Saffranskola med rostad kokos
Kolor är inte annars min favorit vid jul, men dessa blev riktigt riktigt goda! Lite jobbigt att slå in alla i papper bara, och inte så fint i godisskålen. Men de var ju goda! :)
Ingredienser (till nästan 1 plåt):
* 3 dl vispgrädde
* 50 margarin
* 3 dl strösocker
* 1,5 dl ljus sirap
* 1,5 dl riven kokos
* 0,5 g saffran
Gör så här:
Blanda vispgrädde, margarin, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills du kan forma en kula av smeten i kallt vatten, "kulprovet". Detta tar olika lång tid beroende på spis m.m. Om du har en termometer så är smeten klar när den är ca 120 grader. Jag hade en termometer när jag gjorde denna, och det underlättar så man inte behöver stå och göra kulprovet varannan minut.
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den blir lite brun. Blanda ner kokos och saffran i smeten när den är klar. Blanda ordentligt och häll sedan ut kolasmeten på bakplåtspapper. Låt stå kallt och skär sedan i rutor och slå in i papper.
/Helena
Ser riktigt smaskigt ut!
Lät väldigt gott med kokos i kola. :)