Diabetes typ 1 och 2

I torsdags, på min praktik, var jag med diabetessjuksköterskorna hela dagen. Det var intressant att se hur de jobbade och det var liknande dietisternas jobb, då det också togs kostanamnes (man berättar vad man ätit) och gavs kostråd. När man har diabetes är det väldigt viktigt med vad man äter, hur ofta man äter och hur mycket man äter. Jag tänkte nu skriva lite om diabetes.

Blodsocker och insulin

För att man ska kunna förstå det här med diabetes måste man också förstå hur glukos och insulin fungerar i kroppen. Våra celler i kroppen behöver glukos för att fungera. För att cellerna ska kunna ta upp glukos så behövs insulin, det fungerar nästan som en "nyckel" som släpper in glukos i cellerna. Vissa celler, ex. hjärnans celler, nervtrådarna, näthinnan, njurarna och binjurarna behöver inte insulin för att ta upp glukos - utan sockret tas istället upp helt i proportion till blodsockernivån.
Insulin tillverkas av betacellerna i bukspottskörteln. I en frisk person släpps lagom med insulin ut för att blodsockernivån skall hållas jämn. I en person med diabetes fungerar detta inte som det ska och blodsockernivån (mängden glukos i blodet) blir alldeles för hög eftersom de flesta cellerna i kroppen inte kan ta upp något glukos. Detta leder också till att de celler som inte behöver insulin för att ta upp glukos (som jag nämnde ovan) tar upp jättemycket glukos och kan skadas på sikt. Personer med diabetes kan alltså få problem med ex. ögonen och att känseln minskar i benen och fötterna.

Många kan blanda ihop diabetes typ 1 och 2, och jag tänkte därför reda ut begreppen lite. Vad är det alltså för skillnad på diabetes typ 1 och 2? Och hur ser behandlingen för de olika ut?

Diabetes typ 1;
drabbar främst barn och ungdomar och detta har inget att göra med övervikt. (Men vet inte riktigt orsaken till varför personer drabbas.) Personer med diabetes typ 1 är snarare ofta smala/normalviktiga. Vid diabetes typ 1 förstörs bukspottkörtelns insulinproducerande betaceller av kroppens eget immunsystem. Detta medför att insulinproduktionen i kroppen upphör helt. Personer med diabetes typ 1 behöver därför insulin-behandling livet ut. Det kan vara svårt att veta hur mycket insulin man måste ta, men patienten får testa sig fram. En patient med diabetes typ 1 rekommenderas precis som alla andra, att äta regelbundna måltider med nyttiga och varierande livsmedel. Det finns inget som man inte "får" äta, men en patient med diabetes typ 1 måste alltid tänka på vad den äter och planera bra, för att insulinet skall stämma. Det finns risk att man får hyperglykemier eller hypoglykemier då blodsockret blir för högt eller lågt, och detta kan vara farligt. Att alltid ha något sockerrikt med sig rekommenderas, ifall att blodsockret skulle sjunka för mycket.

Diabetes typ 2;
drabbar istället mest personer som är överviktiga, men finns i de flesta åldrar då övervikt numera letat sig neråt bland yngre personer. Vid diabetes typ 2 har inte insulinproduktionen upphört, men kroppens känslighet för insulin är försämrad. Kroppen hos en överviktig person klarar inte på sikt av att tillverka de stora mängder insulin som behövs till det ökade matintaget. Hos en person med diabetes typ 2 är det viktigt med livsstilsförändringar. Om man går ner i vikt, äter bättre och motionerar så kan insulinkänsligheten förbättras och man kan "bli frisk" igen (inte uppleva några problem ifrån sin diabetes). Det finns också tabletter man kan ta som förbättrar insulinkänsligheten eller som stimulerar betacellerna att frisätta mer insulin, men såklart ska man alltid först börja med att försöka förändra sin livsstil. Går det riktigt långt kan även en patient med diabetes typ 2 behöva insulin.


För en diabetiker är det viktigt med hälsosam mat och regelbundna måltider.


Det finns massor mer att skriva om diabetes, men jag tar lite i taget. Hoppas ni lärde er något eller fick något frågetecken uträtt. Fråga gärna om det är något mer ni undrar om diabetes!

/Helena

Kommentarer
Postat av: Anonym

2010-09-05 @ 19:05:26
Postat av: Josefin

Vad är det du har i tallriken förutom puffar? :)

2010-09-05 @ 19:05:53
URL: http://pastamedpesto.blogg.se/
Postat av: Elina

Vilken bra information! Alltid bra att repetera lite såna här saker! :)

2010-09-06 @ 09:37:08
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: Hanna

SV: Jo, låten är otroligt vacker :)

__________Sen ett väldigt bra inlägg. Vi äter för mycket av "fel" mat, med tanke på all snabbmat och socker som finns omkring oss. Är tyvärr en av dom som har stoppat i mig för mycket av detta, fast har ändrat kosthållningen för att må bättre....

2010-09-06 @ 16:16:46
URL: http://medvetennarvaro.blogg.se/
Postat av: Helena

Det är äpple och russin, fil och havrefras.

2010-09-06 @ 17:18:52
URL: http://matresan.blogg.se/
Postat av: Annie S.

Bra och lättförståeligt! sånt är lite svårt att ha koll på alltid, men då vet jag att jag kan gå in och läsa här nu då...

2010-09-06 @ 17:19:29
Postat av: Susanna

Nu känner jag att jag har mycket bättre koll på hur det ligger till! Man har ju förstått att det skillde lite mellan dem, men inte hur. Nu vet jag! :)

2010-09-06 @ 21:24:08
Postat av: H. H

En diabetiker skall äta livsmedel med så lite kolhydrater som möjligt och mer fett för att hålla blodsockret på en jämn och balanserad nivå.2010-09-08 @ 17:28:13
Postat av: H.H.

En diabetiker skall äta livsmedel med så lite kolhydrater som möjligt och mer fett för att hålla blodsockret på en jämn och balanserad nivå.2010-09-08 @ 17:28:29
Postat av: Patrickvera

This is the coolest web site I have seen for ages, excellent work and content.

2011-12-19 @ 11:46:32
URL: http://patrickvera.blogfeaturing.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback