Vegetarisk höstmeny

  
Förrätt:
Creme Ninon - Grön ärtsoppa

Huvudrätt:
Svampbiffar med ugnsrostade grönsaker och rödvinssås

Efterrätt:
Ugnsbakade äpplen med marängtopping och fyllning

Jag går verkligen världens roligaste utbildning! :) Idag har vi haft redovisning i projektet "Medveten matlagning" där uppgiften har varit att sätta ihop en festlig trerätters måltid där man planerar utifrån näringsperspektiv och också miljöperspektiv.

Jag och mina tre klasskamrater valde att göra en vegetarisk höstmeny, och menyn kan ni se ovan. Som vegetarian är det viktigt att man får i sig tillräckligt med protein eftersom man inte äter kött, och därför passade det bra med en ärtsoppa till förrätt. Ärtor innehåller mycket protein och de växer också i Sverige, alltså transportsnålt. Vi gjorde soppan lite festligare genom det mousserande vinet som man häller på vid servering.

Till huvudrätt blev det svampbiffar där svampen, också svenskt och höstigt, var ekologisk. Det var också rostade mandlar och soyafärs i biffarna för att vi skulle få i oss lite fett. Rotgrönsaker är det säsong för i Sverige just nu, därför var de utmärkta att använda och rosta i ugn som tillbehör. Vi gjorde också till detta en rödvinssås. Så långt det var möjligt valde vi ekologiska och KRAV-märkta varor till maten.

Som efterrätt utgick vi från svenska äpplen, då det verkligen är säsong för dessa just nu. Och gjorde dem festliga med fyllning och topping, med ekologiska och KRAV-märkta produkter.


 

    
Vi är i full gång med matlagningen! På bilderna ses Ida fylla i kostnadsberäkning för måltiden, jag tar ut de rostade mandlarna och Sofia hackar rotgrönsaker.


Vi har också näringsberäknat vår trerätters middag och hela middagen innehåller 780 kcal för en person. (VI hade dock svårt att äta så mycket!) Detta kan jämföras med menyer på restauranger och i kokböcker där menyerna ofta kan ligga på 2000-3000 kcal. En tjej i min ålder behöver under en dag ca 2000 kcal, därför är vår meny mer rimlig ur ett hälsosamt perspektiv. I vår skoluppgift stod det att menyn fick innehålla 700-1000 kcal, och vi klarade alltså den gränsen bra.Det är också viktigt att man får i sig tillräckligt mycket av varje näringsämne, alltså fett, kolhydrater och protein. Om en måltid ex. inte innehöll något protein skulle det inte vara en bra komponerad måltid. Protein och kolhydrater ger 4 kcal/gram. För fett är värdet 9 kcal/gram. Vi har räknat ut hur mycket energi vår måltid innehåller och hur mycket energi varje näringsämne ger. Detta kan man sedan redovisa genom att ange hur många procent av energin som varje näringsämne står för. I Svenska Näringsrekommendationer (SNR) från 2005 står skrivet att, för att få en bra balansering i kosten, ska 10-20 % av energin komma från protein, 50-60 % av energin komma från kolhydrater och 25-35 % av energin ska komma från fett.

I vår trerätters middag såg energifördelningen ut såhär: Kolhydrater - 55 %, Fett - 29 % och Protein - 16 %. Helt perfekt alltså!!

  
Vi dukade fint på bordet med brun och rosa duk, samt ett rosa-vitt jättefint porslin. Äppel-ljuslyktan gjorde jag som en enkel dekoration. Bara att karva ut ett hål och trycka ner ett värmeljus.


Det har varit en väldigt rolig dag och maten blev verkligen jättegod! Ärtsoppan kommer jag verkligen att göra igen. Svampbiffarna likaså, de var hur goda som helst. De måste jag bjuda min familj på! Rödvinssåsen blev dock lite smaklös, ett tips är att krydda den lite mera. Efterrätten blev också god (vilket jag ju visste redan :P) och en bra och lätt avslutning på en mycket god måltid!

Recepten till hela middagen finner ni i inlägg nedan. Efterrätten finner ni i ett tidigare inlägg, under "Provlagad äppeldessert".


/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback