Fantastiska frukost!


Frukost med jordgubbsyoghurt, fruktsallad på kiwi, banan, björnbär, äpple, amngo och jordgubbar, och sedan en rågsmörgås med leverpastej och gurka, och så en kopp persikote med havre-vaniljdryck. En morgon kan inte börja bättre än såhär...

/Helena


Chokladtoffee-cupcakes med hallongrädde

 
Ingredienser (ca 15 st):
* 100 g margarin
* ca 70 g färskost, ex. philadelphia
* 1 dl socker
* 1 dl farinsocker
* 2 st ägg
* 2 tsk vaniljsocker
* 2 tsk bakpulver
* 1/2 krm salt
* 2,5 dl vetemjöl
* 8-15 st chokladtoffee-godisar (finns i lösvikt, eller går det bra med ex. cloetta-rulle)
Topping:
* vispgrädde, ca 2 dl
* 2 tsk hallonsylt

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa det rumstempererade, och lite mjuknade, margarinet med osten, sockret och äggen. Vispa tills smeten är slät och det inte finns några smörklumpar kvar. Blanda ner vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Rör till en slät smet. Klicka ner smeten i muffinsformar, fyll till ca hälften av formen. Tryck ner en hel eller halv chokladtoffee-godis i varje muffins. Dela varje bit gärna på två, så rinner lakritsen ut bättre i muffinsen. Grädda i ugnen i ca 18-20 min.
Vispa grädden och blanda sedan i sylten. Spritsa på muffinsarna och dekorera sedan med ex. strössel eller sockerblommor eller ett hallon etc.

/Helena


Trevlig Valborg!

Nu önskar jag er alla en riktigt rolig Valborgs-helg! Själv är resväskan återigen packad, och jag tar tåget upp till Uppsala ikväll. Ska fira, min kanske sista, student-valborg och träffa några gamla klasskompisar jag inte sett på länge!

/Helena

Påskgodis i Berlin...

I Berlin fanns det fullt av påskgodis i affärerna!


Den här lilla extra-insatta boden från Lindt med påskgodis fanns att finna på Berlins centralstation!


Haribo hade gjort en speciell påsk-utgåva av godis som fanns att köpa. Den har jag inte sett i Sverige.


Små kaninfigurer, kycklingar, får och ägg var det i påsarna...


Ett fint påsk-choklad som jag fick av min vän...

Blev det mycket påskgodis-ätande för er del?

/Helena


Fyra chokladnyheter !

Idag när jag var och handlade hittade jag inte mindre än 4 chokladnyheter från Marabou!! Jag var ju tvungen att inhandla dem alla förståss! Sorterna ser du nedan!



Recension av dem alla kommer snart! (Jag har dock några godisfria dagar nu, så det dröjer ett slag!)

/Helena


Födelsedagstårta!

Innan jag reste till Berlin så avnjöt jag naturligtvis en födelsedagstårta!



Man behöver två marängbottnar, någon creme/grädde att ha mellan, ca 100 g vit choklad, grädde, hasselnötter och jordgubbar.



Mellan de två marängbottnarna bredde vi en "jorgubbscrème" (se bild nedan) och strödde över 100 g grovhackad vit choklad. När vi lagt ihop bottnarna bredde vi vispad grädde på toppen och dekorerade med jordgubbar samt hackade hasselnötter som vi rostat i ugnen.



Jordgubbscrèmen var inhandlad i Polen. Det var som ett pulver man vispade med mjölk, och så blev det som en créme. Jättegott! Synd att vi inte har mer sånt i Sverige.

Tårtan blev verkligen kanongod, perfekt kombination av allt gott!!

/Helena


Födelsedagsfrukost och färgglada påskägg

TACK för alla grattis-hälsningar på min födelsedag i lördags!! :)

Jag hade en jättefin födelsedagshelg i Berlin! Det blev en massa fikande och kaffe, utflykt till slott, promenader, sol och fräknar samt utång och klubbande natten lång!


Jättegod födelsedagsfrukost blev det med kaffe, yoghurt med fruktmüsli, muffins med chokladbitar i samt ett kokt ägg!


Ägget var köpt i mataffären, färdigfärgat och färdigkokt! Jättefina var dem.

Det ägget var dock det ända påskiga jag åt i helgen!
Hoppas er påskhelg också var riktigt bra!

/Helena


Psylliumfrön

 
Risentas bild tagen ifrån: http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Psylliumfro/?search_text=&category%5B%5D=93&index=0&search=1

Psylliumfrön, även kallade ”loppfrön”, kan man använda när man ex. bakar bröd, i müslin, strö dem över filen/yoghurten eller blanda dem i gröten innan kokning.

Psylliumfröna går oförändrade genom kroppen och de näringsämnen som finns inuti fröet kan ej tas upp av vår kropp. Däremot bildar fröna ett gel-lager runt fröet, vilket påverkar vår mage och tarm positivt. Psylliumfröna är alltså gel-bildande fiber som hjälper till att hålla magen ”igång”.

Det är dock viktigt att få i sig tillräckligt med vätska när man äter dessa fröna. De ”suger” åt sig vätska och har man druckit förlite kan fröna ha en förstoppande effekt. Dricker man dock tillräckligt, kan fröna istället ha en aningens ”lösande” effekt för magen. I och med att Psylliumfröna suger åt sig vätska och blir större, så bidrar de även med mättnad. Psylliumfröna är även helt kalorifria, eftersom de går opåverkade genom kroppen.

Jag tycker psylliumfrö är bättre att använda sig av än linfrön, eftersom linfrön innehåller ett ämne som kan bli giftigt i större mängder.

 

Psylliumfröna växer vilt i Medelhavsområdet men odlas också i sydöstra Frankrike och i Spanien.

Risenta säljer mörka Psylliumfrön, 300 g, för ca 35 kr.

Även Go Green säljer Psylliumfrön, men då den ljusare varianten. Denna är lite billigare, ca 17 kr för 300 g.

 

Användning och dosering

Ca 1-2 tsk frö är lagom att ha i en portion gröt eller fil.

Om man bakar bröd kan man ta i några matskedar frön i degen. Fröna binder vätska vilket gör brödet/bullarna saftigare. Tänk dock på att brödet kan behöva lite mer degvätska ju mer frön man använder sig av.

Man bör inte överdosera Psylliumfröna!

/Helena


25 år gammal...

...blir jag idag! Men jag väljer att se det som "25 år unga"!! Och så mycket mycket som jag har hunnit med i mitt liv på dessa år! Och mer skall det bli!! :)

Nu ska här firas ordentligt i Berlin!!!

/Helena


Drink-kväll med kompisarna

Jag och några kompisar hade drink-kväll förra lördagen, så då smakade vi en massa olika drinkar!

 
Mojito samt Ananas-Caipirinha.

 
Apple cosmopolitan.

 
Samt okänt namn, en påhittad drink by Marie.

Det kändes lite lyxigt och kul att testa olika drinkar!

/Helena


Mot Berlin!

Nu åker jag alldeles strax till Tyskland för att fira påsk och födelsedag i Berlin tillsammans med en nära vän!

Ser fram emot att gå i mataffärer där och spana, samt att fira riktigt ordentligt med drinkar och dans! Och så ska det bli fantastiskt kul att återse min kompis!

/Helena

Café "Teapot" i Kristianstad

 

I helgen fikade jag och en kompis på Café "Teapot" i Kristianstad, skåne. Ett väldigt bra café! Man blev serverad vid bordet, och de hade hundratals av te-sorter att välja på. (Dock blev det ju kaffe för mig ändå, eftersom jag är en sådan kaffedrickare.)



Jag åt även en smörgås med hummus och goudaost och den var riktigt god! Väldigt matig och mättande med mycket grönsaker och tillbehör. Väldigt prisvärt var det också! Mackan + kaffe med fri påtår kostade 62 kr tillsammans. Det enda negativa med caféet var dock att det var lite högljutt så det var lite svårt att prata med varandra.

/Helena


Chokladföljetong del 64 - Fazer "Walnut crunch"


Fazer Walnut crunch
God! Fazers mjölkchoklad är riktigt god, så detta kan inte slå fel. Tydlig smak av walnöt och crunch. Dock kan walnöt smaka lite beskt ibland, vilket jag tyckte man kände lite lite. Men ett väldigt gott choklad ändå!
Pris: ca 12 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3,5

Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?
/Helena


Påskrecept

Lite samlade recept från min blogg, som kan tänkas passa till i påsk:


Stracciatella-kladdkaka med apelsin


Mango-choklad cakeballs


Påskcupcakes med citron, vit choklad och pecannötter


Aprikos- och nötbollar


Påskkola med citrussmak


Marsipanfigurer


Schwarzwaldtårta


Chokladfudge-cupcakes med hallontopping

Hoppas ni hittar något som kan passa er att baka till påsk!
/Helena


Veckans träning

Veckans träning blev såhär:

Måndag: 60 min spinning + 5 km löpning
Tisdag: 60 min X-fit
Onsdag: 5 km sprint-löpning
Torsdag: Vila
Fredag: 17 km löpning
Lördag: Spinning 45 min + dans på klubb
Söndag: Löpning 5 km + Buggdansning

Nästa vecka har jag bokat Spinning måndag + torsdag, men sedan hinner jag nog inte träna så mycket mer den veckan. Jag ska på The Ark-konsert i Köpenhamn på tisdag, och sen drar jag till Berlin på torsdag kväll! Ska fira min 25-årsdag där nere tillsammans med en av mina bästa vänner!

/Helena

Nya glassorter: SIA Blåbärs-cheescake & SIA Hallon/Saltlakrits

Jag har smakat två nya glassorter som finns att köpa i frysdisken:
SIA Berte glass: Blåbärs-cheesecake
samt SIA Hallon/Saltlakrits.

 
SIA Berte glass: Blåbärs-cheesecake
Pris:
ca 40-50 kr
Väldigt god glass med smak av blåbär och sedan lite kexbitar i. Mums! Om man ska nämna något minus, så kanske det är att vaniljglassen smakade lite kolaaktigt, vilket inte passade så bra här. Sedan kändes den inte så "gräddig" heller. Tycker att glassen var god, men alldeles för dyr. Tror inte jag kommer att köpa denna igen. Kommer möjligtvis testa de andra sorterna framöver som kommit, men kommer inte lägga så mycket pengar på att äta denna sorten igen.

De andra sorterna som också kommit som SIA Berte glass är: Kladdkaka, Skidtur, Knäckbräck samt Äppelpaj.


SIA Hallon/Saltlakrits
Pris:
ca 14 kr
Hallon och saltlakrits låter som en vinnande kombination! Saltlakritsen var god, men hallonglassen var lite tråkig. Hade hellre sett saltlakritsen bara i vanlig vaniljglass, eller att det varit vanilj med lite mer ripplad hallon i. Det blev lite intetsägande med den tråkiga hallonglassen. Men prisvärd glass tycker jag!
Bild ifrån: http://www.siaglass.se/vara-glassar/sia-hushallsglass/graddglass-05l/hallonsaltlakrits 

Någon mer som smakat någon av dessa, eller någon av de andra Berte-glassarna? Vad tyckte ni?

/Helena


Läsarfrågor och svar

Tänkte svara på lite läsarfrågor som jag fick förra gången jag hade frågestund på bloggen.

Läsarfråga: Hur är det att vara färdig dietist?


Svar:
Det är jättekul att vara klar dietist, även om jag saknar studentlivet ibland. Dietistutbildningen var väldigt rolig och givande, men det är otroligt inspirerande att nu få jobba och använda sig av all kunskap.


Läsarfråga: Räknar du alltid kalorier när du äter? Gör man det som dietist?


Svar:
Jag kan inte svara för alla dietister, men i alla fall så räknar inte jag kalorier när jag äter. Jag tror på att om man äter regelbundet och varierat, och inte alldeles för mycket onyttigt – så håller man sig på en bra balans i kalori/energi-intaget och därmed behöver jag inte räkna. Jag tränar dessutom väldigt mycket, och oroar mig därför inte så mycket över vad jag stoppar i mig. Däremot så är säkert vi dietister mer medvetna om vad livsmedel innehåller eftersom det ändå är en del i vårt jobb.


Läsarfråga: Hur tänker du kring användandet av BMI? Används det av dietister? Har läst en del om det och det verkar vara ett väldigt trubbigt mått på många sätt.


Svar:
BMI är ett mått som ger en fingervisning om en person är normal-, under- eller överviktig genom att relatera vikten till längden. Som du dock skriver, är det ett trubbigt mått. Det går ex. inte att använda på personer som har väldigt mycket muskler, ex. bodybuilders eller bara en väldigt muskulös person. BMI säger heller ingenting om hur kroppsvikten är fördelad. Det är ju ex. farligare med fett kring magen än ex. kring höfterna. Vi dietister använder oss av BMI men ofta väger man in andra parametrar, som ex. bukmått eller att bara helt enkelt titta på en person. Man stirrar sig alltså inte blind på vad endast BMI visar.

Jag jobbar själv med barn och där använder man inte alls BMI på samma sätt, utan vi tittar på tillväxtkurvor. 


Läsarfråga: Spelar det någon roll om man dricker sitt kaffe med mjölk och socker fast man tränar? Hur påverkas kroppen av det? /dinchi


Svar:
Om man vill dricka kaffe med socker och mjölk är helt upp till var och en. Om man tränar är man dessutom i större behov av energi och då ger ju mjölken och sockret lite extra. Kroppen påverkas inte nämnbart annorlunda beroende på om du dricker ditt kaffe svart eller inte. Skillnaden blir ju bara sockret och energin/kalorierna.



Läsarfråga:
Hur många gånger per dag råder du att man ska äta? /dinchi


Svar:
Det är väldigt olika och olika många gånger passar för olika personer. Dock tycker jag att man alltid ska äta frukost, lunch och middag. Sedan kan man även lägga till 1-3 mellanmål därimellan. Men det beror helt på vad man trivs med. Vissa tycker om att äta ofta och behöver det, medan andra tycker det är tråkigt och helst äter så få gånger som möjligt. Om man tränar mycket eller har högt energibehov är det dock extra viktigt med mellanmål så att man får i sig all energi och orkar. Mellanmål kan också vara bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Läs mer om mellanmål här: http://matresan.blogg.se/2011/february/mina-basta-mellanmalstips.html


Läsarfråga: Hur mycket tycker du man kan unna sig på en vecka? ( sött alltså, hehe) /Li


Svar:
De rekommendationer som finns idag i SNR (Svenska NäringsRekommendationer) säger att man bör inte få i sig mer än 10 energi-% av socker varje dag. Det innebär alltså att max 10 % av all energi man bör äta under en dag, och inte mer, får vara socker.

Det kan vara lite svårt att förstå den rekommendationen i praktiken. Men för en kvinna som behöver ca 2000 kcal/dag innebär detta att max 200 kcal får komma från socker/sackaros. Detta är ex. ca 90 g skumgodis. Men då skall man också tänka på att socker finns i många livsmedel man inte ens tänker på.

200 kcal ifrån socker får man även i sig om man äter följande under en dag: 3 dl fruktyoghurt, 3 dl juice, 2 msk sylt, 25 g musli, 2 sockerbitar i kaffet, 1 äpple och 1 päron.

Så socker får vi alltså i oss dagligen från olika livsmedel, och det finns därför inte så mycket extra plats för sötsaker. Sedan är ju många sötsaker även väldigt fett- och energirika, vilket inte är så bra. Men detta är bara en rekommendation, och hur man gör själv bestämmer man ju såklart själv.

Även om dessa rekommendationer finns så är det klart att jag ändå äter kakor och godis ibland. Sen kanske man inte ska göra det varje dag, men man vet nog bäst själv hur man borde äta.



Läsarfråga:
Vad är din åsikt om lätta/mini lätta? /Rebecca


Svar:
Jag har ingen speciell åsikt kring Lätta eller Minilätta. Vill man använda det så får man göra det och vill man inte, så gör man det inte.

/Helena


Tunnbrödsmacka

Ibland är matlagningsinspirationen lite dålig... Då kan det vara gott att istället ha med sig en matig macka till lunch.


Tunnbröd med sallad, skinka, keso, gurka, soltorkade tomater och oliver...

Inte en komplett och stor måltid, så kompletterade med en stor latte och en apelsin till efterrätt.

/Helena


Flygplansmat - gott, mättande och nyttigt - eller?

Tänkte presentera ett inlägg om flygplansmat! All den flygplansmat som jag fick när jag flög till Australien/Nya Zeeland i somras. Jag berättar först vad det är, plus och minus med maten ur näringssynpunkt, och sedan får maten ett "Dietistpoäng" mellan 1-5 beroende på hur "nyttigt" det var. Det är hur som helst kul när man får en liten "trerätters" serverad på bricka!
Flygbolagen vi åkte med var British Airways samt Cathay Pacific.

På resan från ARLANDA -> LONDON: Tonfiskmacka ("Tuna mayonnaise roll")

+ tonfisk, majonäs - bra fetter
- ljust bröd utan fiber, ej mättande, bara gurka som grönsak, rätt mycket kalorier för att vara en macka
Dietistpoäng: 2

LONDON -> HONG KONG:
Middag; Förrätt lax med sallad och potatissallad, Huvudrätt pasta med tomat och svamp, grov bulle med smör samt Effterrätt Rabarber-jordgubbsmousse med granolacrumble.

+ mättande, fiber i brödet, gott, lax - bra fetter och D-vitamin
- inga grönsaker, vit pasta, och var är proteinet?
Dietistpoäng: 3,5

LONDON -> HONG KONG: Frukost; Scrambled eggs, champinjoner, tomat, potatis och bacon, frukt, yoghurt, vit bulle med smör och marmelad. 

+ gott, mycket mat, frukt, protein, mycket olika att välja på
- lite sämre fettkvalité, vitt bröd
Dietistpoäng: 4

HONG KONG -> CAIRNS:
Middag; Förrätt gurksallad, Havudrätt fläsk- och svamp i sås med morotsmos, bulle med smör, Efterrätt vaniljkaka. Sedan även ett chokladkex till kaffet.

+ mycket olika komponenter, kul med morotsmos
- vitt bröd, väldigt lite fiber, bara gurka som grönsak, och eftersom man inte blev mätt så åt man hela kakan vilket inte var den nyttigaste
Dietistpoäng: 1(,5)

HONG KONG -> CAIRNS: Frukost; Bagel med ost, skinka och lite sallad
 
+ god, skinka bra
- ej mätt, onyttigt typ "croissant-bröd" - och som ni ser på bilden till höger var det futtiga lilla salladsbladet den enda salladen som min syster fick på sitt bröd
Dietistpoäng: 1

AUCKLAND -> HONG KONG
: Frukost; Jordgubbsyoghurt, liten fruktsallad med druvor, ananas och melon, majsplätt, bacon, korv, sparris och tomat samt en liten croissant med smör och sylt.

+ frukten
- ej mätt!!, mycket fett och lite fiber, korven var läskig, brödet onyttigt
Dietistpoäng: 1,5

AUCKLAND -> HONG KONG: Middag; Förrätt rysk sallad, Huvudrätt kyckling med kumara och ärtor, grov bulle med smör, Efterrätt en liten pavlova med hallonsylt

+ blev faktiskt väldigt mätt av detta, bra med grönsaker och fiber, gott!!, grov bulle, bra med protein
- inget minus faktiskt
Dietistpoäng: 4,5

HONG KONG -> LONDON:
Middag; Förrätt sallad med crabsticks, huvudrätt köttgryta med mos, vit bulle med smör, Efterrätt citronkaka. Sedan TimTam chokladkaka till kaffet.

+ god gryta och mos, god sallad
- inga grönsaker, vitt bröd, mycket kaka, blev inte så mätt
Dietistpoäng: 2

HONG KONG -> LONDON: Frukost; Kassler med böngrej och klyftpotatis, jordgubbsyoghurt, lite frukt samt croissant med smör och sylt.

+ lite ovanlig frukt vilket var kul
- mycket fett och onyttigt bröd, blev inte alls mätt
Dietistpoäng: 1


Tycker ni också det är kul med flygplansmat?
Det är lite spännande! Jag skulle gärna ta jobb och lägga upp matsedlar, med lite mer nyttig och mättande kost! Det hade varit ett roligt dietistjobb.
/Helena


Vitchokladkaka med saltlakritsbitar

Fantastico!!


Ingredienser (till en kaka):
* 100 g margarin
* 2 st ägg
* 2 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* 1,5 dl vetemjöl
* 100 g vit choklad
* ca 14 st salta sillar (lakrits)
* grädde till servering


Gör så här:
  Sätt ugnen på 150 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda sedan ner vaniljsocker och vetemjöl. Smält den vita chokladen i vattenbad eller mikro. Blanda ner chokladen och margarinet i smeten, och rör den jämn. Dela lakritsen i ganska små bitar (lättast att klippa med en sax) och rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 35 minuter.

/Helena


Fantastisk spinningutbildning i helgen!

Jag är nog lite hårdtränings-skadad efter helgen. För efter gårdagens spinningpass på 60 min kände jag lite - "var det här allt?" och så tog jag på mig löparskorna och sprang 5 km i snabb takt... Så himla skönt!


Instruktörsutbildningen i helgen var verkligen jättebra! Vi höll till i Malmö, på Kockums Gym & Fritidshall, nära Turning Torso.

Jag har lärt mig massor av grunder i spinning. Teknik, cykelinställning, program, musikanalys, muskler, stretching, upplägg på pass.......... och massa mer!! En givande och intensiv helg!!!


Dessutom har jag svettats och kämpats som aldrig förr! Ca 8 h träningspass blev det sammanlagt under helgen. Puh, jag har nog aldrig tränat så mycket som jag gjort denna helgen! Men härligt var det! Man känner sig helt mör och skön i kroppen, framför allt så blir jag även LYCKLIG!!


Lite glass åt jag på vägen hem i söndags, då det också var fint och vårigt väder ute!

Nu hoppas jag på att framöver kunna dela med mig av min träningsglädje till andra människor!!

/Helena


Lite mer frukostbilder...


Gröt på fíberhavregryn med psylliumfrön, russin och gojibär. Sedan banan och jordgubbsylt på, och slutligen sojamjölk.


Björnbärsyoghurt med kiwi, äpple, banan, björnbär, jordgubb och vinbär.


Björnbärsyoghurt med äpplebitar, krossad pepparkaka samt frukt- och nötmüsli.

/Helena


Veckans träning

Veckans träning för mig blev såhär:

Måndag: Spinning 60 min
Tisdag: X-fit 60 min
Onsdag: Vila
Torsdag: Spinning 50 min
Fredag: Styrkeövningar hemma, 20 min
Lördag: Spinningutb., ca 4 h intensivt cyklande
Söndag: Spinningutb., ca 4 h intensivt cyklande

Den här veckan blev det alltså ingen löpning, jag lade krut på spinningen hela veckan! Veckan som kommer blir det dock mer löpning!

Hur blev eran träningsvecka?

/Helena

After Work på restaurang Bryggeriet i Ystad


På fredagkvällen ca kl 17-19 kan man ha After Work på Bryggeriet i Ystad. DÅ kan man köpa Buffé + 1 glas vin eller öl, för endast 99 kr! Om man vill kan man ta deras egenbrygda färsköl att dricka till!


Jag tyckte det var prisvärt och gott. Dock kanske ingen kulinarisk matupplevelse utöver det vanliga... Hade gärna sett lite mer grönsaker och kanske något mer salladsaktigt. Om man är vegetarian var det inte så mycket att äta.

/Helena

Spinninginstruktörs-helg!

Nu ska jag ge mig iväg till Malmö för att påbörja min utbildning för att bli Spinninginstruktör!

Ha en bra helg allihopa!!

/Helena

Backpacker-kost: Frukostar

Tänkte det kunde vara kul att visa lite hur mina frukostvanor såg ut i somras när jag backpackade i tio veckor. Det blir ju inte som hemma, och inte så varierat... men ganska gott ändå tyckte jag! Jag och min resekompanjon hade ett stående skafferi i en väska som reste med oss på vår färd! Det gäller ju att äta billigt också!

 
   
Det som alltid fanns i vårt mobila "skafferi" var sylt, knäckebröd, jordnötssmör, ibland müsli, rostbröd samt ibland när vi ville lyxa; yoghurt.


Här blir det cornflakes och mjölk, som vårt hostel i Sydney bjöd på.


Ibland hade man dock tur, och fick en rejäl hostelfrukost som ingick! Här müsli och weetabix, bröd, små förpackningar med smör, sylt och jordnötssmör, samt inlagda päron.


Ibland, om det fanns kök på hostelet, så gjorde vi gröt med russin och sylt och mjölk.


Här en frukost i Christchurch - bröd, knäckebröd, müsli, banan, sylt, jordnötssmör, mjölk. Här hade vi faktiskt också kanel!!

/Helena


Upprörande uttal kring dietister...

Fick en kommentar här på bloggen vad jag tyckte om följande artikel:
http://www.runnersworld.se/artiklar/jonas-colting-vs-axa-kolhydratsbluffen.htm
 

Ni bör själva läsa inlägget, samt svaret på den. Det är Jonas Colting som skrivit, och sedan har Karin Magnusson, Leg. dietist på AXA sports club svarat.

Om Jonas Colting hittat ett bra sätt att äta och träna så är det bara bra tycker jag. Men att på det sätt som han gör, anklagande mot oss dietister, påstå saker som inte är sant - det gör mig faktiskt upprörd!

Bl.a. skriver Jonas såhär:
"Till sin hjälp har kolhydratmaffian en mängd dietister och kostrådgivare som helt ogenerat förmedlar kolhydratsmaffians köpta information som om vore den fakta huggen i sten och levererad av Moses själv. Matens och näringens tio budord enligt pastaguden. Uppenbarligen har dessa så kallade experter aldrig sprungit ett steg själva, annars skulle de inte rekommendera folk att äta en stor pastaportion två timmar före ett lopp. Dietisten som lobbyist förmedlar budskapet att fett är farligt, protein ett nödvändigt ont och att allt med prefixen lättlight-, mini och diet är att föredra, så länge man orkar äta en makaron till! Detta är ju en skrattretande paradox då fett (även mättat), och protein alltid varit människans basföda, medan det vita sockret funnits att tillgå i endast 200 år. Det är uppenbart vad som är sämst och mest genetiskt främmande för oss."

Jag:
1. Jag har sprungit många steg själv
2. Jag rekommenderar inte en stor pastaportion två timmar före ett lopp
3. Varken jag, eller någon av mina dietistkollegor förmedlar budskap om att fett är farligt. Fett är livsnödvändigt.
4. Att protein skulle vara ett nödvändigt ont? Alltså jag skrattar nästan... det skulle vi aldrig säga. Klart man skall äta protein!
5. Och light, mini och diet är inte alls att föredra. Det beror helt på om man behöver gå upp eller ner i vikt, samt vilken energiförbrukning man har.
6. "Medan det vita sockret funnits att tillgå i endast 200 år". Syftar han på att vi rekommenderar socker? Det gör vi naturligtvis inte.

Karin Magnusson har skrivit ett bra svar tycker jag. Men ni kan ju läsa själva och säga vad ni tycker.

Jag är i alla fall trött på de påhittade föreställningar som finns om oss dietister! Det tyder på okunskap om vad vårt yrke egentligen handlar om.

/Helena

Testning av två brödnyheter från Pågen: Lant & Veteklämmor

 
Pågen Lant: Surdegsbröd med durumvete. God att äta med smör och ost, dock lite torrt. Och sen tyckte jag faktiskt att det var rätt tråkigt. Det känns som ett vanligt vitt bröd. Det smakar ju inte alls som surdegsbröd man gör själv eller som man köper på bageri. Så nej, ingen höjdare. Mätt blev man inte heller - kunde ha ätit hur många skivor som helst. Brödet innehåller 3,5 g socker/100 g och 5,5 g fiber/100 g. Inte så mycket socker alltså, men rätt lite fiber. Betyg: 2 av 5


Bild ifrån: http://www.pagen.se/matbrod/ljusa-portionsbrod/Pagen-Veteklammor/

Pågen Veteklämmor: Innehåller 9,5 g socker/100 g och 3 g fiber/100 g. Alltså verkligen inget "nyttigt" bröd. Man blir inte mätt och det innehåller mycket socker. Detta är vad jag skulle kalla ett "bebisbröd", som lixom smälter bort i munnen och är lätt för barn att äta. Jag kan ju dock inte annat än att erkänna att brödet är gott, för det var det! Jag älskar när brödet smälter i munnen och jag vill bara ha mer!!! Men just därför skulle jag aldrig köpa detta brödet, med risk för att äta alldeles för mycket eftersom det inte ger någon mättnad. Men som sagt, bra för barn som äter lite dåligt. Betyg: 1 av 5

/Helena


Blossom Magazine



Då och då tycker jag det är roligt att köpa en tidning att läsa, det är bara det att jag egentligen inte tycker någon tidning är sådär bra... eller faller mig riktigt i smaken. Men häromdagen köpte jag Blossom Magazine och jag hoppades att jag skulle fastna för den och tycka tidningen var bra. Men nej, jag gillade den inte så mycket. Lite konstiga test och udda grejer. Kommer inte att köpa den igen.

Bl.a. så står det att läsa i tidningen att Kanel hjälper till att hålla blosockret på en jämn nivå - vilket inte är sant alls och lätt kan missuppfattas...

Vad tycker ni om Blossom Magazine? Och har ni någon tidning att rekommendera?

/Helena


Lite shopping i Thai-mataffär

Det här kallar jag nästan inte "laga" mat, utan mer "hacka och blanda". :P Gott blev det i alla fall, om än lite starkt! Jag gillade min egen gryta bättre faktiskt, recept finner du på den här.

Grytbasen, nudlar och vattenkastanjer inhandlades i en Thai-mataffär.


Hackad lök, vitlök, morötter, minimajs, broccoli, vattenkastanjer blandades med en grytbas "Red curry soup" samt kokta nudlar.


Gott! Men starkt!!

/Helena


Pågen "Lingongrova" VS. NYA Pågen "Lingongrova Special"

 
Bilder ifrån: http://www.pagen.se/matbrod/morka-skivade-brod

Som dietist får man många frågor om vilket bröd som är nyttigt. Det vanligaste brödet som folk äter, och som de tror är nyttigt, är just: Pågen Lingongrova! Tyvärr är det brödet dock inte alls speciellt nyttigt eftersom det innehåller så mycket socker. Men nu har alltså Pågen kommit med en ny variant av Lingongrova, och den är faktiskt nyttigare! Något att rekommendera för personer som är fästa vid sin Lingongrova men skulle behöva äta lite lite bättre.

Den "vanliga" Lingongrovan innehåller 9 g socker/100g och 6,5 g fiber/100 g.
Denna nya Lingongrova Special innehåller 5 g socker/100g och 7 g fiber/100 g. Alltså nästan hälften så mycket socker men dock bara 0,5 g fiber mer.

Men jag tyckte brödet var gott! Det smakade något och jag gillar att det är mycket yta att lägga pålägg på. Åt det med leverpastej och gurka och även med philadelphiaost, skinka och tomat. Mums!

/Helena

Tips inför resan: Polska mat-specialitéer



Pierogi

Pierogi är namnet på små “piroger” som är en polsk specialité. Man kan säga att det är lite som dumplings, och ”pierogi” är innehåller ofta potatis, surkål, kött, ost eller frukt som fyllning, sedan kokas ”degknytena”. Pierogi är plural, eftersom man oftast får flera stycken när man beställer Pierogi på restaurang. Jag testade på att äta ”Pierogi z miesem” vilka innehöll kött. Mina kompisar, som är vegetarianer, testade på ”Pierogi ruskie” som är vegetariska och innehöll bl.a. ost.

Jag tyckte mina Pierogi var jättegoda! Och trots att det inte såg ut att vara så mycket mat, blev jag väldigt mätt!



Golabki

Golabki är en traditionell polsk rätt vilken består av lätt kokta kålblad som sedan lindas runt en fyllning av ex. kött, lök eller ris. Ungefär som en kåldolme alltså. Dessa rullar serveras sedan med tomatsås. Betydelsen av ordet ”Golabki” är ungefär ”duva”. Detta försökte en polsk tjej jag träffade i Polen förklara för mig. Då undrade jag förståss – är det duva i Golabkin? Svar nej, utan det är vanligt kött från gris eller ko. Namnet tros komma från att formen på rullen ser ut som en duva (fråga mig dock inte hur).

Golabkin var god, men tyvärr lite smaklös tyckte jag. Min polska kompis sa dock att smaken på Golabkin, och om den är god eller inte, skiljer mycket från restaurang till restaurang.



Barszcz

Barszcz är namnet för ”Polsk rödbetssoppa”. Något som man måste testa om man är i Polen! Jag hann inte testa soppan på restaurang, så därför köpte jag med mig en påse hem ifrån affären så jag ska testa soppan hemma. Vet ju att det inte är lika bra som att äta ute, såklart, men tyckte ändå det var kul att ta med mig hem för en liten provsmak! 


Zurek

Zurek, en polsk soppa gjord på surmjölk och rågmjöl som även innehåller ex. korv, potatis, ägg, lök m.m. Innehållet i soppan varierar beroende på vem som gör den... Soppan brukar ibland kallas för ”Vit bortsch” och brukar bl.a. ätas vid påsk i Polen.

 
Bigos

Bigos, ”jägargryta”, är en polsk surkålsgryta. Bigos kan även innehålla ex. korv, rökt fläsk, svamp, lök m.m. Allt detta kokas samman och äts sedan varmt eller kallt, som förrätt, tillbehör eller huvudrätt.

 

 

Surkål

En viktig och vanlig ingrediens i det polska köket är surkål! Denna används till lite allt möjligt, bl.a. kokt till fläsk eller till Bigos, som du kan läsa mer om ovan.

 

Rödbetor

I Polen äter man mycket inlagda rödbetor.

 

 

 
Här bilder på några bakverk som jag och mina vänner åt på ett polskt café. Något som verkade populärt var äppelpajer samt kakor med vallmofrön i.

 


Makowiec

Makowiec är en polsk vallmokaka. Bakverket görs vanligen som en rulle med fyllning av vallmofrön, socker, russin och ibland rom. Namnet kommer ifrån det polska ordet ”mak” som betyder vallmofrö. Kakan är nästan ett måste vid jul och påsk i Polen.

Jag bakade denna kakan som ett polsk bidrag till vårt Europa-fika, när jag var Cafévärd på Kalmar nation i Uppsala.

 

Sernik

Sernik är namnet på en polsk ostkaka, typ cheesecake. Namnet kommer ifrån att ”ser” betyder just ”ost” på polska. Har ofta mördegsbotten och innehåller ibland även russin.

 

 



Krówki, Krówka

Krowki är namnet på fudge-godis som är speciellt , och väldigt populärt, för Polen. ”Krówki” betyder ”liten ko”, och godiset är mjölk-kola-godis (toffee fudge) som kan ha olika fyllningar. Godisarna är gjorda av socker, mjölk, grädde, smör, vaniljsocker m.m.



Jag köpte Krówka i lösvikt på stan, där det kostade 3,20 zloty /hg vilket är ca 7,50 kr/hg. Det fanns massor av olika sorter, bl.a. vanlig, crunchy, med äpple och kanel, med vallmofrö, med jordnötter, med kaffemsmak, med chokladsmak m.m. Min favorit blev nog den med jordnötter eller crunchy, men alla var riktigt goda!

 




Smaksatt öl: Äpple- och rödabär-öl från REDD'S

Något som jag och mina vänner hittade i Polen, efter rekommendation av en polsk vän, var öl smaksatt med äpple eller röda bär. Hemma i Sverige har jag än så länge bara funnit körsbärsöl, hallonöl och jordgubbsöl, men dem gillar jag verkligen. Så när jag fick höra att det fanns äppelöl blev jag intresserad. Jag smakade den och den var jättegod! Inte besk som öl, och inte söt som en cider – utan mittemellan. Köpte med mig några sådana flaskor hem till Sverige.

 

Vodka

Vodka är vanligt i Polen. Billig är den också, att köpa med hem till Sverige. 

 

Smacznego!  

- dvs smaklig måltid :)

/Helena


En helg i dansens tecken

Alldeles snart ska jag ta tåget till Lund för att medverka på första dagen av helgens intensivkurs i Lindyhop! 5 h träning idag och fem timmar imorgon, det ska bli jättekul! Och jag hoppas att jag kommer kunna dansa Lindyhop helt okej efter kursen!
Dessutom så avslutas ju söndagkvällen med min vanliga buggträning, näst sista lektionen. Så 11,5 h dans väntar alltså i helgen!!! Kul!! :)

/Helena


Nyhet: Pågen Krisprolls "Müsli"


Bild ifrån: http://www.pagen.se/Krisprolls/Pagen-Krisprolls-musli/

Eftersom jag sitter i Pågens brödpanel fick jag hem denna nyhet på posten för ett tag sedan. Jag är inget fan av skorpor, därför tänkte jag lite "vad tråkigt med skorpor". Men jag hade med paketet till jobbet en dag för att äta en skorpa till soppan jag hade med mig. Och skorpan var jättegod! Det var ju lite korinter (typ samma som russin) i samt god fyllig smak med lagom sötma. Man behövde inte ha något på skorpan, utan kunde bara äta den precis som den var. Jag åt sedan även två skorpor på eftermiddagen, till en kopp kaffe. En perfekt "eftermiddagsfika" och ett bra alternativ till en kaka.

En skorpa innehåller ca 50 kcal och förutom korinter är det bl.a. även linfrön, havregryn och vaniljarom i. Per 100 g så är det 9,5 g socker i och 6,5 g fiber i. Paketet innehåller 200 g och kommer att kosta ca 18 kr i butik.

När paketet tar slut kommer jag nog att inhandla ett nytt faktiskt. Jag har letat efter att ha något att småäta på, stående på mitt jobb, och dessa blir jättebra för det! Tillfredsställer både mellanmål- samt kakbehov på eftermiddagskvisten.

Någon mer som smakat dessa, vad tyckte ni?
/Helena


RSS 2.0