Matintag i samband med löpning på morgonen

Läsarfråga: Jag skulle vilja få lite tips om hur, vad, när man ska äta om man vill ut och springa direkt på morgonen. Alltså utan att måsta stiga upp extra tidigt för det... ;) Kan man äta nått litet bara å sen äta en ordentligare frukost? /Matilda

SVAR: Att ta en spring/jogging-runda på morgonen är en bra start på dagen! Under natten har dock kroppen förbränt mycket energi, och när man vaknar är man i behov av påfyllning av energi igen. Att springa direkt på morgonen på tom mage är alltså ingen bra idé, eftersom kroppen är tömd på energi. Det blir då svårt att prestera bra eller att kunna förbättra sin kondition och löpning. Om man skall ut och springa på morgonen är det dock inte heller så bra att först äta frukost, eftersom man då får håll och eftersom mycket energi koncentreras till att förbränna maten. Det bästa är att äta något litet innan löprundan, som innehåller snabba kolhydrater som ger energi medetsamma att ta till löpningen. Detta kan ex. vara frukt eller juice.

   
Några förslag på vad man kan äta precis innan löprundan på morgonen:

* ½ banan + lite juice

* en näve russin + lite juice

* ett litet äpple + några russin

* en clementin/liten apelsin
* några skedar fruktmüsli + lite juice

* ett glas mjölk/oboy

* torkad frukt, ex. några torkade aprikoser eller katrinplommon

* lite drickyoghurt/lättyoghurt

 

Detta är bara några förslag. Hur mycket man bör inta innan man springer, beror ju såklart också lite på hur långt man skall springa. Dock rekommenderar jag att man bara tar korta löprundor på morgonen, och att man tar mer distanslöpning någon annan tidpunkt av dygnet. Detta för att man skall hinna med att fylla på ordentligt med energi innan längre löprundor.

 

Tycker man att det är jobbigt att även äta något lite på morgonen innan man springer, så kan man äta något extra precis innan man lägger sig. Ex. lite fruktsallad eller yoghurt. Detta så att nattfastan blir lite kortare och att mer energi finns kvar till morgonen.

 

Efter löprundan på morgonen är det viktigt att man äter en ordentlig frukost direkt efter passet. Detta för att fylla på de tömda energidepåerna igen.

 

Har ni ytterligare några frågor angående detta är det bara att fråga på!

 

/Helena


Kommentarer
Postat av: Rebecca

Tack så mycket.

Brukar läsa din blogg och få mycket inspiration till olika maträtter!



KRAM

2011-02-16 @ 19:23:04
URL: http://rebeccacharlotta.blogg.se/
Postat av: http://cookiesandcream.webblogg.se

Jag tränar ofta på morgonen men brukar inte äta frukost innan, antingen tränar jag spinning eller bodypump och från det jag stiger upp tills jag äter frukost tar det då ca 2,5 timmar. Är detta för länge?

2011-02-16 @ 19:34:01
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/
Postat av: Maja

Nej det är det som är det sjuka, jag har lås på min brevlåda, plus att jag tydligen skulle få avi'n på sms men har inte fått något:S



Jag som hade sett fram emot att pyssla...

2011-02-16 @ 19:52:33
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Kitchi

Har min specialidrott på morgonen, men äter ALLTID en riktig frukost innan, så det är nog olika från person till person hur mycket mat man kan smälta innan ett pass på morgonen. En vanesak helt enkelt ;)

2011-02-16 @ 20:11:01
URL: http://kitchi.blogg.se/
Postat av: Lixy

Bra blogg:)

2011-02-16 @ 20:57:09
URL: http://lixy.blogg.se/
Postat av: Matilda

superbra inlägg !!! :)

om man ska träna på morgonen oavsett vad det är om det handlar om kortare pass/stunder. gäller samma sak där, äta något litet innan träningen och sedan en ordentlig frukost efteråt? :)



och en annan fråga. vad anser du om måltidsersättningsdrycker? är det bra eller dåligt? och på vilket sätt ska det kombineras bäst för tex en hälsosam viktnedgång?

2011-02-16 @ 23:38:34
URL: http://twinturbot.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tack så mycket för svaret! Var precis vad jag ville veta :D

/Matilda

2011-02-17 @ 11:39:30
Postat av: Sandra

Sv:



Tack! Såg att du hade skrivit först nu.. lite sent kanske, men jag hade inte tagit någonting för en header.. tycker det är kul och håller på att lära mig. Men nu ser jag att du har en ny header :) Men tipsa gärna andra om du vill!

2011-02-17 @ 13:38:06
URL: http://sandralander.blogg.se/
Postat av: Junitjej

tack för tipsen på vad man kan äta innan löprundan!

2011-02-17 @ 20:56:28
URL: http://junitjejen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback