Jordnötssmör?

Läsarfråga: Vad anser du om jordnötssmör? /Rebecca

SVAR: Jordnötter är en nöt som har en väldigt bra fettsammansättning. Den innehåller alltså en bra balans av de olika fetterna; mättat, fleromättat samt enkelomättat. I 100 g jordnötssmör är det ca 25 g enkelomättat fett, 15 g fleromättat och 9 g mättat fett. Dock innehåller jordnötssmör väldigt mycket fett! Fetthalten ligger ca på 50-55 g fett/100 g jordnötssmör. Sammanfattningsvis tycker jag alltså att fettsammansättningen är bra, men det är lite väl mycket fett i. En eller två smörgåsar per dag med ett tunt lager jordnötssmör på kan alltså vara ett bra och nyttigt fettillskott i kosten, men äter man mer än så blir det lätt alldeles för mycket fett i kosten.

Sen finns det såklart olika bra jordnötssmör. Ett bra jordnötssmör skall innehålla just jordnötter och möjligtvis lite olja för att det ska bli en bättre konsistens och gå att bre. Men många jordnötssmör innehåller även tillsatt salt eller socker. Att då bre jordnötssmör på mackan, som förutom mycket fett även innehåller salt och socker, är inte det bästa pålägget. Dessutom gör ju sockret och saltet att jordnötssmöret blir "godare" och det kanske är lätt att man äter för mycket av det - för stor mängd eller för ofta. Speciellt om man köper hem det till sina barn kan det vara lätt att de fastnar för smaken och vill ha mer.



Så vill du äta jordnötssmör, köp ett utan tillsatt salt eller socker. Och ät i liten mängd! Men lite jordnötssmör, tillför bra fetter i din kost.

Läs även ett tidigare inlägg om jordnötssmör: http://matresan.blogg.se/2010/august/jordnotssmor.html
Håll utkik på bloggen framöver, ett jordnötssmörs-test är nämligen på ingång!

/Helena


Kommentarer
Postat av: Kjersti

Mina favoritjordnötssmör är Monki, Kung Markatta och Urtekram. De är alla ekologiska och innehåller visserligen lite havssalt men inget annant. Jättegoda till jordnötskakor. Testa gärna min jordnöts- och grönsakscurry från igår.

http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/02/jordnots-och-gronsakscurry-med.html

2011-03-01 @ 10:54:20
URL: http://kjerstismatochprat.blogspot.com
Postat av: Mia Olsen - ätstörd {anorexia nervosa}

Ska det vara jordnötssmör ska man äta det med sked och direkt ur burken! Skippys Krokant ska det också vara.



Men köper det aldrig längre, för det är farligt gott. Har jag väl tagit en liiiiiten sked/macka kan jag inte sluta förrens burken är tom eller jag håller på att bokstavligt talat spy..



Ursäkta för kanske otrevlig info?



Men ville mest säga att din blogg är sjukt bra och väldigt rolig läsning!

2011-03-01 @ 11:20:40
URL: http://marslammet.blogg.se/
Postat av: Cissi

Det är superlätt att göra eget jordnötssmör, det är bara att hälla i lite jordnötter i matberedaren tills jordnötsoljan rinner ut och det blir bra konsistens. Är jättegott och betydligt billigare

2011-03-01 @ 18:18:37
URL: http://ccissis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback