Nötfrossa till jul

Till jul är det ofta tradition att plocka fram en skål med nötter. Ser väldigt fint och juligt ut, men nötter är ju också väldigt nyttigt. Nötter innehåller mycket energi och bra fett för oss människor. Nötterna är ju tänkta att hamna i jorden och slå rot, det är därför de är så fulla av energi. Energin måste räcka till för att spräcka skalet, bilda rötter, bilda blad och tränga upp ur jorden. För detta krävs fett, kolhydrater, protein, vitaminer, mineraler, antioxidanter m.m. som vi får i oss när vi äter nöten.

Jag tänkte berätta lite kort om de traditionella nötterna till jul.


Hasselnöt

Hasselnöten är en väldigt energirik nöt då den innehåller ca 63 g fett/100 g nöt. Fettet är till 78 % enkelomättat vilket är bra för oss människor. Om du äter hasselnötter så låt det tunna bruna skalet kring nöten sitta kvar, det innehåller mycket antioxidanter.

Hasselnötter äts som de är till jul men kan också användas i kakor och julgodis. Du kan också rosta hasselnötkärnorna i 10 min i ugnen i 200 grader innan du äter dem. Jättegott!

Ett recept på Nötkolapaj med hasselnötter hittar du här: http://matresan.blogg.se/2008/october/helenas-not-och-kolapaj.html

Sötmandel

Mandeln är nog den vanligaste nöten till jul. Mandeln ingår både i marsipan, mandelmassa, knäck och naturligtvis den gömda mandeln i risgrynsgröten. Strikt botaniskt är mandeln egentligen inte en nöt, utan en stenfrukt. Mandeln innehåller rikt med bl.a. Kalium och även en del järn. Mandeln innehåller precis som hasselnöten också mest enkelomättat fett, ca 65 % av de 52 g fett mandeln innehåller, är enkelomättat. En del studier har dock visat att fettet i mandeln tycks vara något svårare för kroppen att absorbera.


Valnöt

Valnöten innehåller 62 g fett/100 g nöt och av det är 63 % fleromättat fett. Fleromättat fett är också bra för oss, men inte i förstora mängder. Valnöten innehåller också, för att vara en nöt, en hög halt av omega 3, en sort som kallas ALA. Denna kan omvandlas till den nyttiga omega 3 DHA som är den som vi får i oss genom att äta fisk. Valnötter äts främst som snacks till jul men ingår också i sallader, desserter m.m.


Pekannöt

Pekannöt är den nöt som innehåller mest antioxidanter bland alla nötter! Den innehåller 68 g fett/100 g och 62 % är enkelomättat fett. Pekannöten används förutom att ätas som den är även i godis, desserter, glass och bakverk.


Paranöt

Paranöten är botaniskt sett ingen nöt utan en kapselfrukt. Smaken liknar lite kokosnöt. Paranöten innehåller ca 66 g fett/100 g nöt. 25 % av fettet är mättat. Resten är fördelat ganska lika mellan fleromättat och enkelomättat fett. Paranöten innehåller också ganska mycket protein. Selenhalten i paranöten är väldigt hög. Selen är ett livsviktigt ämne för oss människor och i Sverige är det känt sedan länge att vi ofta får i oss för lite av Selen. Istället för kosttillskott kan man då istället äta några paranötter varje dag.


Kom också ihåg, att om du knäcker en nöt nu till jul, ex. en mandel, och den innehåller två mandel"kärnor" - då får du spela Fillipin med någon. Det är en gammal lek och går till så att du delar dubbelnöten med någon. Ni bestämmer sedan ett datum och ev. också klockslag efter vilket man skall säga "Fillipin" så fort som möjligt. Ni kommer också överrens om ett pris. Den som sedan säger "Fillipin" först efter den överrenskomna tiden, vinner!

Även om nötter är väldigt nyttiga och innehåller bra fetter för oss får man inte äta för mycket av dem heller. De innehåller mycket energi och det kan lätt bli för mycket av det goda! Men en näve nötter om dagen skulle nog de flesta må bra av :)

/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback