Nya nyårslöften

Mina nya löften ang. mat & träning inför 2013 är dessa:
 
* Springa ett halvmarathon eller ett marathon
* Försöka komma igång med yoga igen
* Testa på någon ny sport, ex. klättring har jag varit lite sugen på
* Laga mer nyttig och ny mat
* Laga mer mat och baka från olika länder
* Baka mer surdegsbröd
 
Vilka är era löften?
 

Förra årets nyårslöften ang. mat & träning - hur gick det?

Förra årets nyårslöften angående mat och träning såg ut såhär:
 
Mina löften som rör mat, träning och hälsa för 2012 är dessa:
* Springa minst ett halvmarathon-lopp
* Träna mer styrketräning, så att jag får lite mer synliga muskler
* Ang. mat: Laga och äta fler rätter från andra länder!
 
Hur gick det då? Inte så bra faktiskt. Jag sprang aldrig något halvmarathonlopp. Men det var för att det tyvärr inte fanns något i Prag... däremot sprang jag 1 mil på rekordtiden 48:45, så det får jag ändå säga att jag är nöjd med. Och även om det inte blivit så mycket styrketräning så har jag varit duktig och gått till gymmet/tränat minst 3 ggr/vecka ända från april tills nu! Är också glad över att jag i år gick en intensiv yoga-kurs i Indien. Sen har jag inte lagat så mycket mat, så det får jag nästan lite underkänt på.
 
Hur gick det för er med era nyårslöften?
 

Gott och nyttigt med frukt!

Nu när det blivit mycket julgodis ska det bli gott att äta lite nyttigare igen! Bl.a. massa frukt, finns inget godare! Fräscht och gott på samma gång!
 

Mumsig fudge

Denna fudgen är lättgjord och supergod! Så god att det är svårt att hålla sig ifrån dig... alltså nästan lite varning för att den är farligt god... ;P
 
Ingredienser (ca en halv plåt):
* 1 dl sirap (ljus)
* 1 dl farinsocker
* 5 dl strösocker
* 3 dl grädde
* 200 g vit choklad
 
Gör så här:
Koka upp alla ingredienser utom den vita chokladen i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten klarar kulprovet. Lägg då i den vita chokladen och rör runt tills den smält. Häll på bakplåtspapper och bred ut så den blir ca 1-2 cm tjcok. Låt stelna och skär sedan i rutor.
 

Årets julgodisbord

På gottebordet finns hemmagjord fudge, dadlar & fikon, jelly beans, små kex från Kroatien, nötter, apelsin med nejlikor i, chokladprickar, hemmagjord knäck samt polkagrisstänger. Mums!
 
Bordet har klarat sig ganska bra orört men lite går man ju och tar ibland.... ;P
 

GOD JUL!

GOD JUL alla bloggläsare!
Hoppas ni får en mysig och avslappnande jul full med gottig mat och långa promenader!
Själv jobbar jag på annandagen, men ska se till att ta det lugnt idag och imorgon. Har lite stickprojekt på gång och så ska jag försöka mig på att göra macarons :)
 
Jag brukar alltid ge bort något godisaktigt till min familj i jul och i år blev det strutar med chokladprickar i! Det är 13 olika sorters chokladprickar, så årets jultävling blir för min familj att lista ut vilka smaker det är... stor ära på spel!
 

Pepparkakskolor

Dessa blev jättegoda och bra! Jag brukar ha en tendens att misslyckas lite med kolor, men denna gången gick det jättebra. Sedan slog jag in dem i smörpapper och tejpade igen, och satte ett klistermärke på framsidan så det skulle se lite finare ut. Annars ser dem så tråkiga ut när de är inslagna i papper.
 
Ingredienser (ca 40 st):
* 0,5 dl sirap
* 2 dl socker
* 1 dl farinsocker
* 1,5 dl vispgrädde
* 1,5 tsk pepparkakskryddor
 
Gör så här:
Koka upp allt, förutom kryddan, under omröring. Koka tills du kan rulla en kula (kulprovet.) För mig tog det ca 10 min bara. Blanda ner kryddorna. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Skär i rutor och slå in i papper.
 

Mina bästa julgodis-recept!

Som en sammanfattning inför jul har jag här samlat mina bästa julgodisrecept i ett inlägg!
 
 
Saffranstryfflar - smälter i munnen, mums!
Cakepops med apelsinsmak - blir sjukt goda och är roliga att dekorera. Praktiskt att äta från en pinne också :)
Jordnötssmörs-fudge - beroendeframkallande fudge som är nötig, mastig och smakrik.
Caramel square slices - den godaste kakan/godiset jag vet!!
Polkatryffel - lättgjord tryffel med mintsmak som blivit en stammis hemma hos mig.
Cake balls - jättegoda, dessa kan man göra året runt med olika smaksättningar beroende på vilken choklad man har i.
Knäck - ett måste på gottisbordet till jul!
 
 

Vit pepparkakstryffel

Jag tycker nästan det kan vara lättast att lägga tryffel i folieformar ibland. Speciellt vit chokladtryffel är lite problematisk att rulla, så därför blir detta en lätt lösning!
 
Vit pepparkakstryffel är den längst till vänster i bilden.
 
Ingredienser:
* 0,5 dl vispgrädde
* 15 g margarin/smör
* 150 g vit choklad
* 0,5 msk honung
* 1 tsk pepparkakskryddor
* Garnering: krossade pepparkakor
 
Gör så här:
Smält smör och vispgrädde i en kastrull. Blanda ner honung och vit choklad. Rör tills chokladen smält. Blanda ner kryddorna. Häll i folieformar och dekorera med lite krossade pepparkakor ovanpå.
 

Årets pepparkakshus!

Igår ägnade jag lite tid (eller ja, inte direkt lite... det blev ju faktiskt några timmar tillslut :P) åt att göra pepparkakshus!
 
Det blev ett vanligt hus som jag pyntade.
 
 
Framsida och baksida. Dekorerat med kristyr i tre färger, strössel och sockerkulor samt nonstop i pastellfärger. Taket är gjort genom att riva grön marsipan över pepparkaksdegen innan den gräddades i ugnen. Lite mossig känsla :)
 
 
Husets invånare ser lite smått galna ut :P Och sen är det bock dekorerad med riven gul marsipan, snögubbe gjord av godis och pyntade granar. Staketet är gjort av salta pinnar.
 
O så den traditionella kaninen som precis pluttat lite :P Snön är utkavlad vit sugarpaste.
 
Idag är jag ledig från jobbet så det ska bli lite annat godis idag! Bl.a. pepparkakskola, chokladpraliner och fler chokladknappar i olika färger och smaker. Ska bli en skoj dag!
 

Chokladask att ge bort

Den här asken med praliner ska min kompis få i julklapp! Det är pepparkakstryffel, mörkchoklad-tryffel med apelsin, saffranstryffel och lakritstryffel som jag har gjort själv. Och så är det en ask ifrån Panduro Hobby som jag lagt chokladen i. Tyckte det blev riktigt fint!
 
Recept på saffranstryffeln finns under "Godis". Recept på de andra kommer :)
 

Färgglada chokladknappar till godisbordet

I år ska jag ha ett "gottebord" som ska stå framme med diverse läckerheter! Tycker det är så himla fint! Så nu är det bara att börja klura på vad jag ska ha på bordet.. gjorde dessa chokladknappar! Lätt att göra och blir söta, man kan göra i princip vilken färg som helst...
 
Man smälter bara choklad och klickar ut små knappar på¨ett bakplåtspapper, strör över valfritt strössel och låter sedan stelna i kylen. Jag gjorde mjölkchokladknappar och vitchokladknappar med rött, grönt, blandat och mint-strössel.
 

Jul-cakepops med apelsinsmak

Mitt första försök att göra cakepops blev faktiskt riktigt lyckat, även om det tog ganska så lång tid... det är ju många moment som ska avklaras! Men kul var det! Och roligt när man har någon att bjuda på. Och det är ju inte bara att baka, utan kreativiteten får man verkligen utlopp för också :) Och GODA blev dem!
 
Jag gjorde en cakepops-sats med lite apelsin i (eget påhitt) och sedan doppade jag dem både i mörk eller vit choklad. Den mörka fick lite julströssel. Den vita stack jag en liten strösselpinne som näsa på, satte dit en chokladdoppad skumsvamp som hatt och målade ögon och mun med mörk choklad.
Sen knöt jag rosetter kring klubbpinnarna.
 
Ingredienser (ca 15 st):
* 1/2 st Kladdkaka (använd detta recept: http://matresan.blogg.se/2010/may/kladdkaka-med-visp-och-banan.html)
* 5 st digestivekex
* 2 msk mörkt Muscavadorörsocker
* 40 g creamcheese
* rivet skal från 1 st apelsin
* 2 tsk kaffe
* klubbpinnar av trä (finns på Panduro Hobby)
Garnering:
* mörk eller/och vit choklad, ca 150-200 g
* strössel, godis etc...
 
Gör så här:
Baka kladdkakan. Mixa halva kladdkakan med digestivekexen. Blanda ner sockret och creamcheesen och kaffet och apelsinskalet. Rulla till bollar och ställ kallt i kylen en stund. Stick i klubbpinnar. Smält chokladen och rulla kulorna i chokladen. Låt torka en stund. Garnera och ställ sedan i kylen att svalna och stelna. Klubbpinnarna kan ex förvaras stående i en skål med ris i.
 
 

Blåbärscheesecake med kardemummabotten

Jag är inte den som är lätteflörtad när det gäller nya kakor, men denna kakan fick direkt en plats i mitt hjärta! Kardeummabottnen är helt sagolik god! Denna kommer jag att göra fler gånger, och nästa gång ska jag nog testa något annat än blåbär på toppen.
 
Ingredienser:
Botten:
* 400 g digestivekex
* 150 g margarin
* ca 1 msk kardemummakärnor
Cheesecake:
* 4 dl lätt creme fraishe
* 3,5 dl kvarg med vaniljsmak
* 2 dl socker
* 1/4 tsk salt
* 4 gelatinblad
* ca 180 g tinade frysta blåbär
 
Gör så här:
Mixa kexen samt kardemummakärnorna till bottnen, i en mixer. Tillsätt smöret som du smält. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar bottnen. Blanda creme fraishe, kvarg, socker och salt. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min. Mixa blåbären och koka sedan upp dem. Blanda ner gelatinbladen och rör tills de smält. Blanda samman blåbär och resten av smeten. Häll i formen ovanpå bottnen. Låt kakan stå svalt i kylen och stelna minst 5 timmar.
 
Garnera med strössel eller färska blåbär. Jag använde choklad- stjärnor och hjärtan samt lite glansigt rosa strössel.
 

Det årliga pepparkaksbaket

...skedde i fredags! Då bakade jag och mamma pepparkakor med grannen. Den traditionen har de hållit på med i 35 år! (Dock har jag bara levt i 27 av dessa förståss :P) Det var lika mysigt och kul som vanligt, och mycket deg åts det :) Jag hade några nya formar från Panduro också, som blev jättefina, där man lixom stansade mönster i pepparkakorna också!
 
 
 
 
 

Supergott och snabbgjort knäckebröd med frön

Jättegott, nyttigt, snabbgjort och glutenfritt!
 
Ingredienser (en plåt):
* 2 dl majsmjöl
* 0,5 dl linfrön
* 0,5 dl sesamfrön
* 0,25 dl pumpafrön
* 0,75 dl solroskärnor
* 0,5 dl olja
* 2 dl vatten
* salt
 
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt sedan olja samt uppkokt varmt vatten och blanda samman allt. Lägg smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ett till papper över, och kavla sedan ut smeten så den täcker hela plåten. Ta bort det översta pappret. Grädda knäcket i ugnen på 150 grader i ca 50 min. Salta på knäcket medetsamma då det kommer ut från ugnen. Klart :) Avnjut!!
 
 

Chokladföljetong del 93 - Marabou Japp Hazelnut

Japp Hazelnut
Japp i ny version, med hasselnöt. Tyckte den var riktigt god, men inget sådär speciellt. Känns som att jag lixom smakat denna innan, även fast den är ny. God att äta upp men det blir ingen repris på denna.
Betyg: 3,5
 

RSS 2.0