Kycklinggryta med spännande smaker

Denna grytan gjorde jag och min lillasyster häromdagen. Kändes spännande med alla dessa olika kryddor och smaksättningar i. Det är ju inte ofta nuförtiden som man får överraska smaklökarna, det känns som att man alltid smakat allting någon gång innan... Men kombinationen av saffran, ingefära, kanel och koriander blev en riktigt bra blandning i denna grytan.

 

Ingredienser:

* 1 gul lök

* 2 vitlöksklyftor

* 2 morötter

* 600 g kycklingfilé (eller quornbitar om man vill göra grytan vegetarisk)

* 1 msk färskriven ingefära

* 1 påse saffran, 0,5 g

* 1 kanelstång

* 5 dl vatten

* 2 hönsbuljongtärningar (eller grönsakstärning för veg.)

* 1 dl torkade aprikoser

* 0,5 dl mandel

* några kvistar koriander

* salt, peppar och olja att steka i

Gör så här:

Skala lök, vitlök och morötter. Skär löken och morötterna i skivor och pressa vitlöken. Skär kycklingen i strimlor. Fräs grönsakerna och kycklingen i lite olja i en ordentlig gryta. Tillsätt ingefära, saffran och kanelstången. Låt kryddorna fräsa med en stund och häll sedan i vatten och buljongtärningarna och låt koka i ca 5 minuter.

Hacka aprikoserna grovt och lägg ner i grytan och koka den ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. Under tiden som den kokar så hacka mandeln grovt och rosta den sedan i en torr stekpanna. (högsta värme en kort stund) Hacka koriandern. Strö sedan rostad mandel och koriander över den färdiga grytan.

Servera grytan med ex. matvete. (Det passade jättebra!)

 

Mjölkfritt och glutenfritt: Om du steker i olja och läser noga på buljongtärningen så den inte innehåller gluten eller mjölk, så är rätten gluten- och mjölkfri. Som glutenfritt alternativ till matvete kan man använda ex. fullkornsris.


/Helena


Kommentarer
Postat av: Susanna

Mmmm, den blev god! Väldigt tjusig att titta på också med alla fina färger!

2009-04-18 @ 10:36:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback