Kostbehandlingsplan vid cystisk fibros

Sitter just nu och skriver en inlämningsuppgift till universitetet - en kostbehandlingsplan för en patient med cystisk fibros. Patienten är 28 år och har haft cystisk fibros sedan födseln och är också glutenintolerant. Han tränar mycket och vill nu gå upp i vikt och behöver min hjälp.

Cystisk fibros är en ovanlig och ärftlig sjukdom som inte går att bota. Sjukdomen innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är för segt. Det beror på att de körtlar som producerar slemmet inte fungerar som de ska. Främst påverkas lungorna och mag-tarmkanalen. Det sega slemmet stannar kvar i lungorna i stället för att transporteras ut. Det leder till att man får hosta, svårt att andas och upprepade infektioner i luftvägarna. Slemmet täpper också igen i bukspottskörtelns gångar, så att näringsämnen från maten inte kan tas upp. Om man har cystisk fibros så får man bukspottsenzymer i tablettform/injektioner som förbättrar näringsupptaget.

Kostbehandling för personer med cystisk fibros innebär (lite förenklat)
* en väldigt energirik kost. Eftersom de inte kan ta upp all näring eller energi i maten måste de äta mer energi än en vanlig frisk person.
* Man måste också tänka på att det är viktigt att patienten får i sig de två essentiella fettsyrorna, vilket man kan få genom att äta mycket rapsolja, fisk, majsolja m.m.
* Patienterna måste också ta tillskott av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Eftersom fettet inte tas upp optimalt i kroppen gör inte heller vitaminerna det. 
* Eventuellt kan extra salt också behövas eftersom personer med cystisk fibros kan svettas extra mycket vid värme, feber eller fysisk aktivitet.

Min patient har också glutenintolerans vilket kan ge sämre upptag av kalcium, järn, vitaminer. Så det är mycket att tänka på! Men man lär sig väldigt mycket.

/Helena

Kommentarer
Postat av: Carita

Hihi jag tror jag har samma patientfall som dej :)Kallas din patient också för Anders?

kram

2010-05-17 @ 13:46:10
URL: http://minmatgladje.blogg.se/
Postat av: Tagelone

Congratulations on a job well done. Thanks

2011-02-15 @ 12:24:28
URL: http://tagelone.blogimagine.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback