Min tid som fikavärd på Kalmar nation är över

Ja, nu är mitt fikavärdande slut. Från det första fiket, den 30 augusti, har jag betat mig igenom 16 söndagar med fik fram till den 13 december. Detta har varit en av de roligaste terminerna i mitt liv, men också en av de jobbigaste. Med ca 25-35 h jobbade varje vecka + 100 % skola har det varit svårt att hinna med allt och stressen har påverkat mig mycket. Men vilken höst alltså. Så mycket jag har lärt mig och så många härliga människor jag träffat, och vänner jag fått! (+ 80 vänner på fejjan, haha) Jag har blivit proffs (jo, men faktiskt) på att baka, lärt mig att vara lite "chef" och dirigera arbete bland mina arbetare och också helt och hållet drivit ett fik!

Det är inte bara det att det varit enormt roligt att baka och testa nya recept! Det har hela hösten varit en sådan enorm tillfredsställelse att driva fiket. Varje vecka har det kommit fram personer och berömt mig och Ida för vad vi gör. Att fiket är så himla bra, att allt ser så fint ut och är jättegott. Och bara det att vi har så mycket folk varje söndag (>200 pers) tyder ju på att folk gillar vad vi gör! Vi har ju dessutom genomfört Kalmars genom tiderna bästa fika-termin och innehåller också försäljningsrekordet på fiket genom tiderna!! (USA-fikat) Och när folk handlar fika av oss är det vissa som tar tallrikar fulla med kakor och det gör mig lite varm inombords, att de lixom vill testa alla! (dock inte så bra ur dietistsynpunkt dock :P hehe)

Inför sista fiket, julfiket, hade till och med en utbytesstudent startat ett event på facebook som hette "Uppsala hoodie fika at Kalmar nation" vilket innebar att alla utbytesstudenter skulle avslutningsfika tillsammans i Uppsala (iklädd Uppsala hoodie-tröja) och då hade de valt Kalmars fika! Och såhär hade personen i eventet skrivit:

"To celebrate coming Christmas, and to remember all of us staying here and having a lot fun in uppsala university, I suggest all of you gather at Kalmar nation for fika. It starts at 12 00, and ends at 16 00, but i recommend you to come on time (at least once in your staying in uppsala). not to miss all the fun things."

Och såhär skrev en utbytesstudent i sin status på facebook om fiket:
"loves fika at Kalmars... meeting friends, meeting more friends, making new ones, eating delicious cakes and cookies... can't believe that there are only 3 fikas left!!! How shall I survive without it?!?"

Även om det känns fruktansvärt sorgligt att behöva lämna ifrån sig jobbet som fikavärd, så gör jag det också med en viss lättnad. De två tjejer som tar över efter mig och Ida, är två klubbverkare som jag jobbat med och som jag vet kommer att göra fiket jättebra! Det känns tryggt. Och jag har lovat att stötta dem och hjälpa till i början om de känner att de behöver, så helt och håller behöver jag inte lämna min "fikavärld".

Jag tänkte bjuda på lite bilder, händelser och utmärkelser ifrån min höst som fikavärd.

*klicka på bilderna för att förstora*

  
DET ROLIGASTE FIKAT: USA-fikat
Mycket arbete låg bakom detta fik men det var såå värt det! Ida och jag kokte uppemot 150 bagels tror jag det var, och bakade massa goda och krångliga kakor. Jag satt och klippte ut små Obama-huvuden och satte på tandpetare och gjorde skyltar. Och det blev världens bästa fika!!! Det var såå mycket folk att kön ringlade ut ur puben, uppför trappan i trapphuset och ända ut genom entrédörren. Och vi slog försäljningsrekord genom tiderna! Tiden bara flög iväg, så himla roligt!!


DEN MEST MISSLYCKADE KAKAN: Kokosmjölkschokladpajen
Jag vet inte vad det var som hände... Men första gången jag gjorde denna paj blev den jättegod och framförallt SNYGG! Men när jag skulle göra den till favorit-i-repris-fikat så blev det bara pannkaka av alltihopa. Tror det var för att jag använde snabb-maizena (den andra var slut) och hade ett annat märke på kokosmjölken. Hur som helst så smakade pajen konstigt, och sen ville den inte stelna. Så efter ett tag på fikabordet flöt hela pajen runt på tallriken så vi fick ta ut den från bordet och det fanns inget mer att göra. Soporna, yay!


DEN ROLIGASTE KAKAN: Avhuggna fingrar
...som vi serverade på Halloween. Inte många vågade sig faktiskt på att köpa dessa, men de var riktigt goda! Chokladpinne inklädd i marsipan med en nagel av mandelspån färgad med röd karamellfärg. Men visst ser den rätt verklig ut?

 
DEN MEST AVANCERADE KAKAN: Martha Stewarts Rocky road tarte & Halloweenspindlarna
Rocky road tarte innehöll många steg, tog lång tid att göra och var dessutom dyr! :P Halloweenspindlarna var krångliga. Vet inte hur lång tid jag la ner på att doppa dem salta pinnarna i choklad för att ha som ben, sen ville benen ändå inte sitta fast på kroppen. Då var jag rätt sur...
 
  
MINA TRE FAVORITKAKOR/BAKVERK: Chokladkolapajen, Sticky buns med glasyr & Päroncupcake med kanelfrosting
  

DEN STÖRSTA KATASTROFEN: Kaffemaskinen som inte ville fungera
På fiket för en månad sen ville kaffebryggaren inte starta på morgonen. Detta gav oss smärre panik. En vän sprang hem och hämtade en presskokare som vi bryggde kaffe i för hand, ca 3 dl per "press". Det tog tiiid...!! Men så senare kommer en Kalmar-jobbare in, och förklarar att det sitter en gömd knapp som man skall trycka på. Och vips så fungerade kaffemaskinen igen! Den där knappen var helt omöjlig att hitta och inte ens vår chef visste om den (när vi i panik ringde honom tidigt på morgonen)... Men nu vet vi ju till nästa gång var vi ska trycka!

    
MIN CUPCAKE-TOPPLISTA:
1. Päroncupcakes med kanelfrosting - Min absoluta favorit från terminen. Perfekt frosting samt saftig muffins. Jag tror jag åt sex sju st av denna...
2. Chokladcupcaken med jordnötssmörsfrosting - Mumma! Jag åt frostingen ur skålen för att den var så himla god!!
3. Obama-cupcakesen - Bara för att de var så himla roliga.
4. Monstercupcakesen - För att de var så söta med sina chokladögon.
5. Bananasplitcupcaken - För att den var så himla snygg!
    

SÄMST SÄLJANDE KAKAN: Mintchokladkakan med glasyr
Jag hade tänkt ha en "Bäst säljande kakan" men de flesta kakor har sålt riktigt bra! Utom just de här... mintchokladkakorna med glasyr. Jag vet inte varför, om det är så att folk inte gillar mint eller om de tyckte att de såg torra ut... för egentligen var de faktiskt väldigt saftiga och goda! Gjorda på massor av mörk choklad. Men men, man kan inte gilla allt.

Jag kommer sakna att vara så mycket på Kalmar nation och jag kommer sakna att inte längre ingå i "Klubbverket". Det må vara löjligt, men det var lite som en andra familj.




/Helena


Kommentarer
Postat av: Elin

Ni har verkligen varit produktiva när det gäller bakningen. Hoppas julen har varit bra och vilsam. Kramar

2009-12-27 @ 10:45:06
URL: http://elinsdistrict.bubbleroom.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback