Tips inför resan: Australiensisk mat

Här kommer nu en sammanställning av all mat som jag uppfattade som lite "typiskt Australiensisk" när jag var där i somras! :)


Fish & chips
Inte bara i Storbritannien är detta en "nationalrätt", utan även i Australien. Här på bilden är det olika sorters fisk, bläckfisk och musslor som är friterade. Köpte denna rätt i Hobart, på Tasmanien, nere i hamnen. Bläckfisken var favoriten. Dock känner man sig inte så fräsch efter en sådan här fettig måltid, så att prova denna en gång räckte gott och väl. 


Korvrullar
Korvrullar, "sausage roll", fanns att köpa överallt på "bakerys" och de innehöll ofta korv, men kunde också innehålla andra saker. Ex. spenat och fetaost m.m. Ganska goda, men också rätt flottiga. Man blev inte så mätt precis.

 
Pajer
Jämte korvrullarna på "bakery"erna så fanns det alltid en uppsjö av pajer att välja på. Dessa fanns också att köpa färdigpackade i mataffärer. Smördegspaj med fyllning av ex. köttfärs, kyckling & curry (som på bilden ovan), korv, vegetariska, ost m.m. Den här kycklingpajen var rätt god, men också lite flottig och inte så mättande. Kan ju inte tänka mig att det någon större mängd fiber i dem. Men att äta en paj i farten passade bra ibland när man var ute och backpackade och ville ha något snabbt att äta.

 
HUNGRY JACK'S
Hungry Jack's är Australiens egen hamburgekedja (fast jag tror den är ägd av Burger King). Så här äter Australiensarna helst sin snabbtmat! Det är lite som att Sveriga har MAX.


 
Pumpa - och rätter med pumpa i
Pumpa var ett riktigt populärt livsmedel att äta i Australien. Dels ugnsrostad och i en massa andra maträtter, speciellt i pumpasoppa som verkade vara riktigt poppis.


Custard apple
Jag önskar att jag hade testat mer annorlunda frukter, men tiden rann så fort iväg. Jag testade iaf den här frukten som hette "Custard apple". Den var vit inuti och smakade lite äppelkaka, men var lite svår att äta då det var massa stora kärnor i som man fick pilla bort.




Tim Tam
Tim Tam finns i massa olika smaker och är en kaka/kex med fyllning samt chokladöverdragen. Bl.a. så finns det en med mörk choklad, en med skogsbärssmak (se ovan) och en med vit choklad (se ovan) + massa fler. Den med vit choklad var verkligen jättegod!! Dessa kakorna finns överallt i Australien och man fick till och med en TimTam på planet till Australien.


Pavlova
Australiens "nationaltårta" som också är en specialité i Nya Zeeland. Marängbottnar varvade med grädde och med färsk frukt ovanpå. Den här har vi faktiskt gjort själva.


Lamington cake
De ser ut precis som gräddbullar, men det är det inte. Choklad och kokos på utsidan men inuti är det som en mjuk luftig sockerkaka. Rätt goda, men inget sådär speciellt. Dessa var jättepoppis på konditorier och i affärerna. Fanns i olika storlek, och även ex. med rosa "skal".


Mjukglass, och chokladdoppad sådan
Kanske inte så speciellt för just Australien, men mjukglassen kostade bara 0,5 dollar (3,50 sek) på McDonalds och Hungry Jack's, vilket gjorde att den inhandlades ganska ofta. Ville man också ha den chokladdoppad så kostade den 1 dollar (7 sek). Som backpackare har man en budget att klara, men det hände ganska ofta att vi lyxade till det med en sådan här glass, då den verkligen var billig och prisvärd!



Cherry ripe
Den här chokladen verkade vara väldigt omtyckt i Australien. Konstigt tyckte vi, eftersom vi inte gillade den alls.
Chokladöverdraget innandömme av kokos och körsbär blandat.
Läs mer om andra choklad jag provade i Australien här:


Chips - vinägerchips
Många annorlunda chipssorter hade de där, men speciellt verkade de gilla vinägerchips. De var väldigt sura och inte så som vanliga chips brukar smaka. Min syster, som är en chipsälskare, tyckte inte alls om dem.


Kokta jordnötter
Kokta jordnötter såldes på fruktavdelningarna i affärerna. Dessa köpte vi på en fruktmarknad i Sydney. Jordnötterna var svällda och mer saftiga än vanligt. Dock lite smaklösa.



Cider från Hobart
Denna cider var tillverkad i Hobart, på Tasmanien, där det fanns en hel del bryggerier. Väldigt god!


Bundaberg rum
I Queensland, nordöstra Australien, odlas enormt mycket sockerrör. Dessa sockerrör blir till strösocker som bl.a. används till att tillverka Bundaberg rum! Jag hann tyvärr inte smaka denna rom, men alla australiensare pratade väldigt gott om den.



Vegemite
Alla Australiensares pålägg! Men enligt mig; usch! Detta är nog något man helt enkelt måste växa upp med för att gilla. Det smakar lite jäst (det är jästextrakt i) och luktar förfärligt. Första gången jag åt det trodde jag att det var nutella, och därmed blev överraskningen ännu värre.


Jordnötssmör
Jordnötssmör i alla dess sorter äts i Australien! I butikerna finns ca 15 sorter att välja på. Saltat, osaltat, sockrat, osockrat, smooth, chunky eller creamy. Till och med så stora burkar som med 1 kg i fanns!


"Våffelbröd"
Något som vi kallade "våffelbröd" (eftersom det såg lite ut som våfflor) var väldigt populärt och fanns i alla affärer. Brödet var lite "fuktigt" och fluffigt, men totalt smaklös. Trots att vi åt det med nutella och banan eller ett rejält lager sylt så var det ingen höjdare.


Rostbröd
Australiensarnas favorit: vitt rostbröd! I kundvagnskorgarna såg man hur familjerna bunkrade upp med ett flertal paket av detta tråkiga bröd. Dessutom verkar det inte finnas några fungerande rostar i hela australien, då rostningen tog jättelång tid och man fick rosta om mackorna flera gånger för att överhuvudtaget få någon färg på dem.

/Helena


Kommentarer
Postat av: Jenna

haha kan inte annat än hålla med om att vegemite är helt förfärligt ;) ett par australinare som jag träffat på resande fot insisterade på att jag skulle smaka, och trots flera försök kommer jag aldrig bre på varken macka eller annat igen :P

Önskar dig en god fortsättnign och gott nytt år Helena!

2010-12-30 @ 06:53:01
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: Therese

Ojoj, vilken matresa och så spännande att backpacka!! Glassen såg absolut godast ut ;)



När du åker dit nästa gång och inte som backpacker kanske matlistan ser annorlunda ut? :)

2010-12-30 @ 10:14:32
URL: http://teatravel-glutenresan.blogspot.com/
Postat av: Rebecca

Vilket spännande inlägg! Jag är lite nyfiken på hur kiwin smakade där nere, som hemma eller? För jag tycker att annan frukt brukar många gången vara rätt tråkiga när dem kommer till sverige mot om man äter dem i närheten av där dem odlats och kunnat skördas när det är optimalt.

2010-12-30 @ 18:16:41
URL: http://matochlivet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback