Studiebesök på Arla Kallhäll


Igår var jag på studiebesök på Arla Kallhäll. Det är ett av Arlas mejerier och är beläget utanför Stockholm. Hela klassen skulle dit på studiebesök, men i min eftermiddagsgrupp blev vi bara fem personer, så det hela blev ett väldigt personligt och trevligt studiebesök!

Först blev vi bjudna på kaffe och fika och sedan berättade en kvinna lite om Arla som företag. På mejeriet som vi besökte tar de emot ca 700 000 liter mjölk per dag. Av det är ca 20 % ekologiskt. I hela Sverige får Arla mjölkleveranser av 300 ekologiska lantbruk och 5000 "vanliga" lantbruk. Bönderna tjänar ca 3,80 kr/liter mjölk och 5kr/liter ekologisk mjölk. Kvinnan som berättade detta poängterade att det är konsumenterna som styr hur mycket ekologisk mjölk de tar in/producerar. Återigen ett bevis på vår makt som konsumenter! Det är lixom inte Arla som sitter och bestämmer hur mycket ekologisk mjölk de ska producera, utan VI!

Något som jag heller inte visste, som kvinnan berättade för oss, är att den röda Arla-kon står för att mjölken är svensk. Att en produkt är märkt med den röda Arla-kon är alltså en garanti för att det är 100 % svensk mjölk. Och detta kan ju vara viktigt att veta, då det är bra att vi försöker hålla våra landskap öppna här i Sverige genom att köpa mjölk från svenska kor. Förutom Arla-kon har Arla en röd liten logga. Denna kommer dock från och med 7 november att bytas ut mot en grön logga.


Efter lite matnyttig fakta fick vi en rundvisning i mejeriet. Detta mejeriet "gör" mjölk, filmjölk och grädde. När mjölken kommer in med lastbilar så separeras "mjölken" och "grädden". Sedan tillsätter man grädde i rätt mängd till mjölken för att få respektive fetthalt i de olika produkterna/mjölksorterna (mini, lätt, mellan, standard). Mjölken pastöriseras också, vilket innebär att den upphettas till 72 grader i några sekunder, detta för att avdöda ev. bakterier och mikroorganismer. I Sverige är det lag på att all mjölk som säljs skall vara pastöriserad.

Vi fick se mottagningshallen för lastbilarna, vi fick traska runt i  produktionshallen och sedan fick vi se när mjölken och filen packades i tetra pak. Det är svårt att förklara hur det gick till, men det hela var väldigt roligt att se. Synd att man inte fick ta med kameran in. Sedan var vi också i kylrummet där mjölken sedan distribueras vidare ut till butiker m.m. Arla försöker ta till vara på allt. Produkter med kort datum säljs till rabatterat pris ex. till butiker i tunnelbanan där folk springer förbi och köper något snabbt. Produkter som i butik passerat bäst före-datumet skickas tillbaka till Arla och så gör de grisfoder av det. Det kändes bra att så lite som möjligt går till spillo!



Efter studiebesöket fick jag med mig lite Arla-produkter hem. Jag bakade bröd på filen meddetsamma jag kom hem och avnjöt sedan brödet med lite Keso på. Sopporna ser jag fram emot att testa.

Det var verkligen ett jättetrevligt besök och efter rundvisningen fick vi provsmaka lite produkter. Sedan fick vi glädjande nog också plocka med oss produkter från en vagn att ta hem! Alltid bra att fylla på kylen lite som fattig student :)

Speciellt bra var det att jag fick med mig en Baristamjölk hem. Den 19 november ska jag nämligen spela in en demonstrationsfilm där jag visar hur man gör en "perfekt latte". Så nu fick jag väldigt passande en Baristamjölk, som vanligtvis är rätt dyr, att öva med hela helgen! Baristamjölken ska nämligen vara lättare att skumma och är perfekt till latte.


/Helena


Kommentarer
Postat av: Susanna

Det låter som om det var ett trevligt studiebesök! Lät väldigt intressant! Roligt att ni fick hem en massa varor, du får skriva hur sopporna smakade!

2008-10-30 @ 18:54:02
Postat av: Anonym

Sakerna du fick var de gratis?

2009-05-19 @ 18:32:39
URL: http://saraabs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback