Frukost i sju olika länder

Ni som känner mig vet att frukosten för mig är den viktigaste måltiden på hela dagen. Och som dietiststudent har jag också lärt mig de positiva effekterna av att äta en ordentlig frukost! Man blir piggare under hela dagen och minskar "riskerna" för att småäta och stoppa i sig ett och annat mindre nyttigt snask.

Själv älskar jag att sitta och njuta länge med frukosten. Havregrynsgröt med russin, kanel, äppelmos och mjölk är en favorit. Lixom äppelbitar, russin, kanel och lättfil med müsli. Till detta äts något hembakt bröd, kanske med avocado på. Eller ett knäckebröd med keso, banan och kanel. En kopp te är också obligatorisk. Då står jag mig bra fram till lunch och får en energirik start på dagen!

Men traditionen att äta frukost är såklart väldigt individuell, alla har olika vanor. Och i olika delar av världen äter man olika saker till frukost. Ibland kanske man inte äter något alls, ibland bara kakor och kaffe eller ibland kanske en måltid vi i Sverige skulle kalla "lunch".

Jag har rotat runt i mitt bildarkiv för att bjuda på lite frukostbilder från olika delar av världen! Klicka på bilderna för att göra dem större!

  


UKRAINA - KIEV

Frukosten, som intogs på ett hotell, inleddes varje dag med en tallrik gurka eller tomat med ringlad majonäs på. Till detta blev det bröd (som man för övrigt kan jämföra med hårdheten av en sten), smör, kokta ägg och diverse lustiga och läskiga köttbitar med potatis och ris till. Märk väl det smälta smöret, som vid fotograferingen av den sista bilden, tittade fram! Ukrainas frukost får 3 p av 10 möjliga.



TYSKLAND - BERLIN

Känner inte att jag kan ge någon riktigt rättvis bedömning av frukosten i Berlin då den faktiskt intogs på ett rätt fint frukostställe och jag fick ju välja själv vad jag ville ha. Men att det överhuvudtaget gick att beställa dessa två smaskiga frukostar ger pluspoäng! De var underbart goda! Fruktpannkaka på första bilden och fruktsallad i yoghurt med müsli och honung på andra bilden. Berlins frukost får 8 p av 10 möjliga.


SPANIEN
I Spanien var jag när jag var och tågluffade. Det blev mycket egenhändigt komponerad frukost med bröd och sylt, men jag och min kompis testade också på en traditionell spansk frukost - churros som man doppade i choklad. Churros smakar ungefär som en donut, men är mer avlång i formen. Churros kan man köpa i någon av Spaniens alla "churrerior" som finns lite överallt. Även om churron var ganska god och smälte i munnen så kändes det inte speciellt bra att börja dagen med den. Flottig och söt och gav ingen mättnad alls. Jag kände mig ganska seg hela dagen efter det. Gott alltså, men inte till frukost. Churrosfrukosten får 3 p av 10 möjliga.



POLEN - KRAKOW

Efter tre veckors luffande i Europa med i stort sett bröd och sylt till frukost varje dag, kommer jag och min kompis fram till hostelet i Krakow och får reda på att frukosten ingår! Just då kändes det som världens lyx, även om frukostbuffén egentligen var ganska tam. Brödet var lite hårt och sådär, men just då var det helt underbart! Det blev bröd, lite olika pålägg, lite olika flingor, mjölk, ägg, yoggis och te eller kaffe. Man kunde också köpa sådana här goda Bretzels för någon krona lite överallt i Krakow. De var kryddiga och goda och blev frukost på tågresan hem! Men Krakows frukostbuffé får 6 p av 10 möjliga.
 

UNGERN - BUDAPEST

Haha, nästan lite pinsamt att presentera detta som dietist! Men så här såg enda frukostbilden ut som jag tog i Budapest när jag var där 2006. Jag och min kompis åt frukost på hostelet vi bodde på. Denna morgon beställdes cappuccino och en skål med mjölk och cornflakes. Jag vet att jag beställde det själv, men det andra på menyn var inte heller så upplyftande. Det var helt okej, man blev lite pigg av cappuccinon förståss (koffein och massa socker) - men inte speciellt mätt. Och inte räckte energin heller så långt när man skulle ut och upptäcka Budapest! Budapest frukost får 4 p av 10 möjliga.




KENYA

Frukosten i Kenya var naturligtvis mycket varierad beroende på var man åt någonstans. Blev allt ifrån korv och torrt bröd, till bananer, böntallrikar och chapati. Svårt att ge ett gemensamt betyg. Jag var ju så länge i Kenya att det hann bli en massa olika frukostar. Ta en titt på bilderna och bedöm själva! Den första bilden får i alla fall inga höjdarpoäng av mig. Den sista bilden får höga poäng - min egengjorda havregrynsgröt med sylt och banan som jag åt varje dag i massajbyn. Köpte med mig havregryn från Nairobi som jag levde på i fem veckor. Skönt med en mättande känsla i magen!



UGANDA

I Uganda reste min afrikaklass i samlad tropp. Vi hade då med oss en kock som fixade frukost och middag åt oss. Frukosten var därför genomgående ganska lika under de tre veckorna och bestod av vitt bröd, småbananer, ananas, ägg och ibland chapati, avocado och tomat. Eftersom jag inte är speciellt förtjust i vitt bröd och inget av de andra heller innehöll så mycket fiber var det väldigt svårt att bli mätt. Ganska gott alltså, men inget jag stod mig särskilt länge på. Men plus för frukten så klart! Ugandas frukost får 5 poäng av 10 möjliga.

Jag hoppas på att få uppleva många fler spännande frukostar världen över!
/Helena

Kommentarer
Postat av: Mamma

Tänk så berest du är! Saknar dock inslag om småländsk frukost eller alla skånska frukostar med nyinköpta frallor! Roligt inslag och lite tänkvärt. KRAAAAAAAM

2009-01-21 @ 22:22:57
Postat av: Susanna

Vilket roligt reportage! Man får upp ögonen för hur olika matkulturerna är i olika kulturer! Chokladägg på en wienerbrödsliknande bulle i Belgien var inte heller en höjdare... Men dock spännande!

2009-01-22 @ 12:18:28
Postat av: Thess

Oj, vilken jätteskillnad det var mellan länderna! Roligt inlägg med tanke på ditt intresse av frukost!

Kram!

2009-01-22 @ 14:17:30
URL: http://tessielur.blogg.se/
Postat av: Johanna

Åh, det är underbart att se bilderna från kenya, uganda och ukraina för man känner igen borden och dukarna så man kan drömma sig bort till exakt den platsen! Men Ukraina, 3 poäng??? det va väl lite att ta i helena!!

2009-01-23 @ 13:44:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback