Laktosintolerans

Olika intoleranser och allergier är väldigt viktigt att kunna. Innan jag läste ordentligt om detta blandade jag alltid ihop de olika allergierna och jag hade inte heller koll på vem som kunde äta vad o.s.v. Eftersom detta bara blir vanligare och vanligare är det viktigt att vi alla lär oss innebörden av de olika allergier och intoleranser som finns. Om man bjuder hem en vän med allergi/intolerans vill man ju kunna bjuda på bra och framförallt "säkra" rätter. Och det behöver inte alls bli tråkigt! Idag ska jag skriva lite om "Laktosintolerans".

Framöver kommer jag också att gå igenom bland annat glutenintolerans och mjölkproteinallergi.


Laktosintolerans

Mjölk innehåller mjölksocker, laktos. Laktos, som är en kolhydrat,  bryts ner i tunntarmen av enzymet Laktas till de mindre beståndsdelarna galaktos och glukos. Vissa människor har för lite laktas i tunntarmen vilket gör att laktosen i mjölken inte kan brytas ner. Istället fortsätter laktosen ner till tjocktarmen. Där bryts den ner av bakterier som under nedbrytningen bildar bl.a. gaser. Därför kan man få ont i magen, diarré och gasbildning om man som laktosintolerant äter laktos. Dessa symptom är obehagliga och gör ont, men är i sig inget farligt och skadar inte tarmen. Det är viktigt att skilja laktosintolerans från allergi - det rör sig alltså inte om en allergi mot laktos, utan om en nedsatt förmåga att bryta ner detta. De flesta laktosintoleranta tål en liten mängd laktos.

För de flesta laktosintoleranta kommer denna intolerans med åren, då deras laktasaktivitet i tunntarmen sjunker. Denna sänkning av laktasaktivitet är väldigt vanlig bland befolkningen i världen. Det är framförallt vi nordeuropéer samt befolkningen i Nordamerika, Australien och några stammar i Afrika (ex. massajerna) som utvecklat en förmåga att bibehålla laktas på en hög nivå livet ut. Kanske beror det på att detta gett en överlevnadsfördel i befolkningar som haft tillgång till mjölk som föda även efter de första levnadsåren.

Det finns speciella produkter framtagna för personer som är laktosintoleranta. De är märkta med "laktosfritt" och i stort sett kan du finna samma produkter laktosfria, som de vanliga med laktos. I laktosfria produkter har man redan brutit ned laktosen till glukos och galaktos. Då kan laktosintoleranta dricka/använda mjölkprodukten utan problem. Eftersom glukos och galaktos är aningen sötare än laktos, är därför laktosfria produkter lite sötare än vanliga, utan att påverka mängden kolhydrater eller energiinnehållet.

Som laktosintolerant finns det även "tabletter" man kan äta, för att kunna äta vanliga mjölkprodukter. Detta kan vara bra om man ex. ska gå ut och äta eller är hembjuden till någon. Men eftersom laktosintolerans är så pass vanligt idag finns det ofta alternativ att välja när man går ut, och folk är också ganska medvetna om intoleransen.

Hårdost skiljer sig från andra mjölkprodukter då den är helt laktosfri. Laktosen bryts ner under ostmognaden.


Som sagt klarar de flesta laktosintoleranta av en liten del laktos, men för att vara på den säkra sidan kommer här lite hjälp med produkter:

Vilka produkter väljer man? Ersätt mjölk, fil, yoghurt, grädde, matlagningsgrädde, vaniljsås m.m. med mjölkprodukter som är märkta "laktosfritt". Hårdost är laktosfri. Laktosfritt margarin om du bakar. Vegetabiliska fetter på smörgåsen (Becel är ex. laktosfri.). Produkter gjorda på havre, soya, ris är också bra ersättningsprodukter. Vad gäller glass finns det laktosfri glass gjord från havremjölk eller sojamjölk. Ex. tofuline eller oatly. Laktosfri/mjölkfri choklad. Se upp med färdiggjorda produkter - ex mat, kakor, frystorkade soppor m.m. Läs alltid innehållsförteckningen för att vara helt säker.

I recept byter du bara ut mjölkprodukterna mot laktosfria produkter. Det går precis lika bra att laga mat/baka med dessa.


Laktosintolerans skall inte förväxlas med komjölkproteinallergi, då man överhuvudtaget inte tål mjölk och mjölkprodukter. Men detta skall jag skriva mer om i ett senare inlägg.

/Helena


Kommentarer
Postat av: Anonym

Duktig du är med. =o)

2008-11-20 @ 22:07:09
Postat av: Helena

En liten rättning är att det är låglaktosprodukterna som är aningen sötare. De helt laktosfria produkterna smakar inte sötare än vanlig mjölk.

2009-05-18 @ 09:10:21
URL: http://matresan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback