Proteinlåg- och proteinhög kost vid njursjukdom

I måndags hade vi en väldigt intressant labb i skolan. Vi delades in i grupper och fick i varje grupp två patientfall att laga upp en dagsmeny för. Den ena patienten var njursjuk och behövde därför äta en kost låg på protein, ungefär ca 40 g protein/dag. Den andra patienten gick i hemodialys (bloddialys) och då behöver man istället en kost som är väldigt hög på protein, eftersom man förlorar protein i dialysen.

Båda patienterna skulle äta samma lunch och middag, men tillbehör och andra måltider skulle man ändra så den passade patienternas behov. Andra saker som också var viktigt att tänka på var:
Patient 1: Proteinlåg kost. Viktigt också att verkligen täcka energibehovet! Om man inte täcker energibehovet kan kroppen börja bryta ner det kroppsegna proteinet vilket kan bli farligt.
Patient 2: Proteinhög kost. Viktigt att också dra ner på Kalium och fosfat. Man får heller inte dricka så mycket när man går i dialys, vilket gör att man inte får äta så mycket frukt och grönt och andra livsmedel som innehåller mycket vätska.


Proteinlåg kost: Frukost havregrynsgröt med socker och lite grädde och två lågproteinmackor med margarin, sallad och gurka. Kaffe med socker. Mellanmål en apelsin. Lunch 2 st crepes med kantarellstuvning och rivna morötter och lättöl till maten. Mellanmål på eftermiddagen var en kanelbulle och ett glas apelsinjuice (som inte kom med på bilden). Middagen biff stroganoff med ris och tomar och en efterrätt med fruktsallad och socker.
Menyn landade på 2100 kcal och 33,6 g protein. Lite lågt i både protein och energi vilket gör att man borde lägga till en näringsdryck på kvällen också.



Proteinhög kost: Frukost som bestod av havregrynsgröt med äppelmos och mjölk samt ett kokt ägg. Mellanmålet på förmiddagen en hönökaka med lite margarin och flera skivor skinkor samt lite gurka. Lunch bestod av crepes med kantarellstuvning samt en skiva kassler (som på bilden dock gestaltas av en skinkbit). Mellanmål en kanelbulle med kaffe. Middag biff stroganoff med ris och kidneybönor samt fruktsallad med keso.
Menyn landade på ca 2300 kcal och 86 g protein. Förutom 1 dl mjölk på havregrynsgröten får patienten dricka ytterligare 7 dl som kan fördelas under dygnet.


/Helena

Kommentarer
Postat av: Sandra

Tack!! :D Ja, dom var riktigt goda. Fast inte dom godaste muffinsarna jag gjort. Bakade ett gäng muffins för nån vecka sen som var sååå goda. Tyvärr tog jag aldrig nån bild, så jag ska baka dom igen och lägga upp receptet. Dom borde du verkligen testa! ;D

kram

2010-04-21 @ 22:27:13
URL: http://whatsandrasaid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback