SILENT and LISTEN

...består båda av precis samma bokstäver. Och dessa två ord är de viktigaste att komma ihåg, fick vi lära oss i skolan, när man har ett patientsamtal. Just nu håller vi på att öva oss i samtal, konversation m.m. i skolan så att man ska kunna bli en bra behandlande dietist.


Vi har fått lära oss att det absolut viktigaste är att LYSSNA! För hur ofta glömmer man inte bort att lyssna egentligen? En anhörig vill prata om ett problem och till en början kanske man lyssnar. Men sedan tar nyfikenheten över och vi börjar fråga saker. Styr in samtalet på ett annat spår och börjar berätta om egna erfarenheter. Den här anhörige som ville prata kanske inte alls då får prata ut om sitt problem. Det man ska göra är bara att Lyssna Lyssna. Låta det vara tyst. Nicka, hmma, säg "okej", "berätta mer" och låta den anhörige få prata tills det är uttömt... Jag kan såväl känna igen mig själv i att göra dessa felen. Jag ska bli en bättre lyssnare!

Ett annat fel man ofta gör är också att komma med "lösningar". Den anhörige börjar berätta om problemet och vi försöker genast lösa detta. Detta ska man inte heller göra. För ofta behöver personen bara prata, prata och prata om sina problem. När allt är uttömt känns det bättre. Ibland är det helt enkelt det som är lösningen! Om man nu vill ändå vill hjälpa personen med en lösning så ska man vänta tills allt är färdigpratat och inte avbryta personen. Detta kan jag också känna igen mig i. Man vill hjälpa den ledsna personen och lösa allt, men egentligen är ju det bästa att bara lyssna. Det vet jag av egna erfarenheter - att när jag vill prata så vill jag prata. Jag behöver inte få någon lösning, jag vill bara prata ut...

Jag klarade föresten min andra tenta också. Jag trodde verkligen inte det, så det blev en positiv överraskning! Så det blir nog till att fira lite ikväll! Fruktsallad och en film med några kompisar och sedan blir det nog lite vin och utgång :)

Hoppas att ni får en trevlig fredagskväll!
/Helena


Kommentarer
Postat av: Sophia

Kan jag snälla få recptet på tomatbrödet?

2009-10-09 @ 18:02:50
URL: http://youluckything.blogspot.com/
Postat av: Molly

hej!

vad kul att du klarade tentan :)

det låter intressant det ni läser om i skolan.

du får ha en bra kväll och helg! kram

2009-10-09 @ 19:32:05
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Jenna

Vad spännande saker ni håller på med för tillfället! :) Känenr oxå igen mig i det där med att man så gärna vill lösa problemen och kommer på lösningar, när lösningen kanske egentligen vore att lyssna bara...



Hoppas du får en finfin helg! Jag misstänker att den kommer kantas av en hel del bak och fix på söndag i varje fall? :)

2009-10-09 @ 21:02:08
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: Veronika

Sv: Min dag har faktiskt varit toppen, och nu tänkte jag rota genom dina recpet och leta lite tips till helgens bakning! Längtar redan.. :)

2009-10-09 @ 22:30:09
URL: http://veronikascrib.blogg.se/
Postat av: Jenna

Jag gick utbildningen genom SAFE www.safe-education.se men jag tror att det finns massor av olika. Dock kostar det en slant... Jag fick 25% rabatt genom jobbet på Sats men jag tror jag betalade 9000 för det obligatoriska teoriblocket, och 4000 för den praktiska cykeldelen sedan. Så länge man anmäler sig i tid verkar det finnas massa plats på Safe iaf. Då kan man bara skicka in anmälan genom hemsidan :) Den praktiska delen av utbildningen var verkligen superkul och man fick så mycket mersmak för instruerandet när man fick öva på att leda! Du borde kunna tillgodoräkna en del av fysiologin och anatomin som du har läst genom universitetet, och behöver kanske inte gå på alla teoridagarna. Så då kanske du bara behöva tenta av det isf :)

2009-10-10 @ 10:53:19
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: dagenskreativa

Kanske något som skulle passa dig;



http://dagenskreativa.blogg.se/2009/october/bokmarke-for-den-sotsugna.html#comment



Vad har ni för tema på fikat denna söndag?

Önskar dig en trevlig helg!

Kram Anna

2009-10-10 @ 11:08:37
URL: http://dagenskreativa.blogg.se/
Postat av: Emma

Vad bra skrivet. kan tänka mig att det är en "nyttig" kurs.

2009-10-12 @ 08:19:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback