av degen. Dagen efter hade jag utslag över hela kroppen och hög feber. Jag avråder er alltså från att provsmaka degen (trots att den är väldigt god) i för stora doser!


Imorgon får ni ett recept på en saffranskaka! :)

/Helena


1 december - dax för julkalender!

Idag är det den första december. Det är inte klokt vad hösten har gått fort. Jag ska strax se första avsnittet av årets julkalender i SVT. Alltid llika mysigt :) Dagen har i övrigt tillbringats på skolan där jag och en klasskamrat börjat jobba med ett arbete vi ska göra innan jul. Det handlar om att göra en matsedelsplanering för en viss kategori/åldersgrupp. Vi gör en matsedel för en flicka i tonåren. Det är ett roligt arbete, men det kommer att kräva mycket tid! Det skall näringsberäknas och kostnadsberäknas läsas vetenskapliga artiklar och skrivas rapporter. Det är liite väl stressigt just nu!


Hur som helst, nu börjar nedräkningen till jul, och idag ska man ju öppna första luckan i julkalendern! (Jag kommer aldrig bli för stor för det där.) Jag gjorde en egen "chokladkalender" till min familj. Såg tipset i Allers julmagasin. Tänkte att det blev en lite lyxigare kalender så. Bara att smälta choklad och spritsa på. Marabous hjärtan-askar innehåller ju så smart precis 24 bitar.

/Helena

RSS 2.0