Föreläsning om LCHF med Annika Dahlqvist

Igår var jag och Elina och lyssnade på en föreläsning med Annika Dahlqvist, som förespråkar LCHF-kost. Alltså kost med Low Carb och High Fat. En del av det Annika säger tycker jag är bra. Så som att vi ska äta ekologiskt och mat utan tillsatser, men mycket hon säger kan jag inte hålla med om.
Jag tycker att folk som vill äta LCHF får naturligtvis göra det. Men vad jag tycker kändes dåligt igår, är alla dessa konstiga påståenden och paralleller som Annika drar. Som att "i samband med att fler varor blev nyckelhålsmärkta så steg också antalet fetma-fall" och att "i samband med att kosten blev mer fettsnål steg antalet depressioner". Det är ju två påståenden som är helt skilda från varandra, men som hon kopplar ihop helt fel. Det är som att säga att "ja, storkens population har ökat i Sverige de senaste åren och det är därför det också fötts mer barn senaste åren". Det har ju lixom inte med varandra att göra...

Sen känns det hela en aning förvirrat. En man räckte upp handen och sa att han hade ätit LCHF-kost ett tag och sedan gått på en läkarundersökning och det hade då visat sig att han hade högt kolestorol. Detta försvarade Annika med att det inte var farligt, och hon påstod också att det visat sig (i någon undersökning) att några som dött i hjärtinfarkt faktiskt hade väldigt lågt kolestorol! Så man skulle inte ha lågt, tyckte hon. Bara några minuter senare stod hon och försvarade det mättade fettet, att det är bra och att "det inte alls höjer kolosterolet!" men hon hade ju precis sagt att det var lågt kolesterol som var farligt.

Jaja, sen tyckte hon ju att allt som vi dietister lär oss är "lögn och förbannad dikt". Och att margarin är djävulens påfund.

Nej nu måste jag plugga plugga plugga... tentan närmar sig med stormsteg!
/Helena

Kommentarer
Postat av: Karin

Håller med dig om att hon hade många konstiga argument och drog felaktiga paralleller. Dessutom tyckte jag att hon var allmänt oprofessionell i sitt sätt att få fram argumenten och klanka ner på alla andra! Haha, hon var allt bra lustig, men det var nog ganska nyttigt att faktiskt höra och se henne i verkligheten :P

2010-01-13 @ 14:25:20
URL: http://saudade.blogg.se/
Postat av: Filibabba

Bra inlägg!!

2010-01-13 @ 19:08:24
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: fröken elin

Det värsta är väl att hon ger en "sanning" som många vill höra. Vem vill inte tro att man kan äta hur mycket onyttigheter som helst och ändå gå ner i vikt/bli frisk. Känns som att 1000-tals forskare bevisat motsatsen, men när Annika Dahlqvist, som bara är en enda person, kommer med sina påståenden väljer många ändå att tro henne. Mycket tack vare media. Tänk vad många människors liv hon riskerar, egentligen. Enligt min åsikt. HAde varit kul att höra på henne.... Ha det fint!

2010-01-13 @ 22:25:27
URL: http://frokenelins.blogspot.com
Postat av: Elin

Håller helt med dig. Hade varit kul o se henne göra bort sig...



Man får ju vara öppen för framtidens forskning och se hur det utvecklas. Men idag står man ju vid den punkten att mycket forskning pekar åt samma håll - därav våra rekommendationer. Att media väljer att dissa Livsmedelsverket är synd tycker jag.



2010-01-14 @ 16:32:53
URL: http://ellaskostochfriskvard.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback