Fryst chokladmoussetårta med mintsmak

En väldigt lättgjord och mastig chokladtårta med len smak av mint och en botten gjord på mandelmassa. En liten bit passar perfekt till en kopp starkt kaffe efter maten :) Men man får planera i god tid eftersom den ska stå en stund i frysen.


Ingredienser (till en tårta):
* 300 g mandelmassa
* 3 ägg
* 2 msk kakao
Moussen:
* 200 g mörk blockchoklad
* 6 st After eight-plattor
* 1 äggula
* 3 dl vispgrädde
Garnering:
* Vit choklad
* physsalisfrukter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda ned i en bunke tillsammans med ägg och kakao. Rör det till en slät smet. Använd elvispen om det behövs. Smörj och bröa (ex. med mannagryn) en form med löstagbar botten. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 35-40 minuter.
Vispa grädden till moussen. Bryt sönder chokladen och smält den i micron eller över vattenbad. (micron är lättast) Låt chokladen svalna och rör sedan i äggulan och den vispade grädden. Rör ordentligt så det blandar sig och blir en jämn och slät smet.
När kakbottnen från ugnen har svalnat häller du mousseblandningen över bottnen. Ställ in i frysen någon timme för att stelna. Ta upp kakan en stund innan servering så den hinner tina lite. Garnera den genom att hyvla små spån av vit choklad med en osthyvel och ringla över. Physsalis är också fina att ha runt kanten på tårtan. Avnjut tårtan genom att låta den smälta sakta i munnen! Mums.


/Helena


Lite te- och bakfynd

Det blev en hel del shoppande i Storbritannien!! Jag tycker det är så roligt med annorlunda saker och annorlunda mataffärer... Jag och min syster spenderade en hel del tid med att bara gå runt i deras mataffärer och titta på alla annorlunda och spännande saker de hade där! I Storbritannien har ju den här cupcake- och tårttrenden kommit ett steg längre, så titta på dessa bilderna vilken härlig kakavdelning jag hittade i en mataffär...


 


Själv fyndade jag ett litet kakdekoreringskit samt små små rosa silikon-muffinsformar...


...två kakböcker...


...och tre spännande tesorter! Grönt te med mango, grönt te med persika och fruktte med svartvinbär, ginseng och vanilj.

Ser fram emot att baka massa i sommar nu!
/Helena

Lite bilder från min resa

Här kommer lite bilder och lite om vad vi såg och gjorde på min och min systers tågluff genom Storbritannien. Det var verkligen en underbar och härlig resa och jag längtar redan tillbaka!! :) Britterna och skottarna är väldigt trevliga och hjälpsamma, och det fanns massor av spännande saker att se och upptäcka i landet! Allt från vacker natur, stränder och slott, till mysiga caféer, rolig mat och fina små byar. Och så fick jag en dröm besannad i torsdags - jag och min syster sjöng karaoke live på stor pub!! Det blev "Crying at the discotheque" och det var såå häftigt!! :)

(Matbilder kommer i enskilda inlägg sen!)

 
Vi tog flyget till London och sedan nattåg direkt till Edinburgh i Skottland.


Där besökte vi bl.a. "Edinburgh castle", träffade några skottska kompisar till mig, gick på rundtur i den fina staden...

 
var på Whiskeyprovning, åt skottsk mat och var på "Elephant café" där JK. Rowling satt och skrev de två första Harry Potter-böckerna...

 
Vi åkte sedan upp till Inverness i norra Skottland där vi åkte ut till Loch ness och gick en vandring. Vandringen gick mellan Drumnadrochit och Invermoriston och var 23,5 vackra km längs Loch ness.

 
Trots mycket regn så tittade även solen fram emellanåt...


Sen bar det av söderut där vi stannade en natt i Birmingham och hann med att se Storbritanniens premiär av Transformers 2 på bio! :) Den var dock inte bra...

 
Från Birmingham gjorde vi en utflykt till det mysiga Stratford upon-avon. I huset till vänster föddes Shakespear och vi såg också hans grav i en kyrka i byn.

 
Det blev också en dagsutflykt till Cardiff, Wales huvudstad, där vi kollade in slottet och spatserade runt i staden.

 
Tre nätter spenderades sedan i Bath, en väldigt gammal stad. Där kunde man se gamla bad som Romarna byggt. De här dansarna stötte vi på en kväll, traditionell dans.


En utflykt från Bath till Stonehenge, såklart!

 
Sen åkte vi till Newquay i sydvästra England, i Cornwall. En riktig liten "sol&bad"-ort dit alla britter åker på semester och alla ungdomar åker och festar.


En dagsutflykt till "Eden project" där de byggt stora växthus i ett gammalt kalkbrott! Och det var strålande solsken denna dagen, perfekt för att njuta av alla fina blommor...

 

Sist men inte minst blev det Brighton och "Brighton pier", karaoke-kväll och "Royal pavillion"...


...och en massa massa shopping... Sen dags för hemfärd!

Jag längtar redan till mitt nästa äventyr... Har prickat av så många drömresor nu (Backpacking i Afrika, bott på Island, tågluffat i Europa och tågluffat i Storbritannien) att jag inte riktigt vet vad nästa resa ska bli... Men jag funderar på att planera in en långresa efter att jag tagit dietistexamen, bara 1,5 år kvar nu..! Så jag hinner ju spara också...

Klarade föresten fysiologitentan!!! :)

Ikväll ska vi grilla med familjen. Härligt med lite sommarvärme! Trevlig söndagskväll!
/Helena

Rostad potatissallad med grön sparris

En helt underbart god potatissallad gjord på delikatesspotatisar som man "rostar" i ugnen. Krispig, söt, salt, syrlig i ett. Passar jättebra till ex. rostbiff på buffébordet eller till något kött till en grillkväll. Nu när det ska bli fint väder får man ju passa på att grilla...!



Du behöver (till en buffé för ca 10 personer):
* 2 kg delikatesspotatis
* 2 msk olja
* 1 tsk flingsalt
* 4 salladslökar
* 1 knippe rädisor
* 2 buntar grön sparris, ca 250 g
* 0,75 dl skuren gräslök
* 0,5 dl grovhackad persilja

Dressing:
* 1 dl olivolja
* 2 msk vatten
* 2 msk vinäger
* 1 tsk timjan
* 1 tsk salt
* 2 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Pricka potatisen och dela stora potatisar i halvor. Lägg dem i en långpanna och ringla över oljan och strö över flingsaltet. Ställ in potatisen i ugnen i 30 min.
Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparrisen 2-3 min i lättsaltat vatten. Håll koll på tiden noga så de inte blir överkokta. När de kokat klart så kyl dem genast i kallt vatten så de behåller sin gröna färg. Dela sparrisen i mindre bitar.
Blanda samman dressingen. När potatisen svalnat blandar du samman den med löken, rädisorna, sparrisen, gräslöken och persiljan och häller till slut över dressingen och blandar runt.


/Helena


Hemma igen!!

Nu är jag hemma igen så jag lovar nya inlägg som vanligt framöver!! :) Det har varit en helt underbar resa och jag har haft det så himla bra!! Jobbigt att vara hemma igen, men man får börja planera nästa äventyr...

/Helena

Att vara pa luffen ar harligt!

Nu befinner jag mig i Bath, i sodra England.
Skottland var underbart! Det blev en vandring langs Loch Ness i torsdags och det var verkligen spannande. I fredags tog vi taget soderut och lamnade Skottland och akte till Birmingham dar vi spenderade natten. Igar var vi i Stratford Upon-Avon som ar Shakespears fodelsestad. Verkligen vackert!! Mycket har vi hunnit med och mycket spannde mat har jag testat. Ska bli kul att lagga upp bilder och visa sen!! :)

Idag ska vi gora en utflykt till Cardiff som ligger i Wales. Det ar verkligen underbart att vara ute och tagluffa igen!
Tack for att ni forsatter lasa min blogg och inte ger upp trots att jag inte hunnit med sa manga inlagg nu. Det blir massa roligt nar jag kommer hem kan jag lova!!

/Helena

HAGGIS!

Jag har atit Haggis! Haha, jag trodde faktiskt aldrig att jag skulle testa det men det gjorde jag - med stod fran nagra skottska vanner. Haggis ar en skotts ratt som innehaller bl.a. njure, inalvor, lungor m.m. fran far och detta kokas i en farmage. Med kryddor ocksa naturligtvis. Hur som helst, det later jatteackligt. Men tro det eller ej, jag tyckte det var riktigt gott!! Och at upp allt :)

Bild kommer senare...

Chokladföljetång del 26 - Från Tyskland: Böhme Ananase

Dags att recensera choklad nummer 26 som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Direkt från Tyskland:
Böhme Ananas Creme Schokolade
Genom min chokladtestning här på bloggen blir personer i min omgivning lite uppmuntrade att hitta nya chokladsmaker till mig att testa. Det här chokladet köpte min lillasyster till mig när hon besökte Berlin för ett tag sedan. "Choklad med ananas i har du ju inte testat" Chokladen består av ett skal med mörk choklad, inuti en vit lite sockrig hård massa som smakar ananas. Den smakar sött och sliskigt och passar inte alls med den bittra mörka chokladen som var runt. Usch, nej förlåt, men detta var inte gott. (Det tyckte inte min syster heller efter en provsmakning.) Ett litet bett sen vågade jag inte ge mig på den igen... Men roligt är det förståss alltid att testa nya smaker!
Helhetsbetyg: 1


Nu ar jag framme i Edinburgh i Skottland och ni anar inte hur manga galna och roliga chokladsorter det finns har!!! :) Haha, jag ar lycklig. Ska forsoka fa till nat inlagg om hur jag har det snart!
/Helena


Ryggsäcken är packad!

...och det är dags för avfärd om bara 2 timmar. Först tar vi tåget ner till Köpenhamns flygplats Kastrup och därifrån flyger vi sedan till London. Ikväll kl. 22:32 går tåget från Londons station till Edinburgh i Skottland. Vi ska vara framme i Edinburgh kl. 06:30 på måndag morgon så det blir en natt (sittandes) på tåget först.

Åh det ska bli så kuligt!! Jag är lite nervös och pirrig och det ska bli så skönt att komma iväg lite! Jag ÄLSKAR verkligen att resa! (och planerar redan för nästa färd...) Vi blir borta i två veckor. Kanske inte blir lika frekvent uppdatering av bloggen under resan, men jag hoppas kunna skriva något inlägg :)


Jag blir lite tjurig om jag inte äter regelbundet så bäst att bulla upp lite :)
* Torkade aprikoser och müslibars med körsbär om man behöver lite snabb energi.
* Massa rågbröd (och en mjukosttub ska också åka med) för lite provisorisk lunch. Har lärt mig att det kan vara svårt att hitta grovare bröd utomlands.
* Varma koppen - också lite provisorisk kvällsmat vid behov.
* Fiberhavregryn blandade med russin så att vi kan koka gröt någon morgon. Och socker och kanel till denna.
* Tepåsar och kaffe-pulver.
* och lite tuggummin...
* Vi har också med pastasallad till middag ikväll (innan planet lyfter) och en morotsbaguette med pålägg som vi ska äta till frukost imorgon bitti.


Ser också fram emot att få två nya flaggor (Englands och Skottlands) till min backpackväska!! Det fattas ju en hel del flaggor på den, men är nöjd med hur den ser ut. Kenyas flagga är min favorit.

Jag hoppas vi hörs snart igen!!
/Helena

Chokladföljetong del 25 - Sirius nizza "lakkrískurl"

Dags att recensera choklad nummer 25 som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Sirius nizza "lakkrískurl"
Ni vet ju alla om min förtjusning för choklad, och speciellt choklad med lakris i som jag blev helt frälst i när jag bodde på Island. Nu när jag kom hem till Småland överraskar min lillasyster mig med ett lakritschoklad hon hittade i Köpenhamn. Och vet ni vad?? Det är från Island! Det var faktiskt ett av mina favoritchoklad på Island så jag blev jätteglad. Har avnjutit fyra bitar och har tre kvar. Mums! Mjölkchokladen är i en klass för sig, kan inte bli godare. Och så de små lakritsprickarna i. Det går helt enkelt inte att tillverka ett godare choklad. Får ni chansen, så smaka! :)
Helhetsbetyg: 5


Ser fram emot att kanske hitta någon rolig spännande chokladsmak i England eller Skottland de närmsta två veckorna. Om bara någon timme bär det av!! :)
/Helena


Underbar marängrulle med lemoncurd, passionsfrukt och jordgubbar

Ännu ett recept från studentfirandet :) Den frasiga marängen bryter av jättefint mot den fruktfyllda grädden och den syrliga lemoncurden. Mmmm, denna tårtan var verkligen underbart god!! Passar jättebra som efterrätt eller fika nu på sommaren då den känns fräsch och fruktig. Ni måste verkligen testa denna!! Jag hade aldrig smakat lemoncurd innan, men det kommer jag absolut att använda i bakverk igen. Lemoncurd köper man alltså i en speciell liten burk, det är lite marmeladaktigt kan man säga.


Du behöver (till en rulle):
* 5 äggvitor
* 3 dl socker
* 0,5 dl marsanpulver för kokning
Fyllning:
* 4 dl vispgrädde
* 0,75 dl lemoncurd
* 5 dl jordgubbar
* 2 st passionsfrukter
Garnering:
* florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med en elvisp. Tillsätt sockret (allt utom en 0,5 dl), lite i taget, under fortsatt vispning tills blandningen blir blank och styv. Blanda det sista sockret med marsanpulvret och vispa ner blandningen i smeten. Bre ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt till en rektangulär platta. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25-30 minuter. När du tagit ut plåten ur ugnen så dra av bottnen från plåten och låt den kallna under en bakduk.
Vispa grädden. Skär jordgubbarna  i mindre bitar. Vänd den avsvalnade botten upp och ner på smörpapper och dra av bakplåtspappret. Bre över lemoncurden i ett jämnt lager. Bre därefter också över grädden i ett jämnt lager. Strö över de delade jordgubbarna och gröp ur passionsfrukten och droppa jämnt över kakan. Ta hjälp av smörgåspappret och rulla försiktigt ihop kakan till en rulle.
Servera rullen samma dag (så är marängen som bäst) och sikta över lite florsocker innan servering.
Det går bra att frysa rullen. Gör då det precis när den är nygjord, och ta upp för och ställ i kylen ca 30 min före servering.

Glutenfri: Tårtan är glutenfri.

/Helena


Susannas kanongoda pesto

Efter att ha ätit "köpe-pesto" hela våren var det nästan en religiös upplevelse att få smaka min systers egengjorda pesto, som hon gjorde till sin student. Det finns inga ord att beskriva hur god och smakrik den är! Man vill aldrig mera köpa pesto... Vi blandade peston med pasta igår till studentbuffén, en riktig succé för smaklökarna. Och här kommer nu receptet på denna underbara skapelse:

Ingredienser till Susannas kanongoda pesto:
* ca 40 färska basilikablad
* 1 tsk grovt salt
* 25 g pinjenötter
* 3 vitlöksklyftor
* 20 g riven parmesanost
* 1 dl olivolja

   
Gör så här:
Lägg basilikablad, salt och vitlöksklyftorna (som du skalat) i en mortel. Stöt samman detta ordentligt. Tillsätt sedan pinjenötterna och mosa dem tillsammans med röran. Rör sedan i den rivna parmesanosten. Häll i oljan lite i taget och rör om väl i röran så allt blandar sig bra. Låt peston vila ett par timmar innan man äter den, så kommer smaken fram ännu tydligare. Förvara i en tätslutande glasburk.

Man kan använda peston ex. att bre på baguette, blanda med pasta och otaliga andra mumsiga rätter. Här har jag bl.a. ett recept på en god pestopasta: http://matresan.blogg.se/2009/may/gron-pestopasta.html

Varning! Ät ej denna peston innan ex. en dejt... Vitlöksdoft it is.

/Helena

Massor med god studentmat blev det igår


Hembakat grahamsbröd (laktosfritt och vanligt), pasta med pesto, marinerade kycklingfilébitar, rostbiff, fruktig sallad med fetaost, aprikoser, nötter m.m., potatissallad med sparris och vinegrette, potatissallad, och ruccolapaj med skinka och soltorkade tomater.
 

   
Tallrik med pestopasta, sallad, potatissallad, ruccolapajen och bröd. I mitten en mintchokladmoussetårta med hyvlad vit choklad ovanpå. Sista bilden marängrulle med lemoncurd, jordgubbar, passionsfrukt och grädde. Mums!

Det är mamma och lillasyster som med gemensamma krafter satt ihop och gjort allt till menyn. Hade jag varit hemma tidigare från Uppsala hade jag också hjälpt till. Det enda jag gjorde nu var att jag var med på ett litet hörn på chokladmoussetårtan..

Lite recept kommer :)

Nu ska jag skriva packlista inför min resa. Imorgon blir det till att packa och fixa hela dagen, bra att ha en lista att kryssa på då så man inte glömmer något. Tyvärr blir "regnkläder" något som jag måste packa ner, ser ut att bli regn i alla fall de första dagarna i Edinburgh.
/Helena

Mycket stolt storasyster!

Och det blev en fin dag för min syster igår!


Nu är det bara 2 (!) dagar kvar tills jag reser...!
/Helena

Fruktkorgen dignar

En väldigt trevlig sak med att komma hem är att det alltid finns så mycket frukt hemma! (tack mamma!) Den här fruktkorgen stod på bordet när jag kom hem. Länge sedan jag hade såå många sorter att välja bland...


Äpplen, päron, banan, passionsfrukt, gul kiwi, mango, apelsin, clementin...

Nu blir det nog inget mer inlägg idag för nu ska jag fira min lillasyster som tar studenten idag!!! :) Mycket att stå i är det!
/Helena

Bovetebröd med frukt och frön

Min lillasyster är också en hejare på att baka bröd, och detta brödet bakade hon för ett tag sedan. Är riktigt härligt att det finns hembakat bröd i frysen även när man kommer "hem" eftersom jag har hållt mig ifrån "köpe-bröd" så länge nu. Detta brödet är riktigt gott, saftigt, lagom sött och mättande.


Ingredienser till ett bröd:
* 4 dl vetemjöl
* 1 dl bovetemjöl 
* 2 dl havregryn
* 1 dl hela linfrö
* 1 dl solrosfrön
* 1 dl pumpakärnor
* 2 tsk bikarbonat 
* 2 tsk salt 
* 1 äpple
* 1 dl torkade aprikoser 
* 0,5 dl honung
* 4,5 dl naturell yoghurt (eller fil)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser (mjöl, gryn, frön, bikarbonat, salt) i en bunke. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i skivor. Hacka också aprikoserna i små bitar. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser i mjölblandningen. Rör ordentligt och häll sedan smeten i en smord och mjölad brödform. Toppa med lite frön och havregryn som garnering. Grädda sedan i ugnen ca 60 minuter. När brödet är klart - ta ur det ur formen och låt det svalna på galler under bakduk. Klart!

Igår kom jag "hem" till småland efter några kaotiska timmar på tåg. Jag hade fem (!) stora väskor att släpa på och det var med nöd och näppe jag lyckades ta mig hem. Men nu är jag här, och ska så vara tills slutet av augusti. Ska jobba här i sommar. Men innan jag börjar jobba (1 juli) så har jag nu tre veckor ledigt. Underbart! Idag blir det fullt av bestyr att ta tag i - imorgon tar nämligen min (lilla)syster studenten så det är mycket att fixa o dona med!
/Helena

Fikasällskap av en kaja

Var och fikade med en kompis igår och ganska snabbt fick vi sällskap av en envis kaja vid bordet. Tyckte det var roligt, för när jag tog upp kameran för att fotografera honom/henne poeserade han/hon fint och tittade rakt in i kameran. haha!


/Helena

Brittisk matkultur!?

Nu är det bara 6 dagar kvar tills jag lassar upp min backpackryggsäck på ryggen och ger mig iväg till Storbritannien för en liten tågluff i två veckor. Resan utgår från London och kommer att ta mig och min syster först till Edinburgh i Skottland och sedan vidare till Inverness (Loch ness), förmodligen Liverpool och Birmingham, sen vidare till Stratford upon Avon (Shakespears födelseby), sedan till Bath och Stonehenge, Newquay nere på västkusten och slutligen Brighton! :) Det ska bli två jätteroliga veckor!!

Naturligtvis ser jag möjligheten att utforska matkulturen i England och Skottland. Ser fram emot att få med mig lite spännande tesorter hem, testa lite brittiskt öl, (kanske en skottsk whiskey? usch...), samt annan spännande speciell mat som finns där. Har dock inte så bra koll. Det enda jag kommer på på rak arm är "English breakfast" vilken kan bestå av rostat bröd, stekt ägg och bacon, korv, vita bönor i tomatsås m.m. Inte en drömfrukost för en dietist precis! Men man får ta seden dit man kommer.

Engelska och skottska matkulturs-tips tas tacksamt emot!! :)


Så här kanske en "English breakfast" kan se ut... som sagt ingen drömfrukost för en dietist...!
Den här frukosten åt jag (med visst motstånd) på ett hotell i Kenyas huvudstad Nairobi för två år sedan.

Nu ska jag vika ihop de sista kläderna och packa ner. Imorgon bär det av till Småland!
/Helena

Mörk jordgubbstryffel

Krämig mörk jordgubbstryffel - perfekt nu till sommaren! Kanske till midsommar? Jag gjorde några rosa och några som jag garnerade med gult och blått strössel med tanke på att min syster tar studenten på torsdag! Jag får väl se först om hon godkänner dem efter en provsmakning :P De rosa blev lite "misslyckade" eftersom den vita chokladen klumpade ihop sig när jag hällde i karamellfärg. Men hur som helst, blev de såklart goda ändå, och det blev ju nästan lite festligt när man såg den mörka tryffeln skymta till under det rosa oregelbundna skalet.

 
Ingredienser (ca 32 st):
* 240 g choklad
(jag tog 100 g Anthon Bergs "Rasberry & Blueberry", 100 g mörk choklad och 40 g mjölkchoklad)
* 0,75 dl vispgrädde
* 1,5 msk jordgubbssylt
* 25 g margarin

Garnering:
* 200 g vit choklad
* ev. karamellfärg och något tjusigt strössel 


Gör så här:
Hacka chokladen grovt. Värm grädde och sylt i en kastrull på spisen. När den är varm häller du den över chokladen och rör runt tills allt smält. Använd vid behov lite eftervärme på spisen om det är svårt att få allt att smälta. Rör till sist ner margarinet, och rör ordentligt då så det inte blir några smörklumpar i. Ställ in smeten i kylen att kallna i ca 1 h.
Ta ut smeten och rulla små kulor av den. Det blir lite kladdigt, men det går. Lägg kulorna på ett fat och ställ in i kylen i ytterligare ca 1 h.
Smält den vita chokladen (ex. i micron). Smält 100 g i taget. Rör i karamellfärg om du vill ha färgade tryfflar. Jag använde rosa karamellfärg till hälften av tryfflarna. Denna färgen gjorde dock att den vita chokladen stelnade till, så det blev svårt att rulla kulorna i den. Doppa kulorna i chokladen, lägg dem på bakplåtspapper och garnera ev. med strössel.


/Helena


Chokladföljetong del 24 - Anthon Bergs "Raspberry & Blackberry"

Dags att recensera choklad nummer tjugofyra som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Anthon Bergs Twisty touch "Raspberry & Blackberry"
Först och främst; ett stort plus för den snygga förpackningen! Min favoritfärg, samt att den ser väldigt inbjudande och "lekfull" ut.
Chokladhalten ligger på 72 % och jag tycker att det är en väldigt god mörk choklad. Bärsmaken gör chokladen aningen sötare än vanligt, men det är en lagom sötma. Första gången jag smakar en choklad med björnbär i faktiskt! Jag har ju smakat mörk choklad med endast hallon i innan, denna tyckte jag nog var aningen godare faktiskt. Fast man känner ju inte precis att det är björnbär i, mer sötman man känner. Men jag tror nog jag skulle tröttna på den efter några bitar. En medelmåttig choklad. Men kan tänka mig att den skulle passa bra som riven ovanpå en dessert med björnbär, vaniljkessella och digestivekex. :) Mums. Jag ska i alla fall ta och använda denna choklad till några tryfflar jag ska röra ihop i eftermiddag.
Pris: ca 20 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3,5


/Helena


Löpningspaus

Testade att springa idag, för första gången på två veckor. Det gick sämre än sämst. Orkar bara med ca 2 km innan jag måste stanna. Och detta är ju helt knasigt med tanke på att jag sprang 21 km för bara en månad sen!!! Jag tror (och hoppas) dock att det beror på blodbristen. Kroppen får ju svårt att syresätta sig med mindre blod, och då presterar man sämre. Har ju fått tabletter nu, men det tar väl ett tag innan det nybildats ordentligt. Jag har därför bestämt mig för att ta en löpnings-paus tills jag kommer hem från tågluffen igen. Tills dess får det räcka med promenader och motioncykling - så samlar jag på mig energi att springa riktigt bra om 3 veckor igen!

Känns som bloggen blivit lidande nu när jag haft en tenta att plugga till, men jag ska ta nya tag och jag lovar att bjuda på en massa spännande inlägg framöver! (Bland annat några nya tryfflar!!)

Trevlig lördagskväll!
/Helena

Chokladtuggummin


Testade dessa tuggummin igår och de var faktiskt riktigt goda! Kände mig lite tveksam över chokladsmaken innan jag provat (chokladsmaker på annat än choklad brukar inte fungera för mig..) men dessa överraskade mig positivt. Smaken höll länge också.

Nu lyssnar jag på musik på högsta nivån och städar mitt rum!
/Helena

Tentan avklarad!

Nu är tentan skriven!! Det återstår att se hur det gått, men hur som helst så har jag SOMMARLOV nu och det är helt otroligt skönt!! :) Har firat in det med att äta lunch med några kompisar och till ikväll har jag köpt jordgubbar!
Och vet ni, nu är jag 1/2 dietist!! Det känns helt otroligt roligt, tänk vad tiden går fort.

Nu återstår att städa, tvätta och packa i helgen för på tisdag lämnar jag Uppsala och åker hem till Småland!


En rolig sak idag är att mitt senapstest hamnat på första sidan på blogg.se. Synd bara att det blev en sån ful bild på framsidan, haha, det ser lite skabbigt ut. Men kul med så många besökare och kommentarer!
/Helena

Nu gäller det!

Om 1,5 h sitter jag och skriver min livs svåraste tenta. Det kan gå vägen - om jag har en väldig tur med frågorna. Det lutar dock mot att jag förmodligen inte kommer klara den. Men hur som helst, håll tummarna för mig!

Och hur det än går så har jag lovat mig själv att inte gräma mig efteråt. Kl 13 är tentan över och jag har sommarlov - och det vill jag bannemej njuta av! :)

/Helena

Smaktest: Stark senap

Jag har ju haft lite dille på att äta senap på mina knäckebröd den senaste tiden. Och när en av senapstuberna tog slut köpte jag en annan sorts stark senap, men den var inte alls lika god. Jag bestämde mig därför att smaka mig igenom några olika märken av "stark senap". Det fick bli Icas, Slotts, Edvins och Västerviks senap. Jag fick också smaka en korridorares Eldorado-senap. (Den var visserligen inte titulerad som "stark" men jag tar med den i testet ändå.) Jag har gjort testet själv då jag kände att inte så många provsmakare skulle uppskatta att sitta och äta massa senap på en gång. (Jag testade dem olika dagar.)

Jag ger senapen betyg i tre olika kategorier och sedan ett helhetsbetyg.
1. Hur mycket smakar senapen? från + till +++
2. Hur stark var senapen? från + till +++
3. Hur söt var senapen? från + till +++
(de kan också få ett + inom parentes om det inte riktigt når upp till betyget utan ligger och väger.
Sedan ges helhetsbetyg i skala 1-5, där 1=dålig, 2=okej, 3=bra, 4=jättebra och 5=perfekt! (Tänk på att senapen är bedömd just för att den ska vara stark, så gillar du inte stark senap är dessa betyg inget för dig att gå efter.)

Nedan redovisas de i ordning från den billigaste till den dyraste sorten:


Eldorado senap
Pris:
ca 9,90 för 500 g (20 kr/kg)
Smak: +++
Stark: (+)
Sötma: (+)
Kommentarer:
Usch! Smakar väldigt mycket men det är inte senap den smakar. Smakar väldigt syrligt, typ ättika. Blä, nej den var inte alls god. Och så rinner den sådär äckligt ur tuben i början när man ska trycka ut den.
Helhetsbetyg: 1


Icas starka grovmalna senap
Pris: 13,90 för 500 g (28 kr/kg)
Smak: +(+)
Stark: +
Sötma: ++
Kommentar:
Funkar nog rätt bra som senap på korv med bröd. Men just att äta bara som senap (till ex. julskinkan) så var den rätt smaklös. Och för att vara benämnd stark så tyckte jag att den var alldeles för svag i smaken.
Helhetsbetyg: 2,5


Slotts starka senap
Pris:
11,90 för 200 g (60 kr/kg)
Smak: +++
Stark: +++
Sötma: ++
Kommentarer:
Riktigt stark och smakar mycket! Så stark att det ilar i huvudet vilket jag tycker om. Ska det vara starkt så ska det vara ordentligt starkt! Behändig tub att trycka ut senapen från också. Inte för söt heller.
Helhetsbetyg: 5


Västerviks starka senap
Pris:
29,90 kr för 350 g (85 kr/kg)
Smak: +++
Stark: ++
Sötma: +++
Kommentar:
Väldigt söt, men smakar mycket. Len och god men ändå stark smak. Riktigt god, men saknar det där lilla extra i "starkheten".
Helhetsbetyg: 4


Edvins starka senap
Pris:
15,50 kr för 160 g (97 kr/kg)

Smak: ++
Stark: ++(+)
Sötma: ++
Kommentarer:
Lite starkare i vissa tuggor, i vissa tuggor lite svagare. Lagom sötma. Kunde smakat lite mer, känns som att det är något litet som fattas denna. Rätt dyr också. Varför är det en studentmössa på framsidan? Det är ju knappast så att studenter har råd att välja denna senapen i första taget kanske. Men gullig burk i alla fall!
Helhetsbetyg: 3,5

/Helena


Järnbristanemi

Jag känner en sådan otrolig lättnad att det inte är sant! Senaste fyra veckorna har jag inte mått alls bra. Jag har varit så fruktanvärt trött och ofta ledsen, att jag inte alls kännt igen mig själv. Jag brukar ha gott om energi att göra saker och se positivt på det mesta. Men nu har det varit väldigt jobbigt, och samtidigt har det varit så tufft i skolan.
Men idag har jag varit och tagit blodprover och det visade sig att jag har blodbrist, järnbristanemi.

Järnets huvuduppgift i kroppen är att transportera syre i blodet. Järnet ingår i molekylen hemoglobin som finns i den röda blodkroppen och transporterar syre i blodet till alla kroppens celler. Om järnbrist uppstår kan inte syre transporteras lika effektivt, och då blir kroppens celler inte tillfredsställda - man blir  trött.
Järnbrist och järnbristanemi är inte samma sak. Först uppkommer järnbrist i kroppen då absorptionen av järn från maten man äter inte kan täcka kroppens behov av järn. Då börjar kroppen istället att använda järn från ett järnförråd den har i lever och mjälte. I detta förrådet finns vanligtvis 500-1000 mg järn. När dessa förråd är tömda uppstår järnbrist i cellerna. Så småningom minskar Hb-nivåerna (hemoglobinet) i blodet eftersom det inte finns så mycket järn, och en anemi (blodbrist) utvecklas.
Järnbrist är relativt vanligt och förekommer hos 15-30 % av den kvinnliga befolkningen. Järnbristanemi är dock mer ovanligt och ses hos ca 5 % av kvinnorna.

Ett referensvärde för Hb för en kvinna 120-155 g per liter blod. Mitt värde låg nere på 101 g/liter vilket gav en järnbristanemi. Symptomen för järnbistanemi är trötthet, minskad arbetsförmåga och nedsatt immunförsvar - vilket stämmer bra med hur jag mått den senaste tiden.

Järn i kosten kan du hitta i t.ex. leverpastej, blodpudding, spenat, fullkornsprodukter, torkade aprikoser, grönkål m.m. Rekommendationerna över hur mycket järn man bör få i sig varje dag är för män 9 mg/dag och för kvinnor 15 mg/dag. (Kvinnor har ett större behov p.g.a menstruationerna.)


Leverpastej innehåller bra med järn!

Jag som ändå äter leverpastej nästan varje dag! Men det har inte varit tillräckligt. Nu ska jag få järntabletter och jag är bara så himla glad att tårarna rinner... För det ska bli så underbart att få bli pigg igen och få ny energi. Jag saknar den riktiga Helena som är energisk och glad!

/Helena

Projekt: Tömma frysen

Om en vecka lämnar jag Uppsala för att åka hem till Småland och bo där i sommar. Nu såhär en vecka innan, startar alltså "projekt äta upp allt man har på lager". D.v.s all mat i frysen, kylen och skafferiet. Dels för att jag inte vill ha så mycket mat liggande över sommaren och dels för att spara lite ekonomiskt :P En del saker håller ju sig bra över sommaren (typ lasagneplattor) men en del saker vill jag helst inte lämna kvar. Ikväll blev det alltså ett ihopkok till middag med tanke på mitt projekt.


Kvällens middag bestod av:
* frysta grönsaker jag hittade i frysen
* en slags tomatsås som jag hittade i en burk i frysen (den måste ha stått där jättelänge)
* en klick tomatpuré jag klämde ut ur tuben i kylskåpet
* den sista couscousen i köksskåpet
* några bitar påläggsskinka
* lite kryddor
Det var helt okej men jag måste säga att jag har ätit bättre... :P

Nåt som är säkert är dock att jag inte kommer hinna äta upp all vaniljglass som bor i min frys efter vanlijglasstestet jag ordnade för ett tag sedan.
/Helena

Lång pluggdag

Har varit i skolan och pluggat hela dagen idag med några kompisar. Först gick vi igenom en övningstenta med potentiella tentafrågor. Denna bjöd på en berg- och dalbana i humöret. Jag kände hopp (när det kom en fråga jag kunde), förtvivlan (när det kom en fråga man inte alls fattade) och hopplöshet då det verkligen känns som att hur mycket jag än försöker kommer jag inte kunna klara tentan på fredag. Usch.
Ägnade eftermiddagen åt att gå igenom kroppens alla hormoner. Mina cupcakes jag gjorde i förrgår gav mig i alla fall bra pluggenergi :)

Sen promenerade jag hem från skolan. En timmes promenad i frisk luft för att rensa huvudet lite. Jag är så stressad att jag inte vet vad jag ska ta vägen. Har en klump i magen, kan inte slappna av och jag kan inte somna på kvällarna. Vad jag i alla fall lärt mig idag, när jag pluggade hormoner, är att jag förmodligen har en massa kortisol som cirkulerar runt i blodet just nu. Kortisol är ett hormon som frisätts i ökade mängder från binjurebarken vid fysisk eller psykisk stress. Frisättningen av kortisol stimuleras i sin tur av ACTH från hypofysen. Inte så intressant kanske, men... :P


Tur i alla fall att det händer något kul varje dag. Fick lite "bak-saker" jag beställt från internet idag. Bl.a. det här söta halloween- och julströsslet som jag och min kompis ska ha till caféet i höst.

/Helena

Chokladföljetong del 23 - Marabou "Sommar"

Dags att recensera choklad nummer tjugotre som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou "Sommar"
"Mjölkchoklad med frystorkade jordgubbsbitar" står att läsa på baksidan. Såg att denna kommit genom en blogg och var genast tvungen att köpa den för att utvärdera! Det kommer många chokladnyheter nu inför sommaren - alltid lika roligt! Den här chokladen var faktiskt en riktig höjdare! Marabou gör ju underbart god mjölkchoklad - och kombinationen med de små syrliga bitarna av jordgubb passade perfekt. Det blir lite som det naturgodiset som finns med choklad/jordgubb. Jag har ju tidigare testat andra choklad med "fruktsmaker" och de har lixom kännts sådär söta i munnen att det vrider sig. Men den här var inte alls så. Jag skulle väl kanske tröttna lite om jag satt och åt den här stora chokladkakan rakt upp och ner, men någon bit sådär är jättegod!
Pris: ca 15 kr för 180 g
Helhetsbetyg: 4,5

 

Jag fortsätter att spana i chokladhyllorna och jag har några på G.. :P
/Helena


Svalkande gott en varm pluggdag

Pluggandet fortsätter för min del... Idag har jag gått igenom sinnesfysiologi och börjat lite med immunförsvaret. Jag försöker varva pluggandet med att gå promenader och varva med att sitta ute/inne. Satte mig på balkongen (som har kvällssol) precis, men hujedamej vad varmt det blir. 20 minuter sen fick jag ge upp och gå in igen... Men många fräknar har det blivit idag!

Tänk på att dricka lite extra när det är varmt ute och man svettas! (vätskebalansen i kroppen pluggade jag på om igår)


Och varför inte släcka törsten lite lyxigare? Vanlig saft blir festligare med isbitar, bär & sugrör :)

/Helena

RSS 2.0