GOTT NYTT ÅR 2010

Jag är en, av alla dem, som tänker alldeles för mycket.

2009 har varit ett helt fantastiskt år, det menar jag verkligen!! Jag har fått massor av nya vänner, haft roliga festkvällar, massor med roliga aktiviteter med kompisar, drivit ett café och bakat en massa, sprungit mitt livs första halvmarathon, varit och tågluffat i Skottland och England, jobbat på Panduro, druckit massa vin, ätit god mat m.m. m.m.

     
Sex fina fest-kvällar jag alltid kommer att minnas ifrån 2009...

Men ändå, så är det så mycket man aldrig hinner. Jag saknar massor av människor och jag kan skämmas över att jag inte är bättre på att höra av mig. Det finns så många människor jag tycker om mer än vad jag visar. Jag hoppas ni förstår det. Jag vet inte vart all tid har försvunnit. Tiden bara flyger iväg. Ännu ett år har gått och jag blir bara äldre och äldre.

Om ett år är jag klar dietist. Det är lite svårt att förstå och känns både kul och skrämmande. Är det kanske sista året jag pluggar? Är det mitt sista år i Uppsala? Jag som älskar Uppsala och allt här så himla mycket. Jag är också lite rädd för att "börja jobba". Jag har så mycket kvar jag vill göra, så mycket äventyrliga grejer och mycket kvar i världen att upptäcka!

Såå, vare sig det är mitt sista år i Uppsala eller inte, så ska jag försöka allt för att göra det till ett fint och roligt år!! Ett år där det finns tid att också andas och tänka efter "Vad är det jag gör?" och "Är det såhär jag Vill göra?" och "Vem är Helena?". Men också ett galet år med impulser och äventyr! Det är så spännande att man inte vet vad som ska ske under året. Kanske sitter jag om ett halvår i en swimingpool på Cuba och dricker drinkar?! Jag vill vara en sådan person där det skulle varit fullt möjligt. ALLT ska vara möjligt i mitt liv.

  
Tänk så spännande livet är! Vilka fantastiska händelser som plötsligt kan ske. Tänk, om jag hade vetat det när jag föddes att: En dag kommer du att trekka Bergsgorillor i bergen i Rwanda, En dag flyttar du till Reykjavik på Island, och En dag driver du ett café tillsammans med en vän! Tänk vad livet bär oss...

Mitt motto för det nya året blir:
"Jag ska ta varje spännande och äventyrlig chans som 2010 har att bjuda!"


Jag ska börja året med att flytta in i en egen lägenhet!! Under året skulle jag också vilja spela in en egen film (jag håller på med manus). Jag skulle vilja springa (minst) ett halvmarathonlopp, och på bättre tid än det 2009. Jag vill inte äta lika mycket kakor som jag gjort i höst. Jag ska klara skolan. Och jag ska ordna roliga fester! Jag ska träffa många vänner. Och jag ska åka utomlands minst en gång! Lite kärlek skulle heller inte skada. :P

GOTT NYTT ÅR 2010
alla fina vänner och bloggläsare!!

/Helena


Saffranstryfflar

Detta blev favorit-tryffeln förra året och nu kände jag för att göra en repris av dem, lagom till nyår. Tyvärr är de väldigt dyra att göra nu när saffranen är så dyr, men de är lätt värda det eftersom de är så goda!!


Ingredienser (ca 50 st små):
* 1 dl vispgrädde
* 1 msk honung
* 0,5 g saffran
* 300 g vit choklad av bra kvalité
* 30 g margarin
Garnering:
* 200 g vit choklad av bra kvalité
* bladgulds-strössel (eller annat att dekorera med)

Gör så här:
Hacka den vita chokladen grovt. Koka upp grädde, honung och saffran och slå det sedan över den vita chokladen. Rör tills all choklad smält. Klicka sedan ner margarinet och rör tills smeten är slät. Ställ i kylskåpet i ca 12 h så att smeten kan stelna. Ta sedan ut smeten och rulla små bollar, alternativt forma bollar med två teskedar. Gör dem rätt små, då blir det ca 50 st. Smält den vita chokladen och rulla bollarna i den och ställ på bakplåtspapper att stelna. Dekorera med något fint strössel ovanpå. Klart!

/Helena


Linssoppa med paprika och chili

Jag har funderat över det att ni som läser min blogg och har gjort det under hela hösten - ni måste i princip tro att jag lever på kakor! :P För jag har nästan inte lagt upp något matrecept, utan bara massa kakor. Nu ska jag dock avslöja att; jo, jag äter vanlig mat också! Faktiskt tre gånger om dagen - frukost, lunch och middag. Anledningen att det inte kommit upp något matrecept är mest att i min stressiga och tidspressade höst har jag mest lagat massa gamla "favoriter" som jag kan utantill och därmed går snabbt att laga. Dessa recept finns ju dock redan upplagda i min blogg. Men nu till våren, när jag förhoppningsvis blir lite mer ledig, så hoppas jag att jag kan testa lite mer spännande matlagningsrecept!

Hur som, så tänkte jag nu bjuda på receptet på en god soppa som min lillasyster gjorde till lunch här om dagen! Mums, säger jag bara! Smakrik och god!


Ingredienser (ca 4 port):
* 2,5 dl torkade röda linser
* 2 st rödlökar
* 1 st vitlöksklyfta
* 1 burk passerade tomater, ca 400 g
* 8 dl grönsaksbuljong
* 0,5 tsk salt
* 1 krm grovmalen svartpeppar
* 2 st gula paprikor
* en burk lätt crème fraiche paprika & chili, 200 g
* saft från en halv citron

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i lite olja i en gryta. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka ca 5 min under lock. Skär paprikorna i bitar och lägg dem i grytan. Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med citronsaft. Klart! 

/Helena


Min tid som fikavärd på Kalmar nation är över

Ja, nu är mitt fikavärdande slut. Från det första fiket, den 30 augusti, har jag betat mig igenom 16 söndagar med fik fram till den 13 december. Detta har varit en av de roligaste terminerna i mitt liv, men också en av de jobbigaste. Med ca 25-35 h jobbade varje vecka + 100 % skola har det varit svårt att hinna med allt och stressen har påverkat mig mycket. Men vilken höst alltså. Så mycket jag har lärt mig och så många härliga människor jag träffat, och vänner jag fått! (+ 80 vänner på fejjan, haha) Jag har blivit proffs (jo, men faktiskt) på att baka, lärt mig att vara lite "chef" och dirigera arbete bland mina arbetare och också helt och hållet drivit ett fik!

Det är inte bara det att det varit enormt roligt att baka och testa nya recept! Det har hela hösten varit en sådan enorm tillfredsställelse att driva fiket. Varje vecka har det kommit fram personer och berömt mig och Ida för vad vi gör. Att fiket är så himla bra, att allt ser så fint ut och är jättegott. Och bara det att vi har så mycket folk varje söndag (>200 pers) tyder ju på att folk gillar vad vi gör! Vi har ju dessutom genomfört Kalmars genom tiderna bästa fika-termin och innehåller också försäljningsrekordet på fiket genom tiderna!! (USA-fikat) Och när folk handlar fika av oss är det vissa som tar tallrikar fulla med kakor och det gör mig lite varm inombords, att de lixom vill testa alla! (dock inte så bra ur dietistsynpunkt dock :P hehe)

Inför sista fiket, julfiket, hade till och med en utbytesstudent startat ett event på facebook som hette "Uppsala hoodie fika at Kalmar nation" vilket innebar att alla utbytesstudenter skulle avslutningsfika tillsammans i Uppsala (iklädd Uppsala hoodie-tröja) och då hade de valt Kalmars fika! Och såhär hade personen i eventet skrivit:

"To celebrate coming Christmas, and to remember all of us staying here and having a lot fun in uppsala university, I suggest all of you gather at Kalmar nation for fika. It starts at 12 00, and ends at 16 00, but i recommend you to come on time (at least once in your staying in uppsala). not to miss all the fun things."

Och såhär skrev en utbytesstudent i sin status på facebook om fiket:
"loves fika at Kalmars... meeting friends, meeting more friends, making new ones, eating delicious cakes and cookies... can't believe that there are only 3 fikas left!!! How shall I survive without it?!?"

Även om det känns fruktansvärt sorgligt att behöva lämna ifrån sig jobbet som fikavärd, så gör jag det också med en viss lättnad. De två tjejer som tar över efter mig och Ida, är två klubbverkare som jag jobbat med och som jag vet kommer att göra fiket jättebra! Det känns tryggt. Och jag har lovat att stötta dem och hjälpa till i början om de känner att de behöver, så helt och håller behöver jag inte lämna min "fikavärld".

Jag tänkte bjuda på lite bilder, händelser och utmärkelser ifrån min höst som fikavärd.

*klicka på bilderna för att förstora*

  
DET ROLIGASTE FIKAT: USA-fikat
Mycket arbete låg bakom detta fik men det var såå värt det! Ida och jag kokte uppemot 150 bagels tror jag det var, och bakade massa goda och krångliga kakor. Jag satt och klippte ut små Obama-huvuden och satte på tandpetare och gjorde skyltar. Och det blev världens bästa fika!!! Det var såå mycket folk att kön ringlade ut ur puben, uppför trappan i trapphuset och ända ut genom entrédörren. Och vi slog försäljningsrekord genom tiderna! Tiden bara flög iväg, så himla roligt!!


DEN MEST MISSLYCKADE KAKAN: Kokosmjölkschokladpajen
Jag vet inte vad det var som hände... Men första gången jag gjorde denna paj blev den jättegod och framförallt SNYGG! Men när jag skulle göra den till favorit-i-repris-fikat så blev det bara pannkaka av alltihopa. Tror det var för att jag använde snabb-maizena (den andra var slut) och hade ett annat märke på kokosmjölken. Hur som helst så smakade pajen konstigt, och sen ville den inte stelna. Så efter ett tag på fikabordet flöt hela pajen runt på tallriken så vi fick ta ut den från bordet och det fanns inget mer att göra. Soporna, yay!


DEN ROLIGASTE KAKAN: Avhuggna fingrar
...som vi serverade på Halloween. Inte många vågade sig faktiskt på att köpa dessa, men de var riktigt goda! Chokladpinne inklädd i marsipan med en nagel av mandelspån färgad med röd karamellfärg. Men visst ser den rätt verklig ut?

 
DEN MEST AVANCERADE KAKAN: Martha Stewarts Rocky road tarte & Halloweenspindlarna
Rocky road tarte innehöll många steg, tog lång tid att göra och var dessutom dyr! :P Halloweenspindlarna var krångliga. Vet inte hur lång tid jag la ner på att doppa dem salta pinnarna i choklad för att ha som ben, sen ville benen ändå inte sitta fast på kroppen. Då var jag rätt sur...
 
  
MINA TRE FAVORITKAKOR/BAKVERK: Chokladkolapajen, Sticky buns med glasyr & Päroncupcake med kanelfrosting
  

DEN STÖRSTA KATASTROFEN: Kaffemaskinen som inte ville fungera
På fiket för en månad sen ville kaffebryggaren inte starta på morgonen. Detta gav oss smärre panik. En vän sprang hem och hämtade en presskokare som vi bryggde kaffe i för hand, ca 3 dl per "press". Det tog tiiid...!! Men så senare kommer en Kalmar-jobbare in, och förklarar att det sitter en gömd knapp som man skall trycka på. Och vips så fungerade kaffemaskinen igen! Den där knappen var helt omöjlig att hitta och inte ens vår chef visste om den (när vi i panik ringde honom tidigt på morgonen)... Men nu vet vi ju till nästa gång var vi ska trycka!

    
MIN CUPCAKE-TOPPLISTA:
1. Päroncupcakes med kanelfrosting - Min absoluta favorit från terminen. Perfekt frosting samt saftig muffins. Jag tror jag åt sex sju st av denna...
2. Chokladcupcaken med jordnötssmörsfrosting - Mumma! Jag åt frostingen ur skålen för att den var så himla god!!
3. Obama-cupcakesen - Bara för att de var så himla roliga.
4. Monstercupcakesen - För att de var så söta med sina chokladögon.
5. Bananasplitcupcaken - För att den var så himla snygg!
    

SÄMST SÄLJANDE KAKAN: Mintchokladkakan med glasyr
Jag hade tänkt ha en "Bäst säljande kakan" men de flesta kakor har sålt riktigt bra! Utom just de här... mintchokladkakorna med glasyr. Jag vet inte varför, om det är så att folk inte gillar mint eller om de tyckte att de såg torra ut... för egentligen var de faktiskt väldigt saftiga och goda! Gjorda på massor av mörk choklad. Men men, man kan inte gilla allt.

Jag kommer sakna att vara så mycket på Kalmar nation och jag kommer sakna att inte längre ingå i "Klubbverket". Det må vara löjligt, men det var lite som en andra familj.




/Helena


GOD JUL

GOD JUL
önskar jag er alla läsare
med lite bilder på vår julgran.
Det är världens kitchigaste gran - och jag älskar den!!


Mitt julgrans-motto är: Så mycket som möjligt på så liten plats som möjligt! Och massor av olika figurer och färger! hehe



De svenska flaggorna är nya för i år.



Mamma har gjort pepparkakor och dekorerat med kristyr, silverkulor och bokmärken.





Men mina favoriter i granen är de små träfigurerna som åker skidor, rider på hästar, åker kälke m.m.

Jag inväntar höjdpunkterna idag: Lussekatt och pepparkakor till Kalle Anka, Julmat och sedan Karl-Bertil Jossons julafton!
EN RIKTIGT GOD JUL!!!

KRAM
/Helena


Årets julgodislåda 2009

Varje jul brukar jag göra en liten choklad/godis-låda som jag ger bort till familj och ibland vänner. Jag älskar nämligen att hitta på nya recept och testa olika tryfflar!! Detta året har det dock varit så stressigt, så i år är de inte lika fina eller lika många sorter som jag brukar ha... Jag hade inte tid att stå o rulla tryfflar utan det fick bli rutor istället. Men goda är dem ändå!! Spännande att se vilken favoriten blir i år! Nedan kan ni se årets låda och också lådorna från två år innan.


Uppifrån fr. vänster: Mörk chokladtryffel med turkisk peppar, Chokladfudge med rostade pecannötter, Chokladtryffel med apelsin och kanel, Mashmallowfudge med mint, Amarula- & pecannötsboll samt Peanutbutterfudge och sen kommer lite dubletter.


GOD JUL!


Chokladlådan 2008.
Min favorit: Saffranstryffeln.


Chokladlådan 2006.
Min favorit: Polkatryffeln.

/Helena


FIKON-TEST - Smak- & saftighetstest på 6 sorters fikon

Speciellt nu till jul är det extra vanligt att man köper hem fikon. Jag älskar verkligen fikon!! Tyvärr har dock priset på dessa stigit rejält de senaste åren. Därför är det inte ofta som jag har råd, eller unnar mig, att köpa hem fikon. Men om jag någon gång gör det, så vill jag ju veta att jag köper några fikon som är goda! För det är faktiskt rätt stor skillnad på fikon och fikon. Därför bestämde jag mig för att anordna ett fikontest. Att testa hur goda fikonen var, samt hur saftiga de var (för det tycker jag är en viktig variabel just för fikon). En testpanel fick smaka och bedöma fikon och fylla i ett papper om vad de tyckte om dessa. (I julstressen hann jag dock inte samla in alla test-svar, men jag fick in 5 st och det är dessa som ligger till grund för testresultatet.)
Alla fikon är inhandlade på Ica, Coop och Willys för att de ska vara lätta att hitta.

Testarna fick ge betyg i
* SMAK:
ej god 1 2 3 god   Alltså maxbetyg: 3
* KONSISTENS: torr 1 2 3 4 saftig   Alltså maxbetyg: 4
samt ge kommentarer.

Nedan redovisas fikonen i den ordning att de billigaste kommer först och de dyraste sist. Betyget för smak och konsistens redovisas först som en genomsnittlig siffra, och sedan inom parentesen kan du se vad alla testpersonerna gav för betyg.


 
GARLAND FIKON (V) - BILLIGAST

Pris: 27,50 kr för 500 g (55 kr/kg)

Smak: 2 (1,2,2,2,3)

Konsistens: 3 (2,2,3,4,4)

Kommentarer: Stora fikon, lite bismak, torr yta men saftigt innehåll, lite väl stora, någon lustig bismak, lite smaklös, god, lagom söt smak, såg saftig och tilltalande ut, påminde lite om den färska frukten, ser mörk och saftig ut, var ganska saftig men smaken fadd och tråkig, ville inte äta upp hela.


 
WILLYS FIKON (W)

Pris: 16,50 kr för 150 g (110 kr/kg)

Smak: 1.8 (1,2,2,2,2)

Konsistens: 2 (1,2,2,2,3)

Kommentarer: Känns lite hård, tjockt skal, ganska torr, ser torr och tråkig ut, lite torr, lite besk eftersmak, inte så stark smak, lite sur i smaken, väldigt torrt, kärnorna knastrar.


 

SALTÅ KVARNS FIKON Kravmärkta (O) – GODAST!

Pris: 55 kr för 500 g (110 kr/kg)

Smak: 2.6 (1,3,3,3,3)

Konsistens: 2.8 (2,2,3,3,4)

Kommentarer: Torr yta men saftigt innehåll, väldigt god, lite syrlig smak, hårt ”skal”, söt, rätt fräsch smak, helt okej, lite vita i utseendet (sockeravlagringar?).


 
RISENTAS FIKON (I) – MINST GODA

Pris: 27,90 kr för 250 g ( 111,50 kr/kg)

Smak: 1.4 (1,1,1,2,2)

Konsistens: 1.4 (1,1,1,2,2)

Kommentarer: Spritsmak, lite otäckt utseende, lite torra och tråkiga, fula, torr och ganska smaklös, torr och tråkig, lite torr, ”stabbig”, var inte alls särskilt saftig.

 
ICAS EKOLOGISKA FIKON SOFT (B) – SAFTIGAST men också MINST GODA

Pris: 28,90 för 200 g (144,50 kr/kg)

Smak: 1.4 (1,1,1,1,3)

Konsistens: 3.8 (3,4,4,4,4)

Kommentarer: Mjuk, lite glansig, såg saftiga ut, var dock gummiaktig, smakade inte mycket, tråkig, intetsägande, mjuk men totalt smaklös och tråkig, saftig nästan lite blöt, smakade inte så mycket men speciell smak, väldigt saftig, ”Blöt”, godast av alla, väldigt blöt och kladdig, inte så smakrik.


 
ICAS MINIFIKON (X) - DYRAST

Pris: 23,90 kr för 150 g (159 kr/kg)

Smak: 2.4 (2,2,2,3,3)

Konsistens: 2.4 (1,2,3,3,3)

Kommentarer: Små och söta, ganska mjuka, smakade gott men annorlunda, små och gulliga, goda men kanske ingen särskild smakupplevelse, lite smaklösa, torr och ganska smaklös, lite bismak, naturligt utseende, lite små.

 

Hoppas att testet gav er något! :) Jag satsar i alla fall på Saltå kvarns fikon i framtiden!
/Helena

 


Knäck

Woho!! I år blev knäcken perfekt!! Lagom mjuk/hård och lossnar från pappret! :)


Ingredienser (till många):
* 2 dl grädde
* 2 dl ljus sirap
* 2 dl strösocker
* 1 dl sötmandel

Gör så här:
Koka upp mandeln och skala den sedan och hacka i småbitar. Koka upp grädde, sirap och socker i en stor kastrull. Ha plattan på högsta värmen hela tiden! Blandningen ska stormkoka hela tiden. Gör kulprovet ca varje minut för att hålla koll på konsistensen på smeten. När du kan forma en kula av smeten i kallt vatten är knäcken klar. (För mig tog det idag 8 min, men smeten kan behöva koka allt ifrån 5 min - 20 min beroende på olika faktorer.) Blanda i mandeln och häll upp i knäckformar.


Det tillverkades också marsipan-figurer i huset idag! Recept på att göra egen marsipan finner du här:
Marsipan

/Helena


Nu ska här bakas vörtbröd!

Är hemma i småland nu efter en lååång tågresa igår. Tåget var 2 h försenat...

Och har köpt ingredienser till lite vörtbröd och julgodis! Detta receptet på Vörtbröd, som jag blandade fram förra året är så himla gott!! Ska ni baka vörtbröd, så välj detta recept:
http://matresan.blogg.se/2008/december/vortbrod.html

Snön fallar för fullt och det är julig stämning hemma!
/Helena


Dags att vila ut...

...för nu är jag helt slut. Imorgon åker jag till Småland och det enda jag tänker göra fram tills det nya året är att vila, sova, gå promender och andra lugnande aktiviteter...
Mina sömnsvårigheter som nu varat i några veckor är det dags att få stopp på! Jag har inte sovit en endaste blund sen igår morse. Inatt har jag alltså inte lyckats sova alls. Jag är jättejättetrött nu, men det är som ett kaos i huvudet och jag vet inte om jag kan somna så fort ikväll heller...

Hur som, den finaste och bästaste hösterminen i mitt liv är över! Jag tillhör inte längre klubbverket och är inte längre fikavärd. Igår hade vi vår avslutningsfest och blev avtackade! Världens roligaste fest blev det! TACK alla som gjorde den så fin.


Jag och Ida, före detta fikavärdar, firar av vår termin tillsammans på personalfesten med sagotema!

/Helena


Peanutbutterfudge

...eller jordnötssmörs-fudge som det blir på svenska. Tycker dock att det engelska namnet låter lite bättre, och det känns dessutom som ett riktigt Usa:igt julgodis! Sjukt goda är dessa bitarna, så Varning! Man kan inte sluta äta...


Ingredienser (många!!):
* 1 st burk jordnötssmör (ca 400 g)
* 350 g margarin eller smör
* 2 tsk vaniljsocker
* 11,5 dl florsocker

Gör så här:
Smält maragrinet i en kastrull på spisen och klicka också i jordnötssmöret. Rör runt tills det blandat sig fint tillsammans. Blanda sedan ner vaniljsocker och florsocker och blanda väl! Häll/tryck ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Lägg ytterligare ett papper ovanpå smeten, och tryck ut smeten genom att trycka med händerna på bakplåtspappret - tills smeten har fått lagom tjockhet (vad man föredrar). Ta bort det översta pappret och ställ svalt att stelna. Efter ca 1 h kan man skära fudgen i rutor och njuta av!!

Nu är det sista rycket som klubbverkare! Ska till Kalmar nu och förbereda kvällens personalfest! Alla som jobbat på Kalmat minst fyra gånger under terminen får gå. Det ska bli jättekul! Och kvällens tema är sagor så jag ska gå som Snövit! Jag har till och med färgat håret svart dagen till ära!

/Helena


Bilder från julfikat - det sista fikat.

Det blev en rätt kaosartad start eftersom det var rätt stökigt när vi kom till Kalmar i söndags morse... Och trött var jag. Man allt gick bra till slut och det kom jättemycket folk!! Kul att det var så på sista fiket!! Även om det kändes lite tråkigt att mackorna tog slut i slutet och att vi bara hade kakor och godis att erbjuda.

Marknadschoklad (veganska).


Pepparkakstryffel.



Vitchokladtryffel med apelsin och kanel.

Polkatryffel.



Peanutbutterfudge. Muuums!!


Morots- och saffrankaka med julströssel.


Lingonpaj (vegansk).


Äppel- och kanelcupcakes med hasselnötter och kanelfrosting.

Mintkysscupcakes (veganska).

Kladdkaka med kardemummafudge ovanpå.

Pepparkaksgrottor (veganska).


Saffransbiskvier.


Ris à la malta med hallon.



Lussekatter.


Vi hade en hel del annat också, med eftersom det var lite stressigt hann jag inte fota allt... Bl.a. Rocky road fudge, julsmoothie, julkaka, saffranscheesecake och limecheesecake med pepparkaksbotten.

Jag kommer att göra ett "slutinlägg" om min höst som fikavärd snart, men först ska det bara bli "helt klart". Jag har några uppgifter till innan allt är färdigt. På onsdag har vi personalfest på Kalmar nation, så då ska jag baka tårta tills dess och också fixa namnskyltar och lite sånt. Men efter torsdag, när vi städat från festen, så är jag officiellt inte fikavärd eller med i klubbverket längre... *snyft*

/Helena


Luciagasque

I lördags var det gasque på Kalmar och jag behjövde inte jobba, utan gick istället! :) Det var en jättekul kväll! Och sitta vid honnören fick man, vilken ära!


Fördrinken var såklart glögg!


Förrätt: Knäckebröd med messmör och hjort och ruccola.


Huvudrätt: Julbordsbuffé!! Detta är faktiskt första gången på en gasque som jag faktiskt blev mätt!! Det var jättegott!! Blev dock lite fööör mätt. När sittningen var slut ville man typ bara gå hem och somna för att man var så full i magen :P haha. På tallriken ser ni iaf vörtbröd, valnötsbröd, senapsgriljerad sötpotatis, köttbulle, prinskorv, ägg, senap, rödbetssallad, fiskpaté och kallrökt/varmrökt lax.


Efterrätt: Julbuffé med godsaker. Jag var väldigt optimistisk och tog en massa för det såg så gott ut! Men jag mådde lite illa efter att ha ätit halva... lite mycket socker och fett samtidigt. Men gott var det! På tallriken ser ni lussekatt, pepparkakor, chokladtryffel, fikonbollar, marsipankula, ischoklad, kola, ris à la malta och knäck.


Luciatåg! Fiiint!


Jag håller upp urnan som Ida & jag fick som "pris" för att vi engagerat oss så mycket i nationen!!! Innan de berättade vem som skulle få priset så skickades urnan runt bland alla gäster som fick skänka vad de ville... Detta resulterade i ett pris som bestod av bubbel, öl och pengar - men även servetter, kapsyler och diverse roliga saker. Haha.


Trots en fin Luciagasque har jag ingen julstämning alls i kroppen. Känns lite tråkigt...
/Helena


Sista fiket gjort - min tid som fikavärd är över - men Ida & jag fick utmärkelse för engagemang inom nationen!!

Ja, idag hade jag sista fiket. Och bilder från detta och ifrån gårdagens Luciagasque kommer!! Just nu är jag bara så trött att jag ska gå och däcka i sängen... 12 h jobbade...

Jag var hemma två inatt, så inte såå sent - men kunde inte somna förens kl. 5 inatt. Och det var 04-släpp på Kalmar så när vi kom dit imorse var det ganska stökigt. Det blev alltså mycket för oss fikisar att fixa och det blev jättestressigt. Och så kom det jättemycket folk och fikade!!! Kul kul men också väääldigt stressigt. Bröd och allting tog slut... Men som sagt, bilder kommer. Och lite mer om dagen... efter 12 h jobb är man rätt död. Jag hann varken dricka eller äta de första timmarna...

Måste bara berätta något roligt!! Igår, på Luciagasquen, delades ett "stipendie" ut - eller snarare utmärkelse. Till den som visat ett stort engagemang för nationen år 2009! Som gett blod, svett och tårar och slitit som ett djur för nationen. Och vem fick det? Jo Jag och Ida! :) Jag höll på att börja gråta och det var så fint gjort! Blir så glad att de verkligen ser vilket engagemang och tid vi lagt ner på fiket. Det var en helt fantastiskt fin avslutning. Gud som jag kommer sakna det.

Nu ska jag gråta en skvätt för att allt är över. *snyft*
/Helena

Löpningsmål för veckan: 60 km!

Denna hösten har jag tränat löpning en hel del och det känns jätteroligt, för jag känner vekrligen hur jag blir bättre och bättre. Både vad gäller hur långt jag orkar springa, men också hur snabbt jag springer. Nästa år blir det flera halvmarathon tror jag, för jag är jättetaggad! En kompis har också anmält sig till Stockholm Marathon och vi löptränar lite ihop, så det är kul när båda har något mål att uppnå! Jag vill göra en bra tid på halvmara nästa år!

Hur som, så satte jag upp ett löpningsmål i måndags som jag skulle klara denna veckan: Springa 60 km! Och jag har klarat det!!! :) utan varken träningsverk eller trötthet. Vad bra jag är!
Resultatet blev såhär: Måndag 15 km, Tisdag 11 km, Onsdag 13 km, Fredag 15 km och Idag 7 km = 61 km!!

Nu ska jag göra mig fin inför Luciagasquen ikväll! Första gasquen på Kalmar nation jag har fått ledigt och därmed ska gå på själv! Det blir luciatåg, julbordsbuffé och klubb till 04 inatt! :)

Imorgon gör jag min allra allra sista söndag som fikavärd på Kalmar nation. *snyft snyft snyft*

/Helena
 


Mörk chokladtryffel med turkisk peppar

Jag har inlett årets julgodis-fix... Ni som känner mig vet ju att det brukar bli otaliga sorter varje år! Det är en tradition att jag ger varje familjemedlem (och ibland även vänner) en egen hemmagjord chokladlåda! Så tänkte jag även i år, om än inte lika omfattande som tidigare...


Ingredienser (ca 20 st):
* 200 g mörk choklad
* 1 dl mellangrädde
* 0,5 dl turkisk peppar-godisar

Gör så här:
Smält chokladen i micron så att den är halvsmält. Värm grädden i en kastrull och slå den sedan över chokladen. Rör tills allt smält och blandat sig väl. Lägg turkisk peppar-godisarna i en plastpåse och slå på dem med något hårt tills det bara är småbitar av det. Blanda ner i chokladsmeten och häll sedan ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen att stelna i ca 1 h innan du skär godisarna i rutor.

Dessa var jättegoda! Bittra, fylliga, söta och salta i ett!!

/Helena


Min 10-i-topp-lista över juliga gottigheter

1. VÖRTBRÖD 
Finns det något bättre? Helst med mycket maragrin på, och sen ska man bara låta det smääälta bort i munnen...

2. LUSSEKATTER
Saffran är så gott!

3. KÖTTBULLAR
(och då ska det förståss vara min mammas!)

4. JULESKUM
De helt fantastiskt goda skumgodisarna, formade som hjärtan och doppade i choklad. (Ni vet dem i en grön påse med en tomte på.) Jag älskar dem!

5. SAFFRANSTRYFFEL 
Gjorde dessa förra året och de var helt fantastiskt goda!

6. POLKATRYFFLAR 
Mina egengjorda tryfflar som blivit en stammis hemma hos mig!

7. KNÄCK 
När min syster lyckas med knäcken så blir den alltid perfekt! Då får man leta efter godare julgodis.

8. PEPPARKAKOR 
Det är gott! Men ibland kan det bli för mycket.. Jag gillar iaf bäst köpe-pepparkakor som dessutom har fått ligga framme och blivit lite mjuka. Då är dem som bäst, mums!

9. KARDEMUMMAKAFFE 
Brukar lägga i kardemumma (för 4 koppar kaffe 2 krm kardemumma) i kaffebryggaren och då blir kaffet extra gott och juligt.

10. RISGRYNSGRÖT 
Med kanel, mums!


Glögg och Ris à la Malta är också två mumsiga saker.. men dem kan man inte äta för mycket av, jag tröttnar lätt. Och det är därför de inte tagit sig in på listan...

Vilka är era julfavoriter??

/Helena 


Fikon i konjak

På en gasque jag jobbade för några veckor sedan - så serverades fikon kokta i konjak (samt lite annat gott - socker, kryddor och så) som efterrätt och de var himmelskt goda!!! När man började bli sådär trött och hängig framåt ett på natten och hade massor kvar att städa - ja då uppenbarade sig en hel kastrull med överblivna fikon - för mig!! Och jag mumsade i mig hur många som helst, de var ju helt fantastiskt goda!!!! Åhh!!

Sen dess, har jag gått och längtat efter dessa fikon... Och bestämde mig därför för att köpa hem den här burken som jag hittade när jag var på Ica. Men, de var inte goda. Totalt smaklösa och tråkiga. Köp inte!!
Pris: dyr, typ 40 kr och Betyg: 0 poäng av 5 möjliga. *snyft* Jag får helt enkelt koka egna goda fikon själv. Det är ju bara så himla dyrt med konjak...

Och appropå fikon så håller jag på med ett livsmedelstest av fikon just nu! Det är ju ganska stor skillnad på fikon och fikon, både i pris, smak och saftighet/torrhet. Det ska bli spännande att se vad min testpanel har att säga om alla dessa fikonsorter!

/Helena

 


Bilder från "Favorit i repris"-FIKAT

Jag har inte varit lika bra på att uppdatera bloggen det senaste. Det har varit lite stressigt och så.. men nu kommer bilderna från gårdagens fik i alla fall! Ni har ju sett alla dessa kakor innan, eftersom detta fik så hade besökarna fått önska sina favoritkakor från hösten, och så bakade vi dem till gårdagens fik igen! Mest röster fick "pecannötskaramellpajen" från USA-temafiket. Högt upp på listan fanns också bananasplitcupcake, chokladkolapaj och nötmaränger med kaffecreme.


Pecannötskaramellpajen (vegansk)


Hallon- och lakritskaka.

Nötkolapaj (vegansk)


Dubbla mörkchokladkakor med jordnötssmörsfyllning.


Dubbla nötmaränger med kaffecremesfyllning.


Bananasplitcupcakes (veganska)


Kokkoscupcake med limefrosting (veganska)


Chokladkolapaj (min favorit!)


Lemon poppy seed cupcake med citronfrosting.


Chokladcupcakes med jordnötssmörsfrosting (gooooda!!)



Naturligtvis fanns det också fruktsallad att köpa, och kessellavanilj-hallonkopp, nöt- och aprikosbollar, kokkos-chokladpaj, limebiskvier och lite annat. Veckans smoothie var Pepparkakssmoothie!

Jag tror aldrig jag har ätit så många kakor som jag gjorde igår... Alla var ju lixom så goda och många av dessa är ju också mina egna favoriter!!

Nu kommer här inte bakas fler vardagliga kakor till fiket. Imorgon ska Ida och jag baka inför julfiket, och då blir det juliga kakor, bakverk och godis! Siiiista fiket! :/

/Helena


"Favorit i repris"-FIKA

Imorgon är det dags för höstens, och mitt, näst sista söndagsfik på Kalmar nation. Till detta fik har alla gäster fått önska deras favorit-kakor och bakverk från höstens alla fik. Förra söndagen sammanställde jag alla röster, och i veckan har jag och Ida bakat favoriterna. Så imorgon blir sista gången man kan passa på att äta sina favoriter!!


Pecannötskolapajen fick allra flest röster inför "Favorit i repris"-fikat!

Nästa vecka blir det jul- och lussefika och då blir det bara massa juliga godsaker!

/Helena


Choklad- och lakritskaka (ISLAND)

Receptet är mitt eget påhitt, men eftersom de äter lakritschoklad på Island - så fick denna kakan representera Island på Europa-fikat vi hade för någon vecka sedan! Den var jättegod! Mums!!

 


Ingredienser:

* 150 g margarin

* 3 ¾ dl strösocker

* 3 ägg

* 2 ¼ vetemjöl

* 4 ½ msk kakao

* 1 tsk vaniljsocker

* ca 100 g mjuk lakrits (jag använde sådana lakrits-"mattor" som finns i lösvikt)
* florsocker till garnering


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Blanda socker och ägg i en bunke. Häll över smöret och rör även ner resten av ingredienserna. Klipp/skär lakritsen i småbitar och blanda i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan du lägger upp den på ett fat och garnerar.

 
Island är mitt andra hemland... Jag bodde där sommaren 2007. Klicka på bilderna för att förstora dem. I bilden till höger kan du se var jag bodde, jag har ringat in fönstret med en röd ring.


/Helena


Julkalender

Blir aldrig för gammal för julkalender... Den här gjorde jag till familjen förra året!



/Helena


KMK-BAL igår!

Igår var det KlubbMästarKonvents-BAL! Alltså en bal för klubbverkarna från alla nationer i Uppsala. Förutom lite seg konversation med mina bordsgrannar, så blev det en jätterolig kväll! Fördrink (*4) på Kalmar, fördrink på Värmlands och sedan sittning där med trerätters middag, kaffe & avec och sedan klubb! Efter det efterfest på Vdala som nog var det roligaste! Som vi dansade!!!!

 
Såhär snygg var jag i håret! Fick hjälp av en kompis (och hårproffs) med frisyren! TACK.

  

Fick ingen meny men jag frågade servitriserna vad det var för mat så man visste vad man åt.

Förrätt: Grön ärtsoppa med pepparrotscréme

Huvudrätt: Hjort med potatisgratäng och sås (var är grönsakerna?)

Efterrätt: Pepparkaksparfait


Tyvärr hade vi obligatorisk lektion klockan 8 imorse (vi börjar en ny kurs) så det var lite segt att komma upp eftersom jag tror jag var hemma vid 5 inatt. Och sov dåligt natten innan också.. så 6 sovda timmar sen i söndags kl. 7 har det blivit! ...och nu är det tisdag. Jag är rätt trött faktiskt.

/Helena


RSS 2.0