Grova russinbullar med julsmak
Själv har jag varit i Uppsala domkyrka på morgonen. Med glögg o pepparkaka efteråt, samt en liten sväng på julmarknaden. Ikväll har det sedan bakats pepparkakor, druckits glögg, spelats jullåtar och ätits lussekatter med de i min korridor. Har varit en riktigt fin första advent! :)
Till frukost smakade jag mina nygjorda russinbullar. Goda och saftiga och med jultouch eftersom jag hade kardemumma i. Smakar faktiskt nästan som kaka :P Mums, prova dem!
Ingredienser (12 st):
* 35 g margarin
* 3 dl mjölk
* 1/2 dl mörk sirap
* 1 tsk salt
* 50 g jäst
* 1 tsk brödkryddor
* 1 tsk stött kardemumma
* 1 dl russin
* 1 dl vetekli
* 1 dl grahamsmjöl
* 3 dl grovt rågmjöl
* ca 5,5 dl fullkornsvetemjöl
Gör så här:
Smält margarinet och tillsätt mjölk, sirap, salt och kryddorna. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med vätskan. Blanda i russin och alla mjölsorter. Arbeta samman till en fast och smidig deg. Låt den jäsa i 30 min. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 min.
/Helena
Chokladföljetong del 4 - Willys mörka choklad med päron
Dags att recensera choklad nummer fyra som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!
Willys mörka choklad med päron
Denna mörka choklad, med minst 72 % kakao, innehåller faktiskt som den utlovat - päron! Nämligen hela 12 % päron vilket man också känner i smaken. Den bittra chokladen möter den lite söta och fruktiga smaken av päron. Faktiskt riktigt gott med en liten bit. Gott som sagt, men dock ingen sensation.
Min syster tyckte att chokladen hade en "rökt" eftersmak. Jag kan hålla med om det, men har ingen aning om varför man får den känslan.
Ett plus som sagt för att chokladen är så billig!
Pris: 12,60 kr för 100 g
Helheltsbetyg: 3,5
Någon mer än jag som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?
Next up! - Anthon Berg's Twisty touch "Mango & pink grape fruit".
Nu ska jag gå o skölja ur min hårfärg ur håret (har experimenterat lite :P) och sedan baka ut mina russinbullar som står på jäsning! Trevlig lördagskväll önskar jag er alla!!
/Helena
Pepparkakstest
Nu till jul, innan man hinner börja baka själv, köper man ju lite pepparkakor :) Och det finns verkligen en hel uppsjö av olika pepparkakor. Jag bestämde mig för att genomföra ett pepparkakstest av lite olika sorter som finns i handeln. Jag ville testa en sort pepparkakor som var lite billigare, en sort med smak av apelsin, en glutenfri sort, en ekologisk sort och också fullkornspepparkakor. Till min hjälp hade jag tio testpersoner som gett betyg och skrivit kommentarer om varje pepparkaka, ett blindtest förståss.
Eftersom vi testade fem sorters pepparkakor med olika funktioner har jag alltså inte "rangordnat" dem. Jag redovisar dem var och en för sig med de betyg de fick av våra tio provsmakare. (1-inte god, 2-okej, 3-god, 4-jättegod, 5-helt perfekt!)
Willys pepparkakor
400 g för 17,90 kr (44,75 kr/kg)
Förutom ingredienserna innehåller dessa pepparkakor tre tillsatser och aromämnen (bla vanilj).
Så tyckte bedömarna: Kryddig, söt, smakar "hembakt", doftar gott, mycket smak, smakar vanilj, julsmak, fint utseende,
Genomsnittsbetyg: 3,6 (3,3,3,3,3,4,4,4,4,5)
ANNAS Apelsinpepparkakor
300 g för 15,90 kr (53 kr/kg)
Innehåller inte, som klassiska pepparkakor, någon kanel eller nejlika. Innehåller dock apelsinarom.
Så tyckte bedömarna: Lite torr, god syrlig smak, frasig, smakar apelsin, mesig färg, bra konsistens, inte så söt, lite "degig" i smaken, inte så mycket pepparkakssmak, smakar citron, god till kaffet, blek, god eftersmak, smakar inte jul - lite mer en "all-year-round-pepparkaka".
Genomsnittsbetyg: 3,3 (1,3,3,3,3,3,4,4,4,5)
Sempers glutenfria pepparkakor
150 g för 17,25 kr (115 kr/kg)
Innehåller sju olika tillsatser. (Men det är som sagt ganska svårt att baka pepparkakor utan vetemjöl.) Är istället gjord på rismjöl, majsstärkelse och potatismjöl.
Så tyckte bedömarna: Hård, inte så mycket "pepparkakssmak", liten i storleken, smak av havre, god men smakar inte pepparkaka, grumlig i konsistensen, smakar bondkaka, smakar kola, knaprig, smakade bara socker, stenhård, tråkigt utseende, mystisk smak, grå, typiskt hemmagjord, knäckebrödsliknande.
Genomsnittsbetyg: 2,3 (1,1,1,2,2,2,3,3,4,4)
ANNAS Fullkornspepparkakor
260 g för 20,90 kr (80,50 kr/kg)
Två tredjedelar av mjölet är fullkornsmjöl.
Så tyckte bedömarna: Stor, smakar bröd, krispig, bra färg, tråkig, kunde smakat mera pepparkaka, inte så söt, lite degig i smaken, hård, inte så mycket pepparkakssmak, påminner om digestivekex, tuggmotstånd, fin färg, bra storlek, smakar kola.
Genomsnittsbetyg: 2,8 (1,2,2,2,3,3,3,4,4,4)
ANNAS ekologiska och KRAV-märkta pepparkakor
150 g för 11,90 kr (79,50 kr/kg)
Så tyckte bedömarna: Knaprig, för lite smak, torr, god och kryddig, bra smak, man blir trött på smaken, smakar för mycket socker, fräscht utseende, tråkig smak, smakar bränt, bra konsistens, smakar vanlig traditionell pepparkaka.
Genomsnittsbetyg: 3,1 (1,1,2,3,3,4,4,4,4,5)
Tydligen tyckte ni bäst om Willys pepparkakor. Bra för plånboken alltså! Men jag kan inte låta bli att undra, om det som gjorde dem så goda, möjligtvis kan vara alla dessa tillsatser och arom? Det vore tråkigt om så var fallet.
Jag vill tacka bedömarna som deltog i pepparkakstestet! Tack så mycket för ert engagemang och tid.
/Helena
Tentafest med pajtema
Paj med wokgrönsaker gjord av mig. Paj med rödlök, fetaost, oliver och tomater gjord av Josefin. Paj med svamp, spenat, morot m.m. gjord av Sofia.
* 100 g Becel lättmargarin (laktos och mjölkfritt)
* 2 dl grahamsmjöl
* 1,5 dl vetemjöl
* ev. lite vatten
Tryck ut i pajform, nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
Sedan kan man i princip slänga i lite vad som helst i pajen. Våra pajer från igår bjuder på inspiration! :)
Lägg i fyllningen i det förgräddade pajskalet och häll sedan över äggstanning.
Äggstanning
består av lika delar ägg och mjölk. 2 ägg och 2 dl mjölk. Eller 3 ägg och 3 dl mjölk brukar vara lagom. (Välj ex. sojamjölk eller havremjölk för att göra pajen laktos- och mjölkfri.) Vispa ihop med lite salt, peppar och ev. andra kryddor. Häll över fyllningen och grädda i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
/Helena
Lussekatter
* 150 g smör eller margarin
* 6 dl mjölk
* 50 g jäst
* 1-2 g saffran
* 2 dl socker
* 1,8 l vetemjöl
Pensling och garnering:
* ägg
* russin
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det blir fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör sedan ut den med lite av vätskan. Häll ner all vätska och tillsätt sedan finstött saffran, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig och låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Platta först ut degen till en "platt kaka" innan du börjar arbeta med den. Detta gör att "jäsningsbubblorna" som uppstått under jäsningen trycks samman till små bubblor och bevaras tills nästa stund av jäsning. Baka lussekatter och lägg på en plåt. Låt jäsa på nytt.
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i 200-225 grader i ca 10 min.
Jag brukar alltid garnera med russin efter gräddning då de annars lätt blir brända.
/Helena
Rostade kastanjer
I lördags rostade vi kastanjer som lite snacks på kvällen. Det var på initiativ av min storasyster, som lärde mig hur man skulle göra. Först skårar man kastanjerna med ett kryss i skalet. Sedan sätter man in dem i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Sedan skalar man dem när de är ljumma, "dippar" i lite salt och äter som snacks. Mycket goda!! Lite kul att testa på något annorlunda. I Frankrike, Italien och Spanien (där dessa kastanjer växer bra) är det dock ganska vanligt att man äter rostade kastanjer.
Dessa ätbara kastanjer bör dock inte förväxlas med Hästkastanjen som vi har här i Sverige. Kastanjerna från det trädet är Inte ätliga! Dock mycket fina att höstdekorera bordet med :)
Nu ska jag fortsätta plugga till tentan. Jag hoppas verkligen att jag kan ta mig till Uppsala imorgon igen. Det har ju tydligen varit storm och snö där inatt, så hoppas att inte tågen försinkas av detta.
/Helena
Pluggande inför tenta - lite om ägget
Tack för alla kommentarer jag får! Är jätteroligt när ni skriver något lite och att så många även läser min blogg! Kul också när ni blir inspirerade och provar alla recept jag lägger ut. Det sporrar mig till att fortsätta göra en intressant blogg! Nu framöver i veckan kan jag skvallra om att ni får resultatet av ett pepparkakstest jag genomfört med några provsmakare!
Har ni någon fråga är det bara att mejla: [email protected]
Trevlig söndag!
/Helena
Mjuk pepparkaka med tranbär
Gjorde denna kakan i veckan och den gick åt snabbt i korridoren. Tog även med en bit hem till familjen när jag igår åkte hem till Småland en sväng :) De va först lite misstänksamma mot min kaka (då mjuk pepparkaka ofta kan vara lite torr och trist) men de verkade alla bli positivt överraskade och tyckte att den var väldigt god! Instämmer helt såklart!!
Inte så vacker kanske, men väldigt god. Här jämte ser du en snitt jag gjorde genom att skära kakan i en kub och bre på lite färskost, toppat med ett tranbär. Mums!
Ingredienser:
* 100 g margarin
* 6 dl vetemjöl
* 4 dl strösocker
* 4 tsk kanel
* 2 tsk kardemumma
* 2 tsk ingefära
* 2 tsk kryddnejlika
* 4 tsk bakpulver
* 2 st ägg
* 3 dl lättfil
* ca 50 g torkade tranbär
(Som vanligt, försök att välja ekologiskt så långt det är möjligt. Jag hittade faktiskt KRAV-märkt ingefära och kardemumma.)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner fil och de uppvispade äggen, i blandningen. Tillsätt smöret och tranbären. Rör runt tills allt blandat sig bra. Smöra och bröa en brödform (ca 2 liter). Grädda i ugnen i ca 50-60 minuter. Stick ner en provsticka i kakan och kolla om den är "torr", dvs. ingen smet fastnar på provstickan. Denna blev, kanske inte så vacker, men gud så god!! :)
Ett tips är att skära kakan i små kuber, bre på en klick färskost och sedan garnera med ett torkat tranbär. Det blir ett gott och gulligt tilltugg till glöggen eller julmusten!
/Helena
Laktosintolerans
Olika intoleranser och allergier är väldigt viktigt att kunna. Innan jag läste ordentligt om detta blandade jag alltid ihop de olika allergierna och jag hade inte heller koll på vem som kunde äta vad o.s.v. Eftersom detta bara blir vanligare och vanligare är det viktigt att vi alla lär oss innebörden av de olika allergier och intoleranser som finns. Om man bjuder hem en vän med allergi/intolerans vill man ju kunna bjuda på bra och framförallt "säkra" rätter. Och det behöver inte alls bli tråkigt! Idag ska jag skriva lite om "Laktosintolerans".
Framöver kommer jag också att gå igenom bland annat glutenintolerans och mjölkproteinallergi.
Laktosintolerans
Mjölk innehåller mjölksocker, laktos. Laktos, som är en kolhydrat, bryts ner i tunntarmen av enzymet Laktas till de mindre beståndsdelarna galaktos och glukos. Vissa människor har för lite laktas i tunntarmen vilket gör att laktosen i mjölken inte kan brytas ner. Istället fortsätter laktosen ner till tjocktarmen. Där bryts den ner av bakterier som under nedbrytningen bildar bl.a. gaser. Därför kan man få ont i magen, diarré och gasbildning om man som laktosintolerant äter laktos. Dessa symptom är obehagliga och gör ont, men är i sig inget farligt och skadar inte tarmen. Det är viktigt att skilja laktosintolerans från allergi - det rör sig alltså inte om en allergi mot laktos, utan om en nedsatt förmåga att bryta ner detta. De flesta laktosintoleranta tål en liten mängd laktos.
För de flesta laktosintoleranta kommer denna intolerans med åren, då deras laktasaktivitet i tunntarmen sjunker. Denna sänkning av laktasaktivitet är väldigt vanlig bland befolkningen i världen. Det är framförallt vi nordeuropéer samt befolkningen i Nordamerika, Australien och några stammar i Afrika (ex. massajerna) som utvecklat en förmåga att bibehålla laktas på en hög nivå livet ut. Kanske beror det på att detta gett en överlevnadsfördel i befolkningar som haft tillgång till mjölk som föda även efter de första levnadsåren.
Det finns speciella produkter framtagna för personer som är laktosintoleranta. De är märkta med "laktosfritt" och i stort sett kan du finna samma produkter laktosfria, som de vanliga med laktos. I laktosfria produkter har man redan brutit ned laktosen till glukos och galaktos. Då kan laktosintoleranta dricka/använda mjölkprodukten utan problem. Eftersom glukos och galaktos är aningen sötare än laktos, är därför laktosfria produkter lite sötare än vanliga, utan att påverka mängden kolhydrater eller energiinnehållet.
Som laktosintolerant finns det även "tabletter" man kan äta, för att kunna äta vanliga mjölkprodukter. Detta kan vara bra om man ex. ska gå ut och äta eller är hembjuden till någon. Men eftersom laktosintolerans är så pass vanligt idag finns det ofta alternativ att välja när man går ut, och folk är också ganska medvetna om intoleransen.
Hårdost skiljer sig från andra mjölkprodukter då den är helt laktosfri. Laktosen bryts ner under ostmognaden.
Som sagt klarar de flesta laktosintoleranta av en liten del laktos, men för att vara på den säkra sidan kommer här lite hjälp med produkter:
Vilka produkter väljer man? Ersätt mjölk, fil, yoghurt, grädde, matlagningsgrädde, vaniljsås m.m. med mjölkprodukter som är märkta "laktosfritt". Hårdost är laktosfri. Laktosfritt margarin om du bakar. Vegetabiliska fetter på smörgåsen (Becel är ex. laktosfri.). Produkter gjorda på havre, soya, ris är också bra ersättningsprodukter. Vad gäller glass finns det laktosfri glass gjord från havremjölk eller sojamjölk. Ex. tofuline eller oatly. Laktosfri/mjölkfri choklad. Se upp med färdiggjorda produkter - ex mat, kakor, frystorkade soppor m.m. Läs alltid innehållsförteckningen för att vara helt säker.
I recept byter du bara ut mjölkprodukterna mot laktosfria produkter. Det går precis lika bra att laga mat/baka med dessa.
Laktosintolerans skall inte förväxlas med komjölkproteinallergi, då man överhuvudtaget inte tål mjölk och mjölkprodukter. Men detta skall jag skriva mer om i ett senare inlägg.
/Helena
Chokladföljetång del 3 - "Marabou Premium - Figs and almond"
Dags att recensera choklad nummer tre som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=jättebra!
Marabou Premium - "Figs and almond".
Jag hade höga förväntningar på denna choklad då jag verkligen älskar fikon. (och jag älskar ju choklad också för den delen.) Men hujedamej, denna var inte god. Jag skulle nästan uttrycka den som osmaklig! Det beror ju såklart helt på vad man har för smak, men jag tyckte i alla fall inte att detta var någon lyckad kombination. Fikonsmaken skall nog hålla sig borta från choklad i framtiden.
Dessutom, om man läser på innehållsförteckningen, så innehåller chokladen bara 1 % fikon. Efter detta kommer "aromer", vilket gör att man kan undra om smaken till största del kommer från aromer. Den smakar ju väldigt tydligt av fikon. Chokladen innehåller även äpple.
Men ett plus i alla fall för den snygga förpackningen!
Pris: ca 20 kr för 150 g
Helhetsbetyg: 1
Någon mer än jag som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?
Next up! - Willys mörka choklad med päron.
/Helena
Chaite à la massajland
Dagen har varit en riktig pärs. Idag hade jag demonstrations-filmning vilket jag oroat mig inför i flera dagar. På det vaknade jag upp idag med fruktansvärd huvudvärk. 25 min cyklande till skolan i spöregn gjorde inte mitt humör bättre. När jag väl kom fram till skolan var jag helt plaskvåt om byxorna och jag fick gå runt barfota i skolan för att skorna var så blöta. Jag hade helt glömt bort hur mycket jag brukar frysa om vintern! Mina händer och fötter blir isklumpar så himla lätt. När jag fryser fungerar jag inte, kan inte tänka..
Hur som helst, inspelningen av demonstrationsfilmen gick bra! Skönt att det är gjort :) Jag demonstrerade hur man tillreder olika sorters te. Tänker inte berätta mer om vad som sägs på den 3 min långa filmen, för ni kommer att kunna se den framöver. Den kommer att läggas ut på min institutions hemsida, så framöver ska jag posta länken här.
Chaite i massajland
Efter min te-demonstration kom jag och tänka på allt Chaite jag drack när jag under fem veckor förra våren bodde i en massajby. "Chai" är nog ganska vedertaget en benämning på indiskt te med kryddor i, och detta må vara det rätta, men i massajbyn kallade dem sin dryck för "Chai". Chai bestod av getmjölk med te och socker. Man kokade helt enkelt upp getmjölk, hällde i svarta teblad och lät dem dra. Fiskade upp tebladen och hällde en massa socker i! En kopp Chai, ca 1,5 dl, kunde innehålla säkert 2-3 msk socker. Denna dryck innehöll mycket energi, vilket var bra för massajerna då de inte har så mycket mat. Massajerna drack Chai flera gånger om dagen och de bjöd alltid på Chai när man besökte dem. Det är som en oskriven regel bland massajer - får man gäster så bjuder man på Chai. Även jag fick gång på gång laga Chai till alla massajer som med jämna mellanrum besökte mig och mina vänner i huset som vi bodde i. Om man någon gång glömde att bjuda på Chai kunde massajerna bli riktigt förolämpade.
Jag hjälper, så gott jag kan, till med morgonmjölkningen av familjens enda get.
Första gången jag drack Chai tyckte jag det var riktigt gott. Sött och lent i smaken :) Men sedan, när jag ibland blev tvungen att dricka det flera gånger om dagen, så tröttnar man lätt och blir trött på det. Men nu kan jag sakna det ibland, det söta goda chaiteet från massajland.
Chai med chapati (platt bröd) och stekt ägg. Sedan Mandazi, "friterade degklumpar", tilltugg till Chai.
/Helena
Rostad müsli med vanilj, kanel & kardemumma
Igår gjorde jag egen müsli. Orginalreceptet är ifrån Toppform, men sedan har jag gjort lite justeringar i det. Hade riktigt otur när jag gjorde den igår då jag tappade hela första plåten på golvet! Typiskt. Fick göra om allt och dessutom dammsuga köket igen, vilket jag hade gjort precis innan. Men men, tillslut blev det färdig müsli iaf. Och denna är såå god! Gör den - och det är svårt att gå tillbaka till köpemüsli igen! :P
Du behöver:
* 400 g rågflingor, havreflingor och dinkelflingor (om man vill göra müslin glutenfri är det bara att ta 400 g specialframtagna havregryn för glutenintoleranta)
* 3 msk solrosfrön
* 2 msk rapsolja
* 1 msk flytande honung
* 4 msk vatten
* 2 msk kardemumma
* 2 msk kanel
* 100 g nötter (jag använde mandel och hasselnötter)
* 100 g torkade aprikoser
* 100 g katrinplommon
* 1 vaniljstång
* 3 msk physillumfrön
Gör så här:
Blanda flingorna och solrosfröna med kanelen och kardemumman. Lägg ut det på bakplåtspapper på en plåt. Droppa över vatten, olja och honung och blanda runt. Ställ in i ugnen på 225 grader. Finhacka nötterna. När blandningen stått inne i 10 min i ugnen tar du ut plåten och strör över de hackade nötterna. Ställ in plåten igen och rosta ytterligare 5 minuter.
Låt blandningen svalna. Blanda sedan med de grovhackade aprikoserna och katrinplommonen, samt physillumfröna. Skåra vaniljstången och lägg i blandningen. Lägg allt i en burk och sätt på lock. Låt den stå så att den hinner ta smak av vaniljstången.
/Helena
Tonfiskpasta med citron
Detta behövs till 2 portioner:
* ca 150-200 g tagliatelle
* 1 burk tonfisk i vatten
* 10 st körsbärstomater
* ½ rödlök
* 1 citron
* fryst dill (eller färsk)
* lite olja
* salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan. Skala och hacka rödlöken fint. Dela körsbärstomaterna i halvor. Tvätta citronen noga. Riv sedan skalet och pressa juicen. Blanda juice- och citronskal med avrunnen tonfisk, rödlök, tomater och en liten skvätt olja i en skål. Blanda ner pastan. Salta och peppra och strö över dill efter smak. Av den frysta behöver man rätt mycket.
Detta blev väldigt syrligt och gott och gick snabbt att göra! Ett annat bra tips är att bara göra pastablandningen, utan tonfisk. Och istället servera pastan till en bit ugnsstekt lax med citronpeppar på. Det tror jag kan bli smaskens!
/Helena
Premiär för bakning av surdegsbröd!
I torsdag fick jag en liten burk med "grundsur", en startkultur till surdeg, av en klasskamrat. I fredags "matade" jag denna degen samt satte igång en jäsblandning med jäst, vatten och rågmjöl. Idag har jag bakat surdegsbröd för första gången (men det blir inte sista!) och det var verkligen roligt. Själva bakandet är inget svårt, det är mest att det tar lång tid då brödet skall jäsa och vila ganska länge i omgångar. Jag blandade massa russin samt hackade hasselnötter i mitt bröd. Tyvärr hade jag glömt att köpa Special-vetemjöl, utan det blev vanligt vetemjöl jag använde, vilket resulterar i att jag tappade lite "höjd" på brödet. Special-vetemjöl innehåller en högre halt av protein än vanligt mjöl, vilket ger bröden lite mer höjd.
Och hur smakade mitt bröd? Muuuumms!!! Det var såå gott! Så mycket smak i brödet! Skorpan blev väldigt krispig och god. Varför surdegsbröd smakar så mycket är för att den långa jäsningstiden gör så att degen hinner utveckla mer aromer. Sen blir det väldigt krispig skorpa på surdegsbröd, och det är i skorpan som mest aromer sitter. Ju mer skorpa som bildas, desto mer aromämnen bildas. När brödet svalnar efter gräddningen vandrar aromämnen från skorpan till brödinkråmet. Ju mer skorpa alltså, desto mer aromämnen hamnar även i inkråmet.
Andra fördelar med surdegsbröd är att brödet inte blir så torrt som andra bröd annars lätt kan bli. Det låga pH som blir i brödet, p.g.a. surdegsstartkulturen, ändrar stärkelsens form i brödet. Detta gör att mjölet kan ta upp mera vatten och ger en optimal vattenhållning i brödet vid surdegsbakning.
Surdegsbröd är också väldigt bra eftersom det ger ett högre järnupptag i kroppen än vanligt bröd. Vanliga bröd innehåller ett ämne som heter Fytat som hindrar järnupptaget i vår kropp. Men tack vare det låga pH i surdegsbrödet aktiveras enzymer som bryter ner Fytat.
Så här kan du själv starta en grundsur (om du inte som jag kan få en bit av en kompis):
Steg 1: Blanda 100 g rågmjöl med 100 ml vatten i en glas- eller plastburk med lock. Låt den stå i i 20-30 grader (ovanpå kylskåpet brukar det vara lagom varmt) i 48 h. Rör om någon gång per dag.
Steg 2: Blanda en matsked av steg 1 med ytterligare 100 g rågmjöl och 100 ml vatten. Låt denna stå i ytterligare 20 h i 20-30 grader. Grundsuren håller sig sedan bra i kylen.
Om grundsuren luktar syrligt och friskt är den klar att använda för surdegsgörningen.
Man kan även använda jäst, yoghurt, honung, rivet äpple eller russin i starten.
Recept på just mitt bröd får bli en annan gång. Men det finns massa recept att hitta på nätet. Rekommenderar verkligen att testa detta. Det vart lite krångligt, men väldigt kul. Jag börjar bli lite av en expert på bakning nu.. Vi har ju nämligen tenta på bland annat bakning nästa onsdag. Bara att plugga på!
Ska ta med en bit bröd hem nästa vecka och se vad familjen tycker om min surdegsbakning!
/Helena
Besök på Ofvandahls konditori i Uppsala
Café Ofvandahls i Uppsala är ett av mina favoritfik här, och jag har provat mig igenom en del... Inredningen är gammal och det är väldigt mysigt där. Stolar med tjocka uppstoppade kuddar, knarrande golv, gamla tavlor och lampor på väggarna. Caféet grundades redan 1878 och byggnaden är kulturminnesmärkt. Synd bara att det på väggen sitter en skylt där det står "Läxläsning förbjuden" då jag annars verkligen kunnat tänka mig att sitta där i flera timmar och plugga med fika. Speciellt nu när tentan stundar och det blir långtråkigt att sitta hemma och läsa hela tiden.
Ofvandahls konditori nämns faktiskt i Owe Thörnqvists låt "Ett litet rött paket", så lite välkänt är det allt.
Ofvandahls är beläget på Sysslomansg. 5 i Uppsala och det har öppet mån-fre kl. 7.30-18, lör kl. 9-17, sön kl. 11-17.
/Helena
Nya bestämmelser om nyckelhålsmärkning av bröd
Tänkte idag skriva lite om nya regler för nyckelhålsmärkning av bröd som kommer att införas under 2009. Detta kommer verkligen innebära stora förändringar, så jag rekommenderar er att läsa texten jag skrivit nedan! Det passar verkligen bra med ett inlägg om bröd idag, eftersom jag har bakat bröd hela dagen! Vi har nämligen haft bakningslaboration i skolan idag. Jag bakade bland annat årets första lussekatt :) Min labbgrupp gjorde även glutenfritt bröd, hålkakor samt ett brödbakningstest då vi hade olika fiberhalt i fyra sorters bröd. Det blev en massa bröd att äta till luch. Förutom att smaka våra bröd fick vi också bröd från de andra labbgrupperna. Det var foccacia, bagels, yoghurtbullar, kringlor, knäckebröd, grahamsbullar, scones m.m. Är väääldigt mätt på bröd nu!
Nya bestämmelser om nyckelhålsmärkning av bröd
Symbolen "Nyckelhålet" är en märkning som finns på vissa livsmedel för att hjälpa oss konsumenter att hitta de hälsosammare alternativen inom en viss produktgrupp. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. För olika grupper av livsmedel gäller olika villkor. Nyckelhålsmärkt bordsmargarin får till exempel innehålla mycket mer fett än nyckelhålsmärkt mjölk. Men en nyckelhålsmärkt mjölk har alltså "bättre" innehåll än en mjölk som inte är nyckelhålsmärkt. Om man väljer en nyckelhålsmärkt vara vet man alltså att den är ett hälsosammare alternativ än motsvarande livsmedel som inte får nyckelhålsmärkas.
För att få märka livsmedel med nyckelhålet måste de uppfylla vissa villkor som bestäms av Livsmedelsverket. Villkoren - om hur mycket fett, fibrer, socker och salt ett nyckelhålsmärkt livsmedel får innehålla - bygger på Nordiska Näringsrekommendationer som är baserade på vetenskaplig forskning.
De regler som gäller för nyckelhålsmärkning just nu bygger på bestämmelser från år 2005. Jag fick precis veta i skolan att andra regler för nyckelhålsmärkning, av vissa produkter, kommer införas under 2009. Bland annat andra bestämmelser för nyckelhålsmärkning av mjukt bröd. I skrivande stund är reglerna för att nyckelhålsmärka mjukt bröd dessa:
* Brödet får ha en fetthalt på max 7 g fett/100 g bröd.
* Brödet får inte innehålla mer än 10 g mono- och disackarider (sockerarter) per 100 g.
* Natriumhalten i brödet får vara max 600 mg/100 g.
* Brödet ska innehålla minst 4,5 g kostfiber/1000 kJ av brödet. (Alltså 1,9 g kostfiber/100 kcal av brödet.)
De nya reglerna innebär stora förändringar och många många bröd (antagligen flera av dem du äter nu) kommer att mista sin nyckelhålsmärkning om inte tillverkaren ändrar sitt recept. De förändringar som görs är att mjukt bröd med nyckelhålsmärkning max kommer att få innehålla 5 g sockerarter. Alltså en halvering av sockret! Natriumhalten ska ner till (detta värdet är jag dock lite osäker på, men jag tror att det blir 200 mg) och brödet måste innehålla minst 5 g kostfiber/1000 kJ samt minst 25 % fullkorn. Detta är riktigt drastiska förändringar och det ska bli spännande att se vilka bröd som får ha kvar sin märkning, samt vad brödtillverkarna ger för respons på de ändrade reglerna. Jag tycker de nya reglerna känns bra. En gräns på ex. 10 g socker/100 g bröd som det är just nu, känns faktiskt väldigt högt. Mer nyttigt bröd i hyllan framöver alltså, hoppas jag! :)
Även om jag är trött på bröd just nu, så kommer det till att bli mer brödbak i helgen. Idag fick jag nämligen en liten burk med en surdeg av en kompis. Imorgon ska jag "mata" den och sedan ska jag baka surdegsbröd i helgen. Ska bli mycket spännande att testa på!
/Helena
Vitchokladtårta med mandelbotten
För några veckor sedan gjorde jag och en korridorskompis en tårta. Vi bjöd den på spanjorerna som också bor i min korridor, och de blev mäkta imponerade över vår bakkonst! :) Tårtan var till och med så god, att när en av spanjorerna fyllde år i helgen, ville hon ha denna tårta till sin födelsedag. Så i helgen blev det ett kärt återseende och ätning av den goda tårtan igen! Jag fick äran att lägga ut receptet på min blogg, för att ni också ska kunna laga och njuta av denna underbara kreation. Min korridorsvän Fredrik har fått receptet från sin mormor.
Ingredienser:
* 200 g vit choklad
* 4 äggulor
* 1 dl vit sirap
* 1 ½ dl + 3 ½ dl vispgrädde
* 2 gelatinblad
Mandelbotten:
* 150 g sötmandel
* 2 ½ dl florsocker
* 4 äggvitor
Garnering:
* färska eller frystinade bär (ex. jordgubbar eller hallon)
Gör så här:
Mal mandeln i en mandelkvarn. Blanda samman med florsockret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda ner mandeln och florsockret med äggvitan. Häll i en teflonform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen 175 grader i 15 minuter.
Lägg äggulorna 1 ½ dl grädde och sirapen i en kastrull och sjud under vispning tills det tjocknar. Blanda ner den smälta vita chokladen. (Smält i vattenbad eller i micron.)
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Lägg dem sedan i chokladblandningen. Vispa 3 ½ dl grädde och rör ner i den avsvalnade chokladmassan. Häll ovanpå mandelbottnen och ställ sedan tårtan i frysen över natten.
Ta fram tårtan en stund innan servering och garnera den med bär.
/Helena
Kamutvete
I lördags var jag ute och promenerade med tre kompisar och vi gick till Hågaby som är en ekologisk by belägen i Uppsalas utkant. Där finns en liten butik som säljer ekologiska, KRAV-märkta, rättvisemärkta och biodynamiskt odlade produkter. Det fanns många olika produkter och det var väldigt trevligt att gå runt där och titta. En produkt som hette "Kamutvete" såg så spännande ut i påsen, så jag var tvungen att köpa och testa den. Kamutvete använder man istället för pasta, ris, bulgur, etc.
Kamutvete kommer ursprungligen från Egypten. Det sägs att man hittade spår av Kamut i pyramiderna och att det sedan togs till Kanada och började odlas där. Numera odlas Kamut i alla fall bl.a. i Nordamerika. Namnet "Kamut" är ett gammalt egyptiskt ord för vete som betyder "Soul of the Earth".
Det som skiljer Kamut-vetet från "vanligt" vete är att Kamut är större och innehåller mer protein, vitaminer och mineraler än vetet. Kamut beskrivs att det ska smaka lite nötigt och sött, vilket jag nog kan hålla med om. Jag tycker smaken är ganska lik "matvete", men jag tycker Kamut är lite hårdare i konsistensen. Mycket tuggmotstånd, vilket jag gillar. Man blev hur som helst väldigt mätt av Kamutvete, upptäckte jag igår när jag för första gången tillagade och åt produkten. Man kan nog använda Kamut till allt möjligt - i risrätter, som tillbehör istället för ris, pasta o.s.v., och även i sallader och t.ex. i vegetariska biffar. Jag åt Kamutvetet med en kycklinggryta, vilket passade väldigt bra.
Kamutvetet jag tillredde skulle sköljas och sedan kokas i 45 minuter. Det finns dock Kamutvete i butiken (bl.a. Frebaco säljer ett KRAV-märkt Kamutvete) som skall koka endast i 10 minuter.
Källor: http://www.babajan.com, http://www.frebaco.se
Det kan vara kul att testa lite nya produkter ibland!
/HelenaChokladföljetång Del 2 - Lindt Excellence - "A touch of sea salt"
Dags att recensera choklad nummer två som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen ett helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=jättebra!
Lindt Excellence - "A touch of sea salt" blev jag väldigt nyfiken på att smaka när jag såg reklam för den i en tidning. Kan det verkligen vara gott att blanda in salt i choklad? Sen måste jag erkänna att förpackningen ser väldigt lockande ut, den är grymt snygg i lila och rosa nyanser!
En sak som jag dock snabbt upptäckte när jag köpt chokladen var att kakaoinnehållet i denna produkt endast är minst 47 %. Detta tyckte jag var lite förvirrande då det på framsidan står "Dark" med stora bokstäver. Visserligen är det så att för att en choklad ska få kallas "mörk" behöver den bara innehålla minst 35 % kakaomassa, men jag kan ändå känna att detta var lite vilseledande för konsumenten. Jag själv uppfattade det i alla fall som att den skulle innehålla typ minst 70 % kakao.
Saltflingor står för 0,3 % av innehållet (vilket känns väldigt lite när det ändå är namnet på produkten) samt så innehåller chokladen även tillsatt arom av vanilla. (ej riktig vanilj)
Chokladen var god och ganska krämig i sin smak. Dock kände jag inte av någon större mängd salt i den. Men det kanske egentligen är det som gör den god, för är salt i choklad verkligen gott? Detta choklad känns mest som ett knep att sälja choklad. Jag skulle lika gärna kunna ätit ett "vanligt" billigt choklad för jag känner knappt någon skillnad.
Pris: ca 22 kr för 100 g
Next up! - Marabou Premium "Figs & almond"
/Helena
Äppelmos
Jag blev i helgen inspirerad av en nära vän som gjort äppelmos, och tänkte att jag skulle göra en sats själv eftersom dessutom min hemlagade hallonsylt precis tagit slut. Det är jättelätt att göra äppelmos, min kompis hjälpte mig och tipsade hur jag skulle göra.
Ingredienser:
* ca 8 äpplen (jag använde Cox orange)
* 1 dl vatten
* ev. socker (jag använde ¼ dl)
* 1 krm natriumbensoat + 2 tsk till sterilisering av burkar
Gör såhär:
Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en gryta med vattnet och koka upp. Mosa sönder äpplena allt eftersom och låt det hela koka ca 20 min. Rör i ev. socker under kokningen. När äppelmoset kokat färdigt tar du 1 krm natriumbansoat och rör ut i en matsked av moset. Rör sedan ner det och blanda med moset i grytan.
Värm 2 dl vatten och tillsätt 2 tsk natriumbensoat. Skölj de glasburkar du ska lägga moset i, med denna lösning.
Häll moset i burkarna. Klart!
(Man kan naturligtvis göra utan konserveringsmedel också. Man kan ju ex. frysa en del av moset istället.)
Vilken är er favoritäppelsort? Mina favoriter är för tillfället Ingrid Marie (söt, frisk och saftig) samt Pink Lady (syrlig, fast). Pink Lady är ju också ett äppelsortsnamn som passar mig bra :) Men jag köper inte dem så ofta då de är ganska dyra och transporteras långt ifrån. Nu under hösten får man passa på att köpa svenska äpplen då de är både billigare och bättre ur ett miljömässigt perspektiv.
/Helena
Vegetarisk höstmeny
Förrätt:
Creme Ninon - Grön ärtsoppa
Huvudrätt:
Svampbiffar med ugnsrostade grönsaker och rödvinssås
Efterrätt:
Ugnsbakade äpplen med marängtopping och fyllning
Jag går verkligen världens roligaste utbildning! :) Idag har vi haft redovisning i projektet "Medveten matlagning" där uppgiften har varit att sätta ihop en festlig trerätters måltid där man planerar utifrån näringsperspektiv och också miljöperspektiv.
Jag och mina tre klasskamrater valde att göra en vegetarisk höstmeny, och menyn kan ni se ovan. Som vegetarian är det viktigt att man får i sig tillräckligt med protein eftersom man inte äter kött, och därför passade det bra med en ärtsoppa till förrätt. Ärtor innehåller mycket protein och de växer också i Sverige, alltså transportsnålt. Vi gjorde soppan lite festligare genom det mousserande vinet som man häller på vid servering.
Till huvudrätt blev det svampbiffar där svampen, också svenskt och höstigt, var ekologisk. Det var också rostade mandlar och soyafärs i biffarna för att vi skulle få i oss lite fett. Rotgrönsaker är det säsong för i Sverige just nu, därför var de utmärkta att använda och rosta i ugn som tillbehör. Vi gjorde också till detta en rödvinssås. Så långt det var möjligt valde vi ekologiska och KRAV-märkta varor till maten.
Som efterrätt utgick vi från svenska äpplen, då det verkligen är säsong för dessa just nu. Och gjorde dem festliga med fyllning och topping, med ekologiska och KRAV-märkta produkter.
Vi är i full gång med matlagningen! På bilderna ses Ida fylla i kostnadsberäkning för måltiden, jag tar ut de rostade mandlarna och Sofia hackar rotgrönsaker.
Vi har också näringsberäknat vår trerätters middag och hela middagen innehåller 780 kcal för en person. (VI hade dock svårt att äta så mycket!) Detta kan jämföras med menyer på restauranger och i kokböcker där menyerna ofta kan ligga på 2000-3000 kcal. En tjej i min ålder behöver under en dag ca 2000 kcal, därför är vår meny mer rimlig ur ett hälsosamt perspektiv. I vår skoluppgift stod det att menyn fick innehålla 700-1000 kcal, och vi klarade alltså den gränsen bra.Det är också viktigt att man får i sig tillräckligt mycket av varje näringsämne, alltså fett, kolhydrater och protein. Om en måltid ex. inte innehöll något protein skulle det inte vara en bra komponerad måltid. Protein och kolhydrater ger 4 kcal/gram. För fett är värdet 9 kcal/gram. Vi har räknat ut hur mycket energi vår måltid innehåller och hur mycket energi varje näringsämne ger. Detta kan man sedan redovisa genom att ange hur många procent av energin som varje näringsämne står för. I Svenska Näringsrekommendationer (SNR) från 2005 står skrivet att, för att få en bra balansering i kosten, ska 10-20 % av energin komma från protein, 50-60 % av energin komma från kolhydrater och 25-35 % av energin ska komma från fett.
I vår trerätters middag såg energifördelningen ut såhär: Kolhydrater - 55 %, Fett - 29 % och Protein - 16 %. Helt perfekt alltså!!
Det har varit en väldigt rolig dag och maten blev verkligen jättegod! Ärtsoppan kommer jag verkligen att göra igen. Svampbiffarna likaså, de var hur goda som helst. De måste jag bjuda min familj på! Rödvinssåsen blev dock lite smaklös, ett tips är att krydda den lite mera. Efterrätten blev också god (vilket jag ju visste redan :P) och en bra och lätt avslutning på en mycket god måltid!
Recepten till hela middagen finner ni i inlägg nedan. Efterrätten finner ni i ett tidigare inlägg, under "Provlagad äppeldessert".
/Helena
Huvudrätt: Svampbiffar med ugnsrostade rotgrönsaker och rödvinssås
* ½ kg blandad färsk svamp t ex ekologiska champinjoner, kantareller, ekologiska Shi-take
* 2 dl KRAV sojagranulat (sojafärs)
* 1 finhackad gul lök
* 3 finhackade vitlöksklyftor
* 1 dl finhackad bladpersilja
* 1 msk torkad eller färsk timjan
* salt och svartpeppar
* 2 msk japansk soja
* 1 dl KRAV ströbröd
* ekologiskt vetemjöl till bindning
* 1 dl rostad hackad mandel
Gör så här:
Förväll svampen i några matskedar vatten och låt all vätska koka in i svampen. Stek den sedan lätt i olivolja, ställ av från plattan och låt svalna. Blötlägg sojagranulatet i saltat vatten och fräs den sedan med lök, vitlöken och sojan.
Hacka mandeln och rosta i 150 grader i ugnen i ca 10 minuter.
Mixa den förvällda svampen grovt i matberedare och blanda den sedan med sojagranulatet, hackade mandeln, ströbröd och örter, smaka av med salt och peppar.
Beroende på hur mycket vätska svampen innehåller kan det vara nödvändigt att tillsätta mjöl som bindningsmedel. Gör därför ett stekprov och se om du är nöjd med resultatet. Stek biffarna på medelhög värme i olivolja tills de får en fin stekyta på varje sida.
----------
Rotgrönsaker i ugn ingredienser:
* 2 st potatisar
* 1 st KRAV rödlök
* 2 st KRAV morötter
* 3 st rödbetor
* 2 st KRAV palsternacka
* 1 st zucchini
* 1 st kålrot
* ekologisk olivolja
* salt, peppar och timjan
Gör så här:
Skär rotfrukterna i lagom stora bitar. Blanda med olja och salta, peppra och strö över timjan. Ugn 200-225 grader i ca 40 minuter. Zucchinin samt rödlöken kan man lägga in efter halva tiden i ugnen, annars blir de för mjuka.
----------
Rödvinssås ingredienser:
* 2 KRAV morötter
* 1 KRAV rödlök
* 2-3 vitlöksklyftor
* 1 tomat
* 1 tsk timjan
* ½ tsk KRAV rosmarin
* 1 ekologisk buljongtärning
* ¼ röd chili
* ½ röd paprika
* ½ msk ekologisk olivolja
* salt och svartpeppar
* 375 ml ekologiskt rödvin OBS! Ej ekfats-lagrat.
* 1 msk maizena
* ev kanel, färsk ingefära
Gör så här:
Hacka grönsakerna grovt och fräs dem i stor kastrull tills de har fått ordentligt med färg, slå på vin och lika mycket vatten (375 ml), grönsakerna ska vara täckta av vätskan. Koka upp och låt sjuda ca 30 min. Dra av kastrullen från spisen och låt såsen dra i en timme. Sila av grönsakerna och reducera såsen till önskad smak och koncentration. Red av med lite maizena löst i rödvin.
Matlagning pågår...
/Helena
Förrätt: Creme Ninon – Grön ärtsoppa
Ingredienser till 4-6 port:
* 2 st scharlottenlökar
* 4 persiljekvistar (KRAV-märkta)
* 1 l ekologisk grönsaksbuljong (tärning + vatten)
* 2 dl ekologiskt torrt vin alt. matlagningsvin
* 1 påse, 600 g, KRAV-märkta djupfrysta gröna ärtor
* 1 dl lätt crème fraiche
* salt och vitpeppar
* en skvätt champange/mosserande vin
Här ser ni hur det mousserande vinet bubblar fint i soppan när man precis hällt i det.
Gör så här:
Ansa och skär lök i bitar. Koka dem i buljongen med persiljekvistarna och vinet i 30 minuter.
Sila och häll tillbaka. Koka ärterna i 5 minuter.
Sila och kör dem i mixer tillsammans med lite av buljongen. Häll i resten av buljongen.
Koka upp soppan och vispa i crème fraiche. Krydda och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll upp soppan i tallrikar och klicka en extra liten klick lätt crème fraiche i varje tallrik. Garnera med en liten persiljekvist.
Häll på en skvätt champagne i varje tallrik i och med servering.
/Helena
Tranbärsgodis med pepparkakor
Efter två lite tyngre inlägg om näring och hälsa, väger jag nu upp det hela med ett litet godisrecept. Detta receptet bara kom upp i mitt huvud som en rolig idé och igår testade jag att göra det. Det är ett godisrecept som passar väldigt bra till jul, eftersom pepparkakorna gör att det smakar lite juligt. Men naturligtvis kan man göra och äta dem till vilket tillfälle som helst. Det är ju roligare att göra sitt eget godis än att köpa! O jag tyckte de blev så sött rosa också. Och smaken, Mmmm... de blev verkligen, ursäkta uttrycket men, sjukt goda!!!
* 100-150 g vit choklad
* 5 torkade aprikoser
* ca 8 st pepparkakor
* några droppar röd karamellfärg
* ev. knäckformar
Gör så här:
Hacka tranbären och aprikoserna i små bitar. Smula sönder pepparkakorna så smått det går. (Lägg dem ex. i en plastpåse och banka med något hårt på dem.)
Välj 100-150 g choklad beroende på hur kladdiga du vill ha godisarna. Gärna vit choklad med högre kvalité, det lönar sig i smaken. Smält den vita chokladen i en skål mikron. Kör den på full effekt i omgångar av 30 sekunder tills den är smällt.
Droppa några droppar röd karamellfärg i den vita chokladen och rör om. Blanda ner pepparkakssmulorna och frukten i chokladen. Klicka ut i knäckformar eller till små toppar på ett bakplåtspapper. Toppa med ett litet tranbär på varje godis.
/Helena
Mat enligt S.M.A.R.T-modellen
Vi människor måste börja tänka mer på vad vi stoppar i oss. Både för hälsans skull och för miljöns skull. Det är mycket att ta hänsyn till och tänka på när man handlar och äter mat.
SMART-modellen är en modell som utarbetats av Centrum för Tillämpad Näringslära (CTN) i Stockholm. Modellen behandlar vad vi väljer att stoppa i kundvagnen, om hur varorna produceras samt transporterna av varorna. Allt för ett mer hållbart sätt att äta, både för hälsan och för miljön.
Om du äter enligt SMART minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.
Om du väljer SMART-mat så hjälper du miljön genom att minska påverkan på klimatet, minska giftspridningen i naturen, minska övergödningen samt hjälper till så att vi kan bevara värdefulla odlingslandskap.
Varje bokstav i SMART behandlar punkter om hur vi ska äta:
S - Större andel vegetabilier
Det går åt mycket mer resurser för att producera kött än för att producera vegetabilier. Det är därför bättre om vi väljer att äta en större andel vegetabilier, som t.ex. baljväxter (ärtor, bönor, linser) som ger samma typ av näring som kött.
Byt i alla fall en fjärdedel av det köttet du äter mot baljväxter. Trots att vi bör minska konsumtionen av kött finns det fler skäl varför vi borde fortsätta äta det: Dels är kött en bra källa för zink och järn. Dels är vårt odlingslandskap i Sverige beroende av betande djur.
M - Mindre tomma kalorier
I Sverige går nästan halva matkostnaden hos konsumenterna åt till inköp av "tomma kalorier". Dessa ger en fjärdedel av vårt kaloriintag. Tomma kalorier är varor som chips, läsk, vin, godis etc, som innehåller mycket energi/kalorier men har lågt innehåll av näringsämnen. Denna punkt i SMART vill att vi ska halvera intaget av tomma kalorier. Ett tips är att man ska tänka "antingen eller". Välj choklad eller glass, godis eller chips, inte båda.
A - Andelen ekologiskt ökas
Köp ekologisk och KRAV-märkta produkter så långt det går! KRAV-märket är en garanti för att maten produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Märket visar också att maten är ekologiskt producerad och att man tar större hänsyn till djurens beteenden.
R - Rätt kött och grönsaker
Det gäller inte bara att välja det som är nyttigt, utan det som är nyttigt + bra för miljön. Genom att äta betskött av nöt och lamm kan man bidra till att bevara odlingslandskapet. Gris och kyckling håller inga hagmarker öppna och föds oftare upp på importerat kraftfoder. Köttet innehåller också mindre järn. Så välj minst lika mycket nöt och lamm, som du äter gris och kyckling. Och helst ska köttet vara KRAV-märkt eller naturbeteskött.
Vi ska också välja rätt sorts grönsaker. Ät mer grövre grönsaker! De ger mer näring och är billiga, tex. morötter, vitkål, broccoli, lök, rädisor, och purjolök. Minska på grönsaker som gurka, tomat och sallad som är väldigt resurskrävande. Ett kilo växthusodlade tomater kräver lika mycket energi för att produceras som 30 kilo morötter.
T - Transportsnålt
Välj mer närproducerad mat. Minimera bilturerna till affären. Säsongsanpassa ditt matval. (Läs mer i ett tidigare inlägg om att välja frukt och grönt efter säsong.) Om vi väljer mat som är närproducerad minskar vi ner på transportsträckorna och därmed också utsläppen. Välj hellre bröd som är bakat i din stad, än i en stad långt ifrån. Välj hellre frukt från Sverige än från Argentina, osv. För att ta ett exempel är medeltransportavståndet till Stockholm för vindruvor 620 mil, för svenska äpplen är det 50 mil.
Att äta enligt SMART innebär att man ska välja lite annorlunda, jämfört med vad som är vanligt idag. Realistiska förändringar, utan förbud, som på lång sikt leder till både bättre hälsa och mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tycker att det är ett jättebra koncept som hjälper oss hur vi ska tänka när vi handlar och äter. Vi använder oss också av SMART i min dietistutbildning, vilket känns väldigt bra - att vi inte bara har fokus på näringsfrågor utan även på miljön.
Har ni frågor om SMART eller är det något som är oklart? Mejla mig gärna isåfall: [email protected]
/Helena
Ost bra för tandhälsan?
Idag har jag varit i skolan från 8-16 och i stort sett provsmakat olika ostar och olika sorters mjölkprodukter hela dagen. Jag är minst sagt lite slut i magen efter dagen, det är jobbigt att oavbrutet småäta under en hel dag. Vad ska tandläkaren säga om det? kan man ju undra. Men om nu tandläkaren skulle bli arg över detta kan jag i alla fall upplysa denne om att jag ju åt ost idag, vilket tydligen kan vara bra för tänderna! Det finns tydligen en del studier gjorda som pekar på att personer som äter hårdost (alltså sån ost man skivar och har på mackan, i gratänger m.m. osv.) har bättre tandhälsa än de som inte äter ost. Varför det skulle kunna vara såhär är för att
* Ost bidrar till att behålla pH-värdet i munnen på en jämn nivå och på så sätt hämma de frätande syrorna som löser upp tandemaljen.
* Proteinerna i ost har speciella egenskaper som gör det svårt för bakterier att fastna på tänderna.
* Ost verkar kunna stimulera salivflödet, och när salivflödet ökar minskar risken för hål i tänderna.
En del studier visar också på att ost kan bygga upp skadad emalj och stärka tänderna. Sannolikt är det kombinationen av kalcium, fosfor och ett speciellt protein (kasein) som finns i ost som stärker tandemaljen och gör den tåligare mot kariesangrepp.
Detta berättade en gästföreläsare för oss idag. Nu var detta något som http://www.ostframjandet.se/ skrivit om. De kan ju vara något "partiska", men jag tror säkert att det ligger i alla fall en liten sanning i det hela. Vår lärare fick oss i alla fall att ta en "ost-shot" efter maten. Ett litet glas, med ostkuber, små äppelbitar och några cashewnötter i, som vi svepte efter ett "Skål". En ganska spännande kombination, och jättebra ju, om det är bra för tänderna.
Men efter provsmakning av 18 olika sorters ostar idag, känner jag mig inte speciellt sugen på ost för tillfället. Inte ens på feta eller mozzarella...
/HelenaBönsallad med kronärtskocka
Detta recept har jag hittat grunden till i ett nummer av Ica-kuriren, men har sedan ändrat det lite. Jag blev så nyfiken på att laga mat med kronärtskocka i, för det har jag aldrig gjort, men kommer absolut att göra igen! En väldigt god bönsallad som känns lite festligare :) och man blir väldigt mätt!
Detta behövs till 2 portioner:
* 1 burk kronärtskockor
* lite olja
* 1 tsk tomatpuré
* 1 tsk balsamvinäger
* 1 burk cannellinibönor, sköljda och avrunna
* 10 körsbärstomater
* ca 1 dl svarta oliver
* 3 salladslökar
* 1 mozzarellaost (150 g)
* salt och svartpeppar
Gör så här:
Dela kronärtskockorna i mindre bitar och fräs dem i lite olja tillsammans med tomatpurén och balsamvinägern. Dela tomaterna i halvor, skiva salladslöken och dela mozzarellaosten i mindre bitar. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med en skiva grovt bröd till.
/Helena
Provlagad äppeldessert
På fredag ska vi ha en examination i skolan som heter "Medveten matlagning" vilken går ut på att man ska laga till en festmåltid på tre rätter. Men inte vilken festmåltid som helst, utan en festmåltid med ett tema där man också är väldigt medveten om vad maten innehåller (näringsberäknad) samt att man tänker över vilka råvaror man använder, för miljöns skull. Jag och tre kurskamrater skall laga till en "Vegetarisk höstmåltid". Som läxa denna helgen har jag provlagat efterrätten vi ska servera. Dels för att se hur mycket vi behöver laga till, ev. justera receptet och sedan skulle jag också näringsberäkna det hela. Det var första gången jag näringsberäknade en enda rätt, men det var intressant att se resultatet.
Här kommer i alla fall receptet på äppeldesserten. De andra rätterna till vår meny presenterar jag och visar efter vår examination på fredag :)
Ugnsbakade äpplen med marängtopping och fyllning
Ingredienser till fyra äpplen:
* 4 svenska äppel
* 1 ekologisk äggvita
* ¼ dl ekologiskt strösocker
* 20 g (ca 16 st) KRAV-märkta hasselnötter
* 20 g rättvisemärkt choklad
* 100 g Kesella vanilj
* kanel och kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär av ett "lock" på varje äpple och gröp ur kärnhuset. Skär också av en liten bit i botten på varje äpple så att de kan stå stadigt i ugnen. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
Vispa äggvitan och sockret tills det blir tjockt och blankt. Hacka chokladen och blanda med Kesellan. Lägg en klick av blandningen i hålet efter kärnhuset i varje äpple. Pudra över kanel och kardemumma och klicka sedan marängsmeten ovanpå. Hacka hasselnötterna grovt och strö över marängen.
Ställ äpplena i formen och sätt in i ugnen ca 15-20 minuter tills marängen fått fin färg.
/Helena
Halloweenfest med mat från olika länder
Igår hade vi Halloweenfest i korridoren och det var jätteroligt!! :)
Såhär snygg blev jag i min utklädnad tillslut:
Från vänster syns mina Halloweenkladdkakor (de tog slut fort) med en skål grädde med oranga gelehallon i. Sedan min pastasallad längst bak i bild. Potatis med en god sås till, gjord av spanjorerna, samt spansk omelett. Längst upp till höger en ris- och grönsaksblandning gjord av en tjej från Turkiet. Och längst ner till höger en blandning av korv och ost, friterat i ett 'skal', också från Turkiet. Allt var väldigt gott!!
Alla vet väl hur man gör pastasallad så det behövs väl inget recept. Men denna salladen var väldigt bra om man vill göra en sallad som räcker till många men ändå känns lite finare. Jag hade i pasta, isbergssallad, rödlök, körsbärstomater, svarta bönor, strimlade soltorkade tomater, svarta oliver och fetaost. Sedan ringlade jag över oljan från fetaostburken samt toppade med lite pumpafrön. (för krispigheten och utseendets skull och för att det var Halloween.)
/Helena