Muscovadomoussetårta med björnbär

Den här tårtan gjorde jag igår. Den var lite "krånglig" med mycket ingredienser och många steg, vilket var roligt eftersom jag kände att jag ville ha en liten utmaning i mitt bakande :) Den blev jättegod! Och snygg! Jag tog en bit till kvällsfika igår, men var tvungen att gå ut och fylla på efter en stund... mums! Jag har heller aldrig gjort något med mörkt muscovadosocker innan, så det var kul att testa på. Det smakar ganska speciellt, lite "kola"-aktigt och fylligt.


Ingredienser (en tårta, ca 12 bitar):
Botten:
* 50 g margarin
* 2 ägg
* 0,5 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl havregryn
* 1 tsk bakpulver

Muscovadomousse:
* 4 gelatinblad
* 1 dl vatten
* 1 dl mörkt muscovadosocker
* 4 äggulor
* 2 äggvitor
* 2 dl vispgrädde

Björnbärsgelé:
* 3 gelatinblad
* 200 g frysta björnbär
* 3 msk vatten
* 2 msk strösocker

Gör så här:
Börja med bottnen på tårtan. Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och ta sedan bort det från plattan för att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver. Rör ner detta, samt margarinet, i äggblandningen och rör runt. Smörj kanten och bröa en form med löstagbar botten och klipp också till ett runt ark bakplåtspapper att lägga i bottnen på formen. Häll i smeten och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Gör sedan moussen. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i ca 5 minuter. Värm vatten och muscovadosocker i en kastrull tills sockret har löst sig. Vispa sedan ner alla äggulorna på en gång och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Ta sedan bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen i äggsmeten. Låt sedan krämen svalna lite. Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum, samt vispa grädden. Rör ner både grädde och äggvitor i muscovadokrämen. Fäst remsor av bakplåtspapper runt kanten på formen och häll sedan i krämen i formen ovanpå bottnen. Ställ sedan kallt (ex. i kylen) att stelna i minst tre timmar.
När moussen har stelnat kan du börja göra björnbärsgelén. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i ca 5 minuter. Koka björnbär, vatten och socker under lock några minuter tills bären mosat sig lite. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och rör om i några minuter. Häll den sedan ovanpå moussen i formen och ställ kallt att stelna i minst 20 minuter.
Vid servering, så lossa kanten på formen och flytta försiktigt över kakan på ett serveringsfat. Dra bort pappret på kanten.

 


/Helena


Kommentarer
Postat av: Emelie - EmeliesPlace

åhh så gott :D

2009-07-14 @ 19:16:09
URL: http://emeliesplace.blogg.se/
Postat av: Malin

Sv: Det hade inte jag heller innan, men nu är jag frälst. :)

2009-07-15 @ 19:15:50
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Susanna

Ska gå och mumsa på en bit nu, och det är verkligen mums!

2009-07-15 @ 22:55:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback