Beigli (Ungersk Vallmorulle)

Den här kakan är lite omständig och kräver lång tid. Man förbereder deg och fyllning dagen innan man bakar ut och gräddar kakan. Men god är den! Och spännande med vallmofyllning, det är ju inte så vanligt i Sverige.

I Östeuropa är det vanligt med kakor med vallmofrö i. Denna "Beigli" är en ungersk kaka som många bakar till jul. Man kan även göra den med valnötsfyllning. I Polen har man en liknande kaka med vallmofyllning som heter "Makowiec".


Du behöver (till en rulle, ca 25-30 st):
Till degen:
* 10 g jäst för söta degar
* 1 msk mjölk
* 1 tsk socker
* 5 dl vetemjöl
* 150 g margarin
* 2,5 dl florsocker
* 1 msk gräddfil
* 2 st äggulor
* skal av ca 1/3 citron
* en nypa salt
Fyllning:
* 140 g vallmofrön
* 70 g (aningens mer än 1 dl) florsocker
* 40 g russin som du låter dra i rom
* 0,3 dl mjölk, uppkokt och avsvalnad
Pensling:
* 1 äggula


Gör så här:
Rör ut jästen i den fingervarma mjölken, tillsammans med teskeden socker. Blanda samman mjöl och margarin. Blanda sedan ner mjölblandningen med jästen och tillsätt florsocker, gräddfil, äggulor, skalet från citronen och saltet. Blanda samman till en deg och låt sedan vila övertäckt i kylen till dagen efter. Fyllningen ska också vila över natten i kyl. Blanda alla ingredienser och mixa med stavmixer till en "smet".
Nästa dag: Kavla ut degen i en rekltangel, lika lång som en plåt är bred. Bred över vallmofyllningen och rulla ihop till en rulle. Pensla med en äggula ovanpå. Låt vila i ca 30 min och sätt på ugnen på 170 grader. Pensla sedan en gång till och grädda sedan i ugnen ca 160-170 grader i 60 min. Låt svalna och skär sedan i bitar.

/Helena


Kommentarer
Postat av: Anonym

Fin bild! Verkar spännande

2011-12-09 @ 10:14:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback