Kaffe med vitt?



/Helena


Nyhet! Snötäckta Ahlgrens bilar


Har dock själv inte smakat dem... Någon som har och vill dela med sig?

/Helena


Kraš kakor på Willys

I lördags kunde ni ju läsa mitt inlägg om det Kroatiska chokladföretaget "Kraš" som jag blivit så förtjust i.

Och nu i onsdags när jag var och handlade på Willys så såg jag att de faktiskt hade två förpackningar kakor gjorda av Kraš där! Nämligen "Domacica" och "Napolitanke", som är de populäraste kakorna nere i Kroatien, av alla deras sorter.



Nu har jag ju min strikt kosthållning så de fick inte följa med hem, men det var kul att se att man även kan hitta deras produkter här i Sverige!

Har föresten bokat in liten nyårsresa till Kroatien igen. Så jag passar nog på att handla med mig lite choklad hem då ifrån Kraš :)

/Helena


Rågmjölsgröt

Här om dagen tog mina havregryn slut och jag var så sugen på gröt! Så jag tittade i skåpet och inventerade vad jag hade, och fann: Rågmjöl, av den grova sorten. Därför testade jag för första gången nånsin att göra: Rågmjölsgröt!


Du behöver till en portion:
* 2,5 dl vatten
* 1 krm salt
* 0,75 dl grovt rågmjöl
* ev. russin, torkad frukt etc.

Gör så här:
Häll upp vatten och salt i en kastrull. Vispa ner mjölet. Koka upp under omrörning och koka tills gröten blir lagom görtkonsistens. (För mig tog det inte många sekunder)

Jag åt min gröt med en klick sylt.

/Helena


Dag 14 av 28

Två veckor har nu förflutit på mitt kost- och träningsprogram. Bara två veckor kvar nu! (Inte för att jag iofs kommer sluta träna och äta nyttigt efter det, men två veckor kvar till mätvärdena skall tas igen!)

 

Det har gått lite upp och ner. Jobbar så mycket att man ibland är lite trött för att träna, men jag tycker ändå den nivån jag kom upp i denna veckan blev ganska lagom.

 

Veckans träning har sett ut såhär:

Måndag: Vilodag

Tisdag: 5 km löpning

Onsdag: 70 min promenad + Helkroppsprogram styrka

Torsdag: Vilodag
Fredag: 55 min BodyPump + 55 min spinning

Lördag: 60 min promenad (vilodag)

 

Kosten har gått bra också! Jag äter mycket mera volym mat nu, och mer varierat!


 
Jag har fått ett nytt favorit-mellanmål, nämligen: Keso blandat med päron! Mums!


Men PUH! Ibland är det riktigt hårt att helt stå emot ”frestelser”. På jobbet i tisdags skickade de runt en skål med 4 olika sorters choklad + 2 sorters kakor. Alla tog, och när den passerade mig kunde jag helt enkelt inte låta bli att ta en liten liten bit choklad. Det är lixom som jobbigast när alla andra äter utom jag! Likadant, så står det en burk pepparkakor på matbordet på mitt andra jobb. Men det gäller att tänka: ”Detta är mitt val, jag har valt att inte äta detta, för då kommer jag att må bättre.” Och det handlar ju om 4 veckor, inte hela livet.

Men i alla fall, för att stå ut i två veckor till har jag kommit fram till en liten belöning/morot för mig själv. När de fyra veckorna har gått skall jag få baka min favoritkaka! Nämligen vitchoklad-kladdkaka med lakrits i. Jag tror jag kommer njuta av en bit sådan, så att det kommer kännas som jag är i himlen! Längtar!!! :)



Snaaaart är du min! Ska bara kämpa hårt 2 veckor till :)
 

/Helena


Kraš - Kroatisk chokladtillverkare

Kraš är ett kroatiskt företag som gör godis, choklad och kakor. Jag har blivit helt förälskad i deras produkter! Och nu när jag var i Zagreb gick jag länge och njöt i alla de fina butikerna de har i Zagreb. I butikerna kan man köpa alla sorters godis, choklad och kakor de säljer. Både i vanliga förpackningar, vackra presentförpackningar samt i lösvikt. Titta bara på "chokladblomman" nere till vänster på bilden här.
Dessutom är det ju för mig som svensk helt okej priser på allt! Mums!


Jag köpte med mig en hel del choklad hem. Favoriten är deras "Bajadera" som är en nougatpralin i tre lager. Men även "Fontana" är god och smakar inte som något annat jag smakat innan, det är som en "uppfriskande" kärna och i Kroatien brukar man ibland kalla den för "isbit". "Griotte" är också väldigt omtyckt, men faller inte riktigt mig i smaken då det är likör inuti.

Så är du på väg till Kroatien, missa inte ett besök i Kraš butiker eller titta efter deras produkter i vanlig mataffär!

Kraš hemsida: http://www.kras.hr/

/Helena


Fredagstrött!

Åh vad jag är fredagstrött nu... men måste tagga till lite! Ska alldeles strax iväg på BodyPump och förhoppningsvis får jag även plats på spinningpasset direkt efter... Det ska bli så skönt att träna även om jag är trött. Igår hade jag magont o fick ligga i soffan hela kvällen nämligen. Och gud vad jag kommer somna gott ikväll!!! :)

Men innan dess blir det naturligtvis lite fredags-mys-mat och sedan Idol.

Hoppas ni alla får en bra fredagskväll och jag önskar er också en riktigt trevlig helg!

/Helena

Dagens frukost


Filmjölk med tärnat äpple & nektarin, samt russin.

/Helena


Hur går det för PT Dan? - Dag 11 av 28

Personlig Tränare Dan berättar hur det går för honom i vårt 4 veckors kost- och träningsupplägg.
Vi är nu inne på dag 11 av 28.


"Nu har jag kört min första vecka med kostprogram av Helena och träningsupplägg av mig själv.

Det är första gången jag får ett ordentligt upplägg från en dietist och jag är riktigt imponerad än så länge. Tidigare har jag haft ”deff” perioder där jag försökt minska mitt kroppsfett och har lyckats relativt bra, men det har dock inte varit roliga perioder då jag mestadels hållit mig till bönsallader med mycket tonfisk och makrill. Ofta har det slutat med att jag givit upp efter en viss tid då jag inte kunnat fortsätta äta den typen av mat hela tiden. Jag har även då alltid kännt mig hungrig och tänkt på mat hela dagarna.


Nu däremot med Helenas program ligger jag på ett underskott av kalorier men känner mig ändå inte hungrig. Jag tänker heller inte så mycket på mat vilket underlättar för att inte ”fuska” något men även gör det att jag mår mentalt bättre.

Det är en stor skillnad på hur jag tidigare ätit med framförallt regelbundenheten, så jag har i vissa fall haft svårt att ”komma ihåg” att äta på rätt tider/hunnit med att laga maten. Men det är en omställning som jag varmt välkomnar och ska försöka lära mig att planera maten lite bättre till nästa vecka. Jag har insett att det kan vara god mat trots att man ”deffar”. Jag är helt klart väldigt nöjd än så länge :-)"

/Helena


Chokladföljetong del 74 - Marabou Premium "French nougat"


Marabou Premium "French nougat"
Fransk nougat med ett tunt hölje av mörk choklad! Tyckte denna var riktigt god, fin balans mellan det söta nötiga och den fylliga bittra chokladen. Min syster tyckte dock att de båda delarna hade varit godare var för sig.
Pris: ca 25 kr för 130 g
Helhetsbetyg: 4

/Helena

P.S. Testade denna innan mitt 4-veckors-koncept startade! ;P


Långfil - lång men smaklös

Långfil är ingen nyhet, men jag hade faktiskt inte smakat den innan. Men nu var det dags! Den gjorde verkligen skäl för sitt namn, långfilen, då den var "lång". Den lixom höll sig i strängar och hängde från skeden när man åt. Jag gillar den tjocka konsistensen! Dock tyckte jag tyvärr att filen var smaklös. Smakade inte alls lika mycket som vanlig fil. Så nej, den kommer inte att hamna på inköpslistan igen, men det var kul att prova.



Har ni ätit Långfil? Vad tyckte ni?

/Helena


DAG 9 av 28

Jag är nu på nionde dagen av mina 28 dagar med strikt träningsschema och kostschema.

Hur går det då?
Jo, det går överlag bra! Jag är faktiskt förvånad över hur mycket mer motiverande det är att anstränga sig med träning och kost när jag kör enligt detta konceptet! Det blir roligare när man satsar på ett mål, och att dessutom en vän gör likadant så man kan peppa varandra!

Jag hade en liten dipp i kosten. Var hos en vän och orkade inte riktigt "räkna efter" hur mycket mat jag åt. Men det blev inget "gottis" i alla fall.


Mer god mat har det blivit!

Träningen har gått bra! Styrkeövningarna är roliga och lätta att utföra, och tar inte alldeles för lång tid. Och konditionen har redan blivit bättre känns det som, det går lättare att springa. Jag har även inhandlat en yoga-matta för att det ska bli lättare med styrketräningen!
Träningsvärk har jag haft precis hela veckan!!! Men det är "kul", man känner att man verkligen kämpat och att det faktiskt ger något!


Jag gör lite övningar på min nya yogamatta!

/Helena


Söta cupcakes-koppar och skålar

Hittade dessa supersöta koppar och små skålar i Kroatien. Den rosa koppen och skålen kommer bli standard här hemma för min frukoststund framöver :)



/Helena


Söndagslunch: Tonfisk med klyftpotatis, brysselkål och sweet chili sauce


Tonfisk med klyftpotatis, brysselkål och sweet chili sauce. En god och väldigt mättande måltid!

/Helena


Blåbärsgröt med banan och kanel


Blåbärsgröt gjord på 1 dl havregryn, 2 msk kruskakli, 2 tsk psylliumfrön, 1/2 dl blåbär, 1/2 banan och 2 msk russin. Detta kokte med 2,5 dl vatten tills det blev grötkonsistens.
Jag åt sedan gröten med vaniljhavredryck till.

/Helena


Nyhet: TinTin-godis

Tintin går ju på bio nu och därmed har det också kommit Tintid-godis i handeln!


Tre olika tablettaskar och tre olika godispåsar. Med Tintin, Milou och Kapten Haddock.

Jag har själv inte smakat dem för jag tyckte de såg lite tråkiga ut. Men om någon av er har smakat får ni gärna dela med er av vad ni tyckte om dem!

/Helena


DAG 4 av 28

Idag är det dag 4 av 28 på mitt fyra veckor långa träningskoncept!
(Läs mer om detta här: http://matresan.blogg.se/2011/november/inleder-fyra-veckors-traningskoncept-idag.html)

HUR GÅR DET DÅ?
Jo, det har gått bra! Det är oerhört taggande när man siktar på ett mål! Jag har ju dessutom mätt en massa mått innan jag satte igång, ex. fettprocent, omkrets på biceps, etc... Så det kommer att bli jättespännande att se resultaten om tre veckor. Dessutom kör ju min PT Dan också programmet parallellt med mig, så det är roligt när man kan "peppa" varandra och det blir extra viktigt att hålla sig till planen!

TRÄNINGEN?
Träningen har gått bra och sett ut som nedan i veckan:
Måndag: 55 min spinning + Lilla programmet styrka (av PT)
Tisdag: Jag hade såå mycket träningsvärk denna dagen, att jag inte pallade att träna. Tur att PT:n lagt in 1-2 vilodagar varje vecka, så jag passade på att ta ut en sådan. Istället blev det bara en 40 min trevlig promenad i normalt tempo.
Onsdag: 8 km jogging
Torsdag: Långpromenad + Helkroppsprogram (av PT)

KOSTEN?
Kosten går bra! För mig handlar det inte om att äta så mycket mindre, utan mina portioner är snarare större än vanligt. Däremot har jag fördelat dem på 5-6 måltider per dag. Innan så smååt jag så himla mycket. Jag var alltid lite sugen på em/kvällen och kunde lätt äta en stor kaka, fast jag egentligen borde ätit en större lunch! Så detta var det jag vill komma ifrån med detta kostupplägg. Men visst är det svårt när det finns lussebullar i frysen... :P Men än så länge har jag hållt det!
(Förutom en JellyBean som jag hittade i bottnen på en skål i måndags, den slank ner... Men tror den väger typ 1 g eller nåt. ;P )


Här är lite av allt det mumsiga jag ätit hittills under veckan! Frukost med fil, frukt och flingor. Lunch med tonfiskröra, fullkornsmakaroner, grönsaker och grov smörgås. Och så mellis med hallon, banan och keso!

/Helena


Dietist-askultering

Idag är jag så att säga "ledig" ifrån mitt eget jobb, för att vara med en Dietistkollega hela dagen när han jobbar! Det ska bli roligt och intressant. Ibland fastnar man i rutiner och vad man brukar göra, så det ska bli kul att kanske få lite nya idéer och tips ifrån hans arbetssätt.

Ikväll står det BodyPump på schemat, ska bli skoj!

/Helena

Restaurang "Hemma hos Greken" i Lund

Var och åt på "Hemma hos greken" i Lund med några kollegor för ett tag sedan.


Billigt och mycket spännande att välja på! Jag åt rätten ovan, Köttfärslimpa med pasta och grönsaker, och det kostade 50 kr inklusive vatten, bröd och kaffe. Riktigt gott och prisvärt! Dit skulle jag absolut komma fler gånger! De hade även rätter för vegetarianer och veganer, vilket jag tyckte vad bra.

Hemma hos Greken, adress: Sandgatan 10, Lund

/Helena


Följ även PT Dan under 4 veckor - vi kör samma koncept!

PT:n som satt ihop mitt träningsschema heter Dan och han kommer att köra 4-veckors-konceptet parallellt med mig. Jag har satt ihop hans kostprogram för de fyra veckorna. Ni kommer även att kunna följa honom här på min blogg, med lite rapporter under veckornas gång!

 
Dan samt hans frukost Dag 1, som bestod av Blåbärsgröt med tärnat äpple, och 2 knäckebrödsmackor med kokt ägg.

Dans mål under dessa fyra veckor är:
* Minska ca 4 kg i vikt
* Minska sin fett% i kroppen med lite mer än 1%
* Öka sitt syreupptag (kondition)
* Öka sin motivation för bättre kostvanor
* Få bättre kostvanor

Det ska bli spännande att se hur Dan uppfattar mitt kostschema. Jag har lagt det på en något lägre energinivå än vad han behöver för att hålla stabil vikt. Allt är näringsberäknat så att Dan ska få sitt behov av vitaminer och mineraler tillgodosett.

Dan har berättat att han tidigare "deffat", och jag fick se hans kostupplägg han använde då. Min bedömning var att det innehöll lite för lite energi och att det skulle delas upp på 3 större mål och 3 små, istället för ungefär lika stora mål dagen igenom (då blir man aldrig riktigt mätt). Och att lägga sig på en alldeles för låg energinivå innebär ofta att man inte orkar träna, och heller kanske inte orkar hålla upplägget, då man kan bli lite "besatt" av tankar på mat om man äter alldeles för lite.
Så det blir otroligt spännande hur Dan upplever mitt kostupplägg!

Ni kan även följa Dan via hans egen blogg: http://blogg.ptdan.se/

/Helena


Supergod fruktsallad


Supergod fruktsallad med äpple, kiwi, russin och tranbär!

/Helena


Inleder fyra veckors träningskoncept idag!

Ja, idag inleder jag FYRA VECKOR av ett träningskoncept! Ett koncept som bygger på bra kosthållning och ett bra träningsprogram. Programmet är individbaserat för att möta just mina mål med träningen. Konceptet är ihopsatt av mig, dietist, samt en Lic. personlig tränare. Idag kör både han och jag igång och testar vårt koncept! Om en månad får ni se resultatet, om jag har lyckats med mina mål!

Varför jag valt att göra detta under fyra veckor är för att jag senaste tiden har upplevt en stor svacka i mitt liv både vad gäller kost och träning. Jag har haft mindre motivation till träning, ätit mycket socker under dagarna (i form av kakor och godis) samt att jag har tappat kondition och även ökat lite från min vikt jag brukar ha. Jag känner mig helt enkelt ur form, och nu var det dags att göra något åt det!

Dessa fyra veckor kommer jag alltså äta kring ett upplagt kostschema, som är både närings- och energiberäknat för att passa mig och mina mål, samt inte innehåller extra tillsatt socker. Träningen är upplagd av Lic. personlig tränare för att möta mina mål.



Mina mål med dessa fyra veckor är:
* Få tillbaka min motivation och glädje för träning
* Få tillbaka min kondition
* Öka i styrka och få lite mer synliga muskler
* Få in rutinen på mer varierad träning
* Bättre rutin på min kost
* Bli av med mitt sockersug
* Minska ca 2 kg i vikt till min vanliga vikt

Ni kan följa mig på bloggen hela månaden såklart!!

Önska mig LYCKA TILL nu!

/Helena

P.S. Jag tjuvstartade lite med träningen redan igår då det blev både Zumba, Bodypump och Spinning! .DS


Gottiskväll igår - hejdå till socker!


Igår blev det en riktig gottekväll med både godis och glass! :) Vanligtvis brukar jag försöka undvika det, men denna gången handlade jag hem dem båda för att gotta riktigt. För det är nämligen så att jag imorgon kickar igång fyra veckor av totalt sockerförbud! Så det var lite som att säga "hejdå" igår.

Ni får höra mer om de spännande fyra veckorna som väntar mig, i ett inlägg imorgon!!!

/Helena


PS. Skulle aldrig rekommendera någon som ska vänja sig av med socker att ladda upp med just socker. Men som sagt, man lever ju inte alltid som man lär. Och skönt är väl det, att inte ens dietister äter helt felfritt ibland! .DS


Billig saffran; så det blev Lussebak förra helgen!

Förra helgen bakade jag lussekatter för första gången detta året! Det gick ju helt enkelt inte att låta bli, speciellt eftersom saffranen är "billig" i år. Förra året kostade ju 1 fpk runt 30 kr, idag kan man köpa 1 paket saffran för ca 13 kr på Ica. Skörden av saffran har tydligen varit bättre i år!

Det luktade himmelskt i hela köket och huset av saffranen!
Ett bra recept på Lussekatter finner ni här: http://matresan.blogg.se/2008/november/lussekatter.html Det är min farmors gamla recept.


Degen satt och jäsning av bullar!


I min Lussekatt finns det alltid mängder av russin. Två är ju alldeles för lite!


Vi passade även på att baka Saffransbiscotti.
Recept finner du här: http://matresan.blogg.se/2010/december/saffransbiscotti.html
De är supergoda!!

/Helena


Cupcakes att hänga i julgranen

I have a confession to make! Jag har redan plockat fram och klätt min julgran!
Många verkar bli upprörda över detta för att "Julgranen skall kläs precis innan jul!" Men jag tycker att min gran gör mig så glad och sprider ett mysigt sken, så varför inte njuta av det fina längre!!?


Är också nöjd med årets tillskott av julgranspynt; nämligen två st rosa/lila cupcakes!

Cupcakesen är köpta på Rusta för 29 kr/st. Finns i flera olika färger!

/Helena


Dagens frukost

Idag är jag ledig så då får man lyxa med en extra lång och god frukost!


Supergod frukost med äpple, konserverad persika, lättyoghurt och hemmagjord müsli!

/Helena


Mitt nya favoritcafé: Vincek Slasticarnica, Zagreb

Japp, detta är verkligen mitt nya favoritcafé! Vincek Slaticarnica i Kroatien. I Zagreb har Vincek fyra olika caféer utspridda i staden. Jag och min vän besökte ett av dem och åt en "Kremsnita", vilket är en typisk kroatisk bakelse. Supergod var den! Och det var en riktig fröjd för ögat att se alla fina bakverk de hade i disken. De söta macaronsen på bilden använde jag som lite "tårta" till min vän när han fyllde år.

För oss svenskar är det billigt också. Kremsnitan kostade ca 12 svenska kr.



Om ni är nyfikna kan ni kika på Vinceks hemsida: http://www.vincek.com.hr
Där kan man se många av bakverken på bild!

Jag ser fram emot att åka tillbaka dit och fika snart igen!

/Helena


Hur man rensar färsk brysselkål

Den färska brysselkålen är riktigt billig nu! 1 kg köpte jag för 10 kr här om dagen. Brysselkål är en väldigt mättande och nyttig grönsak! Den innehåller mycket folat som bl.a. är extra viktigt för kvinnor i fertil ålder. (Läs mer om folat här: http://matresan.blogg.se/2011/march/folat.html)

Jag tycker det är viktigt att man äter lite efter säsong, det är bättre ur miljösynpunkt. Därmed tycker jag att ni alla ska gå iväg och inhandla lite brysselkål! Och för er som aldrig köpt den färsk innan kommer här en liten insturktion om hur man rensar brysselkålen före man kokar den:


- sedan är det bara att koka den i några minuter!

/Helena


Tisdagsmiddag: Kassler, pestopasta, stekta champinjoner och grönsaker


Jättegod måltid med tärnad kassler, pasta med pesto, frästa champinjoner, brysselkål, haricot vertes och grön sparris. Mums!

/Helena


Gröt med pepparkaka


Idag testade jag något nytt till frukost! Nämligen att krossa en pepparkaka över min gröt! Det blev faktiskt supergott! Har provat innan med pepparkakskryddor i gröten, men detta var snäppet godare! Och eftersom jag inte tog något sylt eller mos på gröten då, så blir det nog ungefär samma sockermängd ändå. Naturligtvis tillkom det lite mjölk på gröten efter att bilden blev tagen.

Om någon är nyfiken på mitt standard-gröt-recept, så är det:
* 1 dl havregryn
* 2 msk kruskakli
* 2 tsk psylliumfrön
* några russin
* en nypa salt
* 2,5 dl vatten

/Helena


Tapaskväll med vännerna

Här om kvällen hade jag och två kompisar Tapas-kväll. Så då blev det många små rätter gjorda och spännande smaker! Och så kunde man sitta och plocka, äta och njuta länge. Vi passade också på att kolla på skräckfilmer!

För er som inte vet vad Tapas är, så är det ett samlingsnamn för smårätter, och härrör från början ifrån Spanien. Smårätterna kan vara lite av varje, men ex. ost, korvar, olika röror etc.


Det bjöds på:
* Färska skivade champinjoner marinerade i olja och vitlök
* Hårdosten "Manchego" skuren i små kuber
* Färdigmarinerade tomat/kronärtskocka, paprika m.m. som vi köpte i affären
* Bönröra med paprika, ajvar relish och honung
* Avocado
* Småpotatisar rostade i ugn med olja och flingsalt

När man gör Tapas brukar man ju också ha ex. chorizo och små köttbitar, mina vänner är dock vegetarianer, så det blev en helt vegetarisk tapas denna gång!


Den här Tapas-tallriken blev jag bjuden på när jag åt mat hemma hos ett spanskt par som jag bodde hos då jag besökte Madrid för några år sedan. Jag och min kompis kom hem kl 22 på kvällen och var färdigätna och mätta. Nej, då bjöds det på massor av mat! De är ju vana att äta lite senare än oss, spanjorerna ;P

/Helena


Nyhet: Juleskum med polka-smak!


Jag är ju ett stort fan av juleskum och dessa var till och med snäppet godare! Mums, rekommenderas!!

/Helena


Vinnare i tävlingen! Och respons på era kommentarer

Förlåt att det tagit lite tid, men här kommer vinnarna i min tävling jag hade då bloggen fyllde 3 år! GRATTIS!


VINNARE AV KROATISKT CHOKLADPAKET
Therese

VINNARE AV KRYDDPAKET
Emma

VINNARE AV VARSIN CHOKLADNYHET
Émily, Emma och Jannike

Vinnarna har blviit kontaktade via mail, och jag skickar vinsterna så fort jag fått era adresser.
Grattis och hoppas det skall smaka! ;P

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tänkte också ta upp lite och bemöta era synpukter och frågor ni lämnat på bloggen.

Någon skrev att jag är dålig på att svara på kommetarer. Och ja, det stämmer faktiskt! Jag är inte jättebra på att svara på kommentarer eftersom jag har det rätt stressigt just nu. För närvarande har jag tre olika jobb och mycket pendeltid, samt försöker hinna med träning etc, och har ofta inte så mycket tid över vid datorn och bloggen. Detta betyder emellertid inte att jag inte läser vad ni skriver. Det gör jag, och blir väldigt väldigt glad över alla kommentarer! Men jag har lyssnat på kritiken nu och kommer att göra en ny kategori som heter ”FRÅGELÅDAN”. Där kommer att finnas ett inlägg som heter just ”Frågelådan” och om ni har någon fråga kring kost, motion, hälsa, näring, livsmedel, recept, allergier etc. så kan ni ställa den frågan där! Då blir det lättare för mig att hitta och besvara alla era frågor, då de är samlade på ett ställe. Annars försvinner de oftast ur mitt minne när frågorna är ställda under olika inlägg. Så varsegoda att fråga på där, och jag ska besvara era frågor på bloggen som inlägg. Brukar inte skriva svar på frågor som en tillbaka-kommentar, utan tycker det är bättre att jag skriver om det på bloggen så att alla kan få läsa och ta del av svaret!

 

Någon skrev också att mina bilder inte alltid var i så bra kvalité. Nej, tyvärr, för att min kamera har gått sönder och använder därmed bara min mobilkamera för tillfället. Ska försöka köpa en ny kamera snart :)

 

Många hade frågor kring dietistyrket. Vad kan man jobba med och hur kan en dag som dietist se ut? Detta skall jag skriva ett inlägg om framöver. Så länge kan ni läsa under kategorin ”Dietist – studie/yrke” för lite information.

 

Det kom också lite frågor kring mat, hälsa och näring. Ex. Vad är supermat och vad tycker jag om detta? När man ska välja produkter med mindre fett vs. Normalfeta? Detta skall jag försöka besvara i inlägg framöver. Någon tyckte också att jag skulle ta upp mer kring anorexi, och även hur kroppen fungerar vid svält, och mer om ämnesomsättningen.

 

Många ville ha ännu fler mellanmåls- och frukosttips! Det lovar jag att det kommer mer av!

 

Något som jag blev glad över var att många av er verkar gilla mina reportage om matkultur utomlands. Det är det ämne som jag själv brinner mest för, och därmed gjorde det mig extra glad. Mer om mat utomlands kommer! Önska gärna om det är något speciellt land ni vill ha matkultur-tips om! Eller något recept på utländska bakverk/mat ni önskar!? Någon hade också frågor kring backpacking – lite vad man ska tänka på innan och under en sådan resa. Jag ska försöka göra ett sådant inlägg framöver, naturligtvis med lite matperspektiv också!

Det var ju faktiskt så jag tog mitt namn på bloggen; matresan. Eftersom matkultur och resor går ihop och är det som intresserar mig allra mest! 

Några ville också veta lite mer om mig, Helena. Jag försöker att inte vara så personlig på bloggen eftersom den ändå handlar om mat. Men naturligtvis får ni fråga om ni undrar något. Det kan ni göra under ”Frågelådan”!

/Helena


Två nyheter ifrån Alpro Soya



Alpro Soya har kommit med två nyheter!
Dels en sojabaserad vaniljsås (faktiskt Sveriges första sojabaserade vaniljsås - har bara funnits Oatlys och Carlshamns baserade på havre innan).
Och sedan Alpro Soya Plus som ska ha kolesterolsänkande effekt eftersom den innehåller växtsteroler.
Har inte testat dem ännu men ser fram emot att göra det!

/Helena


Darjans smakrika kycklinggryta - ifrån Kroatien

Den här goda kycklinggrytan lagade jag och min vän när jag var på besök i Kroatien. Tänk på att hacka paprikan smått smått! Jag fick nämligen tillsägelse att jag hackade förstort, o fick hacka om all paprika :P Jag gillar nogrannheten med det, eftersom det var för att paprikan verkligen skulle koka sönder och in i grytan!


Ingredienser (ca 4 port):

* 1 st gul lök

* 2 st små paprikor

* 2 msk olja

* ca 500 g kycklingfilé/kycklingdelar

* ca 250 g färska champinjoner

* 2 st vitlöksklyftor

* 1 tsk curry

* 1-2 tsk paprikapulver

* 1 krm chilipulver

* 1 st kycklingbuljongtärning

* salt och peppar

* 250 ml matlagningsgrädde

 

Gör så här:

Hacka löken smått, och hacka paprikan i lika små bitar. Häll oljan i en gryta och fräs lök och paprika i denna. Tillsätt lite vatten i omgångar så att det inte ”steks” utan mer fräser/kokar. Detta tar ca 15 min. Tillsätt kycklingen och låt fräsa med i ca 10-15 min. Skiva champinjonerna tunt och tillsätt dem i grytan, samt 1 st hackad vitlöksklyfta, samt curry, paprika, buljong, chili, salt och peppar. Fräs allt i ca 10 min ytterligare. Tillsätt sedan matlagningsgrädden samt den sista hackade vitlöksklyftan. Låt bli varmt och servera sedan med pasta till.

/Helena


Igång med träningen igen!

Så har jag då äntligen kommit igång lite smått med tränigen igen! Jag tror det är guld värt att pausa lite ifrån den ibland när motivationen tryter, vila upp sig, och sedan komma tillbaka med ny energi! (så länge man inte pausar alldeles för länge så klart!) Jag har ju förståss inte varit helt inaktiv, haft ett spinningpass/vecka och även gått mycket promenader.

Jag har börjat så smått n,u med träningen, för att hålla motivationen vid liv och förra veckan såg ut såhär:

Måndag: -
Tisdag: ca 5 km morgonlöpning med min vän, längs floden Sava i Zagreb
Onsdag: -
Torsdag: Rask promenad ca 50 min
Fredag: ca 6 km löpning på em
Lördag: 5 km morgonlöpning
Söndag: 55 min spinning (instruktör) - hade temaspinningen denna gången med musik ifrån olika delar och länder i världen!

Denna veckan är jag i Stockholm över två dagar så de dagarna blir det inget tränat. Men tänkte i alla fall försöka hinna med ett löppass, ett pass på mitt gym samt så har jag ju min spinning på söndagar.

Hur går det för er med träningen i höstrusket?

/Helena

Svenska matpresenter



När jag var på besök i Kroatien för ett tag sedan hade jag med lite svenska matpresenter. Nämligen en Paradisask, två svenska öl, pepparkakor och en stor burk med lösgodis!

/Helena


RSS 2.0