Cake balls med Marianne-choklad


Ingredienser:
* 50 g margarin
* 1,5 dl florsocker
* 1 msk kallt kaffe
* 3 dl vetemjöl
* 200 g Marianne-choklad ifrån Fazer
* ev. lite vatten
* kakao att rulla i

Gör så här:
Vispa margarin och florsocker med en elvisp. Tillsätt kaffet. Blanda i mjöl. Hacka chokladen väldigt fint. Blanda ner chokladen och rör runt. Tillsätt ev. lite vatten om det är svårt att få ihop smeten. Rulla till små bollar och rulla i choklad. Klart!

Så himla goda är dem!

/Helena


Soygurt naturell, blåbär samt jordgubb - ifrån Carlshamns Mejeri

Jag fortsätter att botanisera bland produkter för allergiker/intoleranta/veganer. Nu har jag provat lite Soygurt ifrån Carlshamns Mejeri!


Soygurt blåbär 750 g, ca 27 kr/fpk
Krämig och tjock konsistens (till skillnad mot havregurten som var väldigt rinnig). Smakade tydligt av blåbär, men lite konstig eftersmak. Fin färg!
Näringsinnehåll: 75 kcal/100 g, 9,5 g socker/100 g, 2 g fett/100 g. Innehåller lika mycket Kalcium som "vanlig" yoghurt/fil men innehåller inget VitD eller B12 (enligt förpackningen). Yoghurten innehåller dock 2 g fiber/100g vilket inte vanliga yoghurtar gör.
Tycker det är lite onödigt mycket socker i yoghurten, men bra att det är lite fiber i. 
Helhetsbetyg: 3,5 av 5


Soygurt jordgubb 750 g, ca 27 kr/fpk
Krämig och tjock konsistens (till skillnad mot havregurten som var väldigt rinnig). Inte så jättestark jordgubbssmak, men det gjorde o andra sidan så att den passade bra till frukt. Lite tråkig och grådassig färg på yoghurten!
Näringsinnehåll: 75 kcal/100 g, 9,0 g socker/100 g, 2 g fett/100 g. Innehåller lika mycket Kalcium som "vanlig" yoghurt/fil men innehåller inget VitD eller B12 (enligt förpackningen). Yoghurten innehåller dock 2 g fiber/100g vilket inte vanliga yoghurtar gör.
Tycker det är lite onödigt mycket socker i yoghurten, men bra att det är lite fiber i. 
Helhetsbetyg: 3,5 av 5


Soygurt naturell 750 g, ca 27 kr/fpk
Krämig och tjock konsistens (till skillnad mot havregurten som var väldigt rinnig). Lite svagt gulfärgad. Lite "konstig" smak, men jag tyckte ändå den var helt okej. Jag tyckte denna var godare än den naturella havregurten. Min syster tyckte dock tvärtom. Det är positivt tycker jag, att denna naturella innehåller endast 55 kcal/100 g. Både de smaksatta samt havregurten innehöll betydligt mer. För någon som behöver tänka lite på kalorierna och vikten, är då alltså denna naturella lite bättre. Det negativa är att jag inte tyckte den passade jättebra ihop med frukt. Det skar sig nästan lite :/
Näringsinnehåll: 55 kcal/100 g, 3,6 g socker/100 g, 2,3 g fett/100 g. Innehåller lika mycket Kalcium som "vanlig" yoghurt/fil men innehåller inget VitD eller B12 (enligt förpackningen). Yoghurten innehåller dock 2 g fiber/100g vilket inte vanliga yoghurtar gör.
Helhetsbetyg: 4 av 5

Soygurten
finns även i smaken "Vanilj", men den har jag inte provat. Vanilj-soygurten innehåller 90 kcal/100 g och 11 g socker/100 g. På tok för mycket tycker jag!


Någon mer som smakat dessa, vad tycker ni?

/Helena


Grillat igen! Och med jordgubbsefterrätt.

Det har blivit lite mer grillat och här kommer bilder för lite grill-inspiration! :)



Örtmarinerad kycklingfilé med rotfruktsgratäng (potatis, palsternacka och morot), sallad, vattenmelon, fetaost och broccoli.



Till efterrätt jordgubbar med socker, krossade maränger och vaniljglass. Mums!

/Helena


Nyttiga mellanmålsmuffins med äpple, morot och kanel

Supergoda och lite nyttigare muffins som jag bakade och har ätit till mellanmål, samt innan träning som uppladdning, och efter träning som återhämtningsmål. Tycker absolut ni ska testa att göra dessa!


Ingredienser (ca 10 st):
* 1 st äpple
* 1 st morot
* 1 ägg
* 0,75 dl råsocker
* 2 tsk kanel
* 1 tsk bakpulver
* 2,5 dl fullkornsvetemjöl
* 1 msk psylliumfrön

Gör så här:
Hacka äpplet i småbitar. Riv moroten grovt. Vispa socker och ägg fluffigt. Blanda i äpple och morot, samt kanel, bakpulver, mjöl och frön. Blanda ordentligt! Klicka i muffinsformar och grädda i 200 grader i ca 20 min.

/Helena


Midsommarfrukost

När det är midsommar får man ju lyxa till lite extra vid frukosten! Det blev bl.a. nyköpta bullar och färska jordgubbar i filen!


Lättfil med tärnat äpple och nektarin, färska hackade jordgubbar, frukt- och nötmüsli och havreringar. Nybakad frukostbulle med marmelad/ost och maragrin/skinka. Och så kaffe och vatten!

En bra start på dagen! Och också en ordentlig uppladdning inför att jag sedan var ute och sprang 15 km!

/Helena


Tutti Frutti Holiday


Hittade denna nya godispåsen i mataffären. Tyckte blandningen verkade god så jag köpte för att testa!


Ja, det var verkligen "Holiday"-känsla över godisarna eftersom de hade former som solglasögon, flipflops, sol, kamera, glass m.m. Tyckte de var jättesöta!
Sen gillade jag blandningen också! Saftiga fruktgodisar varvat med söt- och saltlakrits. En riktigt bra blandning!

Denna godispåse får 4 poäng av 5 av mig!

/Helena


Varma mackor

Någon mer än jag som förknippar "Varma mackor" med fredagskvällar?!? Denna åt jag dock på en torsdag, men eftersom jag alltid är ledig på fredagar så är torsdagen lite som min fredag!


Varma mackor gör du enkelt i ugnen, 225 grader i ca 10-15 min. Lägg på vad du tycker! Ex. ketschup, chilisås, lök, svamp, majs, tomat, skinka, bacon, senap, musslor... etc. Krydda med ex. oregano, basilika, timjan eller curry. Toppa med ost och sen in i ugnen!


GLAD MIDSOMMAR ALLESAMMANS!!!

/Helena


Mumsig tårta på inflyttningsfest!

Jag var på inflyttningsfest för ett tag sedan och måste bara visa en bild på den fantastiskt goda tårtan som vi bjöds på då! MUMS!



/Helena


Två veckor tills avfärd...

Tänk vad tiden går snabbt! Om bara två veckor får jag semester och ger mig av på sommarens äventyr!


Flyget tar mig till Budapest i Ungern. Därefter tågluffar jag och skall besöka Sofia i Bulgarien, Belgrad i Serbien, Zagreb i Kroatien, Ljubljana samt Bled i Slovenien och Prag i Tjeckien. Kanske blir det ev. också besök i Bratislava i Slovakien samt Salzburg i Österrike också.


Jag har fått lite tips vad jag ska passa på att smaka när jag är iväg och har fått dessa tipsen: Burek, Sinica, Zeljanica, Cevapi, Shopska sallad...
Någon mer som har något matkultur-tips?

/Helena


Chokladdessert ifrån Alpro soya

Jag har smakat Alpro soyas "Dessert soft chocolate flavour". Den säljs i ett pack 4x125 g och är 100 % vegetabilisk. Den innehåller alltså ingen mjölk (eller laktos) och går således bra att äta utav både veganer, laktosintoleranta samt mjölkproteinallergiker. Desserten är dessutom också berikad med Kalcium och vitamin D samt B12.


Jag tyckte de var jättegoda! Stark och fyllig smak av choklad! En klick soyagrädde ovanpå hade nog passat bra för att mjuka till smaken lite. Dessutom innehåller varje bägare bara 110 kcal, och det är ganska lite för att vara en god dessert. Kommer absolut att köpa denna fler gånger! Priset är ca 23 kr/förpackning.
Jag rekommenderar er verkligen att testa denna produkt!

Desserten finns även i ytterligare två smaker (som jag bara måste testa!), nämligen; Mörk choklad och även Vanilj.


Någon mer av er som smakat denna eller de andra två sorterna? Vad tyckte ni?

/Helena


Senaste veckornas träning

Jag har haft en tränings-svacka, ibland är man bara helt enkelt för trött för att träna. Då tycker jag det är bra att man vilar, så att orken och glädjen kommer tillbaka igen! De två senaste veckorna har jag dock varit piggare och kommit igång igen, det känns skönt! De två senaste veckornas träning har alltså sett ut såhär:

Måndag: 7 km löpning
Tisdag: 10 km löpning
Onsdag: 55 min spinning
Torsdag: -
Fredag: 13 km löpning
Lördag: 45 min spinning (instruktör)
Söndag: 7 km löpning

Måndag: 12 km löpning
Tisdag: -
Onsdag:
55 min spinning (instruktör)
Torsdag: 12 km löpning
Fredag: 21,1 km (halvmarathon) löpning
- klockade mig med en sluttid på: 1:56:49.
Lördag: -
Söndag:

Det har tyvärr inte blivit något styrkepass. Jag har varit lite dålig på att gå till mitt gym nämligen. Men nu när det varit så fint väder, så föredrar jag att springa en runda då man ändå får frisk luft också! Och sedan vill jag träna inför halvmaran i augusti också!

/Helena


Grötfrukost


Fiberinnehåll: 8,3 g (26% av RDI)
Järninnehåll: 3 mg (20% av RDI, för en kvinna)


Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka!!

/Helena


Halvmarathon-träning!

Nu är det mindre än 2 månader kvar tills jag ska springa Malmö Halvmarathon, den 13 augusti. Som jag skrivit i ett tidigare inlägg är mitt mål att komma under 2 h, gärna neråt 1:55.

Igår var jag ledig och kände mig pigg, och ville därför provspringa 21,1 km för att se hur snabbt jag kan springa det. Och det gick jättebra! Trots lite regn, så fick jag en sluttid på 1:56:49!! Det är bara drygt 2 min ifrån mitt mål på 1:55. Och då kan tilläggas att jag inte hade någon vätska med mig, och heller ingen tävlings-adrenalin förståss! :P

Jag gick ut med målet att springa på 5:30/km. Det gick bra i början, men sen tappade jag lite. Första milen gick på 55:20, andra milen på 55:50 och sedan de sista 1,1 km gick på 5:40. Min genomsnittliga hastighet för hela loppet blev ca: 5:32/km. Jag är nöjd!


Det gäller att ladda med en stadig frukost innan man springer så långt!

Jag åt en frukost med tärnat äpple, bananbitar, persikoyoghurt, blåbärsyoghurt, frukt- och nötmüsli samt havreringar. Och sedan en grov macka med becel och ost samt en rostmacka med becel och marmelad. Och så kaffe och vatten!

Sen ca 1 h innan loppet åt jag också en mellanmålsmuffins med morot och äpple (recept på denna kommer!) samt några Ahlgrens bilar! :P Och så drack jag förståss!

/Helena


Mjölkfri/vegansk vaniljsås/visp

För veganer eller mjölkproteinallergiska, så finns det mjölkfria vaniljsåser baserade på havre att ha till efterrätt bl.a. Två av dessa är Carlshamns Vaniljvisp och Oatlys Vaniljsås.


Carlshamns vaniljvisp: En tjockare sås, som hade bra konsistens utan att behöva vispas. Gulfärgad.


Oatlys vaniljsås: Lite mer vit vanljsås, väldigt tunn och svår att vispa tjockare.
(Bilden hämtad ifrån: http://www.oatly.se/Vara-produkter/Products/Oatly-Vaniljsas1/)

När jag jobbade på café med vegansk inriktning hade vi alltid Oatlys vaniljsås. Men nu när även Carlshamn kommit med en så testade jag den. Tycker faktiskt att den var både godare och hade bättre konsistens. Tycker om när såsen är lite tjockare och inte bara blaskar iväg på tallriken! Men så heter ju Oatlys just "sås" och Carlshamns heter ju "visp", och det är ju såklart olika vad man gillar för konsistenser.

Någon mer som smakat de båda, vad tyckte ni?

/Helena


Vegansk tofupaj med grönsaker


Ingredienser:
Pajskal:
* ca 2 dl vetemjöl
* ca 1 dl fullkornsvetemjöl
* ca 75 g mjölkfritt margarin
* lite vatten
Fyllning:
* ca 6 st färska champinjoner
* 1/2 paprika
* 1 liten färsk broccoli
* ca 10 cm purjolök
* 1 st gul lök
* 1/2 aubergine
* 200 g tofu, naturell
* 2,5 dl sojagrädde
* 1 st grönsaksbuljong
* 1-2 st tomater

Gör så här:
Blanda ihop degen till bottnen och tryck ut i ett pajskal. Förgrädda bottnen i 225 grader i ca 10 min. Hacka svamp, lök, paprika, aubergine och stek i lite olja till allt är mjukt. Blanda hälften av soyagrädden med tofun som du smular sonder. Blanda ner en söndersmulad buljongtärning också. Blanda samma tofuröran med alla grönsaker. Häll fyllningen i pajskalet. Ringa över resten av soyagrädden. Skiva tomaten och garnera med den. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Vi serverade pajen tillsammans med en sallad med ruccola, tomat, gurka och purjolök. Jättegott!

/Helena


Chokladföljetong del 67 - Marabou "Caribbean"


Marabou "Caribbean"
Ett Limited edition-choklad ifrån Marabou med smak av banan och kokos. Helt okej, men ingen höjdare. Inget choklad jag sitter och äter upp bara sådär rakt upp och ner... Istället bakade jag med det och gjorde "Cakeballs". De blev goda. Men som sagt, chokladet var okej men inte mer.
Pris: ca 14-17 kr för 180 g
Helhetsbetyg: 3

/Helena


Elefantparad i Köpenhamn

Inte direkt ett inlägg kopplat till mat, men eftersom denna elefantan var så fin med massa kakor på, så var jag tvungen att visa det här!


Denna elefanten såg jag i Köpenhamn när jag var där för några dagar sedan. Det pågår nämligen en "Elefant-parad" där. Över hela Köpenhamn finns dessa elefanter utspridda, alla målade/dekorerade av olika konstnärer. Det är riktigt kul att gå runt och titta på alla! På turistinformationen i Köpehamn så kan man hämta en karta som visar var alla elefanter står, om man är sugen på att gå runt och titta på dem alla.



/Helena


Grillpremiär!

Förra helgen när det var så varmt så blev det grillpremiär hemma hos mig.

Grillad kyckling med en barbecue/rostad vitlök, hemmagjord Tsatziki med morot i, sallad, majs, vattenmelon, körbärstomater, fetaost, harico vertes, klyftpotatis och ugnsrostad marot samt palsternacka.

/Helena


Restaurang "Turistgården" på Ven


För några dagar sedan var jag på Ven på utflykt. Ven är en liten ö som ligger utanför Landskrona i Skåne.



Där besökte vi restaurang "Turistgården". Här ovan en pastarätt med wokade grönsaker och ädelostsås. (Pris: 129 kr vid lunchen) Mycket god rätt, men den kändes inte så nyttig. Jag tycker om när man känner sig lite "fräsch" efter att man ätit, och av denna rätten blev jag tyvärr lite trött och dåsig.


På kvällen testade vi Ryggbiff på Lavasten. Man fick in köttbiten på en upphettad lavasten och man fick sedan själv skiva och steka köttet. Stenen håller värmen i ca 4 h så man behövde verkligen inte stressäta, och det var så himla praktiskt att en köttbit blev klar i taget. Annars tycker man ju att köttet ofta svalnar lite väl fort när man är på restaurang. Till köttet var det klyftpotatis, lite wokade grönsaker samt två såser; bernaissås samt vitlökssås. Jättegott verkligen!! Priset för denna rätt var 219 kr.

/Helena


Supergulliga godispåsar...


Hittade dessa supersöta godispåsarna när jag var i Köpenhamn (de är dock ifrån England) förra fredagen. Den rosa påsen med pandan innehöll små knappar av vit choklad med jordgubbssmak, den gula påsen med giraffen innehöll mini-vanilj-fudge, den röda påsen med apan innehöll vitchokladtäckta jordgubbsbitar, den ljusblåa påsen med elefanten innhöll vitchoklad-knappar och den blåa påsen med krokodilen innhöll mjölkchoklad-knappar. Så himla gulliga! Påsarna innehöll ca 40 g/st vilket kan vara lagom storlek på godispåse till ett barn.

/Helena


Mer frukost!

Frukost, det bästa man kan äta, kommer det nu här mer inspiration för!









Vilken av dessa frukostar hade du helst ätit?

/Helena


Chokladföljetong del 66 - Cloetta Kexchoklad "Hallon" och "Banan"


Cloetta Kexchoklad "Hallon" och "Banan"
Pris:
ca 8-10 kr/st

Hallon: Smakar rätt tamt av hallon, man känner det knappt. Nej, den var tråkig. Inte alls lika god som vanlig kexchoklad, och som sagt levde den inte upp till förväntningarna.
Helhetsbetyg: 2,5

Banan:
God smak av banan! Denna gillade jag bra!! Dock tycker jag att kexchoklad är lite tråkiga och torra, men denna var god för att som sagt vara ett kexchoklad. Tycker denna banan varit godast av alla smaksatta kexchoklad som kommit den senaste tiden.
Helhetsbetyg: 3,5

/Helena


Vegomässan i Malmö


I lördags var jag på Vegomässan i Malmö. Det var en väldigt trevlig liten mässa där man kunde få provsmaka olika veganska produkter, få information om kosttillskot, äta vegansk mat, samt lite andra utställare. Jag tycker det var jättekul att se och provsmaka alla veganska produkter! Det är otroligt så mycket som har hänt på den fronten på sistone. Nuförtiden finns det t.ex. massor av veganska hårdostar. Till och med mozzarella finns att köpa! Och så finns det massa olika korvar, mjölkfritt choklad, gelegodis utan gelatin m.m. Detta är ju också bra för de som är mjölkproteinallergiska och således inte kan äta vanlig ost, choklad m.m.

 
Jag köpte med mig sojafiléer samt två korvar hem, som jag tänkte grilla någon dag.


Vi fick provsmaka den nya strutglassen ifrån Tofuline. Jättegod!! Denna glassen var även glutenfri! Verkligen plus i kanten till Tofuline, att hitta glutenfria strutglassar är annars inte lätt.

 
Soya-hård-ostar, smaksatta Tofus och andra grönsaksbiffar. Och så gelatinfritt gélegodis.


Många produkter är veganska utan att man kanske vet om det. Det gäller att läsa på förpackningarna, så hittar man mer än man tror som man kan äta.

/Helena


Fisksoppa med curry, äpple, blomkål och morötter


Ingredienser (4 port):
* 1 gul lök
* 4 st morötter
* 1 äpple
* 1-2 msk curry
* 1 stort blomkålshuvud
* 400 g vit fisk (ex. torsk)
* 1,5 st grönsaksbuljongtärning
* 15 dl vatten
* 1 krm cayennepeppar
* salt och peppar
* 2 msk dill
* 0,5 dl Sweet chili sauce

Gör så här:
Hacka löken grovt. Slanta morötterna och skär äpplet i bitar. Fräs detta i en stor kastrull/gryta i lite flytande margarin samt i curryn. Dela blomkålen i små bitar och lägg i även den. Skär fisken i kuber. Häll på vatten i grytan och lägg i buljongtärningen och fisken. Låt allt koka upp och låt sedan koka i 10-15 min. Krydda och lägg i dill och sweet chili sauce. Klart att servera!

Man kan hoppa över Sweet chili sausen om man vill, jag tycker dock att det är gott med lite starkare och när det smakar mer!

/Helena


Broccoli vs. gurka

Vill bara slå ett slag för Broccolin! En väldigt nyttig och mättande grönsak! För att ge er ett tydligt exempel har jag nedan jämfört näringsinnehållet i 200 g broccoli jämfört med näringsinnehållet i 200 g gurka. Många gillar ju gurka, men det är kanske inte den mest näringsinnehållande grönsak att välja tyvärr.

%-en i staplarna nedan baserar sig på SNR:s rekommendationer av "Rekommenderat dagligt intag".

200 G BROCCOLI
 

200 g Broccoli ger 221 % av vårt dagliga behov av C-vitamin och 88 % av vårt dagliga behov av Folat, vilket många svenskar får i sig förlite av. 200 g Broccoli ger även en hel del B6, Fosfor, Kalium samt ca 6,5 g fiber. Även Kalcium och Järn finns i Broccolin.


200 G GURKA
 

200 g gurka ger 24 % av vårt dagliga behov av C-vitamin. Utöver det innehåller gurkan inte så mycket vitaminer och mineraler jämfört med Broccolin. Låt helt enkelt staplarna tala för sig själva!


Som ni ser innehåller varken gurka eller broccoli B12 eller D-vitamin. B12 finner du endast i anmaliska produkter såsom mjölk, ägg, kött m.m. D-vit finns främst i fet fisk och i mjölkprodukter.

 

Men så ta gärna en liten bit extra broccoli nästa gång ni äter!

 

/Helena


Nya produkter i mataffären

Senaste tiden har det kommit så många nya produkter att jag nu gör ett längre inlägg med bilder på några av dem!


Crisp&Fruit från Wasa. Ca-pris 20 kr/burk.
En burk (den jag testade) ger 2,5 g fiber och 17,4 g socker. 121 Kcal för 125 g. Jag tyckte att den var rätt god också. Lite friskt och syrligt mellanmål. Dock är det alldeles för dyrt!! 20 kr för en sådan lite burk är rena rånet tycker jag.


Frukt- och nötbars ifrån Wasa.


Det har kommit nya glassorter i frysdisken från GB. Dels "Päronsplit" och "Lakritspuck" som du kan se ovan, sen har det även kommit i smakerna "Nogger" och "Krokant". Päronsplit- och lakritspuck-glassen var båda jättegoda! Fräscha, och jag älskar att det var saltlakrits i Lakritspuck-glassen. Mums! Dessa rekommenderas. Ca-pris 11-15 kr/förpackning.


Har tidigare recenserat många av Gevalias kaffe i denna serie. Nu har det kommit några nyheter i denna serie, och en av dem är "Abyssinian dawn" som jag har testat. Jättegott kaffe! Jag älskar verkligen denna serien av kaffe från Gevalia. Tycker förpackningarna är så otroligt snygga också! Pris ca 40 kr/fpk.

 
Läkerol har kommit med två nya askar "Copacabana fruits" samt "Samba Licorice". Båda var jättegoda, speciellt samba licourice. Sedan har de också kommit med nya tuggummin "Forest berry mix" och det är tre smaker i förpackningen; jordgubb, hallon och blåbär. Goda! Tappade dock smak snabbt.


Vaniljgifflar har Pågen kommit med nu. De var riktigt goda och saftiga! Jag gillar nog dock de vanliga med kanelsmak aningen bättre. Men jag tycker gifflar är väldigt bra, lagom stora att fika med och de är aldrig torra.


Ny Yalla! drickyoghurt har Arla kommit med. "Touch of Africa" med smak melon/lemon/baobab. Den var god! Men jag tycker att den innehöll lite väl mycket socker. Lite mycket tomma kalorier helt enkelt... och den mättar inte. Denna kan vara bra för en "högenergiförbrukare" som tränar mycket och har svårt att få i sig all energi som denne behöver. Men för en "lågenergiförbrukare" rekommenderar jag inte denna, då den inte tillför så mycket näring utan mest kalorier och socker.

/Helena 


Inför sommarsemestern: Mat ifrån olika länder

Jag har ju skrivit några inlägg om mat i andra länder, och inför sommaren och semestern tänkte jag tipsa om dessa igen, om det kanske är så att någon av er skall åka dit i sommar. Dessa länderna har jag skrivit matkultur-inlägg om:

AUSTRALIEN
Mat från Australien 

HONG KONG
Matbilder ifrån Hong Kong

ITALIEN
Mat från Italien

NYA ZEELAND
Mat från Nya Zeeland 

POLEN
Mat från Polen

STORBRITANNIEN
Choklad ifrån Storbritannien
Mat från England
Mat från Skottland
Mat ifrån Wales

TJECKIEN
Mat från Tjeckien
Ett mysigt café i Prag

  
Får det lov att vara Pierogi från Polen, Pavlova från Nya Zeeland eller en god kaka på ett mysigt café i Prag?


Själv ska jag iväg och tågluffa i Europa i sommar. Jag kommer att vara borta 7-31 juli och skall besöka bl.a. Budapest, Sofia, Belgrad, Zagreb, Ljublijana och Prag. Något mer ställe blir det nog också! Jag längtar!!!

/Helena


Vill du få DIN frukost näringsberäknad?

Eftersom jag fick så bra respons över mitt inlägg om näringsberäknad frukost, så tänkte jag att jag skulle ge er läsare möjligheten att få Eran frukost näringsberäknad!

Hur gör du då?

Ta en bild på din frukost (hela!) och maila den till [email protected] innan tisdagen den 7 juni kl 23:59.

Skriv gärna lite om din frukost också. Om det ex är gröt - vilka sorts gryn har du i? Eller om du har fil/yoghurt - vilken fetthalt har den, är den smaksatt? osv. Skriv gärna vad bröd/knäckebröd heter. Om du har lättmargarin eller helfett margarin osv.
 
Jag kommer sedan att välja ut 3 st bilder på frukostar som jag näringsberäknar och redovisar på min blogg! Ni som mailar får även resultatet av beräkningen via er mail.

Om ni deltar i detta godkänner ni således också att jag använder er frukostbild på min blogg.

/Helena


Vegomässan i Malmö på lördag

För er som gillar mat och speciellt vegetarisk eller vegansk sådan, samt bor i Skåne, borde ta ett besök på Vegomässan i Malmö i helgen!

Mässan håller till på Amiralen som ligger vid Folkats Park, kl. 10-18 lördagen den 4 juni. Jag hade tänkt att ta ett besök där i alla fall!

Läs mer på deras hemsida, för program, utställare, etc: http://vegomassan.org/

/Helena


Näringsberäknad frukost

Ibland kan det vara roligt att få lite siffror på vad måltider och maträtter innehåller. Jag har därför energi- och näringsvärdesberäknat denna frukosten som jag åt en morgon.
Jag kommer att jämföra värdena med RDI = Rekommenderat dagligt intag, som är en rekommendation över vad man "borde" få i sig under en dag. Jag har valt att bara titta på de vitaminer och mineraler som jag tycker är extra intressant.

Frukosten innehåller: Mellanfil med fruktmüsli, fralla med Bregott, ost, skinka, lite marmelad, gurka, tomat samt även ett kokt ägg. Till dracks det vatten och kaffe.


Energiinnehåll:
ca 570 kcal
- ca 25% av energin jag behöver äta under en dag. Man brukar säga att frukosten skall ge ca 25 % av dagens energi, så det stämde ju perfekt.

Energifördelningen från frukosten ser du nedan
- 33% av energin/kalorierna kom alltså ifrån fett osv. En "ideal" fördelning som SNR rek. är ca 30% från fett, 15% från protein och 55% från kolhydrater. Så jag låg rätt nära. (Men det är ju bara en riktlinje, som sagt.)


Fiberinnehåll:
4,3 g (15 % av RDI)
- lite lågt. Hade behövts lite mer fiber i denna måltiden! Jag blev inte så mätt, så det kan ha varit en orsak till det.

Kalciuminnehåll:

510 mg (64% av RDI)
- Mycket bra intag av kalcium. Om man inte dricker mjölk under dagen är det bra att få i sig mycket kalcium vid frukosten, gärna genom att äta fil eller mjölk på gröten.

B12-innehåll:

2,2 ug (108% av RDI)
- Redan uppfyllt detta behovet för dagen alltså. Jag som person har svårt att ta upp B12 (genetiskt) så då behöver jag lite extra B12, alltså förmodligen mycket mer än RDI.

C-vitamin-innehåll:

7 mg (9% av RDI) -
 Lite frukt i filen hade kunnat få upp detta värdet betydligt.

Järninnehåll:

2,6 mg (18% av RDI)
- Lite lågt intag. Det är svårt att få i sig tillräckligt med järn överlag. Något som bättrat på intaget lite hade varit någon torkad aprikos i filen, eller om jag haft leverpastej på frallan.

Dvitamin-innehåll:

2,3 ug (31% av RDI) -
 Ett rätt bra intag av D-vit som främst finns i fisk och mjölkprodukter. Fast nu på sommaren får vi rätt mycket D-vit via solljus.

Folatinnehåll:

104 ug (26% av RDI)
- Ett gott intag som med högsta sannolikhet kommer uppnås under dagen.


Någon som har någon fråga?
/Helena


Rotmos

Rotmos är underskattat! Riktigt gott är det!


Jag gjorde så att jag kokade potatis, morötter samt kålrot i tärningar/slantar i rikligt med vatten samt två buljongtärningar. När allting blivit mjukt och färdigkokt så hällde jag från vattnet (men sparade ca 2 dl buljongavkok) och sedan mixade jag rotsakerna tillsammans med de två dl buljong samt 2 msk Becel lättmargarin. Så saltade jag och pepprade samt hade i lite vitlökspulver. Sen var rotmoset klart!

/Helena


RSS 2.0