Klimatmärkning för mat på ingång

Jag sitter och söker litteratur till ett arbete i skolan där jag ska ha hand om en miljödel. Bl.a. om vad för olika miljömärkningar som finns på mat och hur man skall tänka på att äta för att bevara djur/natur och för att det ska ha så lite klimatpåverkan som möjligt. Kom in på KRAVs sida och ser med glädje att de håller på att arbeta fram en ny märkning för mat - klimatmärkning!
Läs mer här http://www.krav.se/sv/Klimat/klimat/ 

Så länge, i väntan på att märkningen tas fram, har de nu några enkla tips på hur man skall tänka/välja för att minska klimatpåverkan från sin mat:
  1. Ät upp. Cirka 25 procent av maten slängs och orsakar därmed en stor, onödig klimatpåverkan.
  2. Ät mindre (rött) kött. Medan ett kilo bönor kan orsaka 300 g koldioxidutsläpp kan motsvarande mängd nötkött orsaka upp till 20 kilo.
  3. Ät säsongsanpassat. På vintern är det bättre att äta rotfrukter än färska grönsaker.
  4. Välj mat som inte transporterats med flyg.
  5. Välj kvalitetscertifierad mat där tydliga krav har ställts på miljö- och djurskydd.

Då jag själv blivit väldigt intresserad av det här med klimatpåverkan från mat den senaste tiden, håller jag nu på att läsa en ny bok på ämnet. Därför kommer jag säkert skriva mer om detta i fler inlägg framöver!

/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback