Smaktest: Svarta oliver (utan kärna)

Jag har ju efterlyst idéer till ett nytt livsmedelstest och min mamma önskade faktiskt ett olivtest. Jag tyckte också att det vore spännande att utföra, då oliverna smakar väldigt olika, och framförallt - varierar väldigt i pris. Så vilken olivsort ska man investera i? Är den dyra verkligen godast? Och är den billigaste mest smaklös? Se resultatet nedan av svarta oliver utan kärnor från fem olika livsmedelsmärken.


Smaktestet av de fem olika oliverna gjordes av sju personer. Testet var ett blindtest, de hade alltså ingen aning om vilka olivmärken de testade. De fick fylla i svar på de två frågorna:
"Hur mycket smakar oliverna?" Inget alls ‚‚‚‚ Mycket smak (alltså betyg 1-4) och
"Hur goda var oliverna?"  Usch ‚‚‚‚‚ Jättegod! (alltså betyg 1-5).

De fick också lämna kommentarer om oliverna. I slutet fick de svara på frågan "Vilken olivsort skulle du köpt/valt av dessa?"


Nedan redovisas varje olivsort för sig - med genomsnittsbetyg och respektive betyg av testarna samt kommentarer, i ordningen de billigaste --> dyraste. Kilopriset är räknat på vikten av oliverna. Värt att tillägga är att de fyra första olivsorterna innehåller tillsatta färgämnen! (Det gör dock inte Zetas oliver.)


 

ELDORADO (X) - BILLIGAST!

Eldorado 450 g (varav 227 g oliver) 10,95 kr (48 kr/kg)

Smakstyrka: 2 (2,2,2,2,2,2,2)

Godhet: 3,1 (2,3,3,3,3,3,5)

Kommentarer: Fin, ej skrumpen, neutral smak, smakar lite väl lite, Bra för "nybörjare?", normal, ser något klibbig ut, sådär, svart, doftar knappt, urvattnad, lite hårdare konsistens, lite oljig smak, god och mild, tråkig.


 

EUROSHOPPER (O) - GODAST & BILLIGAST!

Euroshopper 350 g (varav 155 g oliver) 7,50 kr (48 kr/kg)

Smakstyrka: 3,6 (3,3,3,4,4,4,4)

Godhet: 4,3 (3,4,4,4,5,5,5)

Kommentarer: Ganska salt, vattnig, nästan för salt, lite torr, svart, lite skum smak, fin, salt, blanka, släta, luktar oliv, smakar som jag vill att oliver ska smaka, smulig, "sälta" i doften, lite skrumpet utseende, salt och god.


 

FIGARO (Z) - SÄMST

Figaro 240 g (varav 110 g oliver) 10,90 kr (99 kr/kg)

Smakstyrka: 2,3 (2,2,2,2,2,3,3)

Godhet: 2,1 (1,1,1,3,3,3,3)

Kommentarer: Doftar lite lakrits, ser lite skrumpen ut, smaken försvann fort, torra, smuliga, matt, rynkig, skum smak, smakar målarfärg, smakar konstigt, smaklös.


 

FONTANA (I)

Fontana 350 g (varav 150 g oliver) 16,90 kr (113 kr/kg)

Smakstyrka: 2,3 (1,2,2,2,3,3,3)

Godhet: 2,9 (1,1,2,4,4,4,4)

Kommentarer: Lite besk, tråkig, lite hård men inte torr, luktar skumt, smakar vattnigt, kärnan snyggt urpetad med hål i ena änden och kryss i andra, lite syrlig, blanka och fina, kärnade åt fel håll, vattnig och vidrig, ammoniakdoft, fina.


 

ZETA (U) - GODAST & DYRAST! MEST SMAK!

Zeta 290 g (varav 130 g oliver) 24,50 kr (188 kr/kg)

Smakstyrka: 3,9 (3,4,4,4,4,4,4)

Godhet: 3,6 (1,3,3,4,4,5,5)

Kommentarer: Doftar mycket gott, kalamata-utseende, saftiga och goda, perfekta, god sälta, avlång, smakar surt men gott ändå, smakar "utomlands", bleka, långa, ser dyr ut, smakar mest oliv av alla sorter, känns naturlig, fräsch smak, inte så god eftersmak, mjuk i konsistensen, lite lila i färgen, syrlig i smaken, ser naturlig ut, sur.


På frågan "Vilken olivsort hade du köpt?" svarade 57 % Zetas, 29 % Euroshoppers och 14 % Eldorados.


Hoppas smaktestet gav er någon liten "aha-upplevelse" och att det kan vara till hjälp i olivdjungeln där ute! :)

/Helena

Kommentarer
Postat av: Mamma

Testet besannade mina farhågor! Jag har tyckt att Figarooliverna har varit smaklösa! Ska genast investera i Zeta-oliverna, blir nog redan imorgon, när jag helghandlar. Tack så mycket!

2009-05-07 @ 22:20:33
Postat av: Jenna

Gud så kul med olivtest! Då håller jag mig till mina euroshopper :D Har verkligen funderat på om man skulle ta och prova olika för att se skillnaden!

2009-05-08 @ 10:06:45
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag brukar köpa euroshoppes o tycker de är goda så det kändes bra att de fick bäst, nu kan jag fortsätta med det :)

2009-05-08 @ 15:12:09
Postat av: SANDRA

sv; Yes, gör det!:) Den smakar dock inte så mycket morot, men den är väldigt god:)

2009-05-08 @ 15:12:11
URL: http://saowi.blogg.se/
Postat av: angelica

Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.


Se upp för
Coops X-tra och Eldorados svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken kan ha framställts på detta sätt. Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), som är den kemikalie som konsumenten bör hålla utkik efter

2013-09-07 @ 14:38:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback