Nanaimo bars

Dessa barsen är lite krångliga att göra, men blir väldigt väldigt goda! Så vill man tillbringa en stund i köket och sedan njuta lite till kaffet, är dessa perfekta.


Nanaimo bars har tre lager: det understa med choklad, kex, nötter, kokos. Mellersta med vaniljsmörkräm och sedan mörk choklad ovanpå!

Ingredienser (ca 15-25 st):
Botten:
* 75 g margarin
* 125 g mörk choklad, hackad i grova bitar
* 75 g digestivekex, krossade
* 75 g kokosflingor
* 50 g finhackade nötter (ex. pistage och cashew)
Fyllning:
* 1 äggula
* 1 tsk mjölk
* 75 g margarin
* 1 tsk vaniljsocker
* 2,5 dl florsocker
Topping:
* 125 g mörk choklad, hackad
* 2 tsk rapsolja

Gör så här:
Du behöver en form som är ca 28*18 cm. Lägg bakplåtspapper i den och olja det litegrann. Smält choklad och smör till bottnen i en skål över ett vattenbad. Rör om hela tiden. Rör ner de krossade kexen, kokosflingorna och finhackade nötterna. Tryck ut smeten i formen och låt stå kallt i kylen i ca 20 minuter.
Lägg äggulan och mjölken i en skål och värm över vattenbad (skålen får ej nudda det varma vattnet). Vispa i ca 2-3 min. Tillsätt margarin och vaniljsockret och rör tills det blir fluffigt. Rör sedan ner florsockret lite i taget. Häll smeten i formen och platta ut/tryck ut med baksidan av en sked. Låt vila i kylen i ytterligare 30 min.
Smält chokladen till toppingen över vattenbad och rör ner oljan. Låt det svalna något innan du häller det i formen över de andra två lagren.
Låt chokladen stelna till i kylen i ca 5 min och markera sedan ut bitarna i chokladen med en kniv. (15-25 bitar beroende på hur stora man vill ha dem.) Låt sedan den vila ytterligare två timmar och skär sedan igenom bitarna ordentligt. Mums!

/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback