Kroatisk matkultur
Någon som skall åka till Kroatien i vår, sommar, höst? Här kommer i alla fall lite tips på mat att äta/testa om man besöker Kroatien! :) Det fattas säkert massa, ni får gärna fylla i isåfall. Detta är det som jag själv observerat, samt som mina kroatiska vänner berättat om. Kroatisk matkultur är ganska lik de övriga länderna på balkan, så ska du till något närliggande land kan du säkert hitta det mesta där också!
Kroatien har jag varit i flera gånger. I Split 2007, på min tågluff 2011, och sedan två gånger i höstas då jag besökte en vän där.
KÖTT
Kött, kött, kött – en mycket viktig del i den kroatiska maten. Testa ex. Ćevapčići (typ små avlånga köttbullar), Pljeskavica (liknande hamburgare/stor tjock pannbiff) eller Ražnjići. När jag åt middag hos min väns morföräldrar så var det köttet som stod i centrum för måltiden. Allt annat tillbehör var inte så viktigt, utan mest ett ”måste”.
BUREK
Burek är inte kanske just typiskt för Kroatien, utan lite i hela Balkan egentligen. Filodegsgratäng/paj med antingen ost eller kött i. Mycket mäktigt (och kanske inte så hälsosamt) men mättande! Avnjuts bäst tillsammans med en stor kall öl, blev jag tillsagd av en kroat.
GULASHSOPPA
Gulash förknippar man ju främst med Ungern, men denna soppa är även en del av det kroatiska köket. Man äter den faktiskt ofta på nyårsafton!
ROSTADE KASTANJER
Kanske inte just typiskt för Kroatien, men det var lätt att finna där. På hösten finns det massor av stånd i Zagreb där de står och rostar kastanjer och säljer i pappersstrutar.
Kastanjer kan man också få i bakverk och kakor i Kroatien!
MAJSKOLVAR
Det finns stånd överallt i Zagreb som säljer grillade eller kokta majskolvar, med eller utan salt. Ett lite nyttigare snacks och bra att ta i farten när man är lite hungrig.
Något som jag också lade märke till är att man äter väldigt mycket rå lök i kroatien.
PALACINKE
Pannkakor är populära i Kroatien, såsom i så många länder runt omkring. Du kan få dem med diverse tillbehör.
HEMBAKTA SMÅKAKOR
Om du har turen att träffa eller lära känna några kroater, kommer du säkert att bli bjuden på diverse småkakor som är hembakta. Dessa kakor har en kompis mamma bakat! De dubbla med sylt i mitten är en riktig klassiker. Dem har jag också fått en gång av en mormor till en vän, i Tjeckien.
FRITULE
Liknande en liten rund friterad munk.
ŠTRUDLA
Precis som Štrudla är vanlig i andra länder, har den också en given plats i det kroatiska köket.
Populära fyllningar är ex. fyllning av äpple eller ost. Štrudla på bilderna har en väns mamma bakat. Hon köpte själva degen färdig, tunn kavlad deg, och gjorde sedan fyllningen och rullade in i degen, till sist gräddade hon dem i ugnen. Det var gott att äta varannan med äpple och varannan med ost, man fick lixom både sött och salt och det var en perfekt blandning.
KREMSNITA
På ett café testade jag Kremsnita. En bakelse gjord på vaniljkräm och ägg med botten/topp av frasig deg. Varianten jag testade hade ett lager av mörk choklad ovanpå också. Mums alltså, en riktigt god bakelse tillsammans med en kopp kaffe. Kremsnitan kommer, som det sägs, ifrån en liten kroatisk stad som heter Samobor. Jag har ätit liknande innan, nämligen ”Bled cream cake” i Bled i Slovenien. Därför frågade jag någon varför den hette ”Bled c c” där om den kommer ifrån Samobor? Killen jag frågade visste inte, men han tror det är ett säljknep, och blev nästan lite upprörd eftersom han tyckte att Bled lite stulit deras goda kaka ifrån Kroatien och använde som ”sin egen”. Nå väl, vare sig det är Kroatisk Kremsnita eller Bled cream cake så är det i pricip samma kaka och båda är goda. Måste dock erkänna att denna i Kroatien var aningen snäppet godare än den jag åt i Bled. ;)
SLADOLED (glass)
Kroatisk glass har väldigt bra rykte om sig! Den bör provas, gärna kulor i en strut. Många smaker finns, och framförallt är det väldigt billigt. Ca 5 sek/kula när jag var där.
KRAŠ CHOKLAD
Kras är ett välkänt företag i Kroatien som tillverkar choklad och kakor. Några av de mest populära chokladsorterna är Bajadera (smak av nougat och mandel i tre skikt), Griotte (mörk choklad med fyllning av likör och körsbär) samt Fontana (kubiska chokladbitar av mörk choklad med ett smältbart mjukt inre som friskar upp – brukar ibland kallas ”isbitar”). Kras har butiker på flera ställen i Zagreb där de säljer både vackra presentaskar och choklad i lösvikt. Och för oss svenskar är det naturligtvis ganska billigt också!
Mer om deras företag och produkter kan du läsa om på hemsidan: http://www.kras.hr
KROATISKT VIN
Kroatiskt vin har väl inget större rykte eller så, men vill man ändå testa något kroatiskt så är sorterna Peljesac och Plavac ifrån Kroatien. Finns ifrån olika tillverkare.
KROATISKT MINERALVATTEN – Jamnica
Ett populärt mineralvatten som dricks av många kroater.
KROATISK ÖL
Tre exempel på inhemska ölsorter är Pan, Karlovaćko och Ožujsko. Karlovaćko bryggs i staden Karlovac och Ožujsko bryggs i Zagreb.
RAKIJA
Rakija är den vanliga benämningen på sprit kan man säga. Ofta tar man en ”rakija”, denna rakijan kan sedan vara av olika sorter och har olika namn beroende på vilken frukt eller bär den är gjord av. Ett ex. är Šljivovica vilket är gjort på plommon. Rakija är ofta mycket starkt! Och man dricker det lite när som. Ex. fick jag ett snapsglas rakia kl 11 på förmiddagen då jag åt frukost hos min väns morföräldrar.
PELINKOVAC
Populär likör.
LEPINJA - Bröd
Lepinja är ett bröd som inte bara äts i Kroatien, utan egentligen över hela Balkan. Det är som ett fluffigt bröd, som när det gräddas ”reser” sig så att man kan använda det som pitabröd. Man kan äta brödet som det är, men ofta stoppar man också ex. Cevapici i det, ex. tillsammans med rå lök och kajmak (liknande färskost).
SMAKLIG MÅLTID:
Fruktsallad i stora lass!
Banan, äpple, apelsin, mango, ananas, päron, vindruvor och hallon!
När äter du helst din fruktsallad? Som kvällsmys, fika, uppladdning, återhämtning, till frukost? Jag gillar bäst att äta det som lite kvällsfika/mys med en kopp te.
Dietist-reunion
Chokladföljetong del 82 - Cloetta PLOPP "Kärlek"
Cloetta PLOPP "Kärlek"
En spännande nyhet ifrån Cloetta, Plopp med kärlek. Såhär står det på förpackningen: "Mjölkchoklad fylld med toffee med smak av geléhallon & hallonbitar i vit tryffel". Jag läste först inte på förpackningen, så när jag smakade den kände jag verkligen att det påminde om någon annan godis - och sedan kom jag på att det var just geléhallon! Brukar inte gilla när man blandar in bär i choklad, men detta var faktiskt riktigt gott! Det slank lätt ner! ;P Och dessutom ett plus för att Plopp är ett lagom stort choklad! Det blir en fyra här idag!
Pris: ca 10-14 kr för 50 g
Helhetsbetyg: 4
Någon mer som smakat detta, vad tyckte ni?
Grillpremiär!
I lördags var det dags för årets grillpremiär!
Det blev grillad marinerad kycklingfilé, med hemmagjord Tzatsiki, ugsrostad potatis, palsternacka, kålrot och morot, kokt broccoli och blomkål samt sallad med rostade solrosfrön på toppen.
Har ni haft er grillpremiär i år ännu?
Spalt i tidningen "Naturvetare"
Nu i Påsk var jag med i en spalt i tidningen "Naturvetare" som är en fackförbundstidning. Där bidrog jag med två påskrecept. Alltid kul med lite publicitet :) Innan har jag också varit med i ett reportage i tidningen "Allt om mat".
Första frukosten hemma
Förra veckan kom jag hem från Indien. Och finns det något bättre än första frukosten hemma igen??? :)
Dock har jag ätit rätt bra frukostar i Indien. Många turister rör sig där, vilket gör att man kan få ganska "västerländska" frukostar. Men ändå, fil hade jag saknat!
Annars hann jag faktiskt inte sakna någon mat eller livsmedel så mycket. Var ju bara borta 40 dagar så suget hann inte sätta in så mycket.
När jag är borta längre brukar jag sakna yoghurt och fil, samt kanelbullar och mörkt bröd med ost. Vad brukar ni sakna för mat i Sverige om ni är borta länge?
Rödcurry-stuvning med grönsaker
Ingredienser:
* önskade grönsaker för wookning
* 1 msk olja
* 3-5 dl sojadryck
* 1 tsk röd currypasta
* salt och peppar
* ca 2 msk vetemjöl
Gör så här:
Wooka grönsakerna. Häll oljan i en liten kastrull. Häll i drycken, currypasta, salt och papper samt mjöl. Vispa kontinuerligt och låt allt koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda under omrörning tills det är lagom tjockt i konsistensen.
Gott att äta ex. till kyckling eller kött. Man kan också blanda detta direkt i om man vill.
Födelsedagsfrukost
Dagens födelsedagsfrukost bestod av lättfil med rivet äpple, hackade torkade aprikoser, kanel, russin, lite müsli, SpecialK samt havrefras. Och så kaffe och sen blev det en macka med ost och marmelad också. Känns extra kul att äta när man dukat lite fint och har fått en liten bukett blommor av mamma :)
Födelsedag!
Idag fyller jag år!
För första året på länge står faktiskt inget speciellt på schemat. Det blir nog bara lite löpträning och extra god frukost idag! Tårtan har jag redan avverkat, i lördags:
Får helt enkelt se vad dagen har att erbjuda!
Provade YOGA i Indien (ashtanga vinyasa)
Jag har aldrig provat yoga innan, men nu när jag var i Indien var jag ju tvungen att prova!
Jag var 10 dagar i Rishikesh i norra Indien. Där hade jag 1,5 h yogaträning varje dag i 8 dagar.
Och, det var verkligen kul och tufft! Yogan var riktig hårdträning och man svettades som bara den. De första två dagarna hade jag så ont i kroppen att det var svårt att gå! Efter 8 dagar kände jag att jag gjort många framsteg, och jag kände mig också lite fastare och smidigare i kroppen!
Jag vill verkligen fortsätta med yoga här hemma. Det jag dock har hört lite är att många yogapass på gym och så, mest är att man ska andas rätt och slappna av. Det är därför jag aldrig gått på yoga här hemma... Jag vill ha sådan hårdtränings-yoga som jag gjorde nu i Indien! Tror den träningen kombinerat med löpning blir perfekt träning för mig, för hela min kropp.
Vad tycker ni om yoga? Och hur är den yogan ni går på? Hårträning eller mest avslappning?
Frukost hos syster
Kaffe! Och så lättfil med kiwi och äpple, müsli, havrefras och kanel. Och en knäckemacka med Philadelphia sweet chili, tomat och svartpeppar.
Paprikasoppa
En snabbgjord och smakrik soppa! De grillade inlagda paprikorna hittar man i välsorterade livsmedelsbutiker, eller i butiker med inriktning på lite utländsk mat. Jag köpte min burk på Lidl.
Ingredienser (3-4 port):
* 1 liter vatten
* 2 st grönsaksbuljongtärningar
* 3 st vitlöksklyftor
* 6 st grillade inlagda paprikor
* 1 krm paprikapulver
* salt och peppar
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna och pressa ner vitlöksklyftorna. Strimla paprikorna och lägg ner i vattnet. Koka ca 10 min. Mixa sedan soppan. Smaka av med salt och peppar.
Servera ex. med nybakt bröd.
Jag åt min soppa med morot till, samt ett knäckebröd med färskost med pepparrotssmak samt skivat äpple och svartpeppar på.
Sista dagen att anmäla sig till Kickstarten!
Någon skrev och frågade om jag inte kunde berätta lite mer om vad de senaste deltagarna tyckte. Jag har inte hunnit skriva in detta på hemsidan då jag varit iväg. Men de som deltog i Kickstarten feb/mars var överlag mycket nöjda! En tjej skrev att "Anmälningsavgiften till Kickstarten var de bäst spenderade pengarna i år!", vilket man blir otroligt glad över att höra! Naturligtvis jobbar vi också hela tiden för att bli Ännu Bättre, därför tar vi åt oss av de synpunkter och tips som tidigare deltagare delat med sig av till oss i Utvärderingsformuläret.
Har du någon fråga? Maila [email protected] och ta chansen att anmäla dig idag! Sista chansen att få hjälp att komma i form inför sommaren!!
www.kickstarten.se
Tillbaka i Sverige
Nu är jag tillbaka i Sverige igen efter 40 dagar i Indien. Det har varit en helt fantastiskt bra resa på alla sätt! (Förutom de matförgiftningarna jag drabbats av förståss... :P) Bilder och mer om den indiska maten kommer snart! Först måste jag bara landa lite här hemma.
Men jag kan bjuda på en bild som är tagen i Agra, 2 h tågresa ifrån New Delhi.
Jag med utsikt över Taj Mahal i solnedgången.
Biff Rydberg med senapsfraiche
Biff Rydberg är, kan man säga, en lyxigare variant av pyttipanna. Man steker kött i bitar, potatis i bitar och hackad lök. Sedan kan man antingen blanda ihop allt, eller servera i högar var för sig på tallriken. Ibland serverar man rätten med en rå äggula.
Jag åt Biff Rydberg för första gången för inte så länge sedan. Jag tyckte det var riktigt gott! Och jag är inte så jätteförtjust i pyttipanna, så att man fick alla smaker i högar var för sig, passade mig mycket bättre.
Biff Rydberg med senapsfraiche, stekta haricot vertes & morötter, samt en sallad med rödkål, rödlök, tomat, gurka och fetaost.
Senapsfraiche gör man genom att blanda lättcreme fraiche med ca 1-2 msk dijonsenap, samt 1-2 msk stark senap. Smaka av med salt och peppar.
Nyttigt kvällsmys
När suget sätter in på kvällen, gäller det att ha nyttiga alternativ på lager :)
Björnbär, hallon, russin och tärnat äpple.
Vi kör igång igen, med Kickstarten!
Då är det dags igen, den 23 april kör vi igång med en omgång till av Kickstarten!
Som deltagare i Kickstarten får du hjälp att nå dina mål som har med kost, träning och hälsa att göra. Du får personliga tränings- och kostupplägg gjorda av PT och Dietist, samt tillgång till instruktionsvideor för alla träningsövningar! Du kan träna hemma eller på gym, välj själv! Vi har också kostprogram för dig som inte tål något livsmedel, eller för dig som är vegetarian etc.
Förutom allt detta har du chans att vinna fina priser då Kickstarten anordnar tävlingar under månadens gång!
Detta är sista chansen att vara med i Kickstarten innan sommaren!!
Sista anmälningsdag är fredag 20/4.
Behöver du hjälp med träningsupplägg och kosten? Anmäl dig till Kickstarten!
Du får individbaserade tränings- och kostupplägg, baserade på dina egna personliga mål!
Läs mer på vår hemsida: www.kickstarten.se
Det är en bra chans att komma i form, och få hjälp av både Dietist och Personlig tränare.
Chilifisk med cashewnötter
Denna fiskrätten var verkligen smakrik och god. Har inte testat någon liknande innan, men denna rätten kommer jag verkligen göra igen!
Ingredienser (4 port):
* 600 g vit fisk (ex. sej eller torsk)
* 0,5 tsk salt
* 30 g margarin
* 0,5 dl ströbröd
* 1 dl grovhackade cashewnötter
* 1,5 tsk sambal oelek
* 1 st vitlöksklyfta
* rivet skal och pressad juice ifrån 1/2 lime
* 10 st körsbärstomater
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den halvtinade fisken i en ugssäker form och salta. Smält smöret och rör i ströbröd, nötter, sambal oelek, pressad vitlöksklyfta samt limejuice och skal. Bre blandningen över fisken. Dela tomaterna i halvor och lägg bredvid fisken i formen.
Ugnsbaka fisken i ugnen i ca 25 min.
Servera med ex. pressad potatis och broccoli.
Läsk i Kroatien...
I Kroatien har de en läsk som heter fis. Det roade mig en rätt lång stund en kväll då jag var väldigt trött...
Bra start på dagen!
Jag är inget större fan av kiwi, men nu har jag upptäckt att det är en väldigt god frukt att ha i filen på morgonen! Det passar så bra! Alla frukter gör ju sig inte så bra tillsammans med fil, ex. tycker jag inte att apelsin passar så bra. Men nu har det alltså blivit lite standard här hemma, att jag har kiwi i filen.
Filmjölk med tärnad kiwi, tärnat äpple, russin, SpecialK, havrekuddar och kanel. Till det en finsk rågsmörgås med leverpastej och gurka. Mums!
Dumlekladdkaka
Mums alltså! Jag gillade verkligen denna. Innan har jag gjort kladdkaka och lagt i dumlekolor, men jag har aldrig smält dem i som vi gjorde denna gången. Blev verkligen supergott!
Receptet är glutenfritt, men det går likabra att använda vanligt vetemjöl, såklart.
Ingredienser:
* 100 g margarin
* 120 g Dumlekolor
* 2 dl socker
* 2 ägg
* 1,5 dl glutenfri mjölmix
* 2,5 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker
* 0,5 tsk salt
* lite smält margarin + riven coccos till att bröda formen med
Gör så här:
Smält margarinet och blanda ner dumlekolorna och låt dem smälta. Rör tills allt smält samman. Vispa ägg och socker lite snabbt. Blanda ner mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och dumleblandningen. Rör runt. Häll i en form med löstagbar botten, som du smörat och brödat med coccos. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 17 min.
Servera med ex. Milda visp 20% och skivad banan.
/Helena
Fördelarna med motion - Del 1: Motion & Stress
Jag läser just nu en kurs i ”Motions- och hälsopsykologi”, och det är en väldigt intressant kurs. Därför tänkte jag börja med en följetong där jag tar upp fördelarna med motion och fysisk aktivitet. Och jag börjar med Motion kopplat till Stress.
Jag är själv en av dem som tränar just för att minska stressen. Om jag känner mig stressad kan det hjälpa att springa en runda. Då kan jag slappna av bättre efteråt, och jag kan också rensa tankarna då jag får en stund för mig själv i löpspåret.
Många undersökningar har dock visat, att de som är stressade överlag motionerar mindre än de som inte är stressade. Alltså, dem som egentligen skulle behöva motion för att lindra stressen, är de som i minst utsträckning tränar. Detta kan dels förklaras med den kanske upplevda tidsbristen många stressade har. Men det kan också vara så att de som är mindre stressade (och motionerar mer) är mindre stressade – just för att de tränar. Träning förebygger alltså stress!
Inte all stress är dålig för oss. Vi människor behöver lagom med stress för att fungera bra, vi behöver utmaningar och händelser i livet. För mycket att göra blir till negativ stress för oss, men även då vi har för lite att göra – får för lite stimulering – det skapar också ohälsa. Så det gäller att ha en lagom nivå av stress för att vi ska fungera bra.
För att förstå varför motion är så bra för att förebygga/motverka stress, så ska jag förklara det från början.
Vi människor är konstruerade så att förr i tiden, då det uppkom en fara (ex. man såg ett farligt djur), så får vi ett stresspåslag, en fysiologisk stressreaktion. Puls och andning ökar, blodet drar sig ifrån de ytliga blodkärlen och strömmar till musklerna – så att man ska kunna springa eller slåss. Detta gör att musklerna blir spända. Spända bukmuskler skyddar de inre organen och spända nackmuskler gör oss uppmärksamma på att hitta hot i omgivningen. Vi utsöndrar hormoner i som gör oss aktiva och alerta och mer tåliga för smärta. Matsmältningsprocessen avstannar, all energi är koncentrerad till att ”fly” eller ”fäkta”.
Precis samma process sker med oss människor idag, precis som hos personen som sprang ifrån ett farligt djur, för flera hundratals år sedan. Men numera är det oftast inta farliga djur som sätter igång stressprocessen i kroppen, nej nu handlar det om tankar, måsten, krånglande datorer, stopp i trafiken, kommande tentor etc. Det är inte längre livshotande händelser. Det är svårt att springa ifrån tankar och krav, och ofta ansamlas de alla och stressen blir värre och värre. Vi får heller inte den naturliga urladdningen längre. Förr, då stressen slogs på (ex. av det farliga djuret) så sprang man eller slogs och fick en naturlig ”urladdning”. Då blev kroppen ”lugnare” igen. Men nuförtiden saknas den urladdningen. Det är inte konstigt då, att förstå att man kan bli sjuk av för mycket stress. Spänd nacke alldeles för länge är ju ex. inte bra. Och det är också lättare att förstå, efter denna förklaring, varför motion och fysisk aktivitet kan verka stressdämpande.
Studier har också visat, att tränade personer återhämtar sig snabbare från stress och att de inte i lika stor utsträckning drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Regelbunden träning ger också sänkt vilopuls och blodtryck vilket också gör att en viss arbetsbelastning blir mindre belastande för en vältränad person än än icke vältränad, avseende ex. hjärtfrekvens och utsöndring av stresshormon.
Däremot, kan jag också tillägga att FÖR mycket träning kan naturligtvis också vara negativt för vår kropp. Men det är inte lika vanligt idag.
Mat vid dopbjudning
Smörgåstårtor. En med lax och räkor, och en med skinka och leverpastej. Tyckte de var väldigt fint dekorerade, och mycket saftiga.
Till efterrätt blev det chokladmuffins med ett täcke av passionsfrukts- och persikomousse.
Matkultur ifrån vilket land?
Nu börjar sommaren närma sig, och även semestern. Kanske ska ni ut och resa i sommar? Om ni vill ha mattips och matkulturtips till något land, så skriv en kommentar här! Det är mitt specialintresse, och jag har många länder att skriva om, men tänkte höra lite om vilka länder ni läsare främst är intresserade av!
Chokladföljetong del 82 - Anthon Berg "Double crisp"
Anthon Berg "Double crisp"
Ett medelmåttigt choklad som slinker ner, men som inte är något speciellt. Den bittra chokladsmaken tar lite överhand, och man känner inte karamellen så mycket tyvärr.
Helhetsbetyg: 3
Nyttigt och mättande mellanmål
En kopp Yellow Label-te med ett knäckebröd med Philadelphia sweet chili, skivat äpple och svartpeppar. En hembakad surdegsbrödskiva med mosad avocado, svartpeppar och salt. Och så en morot.
Skivat äpple på knäckebrödet gör sig faktiskt riktigt bra!