Psylliumfrön

 
Risentas bild tagen ifrån: http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Psylliumfro/?search_text=&category%5B%5D=93&index=0&search=1

Psylliumfrön, även kallade ”loppfrön”, kan man använda när man ex. bakar bröd, i müslin, strö dem över filen/yoghurten eller blanda dem i gröten innan kokning.

Psylliumfröna går oförändrade genom kroppen och de näringsämnen som finns inuti fröet kan ej tas upp av vår kropp. Däremot bildar fröna ett gel-lager runt fröet, vilket påverkar vår mage och tarm positivt. Psylliumfröna är alltså gel-bildande fiber som hjälper till att hålla magen ”igång”.

Det är dock viktigt att få i sig tillräckligt med vätska när man äter dessa fröna. De ”suger” åt sig vätska och har man druckit förlite kan fröna ha en förstoppande effekt. Dricker man dock tillräckligt, kan fröna istället ha en aningens ”lösande” effekt för magen. I och med att Psylliumfröna suger åt sig vätska och blir större, så bidrar de även med mättnad. Psylliumfröna är även helt kalorifria, eftersom de går opåverkade genom kroppen.

Jag tycker psylliumfrö är bättre att använda sig av än linfrön, eftersom linfrön innehåller ett ämne som kan bli giftigt i större mängder.

 

Psylliumfröna växer vilt i Medelhavsområdet men odlas också i sydöstra Frankrike och i Spanien.

Risenta säljer mörka Psylliumfrön, 300 g, för ca 35 kr.

Även Go Green säljer Psylliumfrön, men då den ljusare varianten. Denna är lite billigare, ca 17 kr för 300 g.

 

Användning och dosering

Ca 1-2 tsk frö är lagom att ha i en portion gröt eller fil.

Om man bakar bröd kan man ta i några matskedar frön i degen. Fröna binder vätska vilket gör brödet/bullarna saftigare. Tänk dock på att brödet kan behöva lite mer degvätska ju mer frön man använder sig av.

Man bör inte överdosera Psylliumfröna!

/Helena


Kommentarer
Postat av: Elina

psylliumfrön är nice! Lite synd att de kostar rätt mkt..

2011-04-24 @ 19:55:55
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: C

Har hört att de ska vara bra att använda om man bakar glutenfritt, att brödet blir bättre då, kan det stämma?

2011-04-25 @ 20:47:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback