Mat enligt S.M.A.R.T-modellen

Vi människor måste börja tänka mer på vad vi stoppar i oss. Både för hälsans skull och för miljöns skull. Det är mycket att ta hänsyn till och tänka på när man handlar och äter mat.

SMART-modellen är en modell som utarbetats av Centrum för Tillämpad Näringslära (CTN) i Stockholm. Modellen behandlar vad vi väljer att stoppa i kundvagnen, om hur varorna produceras samt transporterna av varorna. Allt för ett mer hållbart sätt att äta, både för hälsan och för miljön.


Om du äter enligt SMART minskar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Om du väljer SMART-mat så hjälper du miljön genom att minska påverkan på klimatet, minska giftspridningen i naturen, minska övergödningen samt hjälper till så att vi kan bevara värdefulla odlingslandskap.



Varje bokstav i SMART behandlar punkter om hur vi ska äta:


S - Större andel vegetabilier

Det går åt mycket mer resurser för att producera kött än för att producera vegetabilier. Det är därför bättre om vi väljer att äta en större andel vegetabilier, som t.ex. baljväxter (ärtor, bönor, linser) som ger samma typ av näring som kött.

Byt i alla fall en fjärdedel av det köttet du äter mot baljväxter. Trots att vi bör minska konsumtionen av kött finns det fler skäl varför vi borde fortsätta äta det: Dels är kött en bra källa för zink och järn. Dels är vårt odlingslandskap i Sverige beroende av betande djur.


M - Mindre tomma kalorier

I Sverige går nästan halva matkostnaden hos konsumenterna åt till inköp av "tomma kalorier". Dessa ger en fjärdedel av vårt kaloriintag. Tomma kalorier är varor som chips, läsk, vin, godis etc, som innehåller mycket energi/kalorier men har lågt innehåll av näringsämnen. Denna punkt i SMART vill att vi ska halvera intaget av tomma kalorier. Ett tips är att man ska tänka "antingen eller". Välj choklad eller glass, godis eller chips, inte båda.


A - Andelen ekologiskt ökas

Köp ekologisk och KRAV-märkta produkter så långt det går! KRAV-märket är en garanti för att maten produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Märket visar också att maten är ekologiskt producerad och att man tar större hänsyn till djurens beteenden.


R - Rätt kött och grönsaker

Det gäller inte bara att välja det som är nyttigt, utan det som är nyttigt + bra för miljön. Genom att äta betskött av nöt och lamm kan man bidra till att bevara odlingslandskapet. Gris och kyckling håller inga hagmarker öppna och föds oftare upp på importerat kraftfoder. Köttet innehåller också mindre järn. Så välj minst lika mycket nöt och lamm, som du äter gris och kyckling. Och helst ska köttet vara KRAV-märkt eller naturbeteskött.

Vi ska också välja rätt sorts grönsaker. Ät mer grövre grönsaker! De ger mer näring och är billiga, tex. morötter, vitkål, broccoli, lök, rädisor, och purjolök. Minska på grönsaker som gurka, tomat och sallad som är väldigt resurskrävande. Ett kilo växthusodlade tomater kräver lika mycket energi för att produceras som 30 kilo morötter.


T - Transportsnålt

Välj mer närproducerad mat. Minimera bilturerna till affären. Säsongsanpassa ditt matval. (Läs mer i ett tidigare inlägg om att välja frukt och grönt efter säsong.) Om vi väljer mat som är närproducerad minskar vi ner på transportsträckorna och därmed också utsläppen. Välj hellre bröd som är bakat i din stad, än i en stad långt ifrån. Välj hellre frukt från Sverige än från Argentina, osv. För att ta ett exempel är medeltransportavståndet till Stockholm för vindruvor 620 mil, för svenska äpplen är det 50 mil.



Att äta enligt SMART innebär att man ska välja lite annorlunda, jämfört med vad som är vanligt idag. Realistiska förändringar, utan förbud, som på lång sikt leder till både bättre hälsa och mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tycker att det är ett jättebra koncept som hjälper oss hur vi ska tänka när vi handlar och äter. Vi använder oss också av SMART i min dietistutbildning, vilket känns väldigt bra - att vi inte bara har fokus på näringsfrågor utan även på miljön.

Har ni frågor om SMART eller är det något som är oklart? Mejla mig gärna isåfall: [email protected]


/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback