Gastrostomi - att få mat genom en knapp rakt in i magsäcken

Som ni vet är jag Dietist och många frågar ofta här på bloggen vad jag jobbar med. Jag vill egentligen inte blanda in jobbet för mycket i den här bloggen. Men något jag kan berätta är att jag dels jobbar med patienter som har gastrostomi. Och detta var jag även på en utbildning om förra veckan. En väldigt intressant utbildning!


Vad är då en Gastrostomi? För er som inte vet det så är en gastrostomi en port till magen, alltså en väg in i direkt i magsäcken utifrån, och detta har personer som har svårt att äta eller på annat sätt få i sig tillräckligt med näring. Orsaker till detta kan vara att man ex. fått cancer i halsen/strupen som gör att man inte kan äta, vissa personer sväljer fel så att maten kommer ner i lungorna istället, vissa har väldiga problem med kräkningar etc. Det finns många orsaker till varför en gastrostomi sätts. Gastrostomin sätts in genom en operation.
Genom gastrostomin ger man mat som går direkt ner i magsäcken och sedan vidare i tarmen, precis som hos en frisk person. Maten man ger är oftast sondmat. Ibland äter patienten lite själv, men oftast ger man 100 % sondmat. Min uppgift som dietist är att välja en bra sondmat för patienten (det finns en massa olika sorter) samt att göra matnings-schema och ge råd om vilken hastighet maten skall tillföras. Det är viktigt att sondmaten ger rätt energi och alla näringsämnen som patienten behöver få i sig.


Dockan på bilden ovan har en gastrostomi, en s.k. "knapp", vilka ni också kan se bilder av till höger. Genom knappen ger man mat in i magsäcken. De små "ballongerna" på ena sidan av knappen är vattenfyllda. Dessa tömmer man på vatten när man byter knapp i magen, då går den lätt att föra ut och in ur hålet man har i magen. När man satt i en ny knapp i sitt hål, så sprutar man in lite vatten genom en ventil i knappen, så ballongen blåses upp, och så sitter den nya knappen på plats i magen.

Om ni har några frågor är det bara att fråga på!

/Helena


Kommentarer
Postat av: Anonym

Så man äter aldrig med munnen då?

2011-05-28 @ 21:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback