Chokladkolapaj (helt fantastiskt underbar!)
På begäran (från flera håll!) kommer här receptet på chokladkolapajen som vi hade på fiket förra söndagen. Den är så himla underbart god! Den ligger lugnt på topp fem över de godaste kakorna som existerar!
Ingredienser (till en paj):
Pajdeg:
* 100 g margarin
* 0,5 dl strösocker
* 2 dl havregryn
* 1,5 dl vetemjöl
Fyllning:
* 1,5 dl vispgrädde
* 50 g margarin
* 1,5 dl ljus sirap
* 200 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och fixa ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugnen i ca 10 min.
Under tiden kan du börja koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka under omröring på svag värme i ca 10 min. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten och rör tills den smält och smeten är blank och fin. Häll chokladsmeten i pajskalet. Ställ i kylen (eller frysen om man vill att det ska gå snabbare) att stelna minst 5 timmar eller över natten. Går utmärkt att frysa också! Mumma!
Jag har även gjort två andra variationer av denna pajen som ni kan finna receptet till på dessa länkar:
* Vitchokladpaj med hallon (en variation med vit choklad i istället för mjölkchoklad) - http://matresan.blogg.se/2009/july/vitchokladpaj-med-hallon.html
* Chokladkolapaj med hallon och blåbär (en variation med lite nyttigare deg och med mörkare choklad, och med hallon och blåbär ovanpå) - http://matresan.blogg.se/2009/may/chokladkolapaj-med-hallon-och-blabar.html
/Helena
Mmmmh, den verkar jättegod! :)
rubriken talade redan om för mig att detta måste bakas nästa gång jag ska baka fika eller efterrätt :) den verkar himmelsk!
Det låter som en smart kombintation med müsli och kryddorna, kanske något jag borde prova mig på när julen närmar sig :) Den där chokladskapelsen ovanför ser ganska frestande ut...!
just det!!
har ju glömt att du började jobba på ett fik.. du måste skriva och berätta på min blogg hur det är och hur det går! antar att du är bakelsernas drottning =)
Hej! Jag tänkte baka den där pajen till min födelsedag, och jag undrar om man ska ha/ om det är gott med vispgrädde till?
SUPERGOD!