Välj grönsaker och frukt efter säsong

Livsmedel produceras på ett ställe, och ska sedan ta sig hem till våra hushåll. Ju färre och kortare transporter för ett livsmedel att nå fram till oss, desto mindre utsläpp. Att välja närproducerad mat är därför viktigt ur miljösynpunkt. Frukt och grönt har olika säsonger då tillgången på dessa är god. Att välja frukt och grönt efter säsong gör att vi inte behöver köpa sådant som är producerat allt för långt bort. Varför köpa äppel från Argentina när man kan köpa äppel från Sverige?

I första hand ska man alltid välja frukt och grönt som är odlat i Sverige (gärna så närodlat som möjligt). I andra hand ska man välja varor från Nordeuropa och därnäst varor från Sydeuropa/Medelhavsområdet. Välj i sista hand mer långväga varor.


GRÖNSAKER

Säsongsgrönsaker i Sverige i oktober är bland annat: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Gul lök, Kålrot, Morot, Palsternacka, Purjolök, Rotselleri, Rödbeta, Rödkål och Vitkål.

Från Nordeuropa: Squash

Från Sydeuropa: Aubergine, Avocado, Gurka, Paprika, Spenat och Tomat


Varför inte passa på att göra en grönsakssoppa med alla läckra grönsaker som det just nu är säsong för i Sverige?!


FRUKT

Säsongsfrukt i Sverige i oktober är bland annat: Plommon, Päron och Äpple

Från Sydeuropa: Apelsin, Småcitrus och Vindruvor


Passa på att göra saker med äpplen nu när det finns god tillgång på dem och priset är lägre. Äppelmos, sallad med äppel i eller testa min äppelpaj som det finns recept på nedan.

/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback