Tillskott av jod vid kärnkraftsolycka?

Nu med kärnkraftsolyckan i Japan så blir i alla fall jag lite orolig om att det ska bli väldigt allvarligt och att mycket radioaktiv strålning skall läcka ut från kärnkraftverket. Något som många gjort är att ha gått till Apoteket och köpt jodtabletter. Jodtabletter är skyddar mot cancer i sköldkörteln, just under förhållanden när mycket radioaktiv strålning är en riskfaktor. Jag ska berätta lite mer om det nedan. Dock vill jag förtydliga, att som läget är nu - finns det ingen risk för oss i Sverige och det är onödigt att äta jodtillskott. Om situationen skulle bli annorlunda, så kommer Länsstyrelsen eller Statens strålskyddsinstitut isåfall uppmana till intag av tabletterna. Endast då bör man ta dem. Jodtabletterna skyddar bäst för barn och ungdomar, och vuxna över 40 år rekommenderas inte alls att ta tabletterna.


Varför skyddar då dessa tabletter ifrån cancer i sköldkörteln?

Jo, sköldkörteln behöver jod för att producera de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka bildas av bl.a. jodatomer. Sköldkörtelns behov av jod är orsaken till att vi idag tillsätter jod i bordssalt. Detta görs eftersom vi i Sverige har ganska jodfattig jord, och därför skulle det bli svårt att komma upp i rekommenderat dagligt intag av jod – om man inte hade tillsatt det i vårt salt. Brist på jod tvingar sköldkörteln att arbeta för hårt och kan leda till struma (förstorad sköldkörtel). Vårt behov av jod gör att sköldkörteln ”suger åt sig” nästan all jod som hamnar i vår kropp, beroende på om sköldkörteln är ”fullmatad” med jod eller ”tom”.

Vid en kärnkraftsolycka är radioaktiv jod en av sönderfallsprodukterna. Sköldkörteln märker ingen skillnad på radioaktiv och ofarlig jod utan ”suger åt sig” all jod så länge som den har ett behov av ämnet (om våra kroppslager av jod är omättade). Om vi andas in radioaktiv jod koncentreras den alltså i sköldkörteln och utsätter körteln för bestrålning och en ökad cancerrisk. Om vi dock ”matar” sköldkörteln full med icke-radioaktiv jod kan den inte ta emot den radioaktiva jod som vi eventuellt kommer att andas in, då en kärnkraftsolycka inträffat. Det är därför man kan ta jodtabletter, för att fylla på sina lager med jod, och därmed minska risken för cancer i sköldkörteln.

Jodtabletterna ska tas innan man hunnit andas in den radioaktiva joden och skyddar alltså bara mot cancer i sköldkörteln.

Om ni har någon fråga är det bara att fråga!

  
Klicka på bilderna för att se tabletterna och anvisningen på förpackningen.

 
/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback