Näringsproblematik för tonårstjejer

Imorgon ska jag redovisa ett stort arbete jag tillbringat de senaste två veckorna med. Uppgiften bestod av att intervjua en person ur en viss åldersgrupp (i mitt fall en tonårig tjej) om vad denne ätit under två dagar. Maten vägdes noga och sedan satte vi ihop en veckomatsedel genom de uppgifter vi fått. Veckomatsedeln näringsberäknades och sedan gjorde vi förändringar i matsedeln för att uppfylla denna tonårstjejs näringsbehov.

Speciella kostproblem som kan finnas bland unga tjejer är både underätande och överätande, viljan att vara smal samtidigt som många också är överviktiga. Övervikt hör också ihop med småätning (vilket ofta leder till för högt sockerintag) samt dåliga rutiner i måltidsordningen och storlek på måltiderna.
Livsviktiga ämnen som är speciellt viktigt för tonårstjejer att få i sig tillräckligt mycket av (och som de också ofta har brist på) är Kalcium, Järn, vitamin D och Folat.
Kalcium behövs för att bygga upp skelettet vilket är viktigt när man växer. Kalcium lagras in i skelettet upp tills man är ca 25 år, och fram tills dess är det viktigt att man får i sig tillräckligt mycket. Kalcium finns rikligt i bla mjölk och mjölkprodukter. Det finns även i baljväxter, gröna bladgrönsaker och nötter.
Järnets uppgift i kroppen är bl.a. att transportera syre i blodet. Järnbrist förekommer hos 15-40 % av flickor i tonåren. Flickor behöver mer järn än pojkar p.g.a menstruationen. Järn får man i sig främst genom att äta kött, fågel eller fisk. Men järn finns också i bröd och spannmålsprodukter av fullkornstyp. Man hittar också järn i baljväxter, grönkål, spenat, broccoli och brysselkål. Vår tonårstjej hade för lågt intag av järn. Detta åtgärdade vi genom att lägga in en leverpastej-(mycket järn)smörgås varje dag, samt torkade aprikoser till mellanmål. Vi bytte också ut frukostmüslin till havrefras, då dessa är berikade med järn.
Vitamin D kan vi syntetisera i vår hud om vi utsätts för solljus. Därför är det inte alltid behövligt att inta hela den rekommenderade mängden vitamin D med maten. Men eftersom vi just nu har vinter i Sverige får vi inte precis någon sol och måste tänka mer på att äta vitamin D. Vitaminet finns rikligt i fet fisk (ex. lax) och även i en del berikade mjölkprodukter (ex. lätt- och mellanmjölk). Man bör äta fisk ca två gånger per vecka för att uppnå rekommenderad mängd.
Folat är väldigt viktigt för kvinnor att få i sig tillräckligt av. Detta p.g.a att fostret, om man blir gravid, kan ta skada om man ätit för lite folat. Alltså måste man helst vara säker på att man ätit tillräckligt med folat, då man blir gravid. (lika bra att alltså alltid käka bra med folat) De bästa folatkällorna i maten är gröna bladgrönsaker (ex. broccoli, brysselkål), ärt- och baljväxter samt lever. 

Håll tummarna att det går bra för mig på redovisningen imon! Sen har jag nästan, fast bara nästan, jullooov :)


Helgen har tillbringats hos Lisa i Järna. Vi har varit på luciafirande, fikat på Saltåkvarn, lagat god mat, kollat på film, gått promenader och också varit på Skansens julmarknad. Vi smider också hemliga planer inför sommaren.. :P Jag hoppas verkligen att de blir verklighet!! Tack Lisa för en jättefin helg!
Vad tycker ni föresten om mina söta snöflingor på bloggen?

/Helena

Kommentarer
Postat av: Thess

Oj, vad mycket som man inte vet, dock väldigt intressant! Hur gick redovisningen? Kram!

2008-12-15 @ 18:40:04
URL: http://tessielur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback