Tips inför resan: Nya Zeeländsk mat

Här är lite mat och annat som jag upplevde som lite speciellt för Nya Zeeland när jag var där i somras.


Lamm
På Nya Zeeland bor flera miljoner lamm/får och därmed är också lamm en viktig del i det Nya Zeeländska köket.

 
Pumpa och pumpasoppa
Precis som i Australien var användandet av pumpa väldigt utbrett. Speciellt pumpasoppa var det många som åt och tillagade! När vi var på utflykt i en nationalpark i NZ, så bjöd vår guide oss på pumpasoppa (som vi tror hans fru gjort).

 
Kiwi
Nya Zeelands nationalfrukt, om man säger så. Jättebillig överallt (ca 8 kr/kg) eftersom man odlar denna på Nya Zeeland. Bilden till höger visar hur kiwin växer på "buskarna". Det skall även vara lätt att få jobb som kiwiplockare på NZ!


Fejoias
En jättesur liten frukt, som när man åt den, gjorde att det blev helt torrt och tvåligt i munnen. Nej, den tyckte vi inte om. Men när de hade smaksatt cider med denna (se nedan) så var det i alla fall gott!


Kumara - en sorts sötpotatis
Kumara är en sötpotatis och den använde vi bl.a. i vår pumpasoppa som vi gjorde. Recept finner du här:


Yams
Vi minns inte riktigt hur dessa smakade, men vi ugnsrostade dem tillsammans med potatis och åt med chilisås. Vi frågade i affären vad man kunde göra med dem, men det visste inte butikskillen. (typiskt män) Men det funkade ju bra att rosta dem i ugnen!



Pavlova
Nationalbakverket, Pavlova! Marängbottnar varavade med grädde och färsk frukt!


Hokey pokey icecream
En mumsig glass som var speciell för Nya zeeland. Lite honung och crunchy bitar i len vaniljglass. God! Ett måste att smaka om man besöker NZ.



Fisk-choklad
Jag vet inte varför den anses nya zeeländsk, men detta lilla "fiskchoklad" gjorde det. "As kiwi as.." står det på den, och nya zeeländarna kallar sig själv för "kiwis". Själva chokladet var en skumfisk med chokladöverdrag. Inget spännande eller speciellt, men helt okej.


Choklad
Några goda och speciella choklad för NZ var det här vita med maccadamianötter i och ettmjölkchoklad med kiwibitar i (har inge bild på detta för närvarande). Båda var verkligen jättegoda, riktiga fullträffar. Vi köpte sammanlagt med oss 2 kg av dessa hem!!!

   
Chips med köttsmaker
Många spännande chipssmaker fanns att finna på NZ. Något som verkade vara extra poppis var chips med köttsmaker! Här på bilden ovan, smaker som "revben", "lamm och mint", "hamburgesmak" samt "kyckling". Revbenschipsen och kycklingchipsen var riktigt goda!! Hamburgechipsen rätt okej, men "lamm och mint" var platt fall. Vem kom på att blanda lamm med mint? Undra om chipstillverkarna var fulla när de kom på den smaken...



Vin och cider
Många olika vin och cider speciella för Nya Zeeland fanns att köpa. Ex kiwivin eller fejoiascider. Själv köpte jag med mig en flaska "isvin" hem som också var lite speciellt där. Boysenbärscider fanns också!
På Nya Zeeland tillverkas mycket vin och man kan åka på vinresor och vinprovningar runt om i landet.



Marmite
"NZ's original yeast spread". Ja, ett pålägg gjort av jäst som NZ:borna älskar. Det gjorde inte vi.

 
Jordnötssmör
På Nya Zeeland var jordnötssmör ett omtyckt pålägg! I affärerna var det inte bara tre sorter att välja på, som här i Sverige, utan ca 15 st! Det var osaltat, saltat, extrasaltat, sockrat, osockrat, smooth, crunchy och creamy. Här på bilden ovan ser vi till och med "extra crunchy".

/Helena


Kommentarer
Postat av: Maria

Lamm med mintgele (vanlig mat nu alltså, inte gele) är jättegott och populärt (?) så det är kanske därifrån chipstillverkarna har fått sin inspiration till chipsen med samma smak?

2011-01-09 @ 17:06:47
Postat av: Josefin

Men det är vanligt att äta mint till lamm berättade pappa för mig då han fick en lammbit med mintsås på en restaurang! :) Men väldigt intressant inlägg iallfall :D

2011-01-14 @ 17:43:24
URL: http://josefinb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback